Στο ρόλο του «μνηστήρα», για το 65% του μετοχικού κεφαλαίου της ελληνικής βιομηχανίας ζωοτροφών, όπως αναφέρεται από το γραφείο οικονομικών υποθέσεων της ελληνικής Πρεσβείας στη Βουδαπέστη, το οποίο επικαλείται δημοσίευμα του ουγγρικού Τύπου, είναι ο μεγάλος τοπικός αγροτικός όμιλος UBM, ο οποίος, μάλιστα, είναι εισηγμένος και στο τοπικό Χρηματιστήριο.
Στόχος του ομίλου UBM, σύμφωνα με όσα έχουν διαρρεύσει, είναι να αποκτήσει ένα εμπορικό hub στην Ελλάδα, στο πλαίσιο του σχεδίου που υλοποιεί και αποσκοπεί να καταστεί κυρίαρχος παίκτης στον τομέα των ζωοτροφών, στην ευρύτερη περιοχή της νοτιοανατολικής Ευρώπης.
Ξεφυλλίστε σε υψηλή ανάλυση την εβδομαδιαία Agrenda
Υπό το πρίσμα αυτό στο «πρόσωπο» της ΕΛΒΙΖ οι Ούγγροι, λέγεται ότι, έχουν βρει τον κατάλληλο εταίρο, να εφαρμόσουν το πλάνο τους, αφού πρόκειται για μια εταιρεία με μεγάλη ιστορία στο χώρο της παραγωγής ζωοτροφών με δυνατό brand στην Ελλάδα και σε γειτονικές χώρες όπου έχει αναπτύξει εμπορική παρουσία.
Με την ενσωμάτωση της ΕΛΒΙΖ, εφόσον τελεσφορήσουν οι συζητήσεις, ο όμιλος UBM στοχεύει να φθάσει τον στρατηγικό στόχο παραγωγής 1 εκατ. τόνων ζωοτροφών και ταυτόχρονα στην εμπορία 2 εκατ. τόνων α’ υλών ετησίως, μέσα στα επόμενα 3-4 χρόνια.
Από την πλευρά της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζωοτροφών, πάντως, δεν κατέστη δυνατό να επιβεβαιωθεί η πληροφορία. Στην αγορά, ωστόσο, φημολογείται πως οι βασικοί της μέτοχοι έχουν στα χέρια τους σχετική δήλωση πρόθεσης εισόδου στο μετοχικό κεφάλαιο της ΕΛΒΙΖ, από τον ουγγρικό όμιλο, και μελετούν τη δυνατότητα να τη δεχθούν, χωρίς, για την ώρα, όμως, να είναι κάτι οριστικό.
Θετικά στη ζυγαριά φέρεται να γέρνει το γεγονός ότι ο UBM δεν είναι ένα απλό fund που το μόνο που θα το ενδιέφερε θα ήταν να επενδύσει με καθαρά κερδοσκοπικούς όρους και μετά από λίγα χρόνια να εξέλθει αποκομίζοντας υπεραξία στα κεφάλαιά του, αλλά έχει βαθιά γνώση του αντικειμένου των ζωοτροφών και όχι μόνο.
Κατά συνέπεια μια σύμπραξη μαζί τους θα μπορούσε να μεταφέρει στην ΕΛΒΙΖ τεχνογνωσία και τεχνολογία αιχμής και να τη βοηθήσει να κάνει το επόμενο αναπτυξιακό της βήμα, ως μέλος ενός μεγάλου group. Επιπλέον δε, συνάδει και με τη γενικότερη φιλοσοφία των νυν μετόχων της ΕΛΒΙΖ οι οποίοι έχουν αποδείξει και με άλλες εταιρείες τους ότι δεν φοβούνται να συνάψουν στρατηγικές συνεργασίες αν πρόκειται να εξασφαλίσουν καλύτερους όρους ανάπτυξης των επιχειρήσεών τους.
Σε κάθε περίπτωση, εφόσον υπάρξουν εξελίξεις, αυτές δεν αναμένονται πριν από τον προσεχή Μάιο. Από την ελληνική πρεσβεία στην ουγγρική πρωτεύουσας πάντως, τονίζεται ότι η ανακοίνωση, μέσω του ουγγρικού Τύπου ήρθε σε μια περίοδο ισχυρής κερδοφορίας για την UBM, η οποία ανακοίνωσε κύκλο εργασιών 131,6 δισ. HUF (349 εκ. ευρώ) για το β΄ εξάμηνο του 2025, αυξημένο κατά 14% σε ετήσια βάση.
Για την πιθανή συνεργασία δε, σημειώνεται ότι αναμένεται να ενισχύσει την τεχνογνωσία και τις εξαγωγικές δυνατότητες και των δύο εταιρειών στην περιοχή των Βαλκανίων, ενώ η Ιταλία αποτελεί την πύλη της UBM στη δυτική Ευρώπη και το Καζακστάν στην κεντρική Ασία.
