BACK TO
TOP
Εμπορεύματα

Σημάδια ύφεσης ανόδου στα λιπάσματα, σιτηρά και πόλεμος κρίνουν το μετά

Στα 890 ευρώ ο τόνος διαµορφώνονται οι τιµές ουρίας στην Γερµανία, µειωµένες 150 ευρώ σε σχέση µε τις αρχές του προηγούµενου µήνα, ενώ ανθεκτικότητα παρουσιάζουν οι τιµές στα φωσφορικά και καλιούχα λιπάσµατα µέχρι στιγµής, παρά την µειωµένη ζήτηση.

36_pin_48

Γιάννης Ρούπας

8208
3

Σε σταθερή πτώση βρίσκονται οι τιµές των αζωτούχων λιπασµάτων στις διεθνείς αγορές τις τελευταίες εβδοµάδες, µε κύριο αίτιο την επίµονα µειωµένη ζήτηση. Παράλληλα  η πτώση της τιµής του φυσικού αερίου κατά 30% από τα υψηλά του Μαρτίου -ως απόρροια του πολέµου στην Ουκρανία- και κατ’ επέκταση, η µείωση του κόστους παραγωγής προϊόντων θρέψης, επιτρέπει στους µεγάλους παραγωγούς λιπασµάτων πλέον να πουλήσουν αρκετά φθηνότερα. Αστάθµητος παράγοντας αποτελεί η ισοτιµία ευρώ - δολαρίου, η οποία εσχάτως υποχωρεί.

Σηµειώνεται πως µεγαλύτερη πτώση τιµής παρατηρείται στις συµφωνίες για µελλοντική παράδοση σε σχέση µε την φυσική αγορά, µε αναλυτές να συµβουλεύουν τους αγρότες να περιµένουν λίγο ακόµα πριν αγοράσουν.  Η τιµή-δείκτης για την ουρία στα συµβόλαια µελλοντικής εκπλήρωσης των ΗΠΑ έπεσε στα 487 ευρώ ανά short τόνο (δηλ. 536 ευρώ ανά καθαρά 1000 κιλά), κάτι που σηµαίνει πως οι τιµές ουρίας στην αγορά συµβολαίων µελλοντικής εκπλήρωσης των ΗΠΑ έχουν σχεδόν µειωθεί στο µισό σε σχέση µε τον περασµένο Μάρτιο.

Οι τιµές ουρίας στην ελληνική αγορά έχουν πέσει στα 650 ευρώ στα µέσα Ιουνίου. Στη Γερµανία διαµορφώνονται στα 890 ευρώ ο τόνος, 150 ευρώ κάτω σε σχέση µε τις αρχές Μαΐου και µειωµένες περισσότερο από 400 ευρώ αναλογικά µε τα επίπεδα ρεκόρ του περαµένου Μαρτίου (1390 δολάρια ο τόνος). Στη Γαλλία, οι τιµές ουρίας βρίσκονται πλέον στα 745 ευρώ, δηλαδή 75 ευρώ μειωμένες σε σχέση µε τον προηγούµενο µήνα και 315 ευρώ χαµηλότερες σε σχέση µε τα υψηλά του Μαρτίου.

Το νιτρικό αµµώνιο (KAS), διακινείται στα γερµανικά λιµάνια προς περίπου 650 ευρώ ανά τόνο τον Ιούνιο, τιµή περίπου 100 ευρώ κάτω σε σχέση µε πριν από τέσσερις εβδοµάδες. Στη Γαλλία η αντίστοιχη τιµή διαµορφώνεται στα 630 ευρώ ανά τόνο, περίπου 20 ευρώ κάτω σε σύγκριση με µε τα µέσα Μαΐου. Το διάλυµα υγρού ΑΗL διαπραγµατεύτηκε στα 630 ευρώ στις γερµανικές αγορές spot τις τελευταίες µέρες, 135 ευρώ κάτω από τα µέσα Μαϊου και 260 ευρώ χαµηλότερα σε σχέση µε τον Μάρτιο.

Μικρή υποχώρηση µερικών δεκάδων ευρώ τον τόνο παρουσίασαν οι τιµές φωσφορικών λιπασµάτων παγκοσµίως στις αρχές Ιουνίου, µε τον διαµµωνιακό φώσφορο (DAP) να εµπορεύεται πλέον λίγο κάτω από τα 1000 ευρώ ο τόνος στην ευρωπαϊκή αγορά και στα 1040 στην αµερικανική αγορά για συµβόλαια άµεσης παράδοσης FOB. Η ζήτηση  παραµένει χαµηλή και σύµφωνα µε αναλυτές δικαιολογεί προσδοκίες µερικής αποκλιµάκωσης  τιµών τις επόµενες εβδοµάδες.

Οι τιµές ποτάσας (χλωριούχο κάλιο) παρουσιάζουν ανθεκτικότητα παρά την έλλειψη αγοραστικού ενδιαφέροντος λόγω πίεσης από πλευράς προσφοράς.  Η παραγωγή ποτάσας συγκεντρώνεται σε µια χούφτα χώρες, ενώ Ρωσία και Λευκορωσία αντιπροσωπεύουν το 40% της παραγωγής. Οι κυρώσεις που επιβλήθηκαν έχουν δυσκολέψει την απόκτηση προµηθειών και διατηρούν την τιµή της στις διεθνείς αγορές ψηλά, στα 850 ευρώ ο τόνος.

Αργεί η επιστροφή των τιμών στα επίπεδα του 2020

Αµερικανοί αναλυτές σηµειώνουν πως µπορεί οι τιµές κάποιων τύπων λιπασµάτων να παρουσιάζουν πτωτικές τάσεις, ωστόσο παραµένουν σε πολύ υψηλά επίπεδα παρά την πρόσφατη διόρθωση. Τα διαθέσιµα στοιχεία επιβεβαιώνουν την ρήση αυτή, καθώς µια µατιά στον δείκτη τιµών Green Markets αρκεί για να εντοπιστεί η υποχώρηση του δείκτη Ιουνίου σε επίπεδα Σεπτεµβρίου 2021 (860 µονάδες) κατά 430 µονάδες από τα ιστορικά υψηλά του Μαρτίου (1270 µονάδες). Ωστόσο, οι σχετικές τιµές παραµένουν υπερδιπλάσιες σε σχέση µε τις αντίστοιχες του Σεπτεµβρίου 2020 (372 µονάδες).

Τη δεδοµένη στιγµή, η κατάσταση στην αγορά λιπασµάτων µοιάζει ρευστή και πολλά θα εξαρτηθούν από την συµπεριφορά των µεγάλων γεωπολιτικών παικτών όπως η Ρωσία και η Κίνα -οι οποίες εσχάτως αύξησαν τις εξαγωγές γεωργικών προϊόντων θρέψης- αλλά και της Ευρώπης, όπου η αυξηµένη προμήθεια φυσικού αερίου αναµένεται να µειώσει το κόστος παραγωγής λιπασµάτων και να οδηγήσει στην επαναλειτουργία κλειστών εργοστασίων παραγωγής αµµωνίας. Το γενικό αίσθηµα των αναλυτών είναι πως µπορεί οι τιµές να παρουσιάζουν πτωτικές τάσεις, ωστόσο οι γεωπολιτικές συνθήκες, οι υψηλές τιµές βασικών εµπορευµάτων όπως σιτάρι, καλαµπόκι, βαµβάκι αλλά και τα κλιµατικά φαινόµενα που συντελούν σε µείωση της παραγωγής και αύξηση των τιµών εµπορευµάτων παγκοσµίως, προδιαθέτουν τη διατήρηση αυξηµένων τιµών στα λιπάσµατα έως τουλάχιστον το 2023.

 

Σχόλια (3)
Προσθήκη σχολίου

21-06-2022 13:39Στεφ

Δεν θα τα παρουν τα ληπασματα θα τα παρει το κρατος

Απάντηση

20-06-2022 10:47THEODOR

ΕΙΝΑΙ ΑΠΛΟ. ΕΑΝ ΗΘΕΛΑΝ ΝΑ ΚΡΑΤΗΣΟΥΝ ΚΑΠΩΣ ΤΙΣ ΤΙΜΕΣ ΤΩΝ ΠΡΩΤΩΝ ΥΛΩΝ ΘΑ ΕΔΙΝΑΝ ΣΤΟΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ ΑΓΡΟΤΗ ΜΕΣΩ ΟΣΔΕ ΚΑΙ ΤΙΜΟΛΟΓΙΩΝ ΟΠΩΣ ΠΡΙΝ ΤΟ 2015 6-12 ΕΥΡΩ ΤΟ ΣΤΡΕΜΑ ΓΙΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ ΚΑΙ 10 ΕΥΡΩ ΕΠΙΔΟΤΗΣΗ ΛΙΠΑΣΜΑΤΟΣ. ΠΡΙΝ ΤΟ 2015 ΕΠΕΡΝΑΝ 6-12 ΕΥΡΩ ΓΙΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ ΚΑΙ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΤΑ ΕΝΟΙΚΙΑΖΑΝ ΣΕ ΑΛΛΟΥΣ ΕΝΩ ΤΑ ΔΗΛΩΝΑΝ ΑΥΤΟΙ ΣΤΟ ΟΣΔΕ,ΓΙΑ ΑΥΤΟ ΕΠΙΜΕΝΩ ΚΑΙ ΣΤΑ ΤΙΜΟΛΟΓΙΑ !

Απάντηση

20-06-2022 08:25Ττ

Μάζεψαν το χρήμα του αγρότη τώρα τα ρίχνουν αυτό αν δεν είναι απάτη τι είναι κύριοι της κυβέρνησης υποτίθεται ανέβηκαν υπερβολικά λόγο πολέμου ο πόλεμος συνεχίζεται αλλά άρχισαν να πέφτουν

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία