BACK TO
TOP
Θεσμικά

∆ειλά και φοβικά κινούνται οι περισσότερες διεπαγγελµατικές

Μεγάλη συζήτηση γίνεται τον τελευταίο καιρό για το ρόλο και την ανάγκη ενίσχυσης των ∆ιεπαγγελµατικών Οργανώσεων, ωστόσο πολύ συχνά διαφεύγει της προσοχής το γεγονός ότι οι περισσότερες εξ αυτών, έχουν συγκροτηθεί σε λάθος βάση, ενδιαφέρονται κυρίως για τα κοινοτικά προγράµµατα προώθησης, αγνοούν συστηµατικά την πλευρά των αγροτών και σε πολλές περιπτώσεις εξαντλούν το ενδιαφέρον τους στην προάσπιση συµφερόντων συγκεκριµένων επιχειρηµατικών οµίλων.

10-11_25

Γιάννης Πανάγος

3
0

Η πλέον αντιπροσωπευτική, αυτής της κατάστασης, είναι η περίπτωση της ∆ιεπαγγελµατικής Οργάνωσης του Βάµβακος (∆ΟΒ). Με βάση µάλιστα τις επισηµάνσεις καταξιωµένων βαµβακοπαραγωγών ή αρκετών εκ των λοιπών συντελεστών του κλάδου, κινείται αργά, φοβικά και µε τρόπο που να ξεδιπλώνει την πολιτική της στη βάση του βαθµού ετοιµότητας συγκεκριµένων εκκοκκιστικών επιχειρήσεων. Πολλά από τα παραπάνω τονίστηκαν µετ’ επιτάσεως στην πρώτη εαρινή εκδήλωση της οργάνωσης στην Κεντρική Μακεδονία (κάπου ανάµεσα σε Γιαννιτσά και Αλεξάνδρεια), ενώ ακολούθησαν άλλες δύο σε Ξάνθη και Λάρισα. Ειδικά η πλευρά των παραγωγών δεν έκρυψε την οργή της για τη διστακτική πολιτική που ακολουθεί η ∆ΟΒ στο θέµα της διαφοροποίησης και επιβράβευσης της ποιότητας, τη στιγµή που το Κέντρο Ταξινόµησης στην Καρδίτσα, είναι σε θέση, µε τις υποδοµές και τα στοιχεία που διαθέτει, να συµβάλει αποτελεσµατικά προς αυτή την κατεύθυνση.

Ανάλογη δυσπιστία καταγράφεται και σε ό,τι αφορά τη δραστηριότητα που αναπτύσσει µετά την επαναλειτουργία της η ∆ιεπαγγελµατική του Ελαιολάδου. Η τελευταία συνάντηση των εκπροσώπων της οργάνωσης στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης είναι ενδεικτική του πνεύµατος εντός του οποίου κινείται. Την ώρα που οι τιµές παραγωγού κατατρακυλούν, η Εθνική ∆ιεπαγγελµατική Οργάνωση Ελαιολάδου δεν θέλει, ούτε ειδικό καθεστώς αποθεµατοποίησης, ούτε δραστική ενίσχυση της εγχώριας τυποποίησης, ούτε κατηγοριοποίηση της παραγωγής και αναζήτηση υπεραξίας, της αρκεί να «τρέξουν» κάποια προγράµµατα προώθησης τα οποία διευκολύνουν µόνο ορισµένους υπαρκτούς και κάπως µεγάλους παίκτες (ρεπορτάζ σελ. 38).

Ακόµα και η Εθνική ∆ιεπαγγελµατική Οργάνωση Αµπέλου και Οίνου (Ε∆ΟΑΟ), η θετική συµβολή της οποίας στην ανάπτυξη του κλάδου κατά την προηγούµενη δεκαετία είναι προφανής, τα τελευταία χρόνια παρουσιάζει σηµάδια κόπωσης και αλλοίωσης του χαραρακτήρα της. Περί της Ε∆ΟΚ (κρέας) ούτε λόγος, στην Επιτραπέζια Ελιά (∆ΟΕΠΕΛ) ας πούµε ότι κάτι πάει να γίνει, ενώ στη ΦΕΤΑ... κάτσε πρώτα να γίνει και µετά βλέπουµε. Χρειάζεται πολλή δουλειά.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Προγράμματα Πληρωμές