BACK TO
TOP
Νομοθεσία

«Πράσινο» από την Επιτροπή Γεωργίας στους νέους κανόνες για τις Γεωγραφικές Ενδείξεις σε κρασί και αγροτικά προϊόντα ΕΕ

Οι ευρωβουλευτές της Επιτροπής Γεωργίας ενέκριναν την έκθεση για τη μεταρρύθμιση των κανόνων της Ε.Ε. για την καταχώριση και την προστασία των γεωγραφικών ενδείξεων (ΓΕ) για το κρασί, τα αλκοολούχα ποτά και τα γεωργικά προϊόντα, καθώς και τα συστήματα ποιότητας.

istockphoto-1196065656-612x612

178
0

Για την καλύτερη προστασία των γεωγραφικών ενδείξεων στο διαδίκτυο, οι ευρωβουλευτές υποστήριξαν διατάξεις που διασφαλίζουν ότι όλοι οι τομείς που κάνουν κατάχρηση του ονόματος μιας ΓΕ κλείνονται αυτόματα ή εκχωρούνται σε μια ομάδα παραγωγών που χρησιμοποιεί τη γεωγραφική ένδειξη νόμιμα. Για να βοηθήσει σε αυτό, το Γραφείο Διανοητικής Ιδιοκτησίας της ΕΕ (EUIPO) θα πρέπει να δημιουργήσει ένα σύστημα προειδοποίησης που θα παρακολουθεί την καταχώριση ονομάτων.

Απλούστερη διαδικασία εγγραφής

Για να αρθεί η γραφειοκρατία για τους παραγωγούς, οι ευρωβουλευτές προτείνουν να μειωθεί ο χρόνος που έχει η Επιτροπή για την καταχώριση από έξι σε πέντε μήνες και να περιοριστεί η περίοδος παράτασης σε τρεις μήνες κατ’ ανώτατο όριο και μόνο σε δεόντως αιτιολογημένες περιπτώσεις.

Οι εθνικές αρχές θα πρέπει να διαχειρίζονται τα περισσότερα αιτήματα για αλλαγές σε υφιστάμενες καταχωρίσεις ΓΕ χωρίς να τα ελέγχει ξανά η Επιτροπή για να επιταχύνει τη διαδικασία τροποποίησης και να μειώσει τον φόρτο εργασίας.

Περισσότερα δικαιώματα για ομάδες παραγωγών

Χάρη στις μακροχρόνιες ποικίλες παραδόσεις τους, τα γεωργικά προϊόντα που προστατεύονται από ΓΕ έχουν συγκεκριμένα αειφόρα χαρακτηριστικά, λέει η Επιτροπή Γεωργίας. Οι ευρωβουλευτές προτείνουν στους παραγωγούς να εξηγήσουν τη δέσμευσή τους για κοινωνική και περιβαλλοντική βιωσιμότητα σε αναφορές που είναι διαθέσιμες στους καταναλωτές σε μια πύλη της ΕΕ.

Τέλος, οι ευρωβουλευτές θέλουν στις αναγνωρισμένες ομάδες παραγωγών -που ορίζονται από τις χώρες της ΕΕ και ενεργούν ως αποκλειστικοί εκπρόσωποι για συγκεκριμένους ΓΕ- να ανατεθούν περισσότερες ευθύνες, όπως η θέσπιση ελάχιστων προϋποθέσεων για τη χρήση ενός ονόματος ΓΕ ή η επίβλεψη της θεμιτής χρήσης των ΓΕ. Οι αναγνωρισμένες ομάδες παραγωγών θα πρέπει επίσης να μπορούν να λαμβάνουν υποχρεωτικές οικονομικές συνεισφορές από όλους τους παραγωγούς του αγαθού ΓΕ.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία