BACK TO
TOP
Εμπορεύματα

Απότοµη άνοδο στις τιµές αγροτικών εµπορευµάτων µετά τον κορωνοϊό

Λιµάνια στην Ασία, τη Μέση Ανατολή και πλέον και την Ευρώπη κάνουν όλο και πιο δύσκολη την προσέγγισή τους από πλοία µεταφοράς αγαθών υπό τον φόβο του κορωνοϊού.

36_pin_20

Πέτρος Γκόγκος

15
0

Παράλληλα τα διεθνή χρηµατιστήρια λειτουργούν σε πεσιµιστικό πλαίσιο, µε τις διορθώσεις να κόβουν το ράλι στο σιτάρι και να στερούν τα κεκτηµένα εβδοµάδων στο βαµβάκι. Ωστόσο οι αναλυτές παραµένουν αισιόδοξοι πως µόλις καθήσει ο πανικός, τα αγροτικά θα κινηθούν απότοµα ανοδικά.

Μείωση της ζήτησης αγροτικών εµπορευµάτων σε πραγµατικούς όρους δεν έχει καταγράψει ακόµα οι  αναλυτές αγροτικής οικονοµίας. Ωστόσο την περασµένη εβδοµάδα οι τιµές για τα συµβόλαια µελλοντικής εκπλήρωσης στο χρηµατιστήριο του Σικάγο βρέθηκαν στο κόκκινο για τα περισσότερα βασικά προϊόντα. Εξαίρεση αποτελεί η σόγια, η οποία αντλεί ακόµη ώθηση από την εµπορική συµφωνία ανάµεσα σε ΗΠΑ και Κίνα, ωστόσο ακόµα και εκεί, τα κέρδη ήταν οριακά, δεδοµένης της γενικότερης κατάστασης των αγορών. Για την ακρίβεια, η τιµή του προϊόντος ανέβηκε µόλις 0,1% την περασµένη εβδοµάδα.

Στις πέντε από τις τελευταίες έξι συνεδριάσεις για το σιτάρι στο χρηµατιστήριο του Σικάγο, η πορεία της τιµής ήταν καθοδική. Μια εξέλιξη αρκετά ενοχλητική, δεδοµένου ότι το συγκεκριµένο προϊόν διατηρούσε ένα εξαιρετικά δυνατό ράλι που διαµόρφωνε θετικές προοπτικές και για την επερχόµενη εµπορική περίοδο. Ενδεικτικά, πριν από δύο εβδοµάδες το σιτάρι σηµείωσε άνοδο 2%, πριν βρεθεί στο -7% συγκριτικά µε τα επίπεδα που είχε πετύχει από την αρχή του έτους. Παρόµοια ήταν και η πορεία του καλαµποκιού που σηµείωσε απώλειες 2%. Στο βαµβάκι οι τιµές υποχώρησαν ακόµα και κάτω από τα 66 σεντς ανά λίµπρα.

Το χοιρινό κρέας έχει υποστεί το µεγαλύτερο πλήγµα, µε την τιµή του να πέφτει ακόµα και στα 56,12 σεντς ανά λίµπρα, όταν πριν από ένα µήνα βρισκόταν στα 73,80 σεντς. «Η επέλαση του κορωνοϊού έχει ο έναν καθοδικό αντίκτυπο στις αγορές, κυρίως στα προϊόντα εκείνα που είναι ούτως ή άλλως τα πιο ευεπηρέαστα από τη ζήτηση στην Κίνα» εξηγεί ο Τοντ Χαλτµαν, επικεφαλής αναλυτής αγορών σε επενδυτικό οίκο. Αν κάτι ανησυχεί, είναι το κατά πόσο η Κίνα θα µπορέσει να προβεί στις αγορές για τις οποίες έχει δεσµευτεί.

Ο λήθαργος που έχει προκαλέσει η ασθένεια, δίνει ωστόσο στους αγοραστές ένα προβάδισµα. Όπως εξηγεί ο Σαλ Τζιλµπερτι, πρόεδρος της Teucrium Trading, οι αγοραστές έχουν την ευκαιρία να βγουν στις αγορές αγροτικών εµπορευµάτων πριν να ξεκινήσουν οι Κινέζοι, όπως αναµένεται να συµβεί, δεδοµένης και της συµφωνίας, µε αποτέλεσµα οι τιµές των προϊόντων αυτών να ανέβουν απότοµα µόλις κατακάτσει ο πανικός. «Οι άνθρωποι εξακολουθούν να θέλουν να φάνε, κάτι που σηµαίνει πως η ζήτηση δεν µπορεί να ατονήσει».

Στην παγκόσμια οικονοµία υπάρχουν και πιο ψύχραιµες προσεγγίσεις. Ο CEO της Alliansz SE, της µεγαλύτερης ασφαλιστικής εταιρείας στην Ευρώπη, Όλιβερ Μπέτε, σχολίασε τον «µεγάλο πανικό αυτή τη στιγµή, όµως κανείς δεν εγγυάται ότι θα συνεχιστεί. Μεσοπρόθεσµα σίγουρα υπάρχουν επιπτώσεις που θα αποτυπωθούν και στο παγκόσµιο ΑΕΠ». Μίλησε για έντονη συσσώρευση, λέγοντας πως στα µεγάλα ψάρια της οικονοµίας δεν υπάρχει πίεση για σπασµωδικές κινήσεις.  

Στην Ελλάδα µέχρι στιγµής, ουσιαστικό πλήγµα έχει υποστεί ο κλάδος της γούνας. Η απουσία της Κίνας από τις εµπορικές εκθέσεις και τις δηµοπρασίες έχει δηµιουργήσει σηµαντική καθίζηση στον κλάδο, καθώς είναι ο µεγαλύτερος παραγωγός δερµάτων, που φτάνει στο 85% της παγκόσµιας παραγωγής. Η ανησυχία στον κλάδο της γούνας είναι έκδηλη, ενώ πρόσφατα έκλεισε τις πύλες της µια από τις πιο διάσηµες Εκθέσεις Γούνας στο Μιλάνο που συγκεντρώνει τη διεθνή «αφρόκρεµα».

Αναλυτικό ρεπορτάζ στην Agrenda που κυκλοφορεί εκτάκτως την Παρασκευή 28 Φεβρουαρίου.

 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία