BACK TO
TOP
Εμπορεύματα

Περιορισμοί στην προσφορά και υψηλή ζήτηση για ουρία, αμμωνία και φώσφορο

Σε ιστορικά υψηλά και χωρίς σαφείς ενδείξεις περί εξοµάλυνσης των ισορροπιών στην αγορά, κινούνται οι τιµές των πρώτων υλών για προϊόντα θρέψης.

image002_2

247
0

Aµµωνία, ουρία και ποτάσα, βρίσκονται σε έλλειψη µε την ζήτηση για λιπάσµατα να έχει ταυτόχρονα ενισχυθεί σηµαντικά. Περικοπές στην παραγωγικότητα µονάδων, αυξανόµενο κόστος πρώτων υλών και ταυτόχρονα αναστολή εµπορικών κυρώσεων, αύξηση των ναύλων και ενίσχυση της εµπιστοσύνης επενδυτών στις αγορές αγροτικών εµπορευµάτων βρίσκονται πίσω από ασυνήθιστη αύξηση των τιµών και της ζήτησης στα λιπάσµατα.

Στην φυσική αγορά, το φωσφορικό διαµµώνιο (DAP) αυξήθηκε 22% σε ένα µήνα, ενώ η ουρία αυξήθηκε κατά 18%. Μέχρι και την τελευταία εβδοµάδα του Μαΐου, η µέση τιµή λιανικής της ουρίας ήταν 523 δολάρια τόνο, πάνω κατά 39% συγκριτικά µε την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι, ενώ η ποτάσα έφτασε τα 443 δολάρια ο τόνος, τιµή αυξηµένη κατά 21% από πέρυσι.

Τουλάχιστον µεσοπρόθεσµα, δεν διακρίνεται στον ορίζοντα κάποια πιθανή διόρθωση στις διεθνείς αγορές αγροτικών πρώτων υλών, αφού αυτός ο «νοµοτελειακός» υπερκύκλος των αγορών, δείχνει να βρίσκεται ακόµα στα µισά. Συγκεκριµένα, η άνοδος των τιµών στα αγροτικά προϊόντα, τροφοδοτεί τις αγορές εισροών. Στη συνέχεια, οι επενδύσεις στις εισροές ενισχύουν τις αποδόσεις µε αποτέλεσµα η προσφορά να υπερισχύσει εν τέλει της ζήτησης, προκαλώντας διόρθωση στις τιµές των αγροτικών προϊόντων, οι παραγωγοί των οποίων στη συνέχεια θα χάσουν το οικονοµικό κίνητρο επιδίωξης υψηλότερων αποδόσεων. Ωστόσο οι φετινές παραγωγές βρίσκουν άδειες αποθήκες, ενώ επιβεβαιώνονται οι ατροφικές οι εκτιµήσεις για ατροφικές παραγωγές  στη Λατινική Αµερική.

 

Αυξημένο το κόστος για αμμωνία, ουρία και φώσφορο

Οι µεγαλύτερες ανατιµήσεις στην κατηγορία των λιπασµάτων έχουν παρατηρηθεί σε ολόκληρο το δίκτυο φωσφορικών αλάτων. Η αγορά είναι εξαιρετικά ελλειµµατική και οι µεγάλοι εξαγωγείς, Κίνα και Μαρόκο έχουν λίγες ποσότητες να προσφέρουν. Το κόστος των πρώτων υλών εν γένει που αυξήθηκε και αυτό, οδήγησε επίσης σε υψηλότερο κόστος για τους παραγωγούς φωσφορικών λιπασµάτων.

Η δραστηριότητα στη Λατινική Αµερική είναι ακµάζουσα, καθώς οι τιµές φωσφορικού µονοαµµωνίου της Βραζιλίας (MAP) έσπασαν το φράγµα των 700 δολαρίων ο τόνος CFR (κόστος και φορτίο). Οι τιµές στο MAP αυξήθηκαν τις τελευταίες εβδοµάδες λόγω του κακού καιρού στη Βραζιλία, της αυξανόµενης ζήτησης για σόγια και των υψηλών ναύλων.

Παράλληλα µια σφιχτή αγορά από άποψη προσφοράς αµµωνίας και µια άνοδος των τιµών , επηρέασε την ουρία. Η Ινδία υπήρξε ο βασικός µοχλός της αγοράς ουρίας, αλλά θα µπορούσε να υποστηριχθεί ότι η ζήτηση της Ινδίας για το 2021 έχει ήδη ληφθεί υπόψη στην παγκόσµια δυναµική προσφοράς και ζήτησης.

Σειρά αποεπενδύσεων στην αγροτική παραγωγή, εφοδιαστικά σοκ και απότοµη αύξηση της ζήτησης οδηγούν την απότοµη ανάκαµψη των αγροτικών commodities

 

 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία