BACK TO
TOP
Γνώμες

Ο τζίρος των Νέων Αγροτών και η τυπική απόδοση

Την Παρασκευή 21/05 οι Μελετητές Γεωπόνοι , λάβαμε e-mail που μας πληροφορούσε – μεταξύ άλλων – ότι οι Νέοι Αγρότες του 2021 , θα είναι υποχρεωμένοι να δηλώνουν στο Ε3 τζίρο, κάθε χρόνο ( από το επόμενο ημερολογιακό έτος από εκείνο του έτους ένταξής τους στο μέτρο) , τουλάχιστον το μισό (50%) της τυπικής απόδοσης εισόδου , για μέχρι την ολοκλήρωση του επιχειρηματικού σχεδίου, και τουλάχιστον το 60% τα επόμενα χρόνια (ολοκλήρωση των μακροχρονίων υποχρεώσεων) .

ANTONOPOULOS_MIXALIS

Μιχάλης Αντωνόπουλος

333
1

1/ Η παραπάνω απόφαση, κατά τη γνώμη μας , στερείτε νομικής βάσης . Οποιοσδήποτε θα μπορεί να απευθυνθεί στα αρμόδια δικαστήρια . Και ποιο δικαστήριο θα κρίνει ότι ο παραγωγός έπρεπε να δηλώσει ποσότητες που δεν παρήγαγε , και μάλιστα ότι τις πούλησε ( και σε ποιες τιμές ? ) Γιατί ο τζίρος βγαίνει όχι μόνο από το πόσες ποσότητες παρήγαγε κάποιος , αλλά και σε τι τιμές πωλήθηκαν αυτές ….

2/ Επίσης αντιτίθεται σε φορολογική νομοθεσία . Δηλαδή ο Νέος Αγρότης θα πρέπει να διαπράξει φορολογική παράβαση . Να κόψει εικονικά (?) τιμολόγια , για εικονικές ? πωλήσεις , σε εικονικές ? τιμές . Ή να δηλώσει τζίρο , χωρίς να έχει αντίστοιχα τιμολόγια πώλησης ? ( άλλη φορολογική παράβαση αυτή … ) .  Και το ΦΠΑ αυτών των « φανταστικών» τιμολογίων ποιος θα τον πληρώνει ? Και το φόρο εισοδήματος ? ……

3/ Κάποιοι παραγωγοί κρίνουν ότι δεν τους συμφέρει – σε δεδομένη χρονική στιγμή – να πουλήσουν τα προϊόντα τους , λόγω χαμηλών τιμών στην παραγωγή, και τα αποθηκεύουν , και τα πωλούν αργότερα ( πιθανόν το επόμενο φορολογικό έτος ) . Θα τους πούμε δεν τήρησες το 50 ή 60 % , ….φέρε τα λεφτά πίσω ?

4/ Σε κάποιες καλλιέργειες υπάρχει και η εναλλάξ παραγωγή (βλέπε ελιές ) . Την μία χρονιά κάνουν ελάχιστη παραγωγή, την επόμενη πολύ περισσότερο από τον μέσο όρο , Τι θα γίνει με αυτές τις περιπτώσεις ?

Από τα – λίγα – παραπάνω ( κάποιος θα μπορούσε να γράψει πολλά περισσότερα ) προκύπτει το λογικό συμπέρασμα , ότι στην πράξη , η παραπάνω απόφαση είναι ανεφάρμοστη .

Θα βάλει τις υπηρεσίες σε μία  συνεχή αντιπαράθεση  και συνεχούς διαπληκτισμούς με τους αγρότες , με τις ενστάσεις και τις αντιδικίες που θα παρουσιαστούν.

Θα αποθαρρύνει τους Νέους αγρότες να ασχοληθούν με τα αγροτικά τους, αφού θα πρέπει να …τρέχουν με ένα κομπιουτεράκι , αν πιάνουν το όριο ή όχι .

Μιχάλης Αντωνόπουλος – Γεωπόνος Μελετητής

Πρόεδρος Ένωσης Γεωπόνων Μελετητών Ελλάδας ΕΓΜΕΣΕ

Το Κράτος , επισήμως !!! , ωθεί τους αγρότες να δηλώνουν ψέματα , προκειμένου να αποφύγουν τις κυρώσεις ( απένταξη από το πρόγραμμα , επιστροφή των χρημάτων κλπ ).

Κατόπιν των παραπάνω και για να μην … πλατειάζουμε , καλούμε το Υπουργείο να αποσύρει τα παραπάνω . Μόνο προβλήματα θα φέρουν …..

Υπάρχουν τρόποι να ελεγχθούν αλλιώς οι καλλιέργειες .

1/ Η δήλωση ΟΣΔΕ γίνεται με ευθύνη του παραγωγού , και επέχει θέση Υπεύθυνης Δήλωσης , με ότι αυτό συνεπάγεται …

2/ Να θεσπιστούν επιτόπιοι έλεγχοι στους Νέους Αγρότες , σε ποσοστό τουλάχιστον 50 % , έτσι δεν θα μπορέσει να ξεφύγει κανένας

3/ Η τεχνολογία δίνει τις λύσεις . Με βάσει τους κωδικούς ΟΣΔΕ , ο δορυφόρος κάνει έλεγχο , ακόμα και κάθε χρόνο . Ποιος θα μπορούσε να το ρισκάρει… ?

4/ Ο Γεωπόνος Μελετητής του Νέου Αγρότη , κάνει επιτόπιο έλεγχο , παίρνει φωτογραφίες και συντεταγμένες , και υποβάλει ενυπόγραφη Τεχνική Έκθεση – Υπεύθυνη Δήλωση ( και με κυρώσεις για το Γεωπόνο , με αφαίρεση της άδειας του Μελετητή , αν διαπιστωθεί ότι η Τεχνική Έκθεση , δεν είναι αληθής ).

Άρα , λύσεις υπάρχουν . Αρκεί να εφαρμοσθούν !!! Αλλά προσοχή, να εφαρμοσθούν  σωστά !!!

Είμαστε στη διάθεση του Υπουργείου να συζητήσουμε για υιοθέτηση εφαρμοστέων πρακτικών ελέγχου .

 

ΥΓ . Ένα άλλο θέμα που εισήγαγε το Υπουργείο στη βαθμολογία των Νέων Αγροτών είναι και η πριμοδότηση , μέχρι και με 10 μονάδες, σε όσους προβούν σε επενδύσεις ( από 10.000 έως και 17.500 €  ( ανεξάρτητα Σχεδίου Βελτίωσης ).

Δεν μας λέει όμως ,αν θα υπάρξουν Σχέδια Βελτίωσης  θα έχουμε πάλι ανώτατο ύψος επένδυσης έως το τετραπλάσιο της τυπικής απόδοσης ή όχι ? Δεν μπορούμε να πορευόμαστε , στα ….στραβά . Ενημερώστε μας, για να ενημερώσουμε και εμείς ποιες υποχρεώσεις και τι ρίσκα θα αναλάβουν οι πελάτες μας Νέοι Αγρότες ….

Όταν καλείς τους Νέους Αγρότες σε ένα επταετές πλάνο , πρέπει να τους τα πεις όλα από την αρχή , όχι στην πορεία να βγαίνει και κάτι καινούργιο που ανατρέπει όλους τους προγραμματισμούς τους ( όπως αυτό με το τζίρο στο Ε3 ….)

Σχόλια (1)
Προσθήκη σχολίου

26-05-2021 15:08ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΝΑΚΑΚΗΣ

Συμφωνώ απόλυτα, συγχαρητήρια

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία