BACK TO
TOP
Εμπορεύματα

Αδύναμο το σενάριο για διόρθωση στις τιμές των λιπασμάτων λένε ειδικοί

Μια µικρή αποκλιµάκωση των τιµών σε βασικές πρώτες ύλες που αξιοποιούνται από την βιοµηχανία λιπασµάτων σηµειώθηκε τις προηγούµενες ηµέρες, χωρίς ωστόσο η κίνηση αυτή να διευκολύνει στην υπόθεση των υψηλών εισροών, αφού ο ορίζοντας στην εν λόγω αγορά είναι γεµάτος µε παράγοντες που υπαγορεύουν την παραµονή της στην άνω πλευρά του εύρους.

12_pin_6

Πέτρος Γκόγκος

2862
3

Αν και η ουρία υποχώρησε από το υψηλό των περίπου 1.100 δολαρίων ο τόνος, η µέση τιµή της στις διεθνείς αγορές εξακολουθεί να αποτυπώνεται µε τετραψήφιο νούµερο (1.000 δολάρια την 4η εβδοµάδα του Μαΐου), οι υπόλοιποι βασικοί κωδικοί του δείκτη (DAP, MAP, UAN28 και UAN32) σηµείωσαν νέα υψηλά. Ειδικοί αναλυτές της αγοράς αγροτικών πρώτων υλών, εκτιµούν ότι η µικρή διόρθωση στην τιµή της ουρίας δεν µπορεί να σηµατοδοτήσει ακόµα ένα γύρισµα της αγοράς και την είσοδό της σε πτωτικό κανάλι.

Άλλωστε, για όσο οι τιµές των αγροτικών εµπορευµάτων παραµένουν και αυτές σε ενδιαφέροντα επίπεδα, η ζήτηση για προϊόντα θρέψης θα διατηρείται κοντά στο δυναµικό που µπορεί να εξυπηρετήσει η προσφορά.

Η µέση τιµή για τον διαµµωνιακό φώσφορο (DAP) ήταν τα 1.059 δολάρια ο τόνος, νέο ιστορικό υψηλό. Σε νέο ιστορικό υψηλό βρέθηκε και η τιµή για τον µονοαµµωνιακό φώσφορο (ΜΑP) στα 1.083 δολάρια ο τόνος. Σε νέες κορυφές βρέθηκε και η τιµή για τους τύπους λιπασµάτων αζώτου, UAN 28 και UAN32, στα 624 και 730 δολάρια ο τόνος αντίστοιχα, ενώ στα υψηλά του εύρους διατηρήθηκε και το χλωριούχο κάλιο (ποτάσα) µε 881 δολάρια ο τόνος. Από την άλλη, η άνυδρη αµµωνία υποχώρησε σε ποσοστό µικρότερο του 5%, στα 1.529 δολάρια ο τόνος.

Θέλει προγραµµατισµό µε ορίζοντα

Η εµπειρία των τελευταίων µηνών στις διεθνείς αγορές αγροτικών εµπορευµάτων, ήρθε να εδραιώσει µια συνήθεια που τηρούσαν οργανωµένοι παραγωγοί στη Βόρεια Αµερική και την Κεντρική Ευρώπη, η οποία θέλει προγραµµατισµό καλλιεργειών, πωλήσεων και αγοράς εισροών σε βάθος έτους. Στο πρώτο TimaCulture Forum που έγινε την περασµένη Τρίτη 24 Μαΐου, ο Γενικός ∆ιευθυντής της Timac Agro | ΛΥ∆Α Μπρούνο Καχρίλας, ανέφερε ότι στη Γαλλία οι αγρότες έχουν ήδη πουλήσει από τώρα τα αλώνια του 2023. Υπό αυτήν την έννοια και προκειµένου να µην βρεθούν αντιµέτωποι µε ελλείψεις, προχώρησαν και στην εξασφάλιση των απαιτούµενων εισροών που θα χρειαστούν στις σπορές το προσεχές φθινόπωρο. Με δεδοµένο ότι αντίστοιχες κινήσεις γίνονται και στην Αµερική, φαίνεται ότι και για την επόµενη χρονιά η προσφορά εφοδίων θα βρεθεί σε οριακό σηµείο, αφού ήδη έχει διαµορφωθεί ζήτηση, όσο παράλληλα επιµένει ο γεωπολιτικός παράγοντας που κόβει σηµαντικό τονάζ πρώτων υλών, όπως το ποτάσιο (βασικός εξαγωγέας Λευκορωσία και Ρωσία), ενώ η ενεργειακή κρίση διατηρεί στα ύψη το κόστος του φυσικού αερίου, βασικής πρώτης ύλης για την παρασκευή λιπασµάτων αλλά και «καυσίµου» για τη λειτουργία των βιοµηχανικών µονάδων.

Καναδάς και ΗΠΑ βάζουν µπρος για αύξηση της παραγωγής λιπασµάτων

Με τη Ρωσία και τη Λευκορωσία να εξάγουν πάνω από το 40% της ποτάσας που κυκλοφορεί στην παγκόσµια αγορά, ορισµένοι τύποι λιπασµάτων δύσκολα θα µπορούσαν να δουν αποσυµπίεση των τιµών τους, για όσο καιρό συντηρείται η γεωπολιτική ένταση. Ήδη πάντως χώρες όπως οι ΗΠΑ και ο Καναδάς, εξετάζουν σοβαρά το ενδεχόµενο αύξησης της παραγωγής λιπασµάτων.

Στο πακέτο µέτρων που ανακοίνωσε πρόσφατα ο Αµερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, περιλαµβάνεται  και σχέδιο αύξησης της παραγωγής λιπασµάτων των ΗΠΑ. Την ίδια στιγµή,  η καναδική εταιρεία λιπασµάτων Nutrien, η µεγαλύτερη στον κόσµο, εξετάζει να αυξήσει περαιτέρω την παραγωγή ποτάσας.

Τον Μάρτιο, η Nutrien είχε ανακοινώσει ότι σχεδίαζε να αυξήσει την παραγωγή της κατά σχεδόν 1 εκατ. τόνους  σε περίπου 15 εκατ. τόνους φέτος, ενώ θα µπορούσε να αυξήσει περαιτέρω σε 18 εκατ. τόνους την παραγωγή χωρίς κάποια µεγάλη επένδυση.
Η εκτίµηση της καναδικής εταιρείας είναι ότι η ρωσική παραγωγή θα µειωθεί κατά 2 έως 6 εκατ. τόνους φέτος  σε σχέση µε την παραγωγική δυναµικότητά της που ανέρχεται σε 15 εκατ. τόνους. Η παραγωγή της Λευκορωσίας εκτιµάται ότι θα µειωθεί κατά 6 έως 8 εκατ. τόνους έναντι 13 εκατ. τόνων που είναι η λειτουργική δυναµικότητά της.

Σχόλια (3)
Προσθήκη σχολίου

29-05-2022 21:03Μακης

Τι δουλειά έχει μια κυβέρνηση ή το Κράτος να δώσει τιμές ή ενισχύσεις ή οτιδήποτε άλλο σας έχει βαρεσει στο κεφάλι για κάτι που παράγετε σχεδόν παντού και η τιμή του καθορίζεται από την προσφορά και την ζήτηση? Δηλαδή εάν εγώ αποφασίσω αύριο να φτιάξω μια ατομική επιχείριση και να παραγω πούμε σιτάριε κόστος ανά τόνο τριπλάσιο απ' ότι όλοι οι υπόλοιποι θα πρέπει επειδή εγώ είμαι μαλακας να με βοηθήσετε? Άντε συνέλθετε λίγο που το παίζετε και αδικημένοι....Τα ξύνετε όλο το χρόνο και περιμένετε με 100 -200 στρέμματα και 1 μήνα δουλειά να ζήσετε εσείς και ολόκληρη οικογένεια....

Απάντηση

28-05-2022 08:57Ενας

Καμία στήριξη των αγροτοκτηνοτροφων μόνο παχιά λόγια

Απάντηση

27-05-2022 17:48ΑΓΑΝΑΚΤΗΣΜΕΝΟΣ

Συνάδελφοι μην αγχώνεστε,οι άριστοι κυβέρνηση του Κουλη θα μας δωσει(;)12 €/το στρεμμα.ή

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία