BACK TO
TOP
Εμπορεύματα

Ίσα που καλύπτουν το κόστος καλλιέργειας οι τιµές παραγωγού φακής

Μετ’ εµποδίων εξελίσσεται η φετινή εµπορική σεζόν για την ελληνική φακή, καθώς από τη µια οι εισαγωγές από το εξωτερικό κι από την άλλη τα περσινά αποθέµατα, πιέζουν την αγορά και κατ’ επέκταση τις τιµές, οι οποίες κινούνται σε επίπεδα που ίσα που καλύπτουν το κόστος.

deuterofakes

Λεωνίδας Λιάμης

477
1

Οι στρεµµατικές αποδόσεις, αλλά και η ποιότητα του προϊόντος, στην περιοχή των Φαρσάλων, ένα παραδοσιακό καλλιεργητικό κέντρο φακής ήταν σε ικανοποιητικά επίπεδα, όπως µας πληροφορεί ο παραγωγός Κώστας Κυρίτσης, δηλώνοντας την ικανοποίησή του.

«Το στήσιµο ήταν περίπου στα 200 κιλά το στρέµµα, αρκετά πάνω από τα 140-150 κιλά, που πιάσαµε πέρυσι, ενώ και το χρώµα, αλλά και η βραστερότητα της φετινής φακής είναι πάρα πολύ καλά», εξηγεί ο συνοµιλητής µας, τονίζοντας πως σε αυτό βοήθησαν οι καλές καιρικές συνθήκες που επικράτησαν στην περιοχή κατά την καλλιεργητική σεζόν.

Ανάλογη εικόνα µας µεταφέρει κι ο παραγωγός Γιώργος Μαχάς, από το χωριό Χαλκιάδες, επίσης από την περιοχή των Φαρσάλων, όπου όπως µας λέει οι αποδόσεις, ανάλογα τα χωράφια και τη φροντίδα που τους έκαναν οι παραγωγοί, οι στρεµµατικές αποδόσεις κυµάνθηκαν από τα 170 κιλά το στρέµµα έως και τα 220 κιλά το στρέµµα.

«Η αγορά δείχνει να έχει φρακάρει»

Το πρόβληµα, ωστόσο, όπως επισηµαίνουν οι δύο παραγωγοί, έγκειται στη διάθεση της παραγωγής, η οποία περιγράφεται ως δύσκολη.

«Πράγµατι, η αγορά φαίνεται να έχει φρακάρει κι η διάθεση της φακής γίνεται µε δυσκολία», αναφέρει ο κ. Κυρίτσης, προσθέτοντας πως στην συντριπτική πλειονότητα των συναλλαγών που έχουν γίνει µέχρι τώρα, οι πωλήσεις του προϊόντος από τους παραγωγούς είναι µε ανοικτή τιµή.

Σύµφωνα µε τον ίδιο, σε µεγάλο βαθµό την ευθύνη για την κατάσταση που έχει δηµιουργηθεί τη φέρουν οι µεγάλες εισαγωγές, που γίνονται πιο εύκολες τώρα που έχουν χαλαρώσει σχεδόν πλήρως τα capital controls, αλλά και το ό,τι πολλοί αγρότες επέλεξαν ψυχανθή, αντί για αγρανάπαυση, για να εκπληρώσουν τον όρο του «πρασινίσµατος», µε συνέπεια να πέσουν στην αγορά περισσότεροι όγκοι ελληνικής φακής.

∆ύσκολη χρονιά και στη ∆υτική Μακεδονία

Απογοήτευση επικρατεί όµως και σε κάποιους παραγωγούς στη ∆υτική Μακεδονία, αφού για δεύτερη χρονιά φέτος, η καλλιέργεια της φακής δεν εξελίχθηκε όπως την περιµέναν. Μια τέτοια περίπτωση είναι και ο Μίλτος Χατζηµουρατίδης από το χωριό Τετράλοφος Κοζάνης, ο οποίος είχε φέτος 150 στρέµµατα φακής. «Η χρονιά δεν πήγε καθόλου καλά. Η εναλλαγή βροχών και υψηλών θερµοκρασιών µείωσε τις στρεµµατικές αποδόσεις, οι οποίες κυµάνθηκαν µεσοσταθµικά στα 130-150 κιλά το στρέµµα και υποβάθµισε την ποιότητα του προϊόντος», ανέφερε. Κατά τον ίδιο ανάλογη εικόνα παρουσίασε η καλλιέργεια και στην περιοχή του Βοΐου Κοζάνης, όπου καλλιεργούνται πάνω από 2.000 στρέµµατα.

Με αυτά τα δεδοµένα και την τιµή και στην περιοχή να αναµένεται στα 70 µε 80 λεπτά το κιλό, όταν γίνει η εκκαθάριση, ο συνοµιλητής µας τονίζει πως «φέτος ίσα που βγήκαν τα έξοδα. ∆εν ξέρω τι θα κάνουν οι άλλοι, όµως εγώ, επειδή είναι η δεύτερη χρονιά που δεν πάνε καλά τα πράγµατα, σκέφτοµαι τη νέα καλλιεργητική σεζόν να µειώσω στα 60 στρέµµατα την καλλιέργεια. Η κατάσταση είναι δύσκολη».

Πιέζουν την αγορά οι εισαγωγές και οδηγούν σε µείωση εκτάσεων

Η προσοχή ωστόσο των καλλιεργητών πρέπει να εστιαστεί κυρίως στην περίπτωση των εισαγωγών. «Αν συνεχιστούν µε τους ίδιους ρυθµούς που ακολουθούν εδώ και 1-2 χρόνια, η καλλιέργεια της φακής στη χώρα µας θα εγκαταλειφθεί. Για να καταλάβετε, ακούµε πως η φακή από τον Καναδά έρχεται στις αποθήκες των εµπόρων στην Ελλάδα µε τιµή που παίζει στα 50-53 λεπτά το κιλό. Σε εµάς αυτή η τιµή καλά καλά δεν καλύπτει το κόστος παραγωγής, οπότε δεν µπορούµε να είµαστε ανταγωνιστικοί. Ίσως πρέπει να βρεθεί ένας τρόπος έµµεσου ελέγχου της όλης κατάστασης, να καθυστερούν έστω λίγο οι εισαγωγές µέχρι να απορροφηθεί η εγχώρια παραγωγή», τόνισε µε αγανάκτηση ο κ. Μαχάς.

Μέσα σε αυτό το περιβάλλον, ο ίδιος αναφέρει ότι αυτή τη στιγµή «δεν υπάρχει φως στο κοµµάτι της εµπορίας κι αρκετές ποσότητες βρίσκονται στις αποθήκες, µαζί µε τα περσινά αποθέµατα».

Οι εκτιµήσεις για το πού θα κάτσει, τελικώς, η φετινή τιµή κάνουν λόγο για ένα εύρος 70 µε 80 λεπτά το κιλό, αλλά µένει να φανεί και στην πράξη ότι θα είναι έτσι.

Σχόλια (1)
Προσθήκη σχολίου

16-10-2022 17:06Περικλης παπακωστας

Γεια σας μαρεσουν οι φακές ελπίζω να αποκτήσω και εγώ στρέμματα φακων. Με λένε Περικλή και ζω στην εξοχή . Στείλτε μου όσες πιο πολλές φακές μπορείτε

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία