BACK TO
TOP
Εμπορεύματα

Χωρίς δουλειές Ακόμα στην Εξαγωγή σκληρού

Οι Ιταλοί έµποροι είναι διατεθειµένοι να πληρώσουν περί τα 275 ευρώ ο τόνος FOB λιµάνι µας για τα µέτρια σιτάρια της σοδειάς µας, όταν οι πωλητές προσφέρουν προς τα 285 ευρώ ο τόνος αντιστοίχως

papadogianis_M_3_8

Γιάννης Παπαδογιάννης

7
0

Ως αποτέλεσµα αναβάλλονται οι νέες πωλήσεις µέχρι να βρεθεί η σωστή τιµή που θα ικανοποιήσει και τις δύο πλευρές. Οι έµποροι/εξαγωγείς σηµειώνουν πως το κοστολόγιο φέτος είναι υψηλό και οι τιµές των 275 ευρώ δεν το καλύπτουν, οπότε και προτιµούν να περιµένουν κρατώντας τα αποθέµατα τους για αργότερα. Άλλωστε τα στοκ είναι διαχειρήσιµα και οι οικονοµικές υποχρεώσεις σε µεγάλο βαθµό καλυµµένες. Από την άλλη βέβαια, όσο περνάει ο καιρός τόσο πιο κοντά ερχόµαστε στη νέα σοδειά, η οποία φαίνεται πρώιµη και ποσοτικά υποσχόµενη. Στα σκληρά σιτάρια, στη νέα λίστα της Φότζια είχαµε άνοδο 7 ευρώ σε κάθε ποιότητα.

Συγκεκριµένα για τα ποιοτικά σιτάρια µε ειδικό βάρος 78 kg/hl, υαλώδη 80% και πρωτεΐνη 13% η τιµή αποθήκης παραγωγού διαπραγµατεύεται στα 300-305 ευρώ ο τόνος. Για τη δεύτερη ποιότητα µε ειδικό βάρος 76 kg/hl, υαλώδη 70% και πρωτεΐνη 12% η τιµή αποθήκης παραγωγού είναι στα 290-295 ευρώ ο τόνος. Στη Γαλλία οι τιµές σκληρού σίτου για την ώρα δεν µπορούν να ακολουθήσουν την άνοδο του µαλακού, λόγω έλλειψης νέων πωλήσεων και παραµένουν στα 275 ευρώ ο τόνος παραδοτέα σε γαλλικό λιµάνι. Στο χρηµατιστήριο του Σικάγο, τα µαλακά σιτάρια έχουν καταγράψει εδώ και µήνες σηµαντική άνοδο, κατακτώντας νέα υψηλά επίπεδα. Βέβαια φαίνεται πως έχουµε µπει σε φάση υψηλής µεταβλητότητας µε ρευστοποιήσεις, οι οποίες κατά καιρούς πιέζουν λίγο την αγορά. Σύντοµα έρχεται η ώρα για τη Ρωσία να θέσει σε εφαρµογή τους δασµούς εξαγωγής στα µαλακά σιτάρια κι αυτό υποστηρίζει τις τιµές. Η ποσοτική στενότητα στα δηµητριακά κρατάει υψηλά τις τιµές και στη Γαλλία παρά τις ρευστοποιήσεις, µε τις τιµές Μαρτίου πλέον στα 233 ευρώ ο τόνος, αυξηµένες κατά 5 ευρώ από την περασµένη εβδοµάδα.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία