BACK TO
TOP
Εμπορεύματα

Κινητικότητα στην εξαγωγή σκληρού σίτου

Η εξαγωγή σκληρού σίτου από την ελληνική αγορά έχει µεγάλη κινητικότητα τις τελευταίες εβδοµάδες.

papadogianis_M_3_8

Γιάννης Παπαδογιάννης

9
0
Η εξαγωγή σκληρού σίτου από την ελληνική αγορά έχει µεγάλη κινητικότητα τις τελευταίες εβδοµάδες. Είτε ο προορισµός είναι η Ιταλία ή προσφάτως η Τουρκία, οι τιµές είναι κυρίως γύρω από τα 285 ευρώ ο τόνος FOB λιµάνι µας για τις µέτριες ποιότητες. Αυτή η δραστηριότητα έχει φέρει τις τιµές αποθεµάτων στα 27 λεπτά το κιλό στον παραγωγό, βέβαια οι ποσότητες στα χέρια των παραγωγών είναι ελάχιστες. Στα σκληρά σιτάρια, στη νέα λίστα της Φότζια ανακοινώθηκε πτώση των τιµών κατά 8 ευρώ ο τόνος. Συγκεκριµένα στα ποιοτικά σιτάρια µε ειδικό βάρος 78 kg/hl, υαλώδη 80% και πρωτεΐνη 13% η τιµή αποθήκης παραγωγού διαπραγµατεύεται στα επίπεδα των 292-297 ευρώ ο τόνος

Επίσης για τη δεύτερη ποιότητα µε ειδικό βάρος 76 kg/hl, υαλώδη 70% και πρωτεΐνη 12% η τιµή αποθήκης παραγωγού κυµαίνεται στα 282- 287 ευρώ ο τόνος. Στη Γαλλία αντιθέτως οι τιµές ξανάπιασαν τα 275 ευρώ ο τόνος παραδοτέα σε γαλλικό λιµάνι µε τη διαθεσιµότητα ωστόσο να δυσκολεύει τα πράγµατα. Στο διεθνές εµπόριο ακούστηκε νέα αγορά µέσω διαγωνισµού από πλευράς Τυνησίας στα 386 δολάρια ο τόνος (που αντιστοιχεί σε 316 ευρώ ο τόνος) παραδοτέα σε λιµάνι τους.

Λογικά ο διαγωνισµός θα καλυφθεί µε σιτάρια του Καναδά, αφενός λόγω ποιότητας και αφετέρου λόγω επαρκούς διαθεσιµότητας του προϊόντος από την εν λόγω χώρα. Στο χρηµατιστήριο του Σικάγο, τα δηµητριακά συνέχισαν την ανοδική τους πορεία µε βοήθεια από τις καθυστερήσεις που προκύπτουν στις σπορές του καλαµποκιού στη Βραζιλία και στη δυσκολία διαθεσιµότητας της σόγιας από τις ΗΠΑ. Στη Γαλλία, τέλος, το ρίσκο στις παραγωγές λόγω διάφορων καιρικών προβληµάτων στο βόρειο ηµισφαίριο ενίσχυσε τις τιµές µαλακού σίτου, οι οποίες σκαρφάλωσαν στα 233 ευρώ ο τόνος για τα συµβόλαια του Μαΐου.
Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία