BACK TO
TOP
Εμπορεύματα

Σταθερά ανοδική η πορεία που σημειώνει το ελληνικό σκληρό σιτάρι

Μια σταθερά ανοδική πορεία και μια διάχυτη αισιοδοξία φέρνει το τελευταίο διάστημα για το ελληνικό σκληρό σιτάρι. Αφενός στο χρηματιστήριο του Σικάγο σημειώνεται άνοδος από την αρχή του έτους η οποία οφείλεται κυρίως στη βελτιωμένη εικόνα των χρηματιστηρίων αλλά και την πτώση του δολαρίου. Αφετέρου ο τελευταίος διαγωνισμός από την Τυνησία σε καλύτερες τιμές, στα 293-295 δολάρια ο τόνος (255-257 ευρώ ο τόνος) παραδοτέα σε λιμάνι τους, αφήνουν σοβαρές πιθανότητες να καλυφθούν και με ελληνικό σιτάρι.

sitari_2

52
1

Σύμφωνα με τους αναλυτές, ο διαγωνισμός αυτός είναι δύσκολο να ολοκληρωθεί με ιταλική σοδειά καθώς οι τιμές δεν βγαίνουν, με την Ισπανία να παίρνει τη σκυτάλη, ενώ δεν αποκλείεται το κενό που δημιουργεί η γείτονα χώρα να συμπληρώσει η Ελλάδα, στις φορτώσεις που αναμένονται να γίνουν Φεβρουάριο και Μάρτιο. Μην ξεχνάμε, άλλωστε, ότι στον προηγούμενο διαγωνισμό 25.000 τόνοι σκληρού σίτου κλείστηκαν από τη χώρα μας.

Με τιμές που έφτασαν ακόμα και τα 3,40 ευρώ το κιλό ξεκίνησε η φετινή παραγωγή φράουλας στη Ηλεία με την ποικιλία Φορτούνα. Μετά την μέτρια περσινή χρονιά, οι αγρότες εκφράζουν την αισιοδοξία – βάση της ζήτησης που διαμορφώνεται για εξαγωγές -  ότι το ποδαρικό που έκανε η Φορτούνα θα έχει συνέχεια και με την Καμαρόσα που θα ξεκινήσει μετά τα μέσα Ιανουαρίου.

Τέλος, σε αναμονή για μια καλύτερη τιμή βρίσκονται οι παραγωγοί λεμονιού, οι οποίοι πιέζονται από τις μεγάλες εισαγωγές από την Τουρκία, η οποία εξαιτίας της υποτιμημένης λίρας καθίσταται πιο ανταγωνιστική. Ταυτόχρονα αυξημένη παρουσιάζεται στο σύνολό της η ευρωπαϊκή παραγωγή. Αν και έκανε ένα καλό ξεκίνημα στην τρέχουσα εμπορική περίοδο, οι τιμές έπεσαν απότομα και προς το παρόν διαμορφώνονται γύρω στα 30 με 35 λεπτά το κιλό.

Αναλυτικό ρεπορτάζ στην εφημερίδα Agrenda που κυκλοφορεί το Σάββατο 12 Ιανουαρίου 
Σχόλια (1)
Προσθήκη σχολίου

11-01-2019 20:15ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΝΤΟΥΡΑΣ

για το καλαμποκι τι γινεται; γραψτε και γι' αυτο κατι ευχαριστω

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία