BACK TO
TOP
Εμπορεύματα

Από τη λιγότερη φύρα το κέρδος στα Crimson Seedless

Με το «αριστερό» ξεκίνησε η φετινή εµπορική σεζόν στο σταφύλι της ποικιλίας Crimson Seedless, για αρκετούς παραγωγούς στα παραγωγικά κέντρα της Πιερίας και της Πέλλας, αφού υπήρξε σηµαντική µείωση της παραγωγής, έως 40% κατά περίπτωση, ενώ και οι τιµές «παλεύουν» να σπάσουν το φράγµα του 1 ευρώ το κιλό, αλλά πλην κάποιων εξαιρέσεων δεν τα καταφέρνουν.

36_pin_12

Λεωνίδας Λιάμης

4
0

Σε καλύτερη µοίρα είναι όσοι διατηρούν καλλιέργειες υπό κάλυψη στους δύο νοµούς, ενώ και στο Κιλκίς που παραδοσιακά είναι πιο όψιµη η περιοχή, στην ποιότητα φαίνεται να µην υπάρχουν προβλήµατα. «Υπάρχει κοιλιά φέτος στην τιµή του προϊόντος», τονίζει στην Agrenda ο Γιώργος Νάτσιος, πρόεδρος του ΣΠΕΚΟ Βροντούς, µιας οργάνωσης που καλλιεργεί στην Πιερία περίπου 1.400 στρέµµατα της ποικιλίας Crimson Seedless, προσθέτοντας ότι «οι εµπορικές πράξεις που έχουν γίνει µέχρι στιγµής κυµαίνονται στα 80 µε 90 λεπτά, όταν πέρυσι ο συνεταιρισµός πουλούσε στο εµπόριο από 1,05 έως 1,15 ευρώ το κιλό».

Ο τρύγος ξεκίνησε στην περιοχή από τις 10 Σεπτεµβρίου κι οδεύει σιγά–σιγά πλέον προς ολοκλήρωση για όσα αµπέλια είναι ξεσκέπαστα, µε την παραγωγή ωστόσο για τα σχεδόν 100 µέλη του συνεταιρισµού τα οποία ασχολούνται µε την καλλιέργεια, να είναι µειωµένη έως 30%-35% και τα αίτια αυτής της ζηµιάς να είναι ακόµη υπό διερεύνηση. «Η ποιότητα είναι καλή φέτος, τουλάχιστον στο τµήµα της παραγωγής που δεν έπαθε ζηµιά, όµως, η τιµή δεν µπορεί να σηκώσει κεφάλι», λέει ο κ. Νάτσιος και σηµειώνει πως η οργάνωσή του θα προσπαθήσει να βελτιώσει το «µείγµα» των πωλήσεών της.

Στόχος φέτος του ΣΠΕΚΟ Βροντούς, οι πωλήσεις των σταφυλιών να γίνουν µέσα από την αυτόνοµη διαχείριση περίπου 500 τόνων της φετινής παραγωγής, τους οποίους σκοπεύει να τυποποιήσει και να εµπορευτεί µόνη µε δική της ετικέτα, µέσα από επένδυση που ολοκλήρωσε πέρυσι. «∆ίνουµε κάποιες ποσότητες στην εγχώρια αγορά, όπως επίσης και στην Ολλανδία και την Αγγλία», τόνισε ο κ. Νάτσιος και πρόσθεσε µε νόηµα πως «η εκκαθάριση θα γίνει τέλος ∆εκεµβρίου και τότε θα δούµε τί ψάρια θα πιάσουµε».

Πολύ καλύτερη εικόνα για την πορεία της φετινής χρονιάς µεταφέρει ο πρόεδρος της Ζευς Ακτινίδια, ∆ηµήτρης Μανώσης. «Έχουµε τελειώσει το 45% της συγκοµιδής και σταδιακά αρχίζουµε τα υπό κάλυψη. «Στην ποιότητα θα έλεγα είµαστε καλύτερα από πέρυσι, λόγω των ξηροθερµικών συνθηκών», αναφέρει ο πολύπειρος παραγωγός–µάνατζερ, προσθέτοντας ότι «η χρονιά φαίνεται καλύτερη καθώς οι τιµές δεν διαφοροποιούνται µεν από πέρυσι, έχουµε όµως καλύτερη ποιότητα και λιγότερη φύρα, οπότε περισσότερα έσοδα για τον παραγωγό»

Βέβαια, «τελική εικόνα για την τιµή δεν θα έχουµε πριν το τέλος του έτους, όταν γίνει η εκκαθάριση» εξηγεί ο κ. Μανώσης. Η οργάνωση διατηρεί 1.700 στρέµµατα στο νοµό Πιερίας, από τα οποία τα 1.000 είναι υπό κάλυψη, ενώ στην παρούσα φάση πλήρως παραγωγικά είναι τα περίπου 1.300 στρέµµατα, από τα οποία αναµένεται φέτος µια παραγωγή σταφυλιών της τάξης των 2.000 – 2.200 τόνων, τα οποία εξάγονται στο σύνολό τους κυρίως σε λιανεµπορικές αλυσίδες στην αγγλική αγορά.

Κατώτερη των προσδοκιών εξελίσσεται η φετινή χρονιά για τους 39 παραγωγούς του τοπικού Α.Σ. Αιγές, στην Κρύα Βρύση Γιαννιτσών, οι οποίοι έχουν σε παραγωγή περίπου 570 στρέµµατα Crimson Seedless. «Λόγω των των συνεχόµενων καυσώνων, µείναµε πίσω στο κοκκίνισµα και σχεδόν ένα 30% της παραγωγής είναι πιο ροζέ, µε αποτέλεσµα να περιοριστούµε στους 650-700 τόνους» λέει ο πρόεδρος της οργάνωσης Σάκης Κούσης. Οι πράξεις γίνονται µε 90 λεπτά έως και 1,10 ευρώ.

Οι «Μακεδονικοί Αμπελώνες» από το Κιλκίς σε βαθιά νερά

Στην αγορά της Αγγλίας προσβλέπει εµπορικά και η οµάδα παραγωγών ποικιλίας Crimson Seedless που έχει στηθεί στο Κιλκίς µε την επωνυµία «Μακεδονικοί Αµπελώνες», µε συµµετοχή 18 καλλιεργητών και έκταση 480 στρεµµάτων από τα οποία παραγωγικά είναι τα 200 στρέµµατα. Στην περιοχή, που παραδοσιακά είναι πιο όψιµη, ο τρύγος ξεκίνησε την περασµένη Τρίτη 15 Οκτωβρίου, χωρίς ιδιαίτερα ποιοτικά προβλήµατα κι όπως µας είπε ο παραγωγός Γιώργος Παπαδόπουλος, που καλλιεργεί περί τα 80 στρέµµατα υπό κάλυψη, αναµένεται να διαρκέσει περίπου 10 ηµέρες. Σύµφωνα µε τον ίδιο µε δεδοµένο ότι δεν καταγράφηκαν ζητήµατα µε ασθένειες παρά µόνο κάποιες µικροζηµίες από τις χαµηλές θερµοκρασίες που σηµειώθηκαν το Πάσχα (σ.σ. η θερµοκρασία εκείνες τις ηµέρες στο Κιλκίς έπεσε στους 2 βαθµούς Κελσίου), η παραγωγή δεν θα έχει ιδιαίτερη µείωση και αναµένεται να κυµανθεί στα 2.000 κιλά ανά στρέµµα.

Όσον αφορά την εµπορία της φετινής σοδειάς, ο κ. Παπαδόπουλος µας είπε πως η οµάδα παραγωγών αποφάσισε να τυποποιήσει και να εµπορευτεί µόνη το προϊόν. «Το εγχείρηµα είναι δύσκολο, αλλά είπαµε να πάρουµε το ρίσκο», ανέφερε και αποκάλυψε πως έχει συναφθεί ήδη συµφωνία µε την αγγλική αλυσίδα σουπερµάρκετ Tesco, στην οποία θα κατευθυνθεί το προϊόν µε την ετικέτα «Μακεδονικοί Αµπελώνες».

Το άρθρο φιλοξενήθηκε στην εφημερίδα Agrenda που κυκλοφόρησε το Σάββατο 18 Οκτωβρίου μαζί με το περιοδικό Ελαίας Καρπός
Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία