BACK TO
TOP
Γνώμες

Το φροντιστήριο της ΚΑΠ τελείωσε

Η νέα ΚΑΠ δεν είναι πεδίο για πολιτική σπέκουλα, ούτε χώρος για κοµµατική διαπάλη. Ειδικά από τότε που οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν γίνει πολλές (27 µετά την αποχώρηση της Μεγάλης Βρετανίας), η δυνατότητα επιρροής των χωρών – µελών της ΕΕ και ειδικότερα των µικρότερων εξ αυτών έχει περιορισθεί. Αντίθετα οι τεχνοκράτες των Βρυξελλών και οι οργανωτικές δοµές (Προεδρία Συµβουλίου, Ευρωκοινοβούλιο και Κοµισιόν) ελέγχουν απόλυτα τις εξελίξεις.

panagos01

Γιάννης Πανάγος

24
1

∆εν υπάρχει λοιπόν πολύς χώρος για παρεµβάσεις από την πλευρά των υπουργών, τέτοιες που να αλλάζουν τη ροή των πραγµάτων πριν από κάθε µεταρρύθµιση. Αντίθετα, αυτό που χρειάζεται να κάνουν οι υπουργοί και οι υπηρεσιακοί µηχανισµοί κάθε χώρας, είναι να παρακολουθούν στενά τις ζυµώσεις των Βρυξελλών. Να συµµετέχουν ενεργά στο lobbing που αναπτύσσεται, ειδικά µεταξύ χωρών µε παρόµοια συµφέροντα και να αντιλαµβάνονται εγκαίρως που πηγαίνουν τα πράγµατα έτσι ώστε να προετοιµάζεται κατάλληλα και ο Εθνικός Φάκελος.

Μ’ αυτή την έννοια και µε δεδοµένο ότι το επίπεδο χρηµατοδότησης ύψους 19,3 δισ. ευρώ για την Ελλάδα ήταν γνωστό ένα χρόνο πριν, όλο το βάρος πέφτει στην προετοιµασία του εθνικού φακέλου και του συνακόλουθου στρατηγικού σχεδίου. Το ζητούµενο είναι αν η χώρα µας, όχι µόνο θα απορροφήσει τους διαθέσιµους πόρους αλλά θα δηµιουργήσει ένα αποτελεσµατικό πλαίσιο δράσεων που θα προσδιορίζει τις νέες προτεραιότητες και θα βάζει τις βάσεις για την αποκατάσταση του ελλείµµατος ανταγωνιστικότητας που υπάρχει σήµερα. 

Για τους παρεπιδηµούντες την Ιερουσαλήµ είναι γνωστό ότι αυτή τη φορά δεν έχει γίνει η απαραίτητη προετοιµασία. Για µια σειρά από λόγους, που συνδέονται µε πρόσωπα και αδυναµίες της διοίκησης, η Ελλάδα βρίσκεται µακριά από το να θέσει προτεραιότητες και να τις προσαρµόσει στο θεσµικό πλαίσιο της νέας ΚΑΠ. Επειδή µάλιστα, οι αλλαγές που έχουν συµφωνηθεί στις Βρυξέλλες, µεταφέρουν βάρος και πόρους από τις άµεσες ενισχύσεις στα προγράµµατα, οι δυσκολίες των εθνικών αρχών θα είναι ακόµα µεγαλύτερες.

Προς το παρόν πάντως, ο υπουργός, Σπήλιος Λιβανός, µένει στο ότι «η συµφωνία ενσωµατώνει τις βασικές θέσεις και διεκδικήσεις της χώρας µας για µια περισσότερο δίκαιη, πράσινη, κοινωνική και ευέλικτη ΚΑΠ προς όφελος των Ελλήνων παραγωγών, καταναλωτών και πολιτών, προς όφελος της ελληνικής περιφέρειας και των αγροτικών µας περιοχών». Καταλαβαίνετε λοιπόν, πόση δουλειά υπάρχει µπροστά µας!
Σχόλια (1)
Προσθήκη σχολίου

13-07-2021 13:53Μαρία Φουρικη

Πολύ δουλειά μπροστά μας συμφωνώ.,...και δεν νομίζω ότι θα γίνει αυτή η δουλειά ποτέ...

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία