Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε την χρήση των cookies. Διαβάστε περισσότερα για τα cookies εδώ.
ΑΠΟΔΟΧΗ
BACK TO
TOP
Νομοθεσία

Με Προεδρικό Διάταγμα η αλιεία του αχινού

Υπεγράφη Προεδρικό Διάταγμα για τη λήψη ρυθμιστικών μέτρων για την αλιεία του αχινού.

Με Προεδρικό Διάταγμα η αλιεία του αχινού

15
0

Το Προεδρικό διάταγμα έρχεται να καλύψει τη μέχρι σήμερα απουσία θεσμικού πλαισίου για την αλιεία του αχινού και συνεπώς να συμβάλλει στην αειφόρο διαχείρισή του, σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση του υπουργείου.

Η αλιεία του αχινού αφορά, τόσο στην επαγγελματική αλιεία, όσο και στην ερασιτεχνική. Μετά την υπογραφή του Π.Δ από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, θα θεσπιστεί, για πρώτη φορά, η επιτρεπόμενη περίοδος αλιείας του είδους, τους μήνες Ιανουάριο, Φεβρουάριο, Μάρτιο, Ιούλιο, Αύγουστο και Δεκέμβριο, καθώς και τα επιτρεπόμενα εργαλεία αλίευσής του.

Επίσης, με το Π.Δ θεσπίζονται τα όρια για την αλιευόμενη ποσότητα του είδους αχινού, (600 άτομα/ημέρα για τα επαγγελματικά αλιευτικά σκάφη, 20 άτομα/ημέρα για τους ερασιτέχνες αλιείς και μέχρι 30 άτομα/ημέρα για κάθε ερασιτεχνικό αλιευτικό σκάφος), καθώς και το ελάχιστο μέγεθος των αλιευμάτων, το οποίο δεν μπορεί να είναι μικρότερο από πέντε (5) εκατοστά διάμετρο, χωρίς τα αγκάθια.

Τέλος, θεσπίζονται οι κυρώσεις στις οποίες θα υπόκεινται οι παραβάτες, ενώ επίσης προβλέπεται η λήψη διαχειριστικών μέτρων σε περίπτωση που τα επιστημονικά δεδομένα δείξουν ότι το είδος υπεραλιεύεται.

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Αθανάσιος Τσαυτάρης δήλωσε τα εξής: «Η επιτακτική ανάγκη για οικονομική ανάπτυξη και δημιουργία θέσεων εργασίας καθιστά απαραίτητη μια νέα πολιτική προσέγγιση της θαλάσσιας οικονομίας. Η στροφή του ανθρώπου στη θάλασσα και στους ωκεανούς δύναται να δώσει απαντήσεις στις αυξανόμενες ζωτικές προκλήσεις που αυτός αντιμετωπίζει, ενώ παράλληλα δημιουργείται πρόσφορο έδαφος για καινοτόμο και βιώσιμη ανάπτυξη στους θαλάσσιους και παράκτιους κλάδους, με την προϋπόθεση ότι θα τεθούν σε εφαρμογή τα σωστά θεσμικά πλαίσια λειτουργίας. Προκειμένου λοιπόν οι τομείς της Γαλάζιας Ανάπτυξης να εξελιχθούν και να ξεδιπλώσουν το σύνολο της δυναμικής συμβολής τους στην Ευρωπαϊκή οικονομία, χρειάζεται συντονισμένη προσπάθεια από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς. Το ΥπΑΑΤ υποστηρίζοντας ένα καινοτόμο, βιώσιμο παραγωγικό μοντέλο προχωρά στη θεσμοθέτηση κανόνων και αρχών για την αειφόρο διαχείριση του αλιευτικού μας πλούτου. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί ο αχινός, ο οποίος αποτελεί ένα εξαιρετικό έδεσμα στη χώρα μας, με μεγάλη διατροφική αξία και εξαιρετική ποιότητα. Μάλιστα, το Ινστιτούτο του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ΙΝ.ΑΛ.Ε., παροτρύνει τους πολίτες να καταναλώνουν αχινούς, ένεκα και της Καθαράς Δευτέρας, καθότι τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μια ανεξέλεγκτη πληθυσμιακή έκρηξη αχινών στις ελληνικές ακτές και γενικότερα στις ακτές της Μεσογείου. Επειδή μάλιστα, ο αχινός είναι από τα πιο σημαντικά φυτοφάγα ζώα (πρόβατο της θάλασσας) της Μεσογείου, ο υπερπληθυσμός του έχει ως συνέπεια την υποβάθμιση (υπερβόσκηση) της θαλάσσιας βλάστησης και την υποβάθμιση του θαλάσσιου πυθμένα.

Η μέχρι σήμερα απουσία θεσμικού πλαισίου, ελλόχευε τον κίνδυνο της μη αιεφόρου διαχείρισης του είδους. Στο πλαίσιο της “Γαλάζιας Ανάπτυξης” και της αειφόρου διαχείρισης των θαλάσσιων πόρων, που υποστηρίζεται τόσο από τη νέα Κοινή Αλιευτική Πολιτική, μετά και από τη συμφωνία που επήλθε για το νέο χρηματοδοτικό μέσο, το Ευρωπαϊκό Ταμείο Θάλασσας και Αλιείας, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, πιστό στο σχεδιασμό που έχει εκπονήσει για την ανασύσταση του κλάδου, θεσπίζει για πρώτη φορά τους όρους και τις προϋποθέσεις για την αλιεία του είδους, καθώς και τις κυρώσεις για τους παραβάτες. Η διατήρηση και η ορθολογική διαχείριση των θαλάσσιων πόρων μας, αποτελεί χρέος της πολιτείας, καθώς και μεγάλη ευθύνη έναντι των επερχόμενων γενεών και στο ΥπΑΑΤ, δουλεύουμε συστηματικά για την επίτευξη αυτού του στόχου».

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία