BACK TO
TOP
Συνεντεύξεις

Εργαλεία για αγρότες που κυνηγούν την τεχνολογία φέρνει ο Όμιλος Κοντέλλη

Στο κατώφλι του 2ου αιώνα για τον οµώνυµο όµιλο, ο διορατικός επιχειρηµατίας, Γιάννης Κοντέλλης, µπαίνει στη θέση του οδηγού επιβεβαιώνοντας µε τη συνέντευξή του στο profi και τις πρώτες του κινήσεις το... καλό µέταλλο.

photo2_5

Γιάννης Κοντέλλης

833
0

Συνέντευξη στον Γιάννη Πανάγο

Η θεωρία της ανάπτυξης δεν αλλάζει, αλλάζουν απλά τα εργαλεία με τα οποία αυτή συντελείται. Όπως λοιπόν ο θείος του Γιάννη Κοντέλλη, Παύλος, προ 60 ετών έπεισε τους αγρότες να αφήσουν τα άλογα για τα τρακτέρ, έτσι και ο νυν πρόεδρος της εταιρείας, παρακολουθώντας πολύ στενά τις προοπτικές της νέας τεχνολογίας και με ναυαρχίδα τα μηχανήματα του Ομίλου CNH, θέλει να συνεχίσει την βαριά κληρονομιά που ανέλαβε. Όπως λέει άλλωστε ο Γιάννης Κοντέλλης στη συνέντευξή του στο profi αναλύοντας τα σχέδια του Ομίλου για την ελληνική αγορά, το τμήμα Γεωργίας ακριβείας που έχει δημιουργηθεί, δεν είναι εκεί απλά για να πουλά μηχανήματα στους αγρότες. Προτεραιότητα έχει να τους οδηγήσει στην επόμενη μέρα της γεωργίας, σε συνδυασμό και με τα νέα επενδυτικά εργαλεία που έρχονται να υποστηρίξουν αυτή τη μετάβαση.

Πώς βρεθήκατε να πουλάτε τρακτέρ; Τι σημαίνει για σας η επιλογή να αναλάβετε ολοκληρωτικά την ευθύνη της ιστορικής Π.Ι.Κοντέλλης ΑΕΒΕ;

Μόνο υπερήφανος αισθάνεται κάποιος όταν διοικεί μία εταιρεία με ιστορία 65 ετών σε έναν όμιλο 102 ετών. Η επιλογή να αναλάβω την Π. Ι. Κοντέλλης είναι μια μεγάλη ευκαιρία, αλλά και μία πρόκληση να συνεχίσω αφενός όσα δημιουργήθηκαν χρόνια πριν, αλλά και να οδηγήσω σωστά την εταιρεία στη σημερινή απαιτητική πραγματικότητα.

Ως άνθρωπος των επιχειρήσεων που εντοπίζετε το πιο δυνατό σημείο του συγκεκριμένου ομίλου;

Το δυνατό σημείο της εταιρείας ήταν και είναι αναμφισβήτητα το δίκτυό της και οι άνθρωποί της. Οι άνθρωποι αυτοί τη στηρίζουν και τη δυναμώνουν και το απέδειξαν με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο όταν κατάφεραν να την κρατήσουν δυνατή στα δύσκολα χρόνια της κρίσης.

Θα θέλατε να αναφέρετε και κάποια αδυναμία του;
Αδυναμίες σίγουρα υπάρχουν - δεν υπάρχει επιχείρηση χωρίς αδυναμίες. Αυτό όμως είναι και η πρόκληση όχι μόνο για εμένα αλλά και για τους συνεργάτες μου. Για το λόγο αυτό - και ομολογουμένως με πολλές δυσκολίες λόγω της πανδημίας - τον τελευταίο χρόνο βάλαμε στόχο να συναντηθούμε με όσους περισσότερους αντιπροσώπους και πελάτες πανελλαδικά προκειμένου να εντοπίσουμε προβλήματα και αδυναμίες και να δώσουμε λύσεις. ∆εν σας κρύβω ότι είναι αρκετά δύσκολο, αλλά πιστεύω ότι είναι εξαιρετικά χρήσιμο εργαλείο στα χέρια μας προκειμένου να καταγράψουμε παθογένειες και να τις διορθώσουμε το συντομότερο δυνατό.

 

∆ώστε μας τώρα μια εικόνα των σημάτων που διαχειρίζεται ο όμιλος. Πως κατανέμονται τα ειδικότερα αντικείμενα δραστηριότητας;

Στο αγροτικό τομέα έχουμε την τιμή να εκπροσωπούμε τα προϊόντα της CNH Industrial. Με άλλα λόγια την New Holland και την Case IH. Πέραν αυτών, εισάγουμε τα χωματουργικά μηχανήματα των δύο αυτών οίκων (New Holland Construction & Case Construction), τα φορτηγά και τα λεωφορεία της Iveco, τα περονοφόρα μηχανήματα της UNICARRIERS και μια σειρά από άλλα μηχανήματα με εφαρμογές στη βιομηχανία και τα logistics. Τέλος είμαστε οι επίσημοι εισαγωγείς και διανομείς για την Ελλάδα όλων των λιπαντικών της Petronas Lubricants.

Θα θέλατε να μας πείτε τι αντιπροσωπεύει το καθένα εξ αυτών στο σύνολο του κύκλου εργασιών;

Το κομμάτι των αγροτικών μηχανημάτων πάντα είχε την μερίδα του λέοντος στις πωλήσεις της εταιρείας και αναμφισβήτητα θα παραμείνει στην κορυφή. Ο Έλληνας αγρότης και ο τρόπος που θα αντιμετωπίσει τις νέες τεχνολογίες και ανάγκες που δημιουργούνται είναι η προτεραιότητα μας. Αυτό όμως πλαισιώνεται συνεχώς και από ένα φάσμα υπηρεσιών που θα ενδυναμώσουν τόσο το αγροτικό όσο και τα υπόλοιπα τμήματα της εταιρείας.

Ακολουθούν τα φορτηγά και τα λεωφορεία της IVECO με μεγάλη επιτυχία τόσο στον ιδιωτικό όσο και στον δημόσιο τομέα, ενώ ο τομέας των χωματουργικών-βιομηχανικών μηχανημάτων και των λιπαντικών παρουσιάζει συνεχόμενη αύξηση και ήδη συμμετέχει δυναμικά στην αύξηση του κύκλου εργασιών της εταιρείας.

Ποια είναι η γνώμη σας για τις εξελίξεις στον αγροτικό τομέα;

Οι εξελίξεις στον κλάδο είναι ραγδαίες και η ευθυγράμμιση με τη νέα τεχνολογία είναι σε πολλές περιπτώσεις επιβεβλημένη! Τα χρήματα που θα διατεθούν τα επόμενα χρόνια στον κλάδο είναι αρκετά, ωστόσο μεγαλώνουν και οι απαιτήσεις. Το γεγονός ότι ο Γεωργικός τομέας περιλαμβάνεται στο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων και επενδύσεων Ελλάδα 2.0 σημαίνει ότι θα δοθούν κίνητρα για επενδύσεις αλλά και μεταρρυθμίσεις στον κλάδο!

Βλέπετε κάποια βοήθεια και από πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης;

Μέσα από το Εθνικό σχέδιο ανάκαμψης και ανθεκτικότητας, έχουν προϋπολογιστεί €520 εκατομμύρια για το μετασχηματισμό στον γεωργικό τομέα με προσανατολισμό την πράσινη γεωργία και την γεωργία ακριβείας. Αυτά προτάσσουν οριζόντιες και κάθετες συνεργασίες σε πρωτογενή, δευτερογενή και τριτογενή τομέα με στόχο την καινοτομία και την εξωστρέφεια. Είναι δεδομένο ότι τα χρήματα είναι πολλά και ότι μπορούν να βοηθήσουν. Μένει να διευκρινιστεί και να δούμε τον τρόπο με τον οποίο θα διατεθούν για να μεγιστοποιηθεί η απορροφητικότητα τους.

Για τη νέα ΚΑΠ και τα αγροτικά προγράμματα τι έχετε να πείτε;

Το υφιστάμενο πλαίσιο των δικαιωμάτων θα πρέπει σταδιακά να αλλάξει και τα δικαιώματα να αποδίδονται στους κατ’ επάγγελμα αγρότες-κτηνοτρόφους, δηλαδή σε αυτούς που παράγουν και να αποδίδονται σύμφωνα με το μέγεθος της παραγωγής. Τα νέα προγράμματα πρέπει να αξιοποιηθούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, με στόχο να επιτευχθεί η μέγιστη απορροφητικότητα. Το πρόγραμμα νέων αγροτών που αναμένεται να προκηρυχθεί εντός του Σεπτεμβρίου, σε συνδυασμό με τα σχέδια βελτίωσης της μεταβατικής περιόδου που αναμένεται να προκηρυχθούν τον Οκτώβριο, θα βοηθήσουν πάρα πολύ τους άμεσα ενδιαφερόμενους. Όσο αφορά τα επόμενα σχέδια βελτίωσης του ΠΑΑ 2023-2027 θα ήταν καλό οι αρμόδιοι φορείς του Υπουργείου να εξετάσουν το ενδεχόμενο οι προκηρύξεις να είναι κυλιόμενες σε τακτά χρονικά διαστήματα (ανά έτος περίπου) με σκοπό τόσο οι εμπλεκόμενοι φορείς του Υπουργείου όσο και η διαχειριστική αρχή να μπορέσουν να τα διεκπεραιώσουν ταχύτερα και καλύτερα.

Πώς προχωράει κατά τη γνώμη σας η ανανέωση του δυναμικού στον αγροτικό χώρο και πως επηρεάζει αυτό την ανασυγκρότηση του τομέα;

Τον τελευταίο καιρό έχω γνωρίσει αρκετούς αγρότες από όλα τα μέρη της Ελλάδας. Και νέους και μεγαλύτερους. Άλλους παραδοσιακούς και άλλους που κυνηγάνε την τεχνολογία. Όταν ο θείος μου ξεκίνησε την εταιρεία πριν 60 χρόνια, ξεκινούσε η εκμηχάνιση της γεωργίας. Όσοι ήταν ανοιχτόμυαλοι, δουλέψανε σκληρά και συμμορφώθηκαν με την νέα τεχνολογία πρώτοι (δηλαδή αντικατέστησαν τα άλογα με τρακτέρ) πήγανε μπροστά! Κάτι αντίστοιχο συμβαίνει και σήμερα. Αρκετοί αγρότες έχουν προχωρήσει πολύ και μπορούν να σταθούν εύκολα δίπλα στους αντίστοιχους Ευρωπαίους. Μένει να δούμε πόσοι θα τους ακολουθήσουν στην επόμενη μέρα του κλάδου μεγαλώνοντας το αποτύπωμα της ελληνικής γεωργικής παραγωγής. 

Πώς προσεγγίζει ο όμιλος Κοντέλλη την ψηφιακή εποχή στη γεωργία;

Για εμάς η επένδυση στο συγκεκριμένο χώρο ήταν μονόδρομος. Η New Holland και η Case IH επενδύουν συνεχώς στην επόμενη μέρα της Γεωργίας και η συμμετοχή μας στο εγχείρημα ήταν και είναι επιβεβλημένη! Η μητρική CNH Industrial, ξεκίνησε τη συνεργασία στον τομέα της γεωργίας ακριβείας με την Trimble πριν πολλά χρόνια, αλλά δεν σταμάτησε εκεί. Παρακολουθεί συνεχώς κάθε εξέλιξη στον κλάδο επενδύοντας σε οτιδήποτε νέο και καινοτόμο όπως για παράδειγμα την Ελληνική Startup εταιρία Augmenta. Πριν όμως 2 εβδομάδες νομίζω πως απέδειξε έμπρακτα τη βούληση της να πρωτοστατήσει στη επόμενη μέρα της γεωργίας, επενδύοντας 2 δις δολάρια για την πλήρη εξαγορά της Raven Industries, μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες στο χώρο του «agricultural efficiency» δηλαδή του ευρύτερου τεχνολογικού τομέα που ασχολείται με την γεωργική απόδοση!

Σας έχει απασχολήσει μια πιο ολοκληρωμένη υποστήριξη στα θέμα που σχετίζονται με τη νέα τεχνολογία και το digital farming;
Όπως ανέφερα και προηγουμένως παρακολουθούμε πολύ στενά τις νέες προοπτικές που αφορούν στη διευκόλυνση των αγροτών και προσπαθούμε να βρισκόμαστε ως εταιρεία μπροστά από τις εξελίξεις. Το τμήμα Γεωργίας ακριβείας που έχουμε δημιουργήσει, δεν είναι εκεί απλά για να πουλά μηχανήματα στους αγρότες. Προτεραιότητα έχει να τους βοηθήσει να αντιληφθούν τη λειτουργία και τα πλεονεκτήματα της κάθε τεχνολογίας, να τους εκπαιδεύσει και να τους οδηγήσει στην επόμενη μέρα της Γεωργίας. 

Εκτός από τους μεγάλους οίκους και τα σήματα που αντιπροσωπεύει, τι διαφορετικό προσφέρει η Παύλος Κοντέλλη στη συνεργασία με τους αγρότες; 
Η θέση μας ήταν πάντα η ίδια στο που στεκόμαστε και τι πρεσβεύουμε ως εταιρεία: Συνεχής υποστήριξη, πλαισιωμένη με μία υγιή συνεργασία σε όλα τα επίπεδα. Ήμασταν και θα είμαστε στο πλευρό του αγρότη! Πάνω σε αυτή την αρχή έχτισε την εταιρεία ο Παύλος Κοντέλλης και παραμένει μια αμετάκλητη θέση για εμάς.

Ο αείμνηστος Παύλος Κοντέλλης συνέδεσε το όνομά του με την εκμηχάνιση της ελληνικής γεωργίας. Ποια η φιλοδοξία του Γιάννη Κοντέλλη;

Εισπράττω και εγώ διαρκώς την αγάπη των Ελλήνων αγροτών για τα όσα προσέφερε ο θείος μου και η εταιρεία και δεν σας κρύβω ότι πολλές φορές συγκινούμαι. Είναι μονόδρομος να συνεχίσει η εταιρεία να είναι αντάξια της εμπιστοσύνης που της έδειξαν και της δείχνουν οι αγρότες και οι συνεργάτες της όλα αυτά τα χρόνια. Είναι χρέος μας να είμαστε εκεί στο πλευρό τους όταν η Ελληνική γεωργία θα κάνει το επόμενο βήμα μπροστά! 

Φωτογραφίες: Γεωργία Καραμαλή



Ο Γιάννης Κοντέλλης, είναι πρόεδρος της εταιρείας Παύλος Ι. Κοντέλλης ΑΕΒΕ. Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1968 και είναι παντρεμένος με δύο παιδιά. Σπούδασε μηχανολόγος μηχανικός στο Imperial College of Science and Technology και πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές στο City University Business School. Ήταν πρόεδρος στην Panda services S.A. (1997 - 2001), πρόεδρος και ∆ιευθύνων Σύμβουλος στην Dromeas Development (2002 - 2015) ενώ από το 1999 έως σήμερα είναι πρόεδρος στην Multipart S.A.. Από το 1996 έχει υπηρετήσει την Παύλος Ι. Κοντέλλης ΑΕΒΕ από διάφορες θέσεις ευθύνης.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία