BACK TO
TOP
Εμπορεύματα

Κινείται προς τα 60 ευρώ ο τόνος η αγορά για το ενσίρωμα καλαμποκιού

Στα 6 λεπτά το κιλό οδεύει η αγορά για το ενσίρωμα καλαμποκιού, με τις πρώτες κοπές να έχουν ξεκινήσει τις τελευταίες ημέρες, όπου ωστόσο η ανταπόκριση των αγροτών είναι περιορισμένη, αφού οι περισσότεροι έχουν πειστεί από τις προοπτικές που ξεδιπλώνονται για το σπυρί.

aaaa11111

431
2

Έχοντας διατηρήσει το επίπεδο των 4 λεπτών το κιλό την τελευταία τριετία, το ενσίρωμα καλαμποκιού ξεκίνησε την φετινή περίοδο με τιμή εκκίνησης τα 5,5 λεπτά το κιλό. Όπως ήταν αναμενόμενο, εν μέσω αυτού του ανοδικού κύκλου που σημειώνουν οι αγορές αγροτικών προϊόντων, οι συζητήσεις φέτος γίνονται με διαφορετικούς όρους. 

Προς το παρόν, προσμένοντας τιμές για το σπυρί άνω των 24 και 25 λεπτών το κιλό, λίγοι είναι αυτοί που προτίθενται να εφοδιάσουν τους λιγοστούς που διαθέτουν τον εξοπλισμό και τα μέσα για το ενσίρωμα με πρώτη ύλη, με τους περισσότερους παραγωγούς να προτίθενται να αφήσουν τα καλαμπόκια να ξεραθούν ενόψει της επερχόμενης εμπορικής περιόδου που ανοίγει τις επόμενες εβδομάδες. 

Με την αγορά να πληρώνει πλέον σχεδόν 6 λεπτά το κιλό, οι κοπές ξεκίνησαν διστακτικά, με παραγωγούς να αναφέρουν στην Agrenda ότι τις επόμενες ημέρες ενδέχεται να σημειωθούν πράξεις που θα ανεβάσουν και άλλο την τιμή. 

Ωστόσο εκεί που εστιάζουν οι περισσότεροι είναι στις ισορροπίες που διαμορφώνονται στην εγχώρια και ευρωπαϊκή αγορά για το καλαμπόκι. Όπως είχε από νωρίς αναδείξει η Agrenda, συμφωνίες μεταξύ εμπόρων και παραγωγών είχαν εξασφαλίσει από τις αρχές Ιουλίου επίπεδα τιμών πέριξ των 24 λεπτών το κιλό για τα πρώτα καλαμπόκια που θα κοπούν τις προσεχείς εβδομάδες. Πλέον στην «πιάτσα» ακούγονται και τιμές πάνω από 25 λεπτά το κιλό για το σπυρί, ενώ προς το παρόν δεν συντρέχουν λόγοι να ανακοπεί η άνοδος της αγοράς. 

Άλλωστε, τις τελευταίες ποσότητες τα ζωοτροφάδικα τις πλήρωσαν ακόμα και με 30 λεπτά το κιλό προκειμένου να καλύψουν άμεσες ανάγκες τους. Εν τω µεταξύ µεσίτες από χώρες της Κεντρικής Ευρώπης φέρεται να κερδοσκοπούν πουλώντας συµβόλαια της νέας χρονιάς, κάτι που επιβαρύνει σηµαντικά το κόστος για τους κτηνοτρόφους, χωρίς παράλληλα να καρπώνονται υψηλότερες τιµές οι αγρότες.

 Όπως σηµειώνει συνοµιλητής της Agrenda, το µόνο που θα µπορούσε να ανακόψει την ανοδική πορεία στην τιµή καλαµποκιού, θα ήταν το να στραφούν µεγάλες πτηνοτροφικές και κτηνοτροφικές µονάδες σε άλλα δηµητριακά, όπως το κριθάρι, το οποίο ακόµα και στα 22 λεπτά που πληρώνεται σήµερα, συµφέρει περισσότερο απ’ ότι το καλαµπόκι. Ωστόσο το σενάριο αυτό δεν προκρίνεται προς το παρόν, καθώς και η τιµή κριθαριού έχει αυξηθεί κατά 70% συγκριτικά µε πέρυσι λόγω περιορισµένης παραγωγής, µε τις φθηνές εισαγωγές να µην αποτελούν ακόµη εναλλακτική.

Η παγκόσμια κατανάλωση καλαμποκιού αναμένεται να ενισχυθεί περαιτέρω σε 1,183.477 εκατ. τόνους (από 1,181.04 εκατ. τόνους), ενώ η χρήση για ζωοτροφές ενδέχεται να κινηθεί χαμηλότερα σε 747,59 εκατ. τόνους (από 748,27 εκατ. τόνους). Το παγκόσμιο εμπόριο καλαμποκιού, για το 2021-2022, αναμένεται να διαμορφωθεί σε 194,3 εκατ. τόνους, με τις εξαγωγές της Βραζιλίας να αναθεωρούνται πτωτικά, ενώ ενισχυμένες προβλέπονται οι εξαγωγές καλαμποκιού των ΗΠΑ. Με την τρέχουσα παραγωγή καλαμποκιού στη Βραζιλία να πλήττεται, ήδη έχει αποτυπωθεί στην ενίσχυση των long θέσεων αγοράς.

 

Σχόλια (2)
Προσθήκη σχολίου

11-08-2021 16:40Σπύρος Ιωαννιδης

Με έκανες και γέλασα

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (1)
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία