BACK TO
TOP
Brand name

ΠΟΠ το παρθένο ελαιόλαδο της Μεσσαράς

Την κατοχύρωση του ελαιόλαδου «ΠΟΠ Μεσσαρά», ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Ένωση. Πρόκειται για την εκατοστή Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης (Π.Ο.Π.) είδους διατροφής στην Ελλάδα.

ΠΟΠ το παρθένο ελαιόλαδο της Μεσσαράς

5
0
Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής «το ΜΕΣΣΑΡΑ, ένα εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο από την περιοχή Μεσσαρά της Κρήτης, καταχωρίσθηκε  ως Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης. Αποτελεί την εκατοστή ελληνική ονομασία γεωργικού προϊόντος που καταχωρίζεται στην Ευρωπαϊκή Ένωση

Ο Επίτροπος αρμόδιος για θέματα γεωργίας και αγροτικής ανάπτυξης, Ντατσιάν Τσιόλος, ο οποίος πραγματοποίησε επίσκεψη την Ελλάδα, δήλωσε μεταξύ άλλων ότι «η γεωργία μπορεί να συμβάλει σημαντικά στην οικονομική ανάκαμψη και ανάπτυξη στην Ελλάδα. Οι γεωγραφικές ενδείξεις είναι βασικό εργαλείο για την εμπορία ποιοτικών γεωργικών προϊόντων, η παραγωγή των οποίων αποτελεί παράδοση για τους Έλληνες γεωργούς. Με τις γεωγραφικές ενδείξεις, ο καταναλωτής είναι σε θέση να αναγνωρίσει τα ποιοτικά γεωργικά προϊόντα, ο γεωργός επικοινωνεί καλύτερα την ποιότητα των προϊόντων του και ενισχύει τη θέση του στην τροφική αλυσίδα, ενώ αυξάνει τις δυνατότητες πωλήσεων».

Στη συνέχεια η ονομασία θα προστεθεί στον κατάλογο των 1.100 και πλέον προϊόντων που προστατεύονται ήδη από τη νομοθεσία για την προστασία των γεωγραφικών ενδείξεων, των ονομασιών προέλευσης και των παραδοσιακών ιδιότυπων προϊόντων (γεωγραφικές ενδείξεις ή ΓΕ). Τα καθεστώτα ΓΕ της Ευρωπαϊκής Ένωσης, από την καθιέρωσή τους το 1992, έχουν καταχωρίσει πάνω από 1.100 γεωργικά προϊόντα και τρόφιμα ποιότητας από όλη την ΕΕ και εκτός αυτής, με συνολικό όγκο πωλήσεων 15,8 δισεκατομμύρια ευρώ το 2010.

Το μερίδιο των εθνικών γεωγραφικών ενδείξεων στον ελληνικό εθνικό τομέα τροφίμων και ποτών έφθασε το 10% περίπου το 2010. Οι ελληνικές γεωγραφικές ενδείξεις αφορούν κυρίως τα τυριά (κατά τρία τέταρτα περίπου), το κρασί (κάτω του 20%), τα αλκοολούχα ποτά (κάτω του 10%) και το ελαιόλαδο (κάτω του 5%). Το 2010, η Ελλάδα αντιπροσώπευε το 2% της συνολικής αξίας των πωλήσεων ΓΕ και το 9% του συνολικού αριθμού ΓΕ στην Ευρωπαϊκή Ένωση, γεγονός που την κατέτασσε στην 7η θέση μεταξύ των 27 κρατών μελών για τη σημασία των γεωγραφικών ονομασιών.

Ιστορικό

Το «Μεσσαρά» είναι εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο που λαμβάνεται με μηχανικές μεθόδους από ελιές Κορωνέικης ποικιλίας και παράγεται στην περιοχή της Μεσσαράς στη Νότια Κρήτη. Οι συγκεκριμένες γεωγραφικές παράμετροι στην περιοχή που αποτελεί το Νοτιότερο σημείο της ευρωπαϊκής ηπείρου όπου καλλιεργείται η ελιά, είναι ασυνήθεις και συντελούν στην δημιουργία ενός ειδικού μικροκλίματος για την ανάπτυξη της ελαιοκαλλιέργειας. Ο συνδυασμός των ασβεστολιθικών, σχετικά φτωχών σε οργανική ουσία εδαφών, και της αυξημένης έκθεσης των ελαιοκάρπων στο ηλιακό φως, συμβάλλει στην αύξηση της συγκέντρωσης των αρωματικών συστατικών στο μέσο φρουτώδες ελαιόλαδο «Μεσσαρά».

Η «γεωγραφική ένδειξη» αναφέρεται σε ονομασίες προϊόντων των οποίων μία ιδιότητα, μια φήμη ή άλλο χαρακτηριστικό αποδίδεται ουσιαστικά στη γεωγραφική τους προέλευση. Οι πολίτες και οι καταναλωτές στην ΕΕ αναζητούν όλο και περισσότερο την ποιότητα. Αποτέλεσμα είναι η αυξημένη ζήτηση γεωργικών προϊόντων με ταυτοποιήσιμα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, που συνδέονται ιδίως με τη γεωγραφική τους προέλευση. Οι παραγωγοί μπορούν να εξακολουθήσουν να παράγουν ποικίλο φάσμα ποιοτικών προϊόντων μόνον εάν λαμβάνουν δίκαιη ανταμοιβή για τους κόπους τους. Γι' αυτόν το λόγο, οι παραγωγοί πρέπει να είναι σε θέση να γνωστοποιούν τα χαρακτηριστικά των προϊόντων τους στους αγοραστές και τους καταναλωτές υπό συνθήκες δίκαιου ανταγωνισμού. Το καθεστώς της ΕΕ για τις προστατευόμενες ονομασίες προέλευσης (ΠΟΠ) και τις προστατευόμενες γεωγραφικές ενδείξεις (ΠΓΕ) δίνει τη δυνατότητα στους καταναλωτές να αναγνωρίζουν αυτά τα προϊόντα μέσω ενός συμβόλου στην επισήμανση. Οι αρχές των κρατών μελών ελέγχουν τη χρήση της ονομασίας στην αγορά.

Βρείτε εδώ ολόκληρη την απόφαση

Βρείτε εδώ την αίτηση για ΠΟΠ του ελαιολάδου Μεσσαράς

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία