Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε την χρήση των cookies. Διαβάστε περισσότερα για τα cookies εδώ.
ΑΠΟΔΟΧΗ
BACK TO
TOP
Νομοθεσία

Απουσία Καρασμάνη πέρασε η τροπολογία για τον αγροτουρισμό

(upd)Υπερψηφίστηκε την Τετάρτη 23 Ιουλίου από τη Βουλή το νομοσχέδιο του υπουργείου Τουρισμού «Απλούστευση διαδικασιών λειτουργίας τουριστικών επιχειρήσεων και τουριστικών υποδομών, ειδικές μορφές τουρισμού και άλλες διατάξεις».

Χειροτεχνία και Αγροτουρισμός στη Χίο

6
0
«Πέρασε» και η τροπολογία της υπουργού Τουρισμού, Όλγας Κεφαλογιάννη, για τον αγροτουρισμό η οποία βασίστηκε σε πρόταση βουλευτών της ΝΔ και η οποία, όπως έγραψε σε προηγούμενο δημοσίευμα το Agronews, δίνει, μεταξύ άλλων, η δυνατότητα δημιουργίας καταλυμάτων σε κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις οι οποίες επιθυμούν να αναπτύξουν και αγροτουριστική δραστηριότητα –κατά τα πρότυπα αντίστοιχων μονάδων του εξωτερικού.

Βουλευτές της αντιπολίτευσης εξέφρασαν τις ενστάσεις τους λέγοντας πως η σχετική με τον αγροτουρισμό τροπολογία διατάξεις έπρεπε να συζητηθεί ξεχωριστά και παρουσία του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης ο οποίος, αξίζει να σημειωθεί, δεν εμφανίστηκε στην αίθουσα για να την προτείνει.

Yπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με τις διατάξεις του νομοσχεδίου, για τους επαγγελματίες αγρότες, το προερχόμενο από αγροτουριστική δραστηριότητα εισόδημα δηλώνεται και φορολογείται ως αγροτικό εισόδημα, εφόσον δεν υπερβαίνει το 50% του ετήσιου ατομικού εισοδήματός τους

Επίσης οι επαγγελματίες αγρότες που ασκούν αγροτουριστική δραστηριότητα θα ασφαλίζονται στον ΟΓΑ, με την προϋπόθεση και πάλι ότι το εισόδημα που προέρχεται από τη δραστηριότητα αυτή δεν υπερβαίνει το 50% του ετήσιου ατομικού εισοδήματός τους.

Αγροτουριστικές μονάδες θα μπορούν να ιδρύουν και να λειτουργούν και μη επαγγελματίες αγρότες.

Όπως είχαν γράψει σε σχετικά ρεπορτάζ η Agrenda και το Agronews, το νομοσχέδιο αποτέλεσε πεδίο διαμάχης μεταξύ των υπουργείων Αγροτικής Ανάπτυξης και Τουρισμού τα οποία «διεκδικούσαν» την αρμοδιότητα για την ιδιαίτερη και, εν πολλοίς ανεκμετάλλευτη, μορφή αυτή τουρισμού στη χώρα μας. Τελικώς, «πέρασε» της κας Όλγα Κεφαλογιάννη η οποία, μάλιστα, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου άφησε αιχμές εναντίον του κ. Καρασμάνη για τη «μη παροχή της απαραίτητης στήριξης»…

Αναλυτικά, τα βασικά σημεία του νομοσχεδίου που αφορούν τον αγροτουρισμό έχουν ως εξής:

 

-Ορισμός της αγροτουριστικής δραστηριότητας: O «Αγροτουρισμός» αποτελεί κατηγορία του τουρισμού υπαίθρου, είναι μορφή τουρισμού η οποία αφορά την παροχή υπηρεσιών υποδοχής και φιλοξενίας ή και εστίασης σε χώρους λειτουργικά ενοποιημένους με αγροτικές εγκαταστάσεις, οι οποίες προσφέρονται συνδυαστικά με δραστηριότητες που σχετίζονται με την αγροτική παραγωγή όπως και με την προστασία και ανάδειξη του φυσικού και ανθρωπογενούς αγροτικού τοπίου.

 

-Ποιες επιχειρήσεις μπορούν να ασκήσουν αγροτουριστική δραστηριότητα: Τα αγροκτήματα και οι αγροτικές εκμεταλλεύσεις που συνοδεύονται με οργανωμένες επιχειρηματικά υπηρεσίες είτε εστίασης, είτε υποδοχής και φιλοξενίας.

 

-Όροι λειτουργίας: Mε απόφαση του Υπουργού Τουρισμού και των αρμοδίων κατά περίπτωση Υπουργών, ορίζονται των προϋποθέσεων, προδιαγραφών και των όρων λειτουργίας και ασφαλείας που πρέπει να τηρούνται για την ατομική ή ομαδική άσκηση των αγροτουριστικών δραστηριοτήτων.

 

-Kτηνοτροφικές μονάδες: Δίνεται η δυνατότητα για ίδρυση μη κύριων καταλυμάτων σε κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις που θέλουν να αναπτύξουν και αγροτουριστική δραστηριότητα, μοντέλο ιδιαίτερα επιτυχημένο στο εξωτερικό.


-Τοπικά καλάθια αγροτικών προϊόντων: Τα Περιφερειακά Συμβούλια έχουν τη δυνατότητα να καθορίζουν το περιεχόμενο του Καλαθιού Αγροτικών Προϊόντων εφ’ όσον η αρμόδια Αρχή διαπιστώσει αντικειμενική δυσκολία μιας επιχείρησης να διασφαλίσει την αναγκαία ποσότητα προϊόντων.

 

-Πιστοποίηση επιχειρήσεων: To υπουργείο Τουρισμού ή η εξουσιοδοτημένη Αρχή θα πιστοποιεί τις αγροτουριστικές επιχειρήσεις με τη χορήγηση Ειδικού Σήματος Αγροτουρισμού, εφόσον αυτές πληρούν τα κριτήρια, τους όρους και τις προϋποθέσεις που καθορίζονται με απόφαση του Υπουργού Τουρισμού.

 

-Έλεγχος και εποπτεία: Προβλέπεται ο έλεγχος από την αρμόδια υπηρεσία, τουλάχιστον ανά τριετία, της συνδρομής των προϋποθέσεων χορήγησης του Ειδικού Σήματος Αγροτουρισμού καθώς και η ανάκλησή του σε περιπτώσεις μη εφαρμογής του νόμου.


-Φορολόγηση εισοδήματος: Το προερχόμενο από αγροτουριστική δραστηριότητα εισόδημα επαγγελματία αγρότη δηλώνεται και φορολογείται ως αγροτικό εισόδημα, εφόσον δεν υπερβαίνει το 50% του ετήσιου ατομικού εισοδήματός του και επίσης προβλέπεται η ασφάλιση στον ΟΓΑ των αγροτών, εφόσον το εισόδημα που προέρχεται από αυτή δεν υπερβαίνει το 50% του ετήσιου ατομικού εισοδήματός τους.


-Υφιστάμενες επιχειρήσεις: Λαμβάνεται ειδική μέριμνα και δίνεται μεταβατικά η δυνατότητα και ο χρόνος να προσαρμοσθούν στις νεοεισαγόμενες ρυθμίσεις και προδιαγραφές.

 

-Επαγγελματίες αγρότες και μη: Η δυνατότητα άσκησης δραστηριότητας αγροτουρισμού δεν παρέχεται μόνο σε κατ’ επάγγελμα αγρότες, εγγεγραμμένους στο Μητρώο Αγροτών  και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων, αλλά σε όσους έχουν την διάθεση εναρμονιζόμενοι πλήρως στο πλαίσιο που συζητούμε και τους κανόνες που θέτει κατά κύριο λόγο το Υπουργείο Τουρισμού στο τουριστικό αντικείμενο της επένδυσης.

Κουκουλόπουλος: «Διευκολύνεται η αδειοδότηση αγροτουριστικών μονάδων»


«Η συνεργασία και η συνέργεια δύο τομέων, του τουρισμού και του πρωτογενούς τομέα, από τους οποίους προσδοκά πολλά η χώρα, από μόνη της αξίζει την υποστήριξη και την επιβράβευση όλων».

Αυτό τόνισε, μεταξύ άλλων, ο Αναπληρωτής Υπουργός Αγροτικής Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Πάρις Κουκουλόπουλος, μιλώντας σήμερα στη Βουλή για το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Τουρισμού «Απλούστευση διαδικασιών λειτουργίας τουριστικών επιχειρήσεων και τουριστικών υποδομών, ειδικές μορφές τουρισμού και άλλες διατάξεις» και συγκεκριμένα για την τροπολογία των Υπουργείων Τουρισμού και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων που αφορά τη ρύθμιση θεμάτων για τον  αγροτουρισμό.

Ο κ. Κουκουλόπουλος επεσήμανε πως με την προτεινόμενη τροπολογία επιλύονται και ρυθμίζονται σημαντικά θέματα που αφορούν στην απλούστευση των διαδικασιών αδειοδότησης σε ό,τι αφορά στην άσκηση εμπορικής δραστηριότητας από γεωργούς ή κτηνοτρόφους σε μια επισκέψιμη αγροτική εκμετάλλευση, τον τρόπο φορολόγησής τους, τη σημαντική συμβολή του Μητρώου Αγροτικών  Εκμεταλλεύσεων στην άσκηση αγροτουριστικής δραστηριότητας κ.ά. 

Το πλήρες κείμενο της ομιλίας του Αναπληρωτή Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης έχει ως εξής:

«Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,  ζήτησα το λόγο για να καλέσω και να παρακαλέσω  όλες τις πτέρυγες της Βουλής να στηρίξουν την τροπολογία για τον αγροτουρισμό που συνυπογράφεται από τα Υπουργεία Τουρισμού και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και θα εξηγήσω για ποιο λόγο.

Ο αγροτουρισμός είναι μια πρακτική που έχει αναπτυχθεί σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, με κορυφαίες όπως ήδη ειπώθηκε από την Υπουργό Τουρισμού προ ολίγου, τη Γαλλία και την Ιταλία που έχουν αναπτύξει μια πολύ αξιοπρόσεκτη πρακτική με πολύ σημαντικά οικονομικά και όχι μόνο αποτελέσματα.

Γιατί εξίσου με τα οικονομικά αποτελέσματα σημασία έχει και η αναζωογόνηση της υπαίθρου συγκεκριμένων περιοχών,  ιδιαίτερα απομονωμένων περιοχών, και είναι απορίας άξιο πως  στη χώρα μας μιλάμε χρόνια για αγροτουρισμό και πρακτικά ο αγροτουρισμός στην Ελλάδα είναι σε εμβρυακή μορφή,  παρ’ ότι ο τόπος και το τοπίο από τη μια, το κλίμα και το περιβάλλον  αλλά και το διατροφικό πρότυπο της χώρας ολόκληρης και της καθεμιάς περιοχής είναι πανίσχυρα. Παρ’ όλα αυτά δεν μπορούν να συναντηθούν.

Δεν ισχυρίζομαι ότι λύνονται όλα τα προβλήματα και ανοίγει μια λεωφόρος, αυτό όμως που μπορώ να πω με μεγάλη σιγουριά είναι ότι με το κεφάλαιο των άρθρων περί αγροτουρισμού που είναι αποτέλεσμα συνεργασίας των δύο Υπουργείων, ανοίγει πραγματικά ένας δρόμος. Θέλω να σας πω πολύ απλά και συγκεκριμένα ένα τεράστιο πρόβλημα που εμπόδιζε την ανάπτυξη του αγροτουρισμού μέχρι τώρα και το επιλύουμε με αυτήν την τροπολογία. Ποιο είναι αυτό; Δεν μπορεί να αδειοδοτηθεί μέσα από γραφειοκρατικές αγκυλώσεις, ασυνεοννησίες και όλα αυτά που βιώνουμε διαρκώς σε αυτή τη χώρα, για να ασκήσει μια εμπορική δραστηριότητα ένας παραγωγός, κτηνοτρόφος ή γεωργός σε μια επισκέψιμη αγροτική εκμετάλλευση,  για να δώσει τα προϊόντα του. Ενώ ακούγεται πολύ απλό το θέμα αυτό είναι ανεπίλυτο μέχρι σήμερα και λύνεται με τη συγκεκριμένη τροπολογία.

Να σας πω ότι υπάρχει οινοποιητική βιομηχανία  στη Βόρεια Ελλάδα από τις πιο σπουδαίες – έχει εμπορικές επιδόσεις, την έχει επιλέξει η αγορά εδώ και πολλά χρόνια – η οποία  διαθέτει ένα καταπληκτικό επισκέψιμο οινοποιείο με έναν καταπληκτικό χώρο εστίασης για τους επισκέπτες,  ο οποίος εδώ και τρεισήμισι χρόνια δεν μπορεί να αδειοδοτηθεί. Αυτό επιλύουμε με τη συγκεκριμένη τροπολογία για να σας το πω πολύ απλά.

Και θέλω μάλιστα να πω ότι το ζήτημα που είναι πραγματικά δύσκολο,  πως δηλαδή φορολογείται, τι βιβλία κρατάει ο αγρότης ή η επιχείρηση και πως συνδέεται το ένα με το άλλο,  επιλύονται επίσης με το δεύτερο κεφάλαιο των άρθρων της τροπολογίας και απαντώνται όλα. 

Βέβαια σε αυτό βοηθάει πολύ το Μητρώο Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων που ήδη υπάρχει εδώ και χρόνια το οποίο, ως γνωστό, επικαιροποιείται διαρκώς, βοηθούντος και του ΟΣΔΕ. Άρα λοιπόν προβλήματα φορολογικά και κατά συνέπεια και διαφάνειας στη δισυπόστατη  - ας το πω - δραστηριότητα του γεωργού ή του κτηνοτρόφου, αντιμετωπίζονται στη συγκεκριμένη τροπολογία, γιατί έχουν γίνει εργαλεία όλα αυτά τα χρόνια,  παρά το γεγονός ότι κάποιοι προτιμούν να τα βλέπουν όλα μαύρα τα τελευταία τέσσερα χρόνια. Έχουν γίνει πάρα πολλά βήματα και από τη Γενική Γραμματεία Εσόδων και από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και από  άλλα Υπουργεία. Και μπορούμε να διασφαλίσουμε την απαραίτητη και επιθυμητή διαφάνεια, έτσι ώστε να μην δημιουργηθούν δυσλειτουργικές καταστάσεις την επαύριον.

Κάλεσα όλες τις πτέρυγες και όλους τους συναδέλφους να στηρίξουν την τροπολογία, γιατί έχει  ένα συμβολισμό που νομίζω όμως ότι υπερβαίνει όλα όσα έχω πει μέχρι τώρα και εγώ και η κυρία Υπουργός Τουρισμού: Η συνεργασία και η συνέργεια δύο τομέων, του τουρισμού και του πρωτογενούς τομέα,  από τους οποίους προσδοκά πολλά η χώρα, από μόνη της αξίζει την υποστήριξη και την επιβράβευση όλων».

 

 

Γιάννης Τσατσάκης

 

 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία