BACK TO
TOP
Εμπορεύματα

Ρύζι, σιτάρι και μήλα από τις ΗΠΑ προς εισαγωγή στην ΕΕ στο τραπέζι των διαπραγματεύσων ανάμεσα σε Ουάσιγκτον και Βρυξέλλες

Η ΕΕ εξετάζει να εγκρίνει περισσότερες γενετικά τροποποιημένες καλλιέργειες προς πώληση στο μπλοκ, με χώρα προέλευσης τις Ηνωμένες Πολιτείες, στο πλαίσιο σύναψης μιας εμπορικής συμφωνίας ανάμεσα στις δύο όχθες του Αντλαντικού, σε μια περίοδο που ΕΕ τρέχει να προλάβει καταστάσεις.

emporioipaee

2
0

Σύμφωνα με τα όσα ακούγονται, μήλα, αχλάδια, ρύζι και σιτηρά βρίσκονται συχνά στα στόματα των διαπαγματευτών των δύο πλευρών.
Μάλιστα κάτι τέτοιο δεν θα απαιτούσε αλλαγή στις νομοθετικές διατάξεις της ΕΕ, καθώς η Ευρώπη έχει ήδη μια διαδικασία πιστοποίησης των ΓΤΟ για κατανάλωση. Ωστόσο, η Επιτροπή δεν αποκλείεται να μπλοφάρει αναφορικά με την έγκριση ορισμένων ΓΤ καλλιεργειών, ιδίως αυτών που ανταγωνίζονται με προϊόντα της ΕΕ, όπως το ρύζι και το σιτάρι.

"Η Επιτροπή μπορεί να προτείνει να εγκρίνει περισσότερους ΓΤΟ, πράγμα που θα είχε πραγματική αξία για τους εξαγωγείς των ΗΠΑ", ανέφερε ένας Αμερικανός αξιωματούχος.

Ένας διπλωμάτης της ΕΕ δήλωσε στο Politico: «Οι Αμερικανοί περιμένουν την έγκριση ευαίσθητων καλλιεργειών ΓΤΟ κυριολεκτικά εδώ και δεκαετίες».

"Είμαι βέβαιος ότι η Επιτροπή μπορεί να βρει νομικά κόλπα για να επαναφέρει τα γεωργικά ερωτήματα στο τραπέζι" - Ανώνυμος υπάλληλος της ΕΕ

Αλλά χώρες όπως η Γαλλία, η Αυστρία και η Γερμανία ανησυχούν για μια δημόσια αντίδραση, εάν η συμφωνία δημιουργεί την εντύπωση ότι η Ευρώπη "χαμηλώνει" τα πρότυπα τροφίμων ή αφήνει σε επικίνδυνα τρόφιμα για να κατευνάσει το Trump.

H Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen περπατάει πάνω σε πολύ λεπτό πάγο εάν πιέσει μπροστά με μια συμφωνία μίνι εμπορίου που έχει στοχεύσει με τις ΗΠΑ τις επόμενες εβδομάδες.

Υπάρχουν προφανή εμπόδια σε ένα γρήγορο σύμφωνο, το οποίο η Γερμανίδα επικεφαλής της ΕΕ αναφέρει ότι θα πρέπει να καλύπτει το "εμπόριο, την τεχνολογία και την ενέργεια". Μια τέτοια συμφωνία θα μπορούσε να εξασφαλίσει μια ανακωχή στον εμπορικό πόλεμο με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τράμπ, ο οποίος έχει ήδη πλήξει τα βασικά προϊόντα της ΕΕ όπως τα αεροσκάφη, το κρασί και τον χάλυβα. Το πιο σημαντικό για το Βερολίνο, μια ανακωχή θα παρείχε μια ζωτική ανάπαυλα στον αυταρχικό γερμανικό τομέα των αυτοκινήτων, τον οποίο απειλεί το Trump με υψηλούς δασμούς.

Αλλά μια τέτοια συμφωνία θα είναι ένα εξαιρετικά επικίνδυνο στοίχημα για τον von der Leyen τόσο νωρίς στη θητεία της. Κορυφαία κράτη μέλη της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της Γαλλίας, δεν θέλουν να απομακρυνθούν από τις βασικές γεωργικές παραχωρήσεις και υπάρχει κίνδυνος μιας ευρύτερης δημόσιας αντίδρασης εναντίον των Βρυξελλών εάν η ΕΕ κάνει μια συμφωνία που δίνει έδαφος στην Ουάσινγκτον στο πολιτικά εκρηκτικό έδαφος των προτύπων τροφίμων και των γενετικά τροποποιημένων τροφή.

Μέχρι τώρα, η συμφωνία της φαινόταν αδύνατη - κολλημένη πάνω στο θέμα της γεωργίας. Οι χώρες της ΕΕ, με επικεφαλής τη Γαλλία, την Αυστρία και τις Κάτω Χώρες, απαγόρευσαν ρητά στην Επιτροπή να διαπραγματευτεί με τους Αμερικανούς τη γεωργία στη διαπραγματευτική διαδικασία, ενώ ο Trump επιμένει ότι δεν θα υπάρξει συμφωνία χωρίς αγροτικά αγαθά. Δεν υπήρχε κανένα σημάδι ότι και οι δύο πλευρές ήταν πρόθυμες να σταματήσουν.

Και όμως, όταν ρωτήθηκε για τις εμπορικές συνομιλίες τον περασμένο μήνα, η von der Leyen είπε ότι σκόπευε να κάνει μια συμφωνία με το Trump μέσα σε "λίγες εβδομάδες".

Αυτή και ο επικεφαλής του εμπορίου, Phil Hogan, πιστεύουν ότι έχουν βρει έναν τρόπο να τετραγωνιστεί ο κύκλος. Από νομική άποψη, δεν θα συμπεριλάβουν κεφάλαιο για τη γεωργία μέσα σε μια εμπορική συμφωνία - αλλά θα επιβληθούν ξεχωριστές δεσμεύσεις για τη μείωση των φραγμών της ΕΕ για ορισμένα γεωργικά αγαθά των ΗΠΑ.

«Προσπαθούμε να εξετάσουμε τους τρόπους με τους οποίους, μέσω της ρυθμιστικής συνεργασίας, θα μπορούσαμε να δούμε τα μη δασμολογικά εμπόδια ως έναν τρόπο να θέσουμε τα αγροτικά ζητήματα στο τραπέζι», δήλωσε ο Hogan.

Αυτό όμως δεν λύνει το αρχικό δίλημμα. Είτε η ΕΕ ανοίγει την αγορά της σε σημαντικό βαθμό στα αμερικανικά αγροτικά αγαθά είτε όχι. Υπάλληλοι της Επιτροπής, διπλωμάτες και πολιτικοί της ΕΕ στο Παρίσι, τη Χάγη, τη Στοκχόλμη και το Βερολίνο ήρθαν σε επαφή με αυτό το άρθρο, όλοι συμφώνησαν για ένα πράγμα: Η επίτευξη συμφωνίας σε όλη τη διάρκεια των τεσσάρων εβδομάδων θα χρειαστεί κάποια μεγάλη μπλόφα. Αυτό που δεν συμφώνησαν είναι ποιος εξαπατήθηκε: το ατού, ή οι ευρωπαίοι πολίτες.

Επίσημα, η Επιτροπή προσφέρει μόνο εξαιρετικά μικρές παραχωρήσεις σε γεωργικά προϊόντα. Ο Χόγκαν δήλωσε ότι η ΕΕ θα ήθελε να μιλήσει για εγκρίσεις εισαγωγών τροφίμων για προϊόντα όπως τα «μήλα και αχλάδια» - προϊόντα τα οποία οι αγρότες της ΕΕ επιθυμούν να εξάγουν στις ΗΠΑ

Ο Phil Hogan, ο Ευρωπαίος Επίτροπος Εμπορίου, πιστεύει ότι μπορεί να πάρει μια συμφωνία που έγινε. | Stephanie Lecocq / EPA

Σε συνάντηση των εμπορικών απεσταλμένων της ΕΕ την Παρασκευή, ο αρχηγός του εμπορίου της Επιτροπής κ. Sabine Weyand δήλωσε ότι οι Βρυξέλλες είναι επίσης έτοιμες να αναγνωρίσουν τις διαδικασίες δοκιμών των ΗΠΑ για «δίθυρα μαλάκια» όπως τα στρείδια και τα μύδια, σύμφωνα με τρία άτομα στην αίθουσα.

ΓΤΟ για να γλυκάνουμε τη συμφωνία

Ωστόσο, οι Η.Π.Α. κατέστησαν σαφές ότι μια συμφωνία σχετικά με τα γαϊδουράκια και τα αχλάδια δεν θα το μειώσει και αρκετοί διπλωμάτες της ΕΕ και αξιωματούχοι της Επιτροπής δήλωσαν ότι πιστεύουν ότι η ΕΕ θα καταλήξει να προσφέρει περισσότερα.

"Δεν πρόκειται να φτάσουμε εκεί με τα μήλα, τα αχλάδια και τα οστρακοειδή", δήλωσε ο υπουργός Γεωργίας της Αμερικής Sonny Perdue στους δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες την περασμένη Δευτέρα, σύμφωνα με το Reuters. "Υπάρχουν άλλα πράγματα που πρέπει να συμβούν."

Ένα άλλο πράγμα που η ΕΕ εξετάζει εγκρίνει περισσότερες γενετικά τροποποιημένες καλλιέργειες προς πώληση στο μπλοκ, τρία άτομα που ακολουθούν το αρχείο. Αυτό δεν θα απαιτούσε αλλαγή στις νομοθετικές διατάξεις της ΕΕ, καθώς η Ευρώπη έχει ήδη μια διαδικασία πιστοποίησης των ΓΤΟ για κατανάλωση. Ωστόσο, η Επιτροπή είναι γνωστή αργά όσον αφορά την έγκριση ορισμένων ΓΤ καλλιεργειών, ιδίως αυτών που ανταγωνίζονται με προϊόντα της ΕΕ, όπως το ρύζι και το σιτάρι.

"Η Επιτροπή μπορεί να προτείνει να εγκρίνει περισσότερους ΓΤΟ, πράγμα που θα είχε πραγματική αξία για τους εξαγωγείς των ΗΠΑ", ανέφερε ένας αξιωματούχος.

Ένας διπλωμάτης της ΕΕ δήλωσε: «Οι Αμερικανοί περιμένουν την έγκριση ευαίσθητων καλλιεργειών ΓΤΟ κυριολεκτικά εδώ και δεκαετίες».

"Είμαι βέβαιος ότι η Επιτροπή μπορεί να βρει νομικά κόλπα για να επαναφέρει τα γεωργικά ερωτήματα στο τραπέζι" - Ανώνυμος υπάλληλος της ΕΕ

Αλλά χώρες όπως η Γαλλία, η Αυστρία και η Γερμανία ανησυχούν για μια δημόσια αντίδραση, εάν η συμφωνία δημιουργεί την εντύπωση ότι η Ευρώπη "χαμηλώνει" τα πρότυπα τροφίμων ή αφήνει σε επικίνδυνα τρόφιμα για να κατευνάσει το Trump.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία