BACK TO
TOP
Εμπορεύματα

Βλέπει άνοδο το ελληνικό καλαμπόκι, δραστηριότητα και πάλι στο σιτάρι

Μέσα στο επόµενο διάστηµα και µέχρι το τέλος του έτους όλα δείχνουν πως το καλαµπόκι θα τσιµπήσει 1 µε 2 λεπτά. Το γεγονός ότι το αποθηκευµένο προϊόν δεν είναι πολύ ακόµα, ενώ και οι εισαγωγές φθηνότερου και υποδεέστερου ποιοτικά καλαµποκιού από τη Βουλγαρία έχουν φέτος µειωθεί, συνηγορούν σε µια αύξηση τιµής, την οποία και περιµένουν οι παραγωγοί µέσα στους ερχόµενους δύο µήνες. Αυτό θα αποτελέσει για πολλούς και κίνητρο για να µείνουν στην καλλιέργεια και την επόµενη σεζόν. 

silo_new_kalaboki

43
1

Σηµειωτέον ότι την υψηλότερη τιµή φέτος δίνει η Ένωση Λεχαινών µε 20 λεπτά το κιλό συν ΦΠΑ από 18 λεπτά πέρυσι, ενώ ακολουθεί η Ένωση Αγρινίου που αγοράζει καλαµπόκια προς 19 λεπτά και η Θεσσαλία µε τις πράξεις που αφορούν το αποθηκευµένο προϊόν στα ίδια επίπεδα. Σέρρες, ∆ράµα, Καβάλα και Τρίκαλα προσφέρουν καλαµπόκι περί τα 17 λεπτά, δύο λεπτά πάνω από τα περσινά επίπεδα.

Την ίδια στιγμή δραστηριότητα εµφανίζει και πάλι η εξαγωγή στο σκληρό σιτάρι, µε τις αποθήκες να αδειάζουν σιγά σιγά, αν και µε τιµές που δεν ικανοποιούν τον παραγωγό, µπροστά στις προσδοκίες που είχαν καλλιεργηθεί. Κι ενώ οι επόµενες φορτώσεις δείχνουν να κινούνται σε χαµηλότερα επίπεδα, όσο περνάει ο καιρός και µέχρι τέλος του έτους αρκετοί καλλιεργητές θα αποφασίσουν να το δώσουν πιο εύκολα, καθώς θα χρειάζονται ρευστό.

Όσον αφορά το βαμβάκι στη εγχώρια αφορά - και πριν τις ανακοινώσεις Τραμπ που έδωσαν ώθηση στα διεθνή χρηματιστήρια – έχουν σημειωθεί ανακατατάξεις εις βάθος. Επί της ουσίας πρόκειται για την στροφή του κλάδου στο ποιοτικό προϊόν, κάτι που έρχεται ως αποτέλεσµα, της «αδρανοποίησης» της αγοράς της Τουρκίας, του κενού που δηµιουργεί ο εµπορικός πόλεµος ΗΠΑ - Κίνας και της εν γένει αναζήτησης νέων πιο ώριµων αγορών για το ελληνικό βαµβάκι. Έτσι, παρ’ ότι δεν έχουν τεθεί σε πλήρη και αυστηρή λειτουργία οι διαδικασίες ακριβούς αξιολόγησης των εισκοµίσεων συσπόρου βάµβακος και ταξινόµησης του εκκοκκισµένου, εν τούτοις, ο νέος προσανατολισµός ως αποτέλεσµα των νέων συνθηκών στη διεθνή αγορά υπαγορεύει την µετάβαση βήµα – βήµα προς αυτή την κατεύθυνση.

Το πόσο γρήγορα θα εξελιχθούν τα πράγµατα θα εξαρτηθεί από πολλά, προς το παρόν ωστόσο, οι νέες συνθήκες επηρεάζουν άµεσα  τόσο τη διαµόρφωση των τιµών παραγωγού, όσο και τα µερίδια αγοράς των εκκοκκιστικών επιχειρήσεων.

Αναφέρεται για παράδειγµα ότι οι Αφοί Καραγιώργου που αυτό το φθινόπωρο βγήκαν αποφασιστικά στην αγορά, δίνοντας εξ αρχής τα 50 λεπτά προκαταβολή και προοπτική φιξαρίσµατος µέχρι το τέλος Νοεµβρίου, κατάφεραν να συγκεντρώσουν τις µεγαλύτερες ποσότητες από τα καλά προβροχικά βαµβάκια, κυρίως της Θεσσαλίας, υποχρεώνοντας τον ανταγωνισµό που το... σκέφτονταν να µείνει µε τις δεύτερες ποιότητες και να µην µπορεί σήµερα, ακόµα κι αν το ήθελε, να βελτιώσει τις προσφορές του.

Αναλυτικό ρεπορτάζ στην εφημερίδα Agrenda που κυκλοφορεί στα περίπτερα το Σάββατο 3 Νοεμβρίου

 

Σχόλια (1)
Προσθήκη σχολίου

02-11-2018 21:51Γιάννης

Προκαταβολή 50 λεπτα; δε νομίζω!!! Τουλάχιστον όχι στο εκκοκιστηριο Θεσσαλονίκης...

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία