Με αντοχές στα ψηλά τα σιτηρά, σε ανοδικό κανάλι καλαμπόκι και ελαιόλαδο, υπό πίεση παραμένει το βαμβάκι
Τα γραφήµατα µε την πορεία των τιµών δείχνουν πως τα περισσότερα εµπορεύµατα έχουν κατοχυρώσει ένα νέο εύρος τιµών, υψηλότερο από εκείνο µέσα στο οποίο κινούνταν ως το 2020, αλλά σηµαντικά πιο κάτω από τις κορυφές που σχηµατίστηκαν την περασµένη άνοιξη.
Ένα από τα κρίσιµα ερωτήµατα έχει να κάνει µε το κατά πόσο η αγορά µπορεί να βρεθεί ξανά σε εκείνες τις κορυφές που προηγήθηκαν της καλοκαιρινής διόρθωσης.
Σ’ αυτή τη συγκυρία, η ανοδική διάθεση είναι κοινή σε όλα τα αγροτικά προϊόντα που είτε συγκοµίζονται/παράγονται την περίοδο αυτή (καλαµπόκι, ελαιόλαδο), είτε παραµένουν ακόµα σε σχετική αφθονία στις αποθήκες των παραγωγών (όπως το σιτάρι και το κριθάρι). Εξαίρεση αποτελεί το βαµβάκι, που φαίνεται ότι ακολουθεί την πορεία των υπόλοιπων εµπορευµάτων και των χρηµατιστηρίων αξιών, για τις αγορές των οποίων οι ανησυχίες γύρω από τις προοπτικές της οικονοµίας επιδρούν καταλυτικά.
Ενδεικτικό αυτής της νέας κατάστασης, είναι η εξέλιξη των τιµών στο καλαµπόκι, αφού παρά την πρακτική αύξηση της διαθεσιµότητας λόγω συγκοµιδής, οι τιµές δείχνουν να διατηρούνται σε επίπεδα άνω των 300 ευρώ ο τόνος σε ολόκληρη την Ευρώπη, µε την µεσοπρόθεσµη προοπτική να υπαγορεύει άνοδο. Στην ελληνική αγορά έχουν κατοχυρωθεί τα 32 λεπτά το κιλό στο εµπόριο, εκτός από τις περιπτώσεις «χρεωµένων» σε εµπόρους παραγωγούς, οι οποίοι υπόκεινται πιέσεις.
Από καλό σηµείο εκκίνησης ξεκίνησε η αγορά στο ελαιόλαδο, µε την πρώτη πράξη στην εγχώρια αγορά να γράφει τα 4,90 ευρώ το κιλό στους Αγίους Αποστόλους Λακωνίας.
Η τελευταία εβδοµάδα, είδε την τιµή για το σκληρό σιτάρι να ανακάµπτει σε όλα τα εµπορικά κέντρα της Ευρώπης, ακολουθώντας το µαλακό, το οποίο βρίσκεται ξανά πάνω από τα 350 ευρώ ο τόνος στη Γαλλία. Η Φότζια ενισχύθηκε µε 12,5 ευρώ ο τόνος και στα 495 ευρώ βρίσκεται πολύ κοντά στην ανάκτηση των 500.
Από την άλλη το βαµβάκι υποχωρεί σταθερά τις τελευταίες δύο εβδοµάδες, χωρίς να διαφαίνονται στον ορίζοντα πειστικές αφορµές ανόδου.
Καλαμπόκι
∆εν αρκεί η φετινή σοδειά, έντονη ζήτηση για καλαµπόκι
Με τα συµβόλαια Νοεµβρίου στην Ευρώπη να βρίσκονται στα 340 ευρώ ο τόνος, τη φυσική αγορά να φορτώνει µε FOB στα 345 ευρώ, τα βουλγαρικά καλαµπόκια να φτάνουν στην Ελλάδα µε τιµές άνω των 350 ευρώ, ήδη από τα τέλη Σεπτεµβρίου, φαίνεται πως το έλλειµµα στην ευρωπαϊκή αγορά είναι σοβαρό. Η εγχώρια αγορά διατηρείται την περίοδο αυτή στα 32 λεπτά το κιλό στο χωράφι, µε το εµπορικό ενδιαφέρον έντονο. Φαίνεται ότι κατά τους χειµερινούς µήνες η τιµή θα ενισχυθεί, αφού οι µόνοι που λείπουν από το παζάρι την περίοδο αυτή είναι οι κτηνοτρόφοι, µε εξαίρεση ορισµένες µεγάλες χοιροτροφικές µονάδες.
Οι τελευταίες εκτιµήσεις του Υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ (USDA) για την παγκόσµια παραγωγή καλαµποκιού το 2022/23 αναθεωρήθηκαν ελαφρώς πτωτικά σε 1.172,6 εκατ. τόνους (από 1.179,6 εκατ. τόνους), προερχόµενες από πτωτική αναθεώρηση για την παραγωγή σε Ε.Ε. (σε 58,8 εκατ. τόνους -1,2 εκατ. τόνους) και ΗΠΑ (σε 354,2 εκατ. τόνους -10 εκατ. τόνους), η οποία αντισταθµίζεται από ανοδική αναθεώρηση για την παραγωγή σε Κίνα και Ουκρανία.
Η κατανάλωση αναµένεται µειωµένη σε 1.180,2 εκατ. τόνους (από 1.184,6 εκατ. τόνους), όπως και το παγκόσµιο εµπόριο κατά 1,5 εκατ. τόνους χαµηλότερα σε 184,7 εκατ. τόνους, καθώς το ακριβό δολάριο καθιστά λιγότερο ανταγωνιστικές τις αµερικανικές εξαγωγές καλαµποκιού. Ταυτόχρονα, τα αποθέµατα προβλέπονται µειωµένα σε 304,5 εκατ. τόνους (από 306,7 εκατ. τόνους), µε τον δείκτη αποθέµατα/κατανάλωση να αναµένεται να διαµορφωθεί σε 25,80% από 25,88%. Όλα τα παραπάνω λειτουργούν θετικά για την τιµή του καλαµποκιού. Επιπλέον, οι περιορισµένες προµήθειες, εξαιτίας των καιρικών συνθηκών, αποτέλεσαν έναν ακόµη παράγοντα στήριξης στην τιµή του προγενέστερα.
Ελαιόλαδο
Με 4,90 ευρώ ξεκινά η νέα ελαιοκοµική σεζόν
Τους πρώτους 300 τόνους αγουρέλαιου απο την ποικιλία Αθηνολιάς αγόρασε η τοσκανέζικη Alta Maremma από τον συνεταιρισµό Αγίων Αποστόλων στη Λακωνία, µε τα συµβόλαια να αποδίδουν στους παραγωγούς 4,90 ευρώ. Η συµφωνία που ανακοινώθηκε πριν από λίγες ηµέρες αποτελεί την πρώτη εµπορική κίνηση της νέας ελαιοκοµικής περιόδου για την Ελλάδα µε τον συνεταιρισµό Αγίων Αποστόλων να συνιστά βαρύµετρο εδώ και µερικά χρόνια για την εγχώρια αγορά. Ίσως για αυτό ορισµένοι παραγωγοί της περιοχής δυσαρεστήθηκαν από την έκβαση της συµφωνίας, αφού ο πήχης φέτος είχε τοποθετηθεί στα 5 ευρώ, ενώ πέρυσι η χρονιά ξεκίνησε από τα 4,20 ευρώ το κιλό για να υποχωρήσει µετά από µερικές ηµέρες στα 3,70 ευρώ. Πάντως, η απόσταση της πράξης από τον φετινό στόχο είναι µικρή, ενώ σχετικά µικρή ειναι και η ποσότητα ελαιολαδου που κλείστηκε, µε δεδοµένο ότι ο συνεταιρισµός φέτος αναµένει περί τους 2.000 τόνους έξτρα παρθένου αγουρέλαιου. Η δυναµική της φετινής χρονιάς επιτρέπει την διατήρηση του επιπέδου αυτού ενώ αφήνει περιθώρια και για κάτι καλύτερο, ακόµα και όταν ξεκινήσουν «οι λαδιές» στα γειτονικά χωριά αλλά και τα παραγωγικά κέντρα της υπόλοιπης Λακωνίας. Υπενθυµίζεται ότι φέτος τα δεδοµένα της παραγωγής στην Ευρώπη δείχνουν µια ποσότητα της τάξης των 1,5 εκατ. τόνων για όλες τις κατηγορίες ελαιολαδου. Όση παραγωγή δηλαδή είχε το 2021 µόνη της η Ισπανία. Σε αυτήν την «αναδουλειά» µόνο ο ελληνικός ελαιώνας δείχνει φορτωµένος, οπότε ακόµα και ένας ενδεχόµενος περιορισµός της ζήτησης λόγω του ευρύτερου οικονοµικού κλίµατος, δεν µπορεί να αποτελέσει δικαιολογία γοα πιέσεις στος τιµές. Ειδικά στην πρώτη ποιοτική κατηγορία και στα έξτρα παρθένα µε τρεις γραµµές, τα οποία θα είναι ακόµα λιγότερα εξαιτίας της υποβάθµισης που έχει υποστεί η λιγοστή παραγωγή που έµεινε στα ελαιόδεντρα της Ισπανίας και της Ιταλίας.
Βαμβάκι
Υποχωρεί στα χαµηλά, εφικτή η επιστροφή στα 100 σεντς
Απώλειες σε όλα τα συµβόλαια και συνεδριάσεις µε υψηλή µεταβλητότητα διαµορφώνουν τα δεδοµένα για τη διεθνή αγορά βάµβακος, µε την εγχώρια να πληρώνει το σύσπορο από τα 81 λεπτά παραδοτέα στο εκκοκκιστήριο (Καραγιώργος) µέχρι και τα 77 λεπτά, σε περιπτώσεις εκκοκκιστών µε πιο επιθετική εµπορική στρατηγική (Μάρκου).
Η διεθνής τιµή έχασε µε µεγάλη ευκολία όλα τα επίπεδα που θεωρούνταν στηρίγµατα τις τελευταίες δύο εβδοµάδες, ενώ στις τελευταίες συνεδριάσεις να εκδηλώθηκε µια ενδιαφέρουσα διελκυστίνδα που από την µια πλευρά πίεζε για τιµές στα 85 σεντς η λίµπρα και από την άλλη προσπαθούσε για ανάκτηση των 90 σεντς. ∆ιεθνείς αναλυτές θεωρούν ότι µια επιστροφή στα 100 σεντς η λίµπρα θα µπορούσε να είναι εφικτή, µόνο σε µια περίπτωση κατά την οποία οι ανησυχίες για την παγκόσµια οικονοµία υποχωρούσαν. Τα δεδοµένα της προσφοράς είναι θετικά, µε τις σοδειές µειωµένες σε Αµερική και Πακιστάν. Ταυτόχρονα, δεν αποκλείεται µια επιστροφή της ζήτησης αφού πλέον, µε τη διεθνή τιµή στα χαµηλά του εύρους, τα κλωστήρια αναµένεται ότι θα αναζητήσουν να αναπληρώσουν κάποια από τα αποθέµατά τους που αγοράστηκαν σε αρκετά υψηλότερα επίπεδα (όπως τα 120 και τα 130 σεντς που επικράτησαν τους πρώτους µήνες της άνοιξης).
Σε αυτήν τη φάση πάντως, και εστιάζοντας στην εγχώρια παραγωγή, το βασικό υποστηρικτικό στοιχείο είναι το φθηνό ευρώ, που έχασε ακόµα και τα 96 σεντς έναντι του δολαρίου. Σε περίπτωση που η ισοτιµία ευρώ/δολάριο βρισκόταν σε αντίστοιχα µε τα περσινά επίπεδα, τότε η τιµή για το σύσπορο µετά βίας θα έπιανε τα 60 λεπτά το κιλό.
Μαλακό και σκληρό σιτάρι
Ανάκαµψη τιµών στα σιτηρά, ώθηση από Καναδά, Μ. Θάλασσα
Η έντονη µεταβλητότητα και η συγκράτηση πρόσφατων κερδών σε επίπεδα τιµών πάνω από τα 350 ευρώ ο τόνος στο µαλακό σιτάρι, συµπαρασύρουν την αγορά σκληρού σίτου στην Ευρώπη, η οποία πέρα από το ευάλωτο διεθνές σκηνικό, ευννοείται και από την ανοδική πορεία που καταγράφουν οι τιµές εξαγωγής του Καναδά. Την περασµένη εβδοµάδα, η Φότζια έγραψε κέρδη 12,5 ευρώ ο τόνος στις δύο πρώτες ποιοτικές κατηγορίες, µε την τιµή να ανακτά τα 495 ευρώ, µια ανάσα από το ψυχολογικό όριο των 500 ευρώ. Η ελληνική αγορά διατηρείται σε χαµηλά επίπεδα, ωστόσο ήδη το εµπόριο υποχρεώθηκε σε αύξηση των τιµών, αφού το FOB των 420 ευρώ που επιχειρήθηκε προ ολίγων ηµερών δεν βρήκε ανταπόκριση από παραγωγούς. Με τα χαµηλά του εύρους να βρίσκονται στα 38 λεπτά τιµή παραγωγού, η εδραίωση σε άνω των 40 λεπτών θα αποτελέσει µια επικύρωση του ανοδικού κλίµατος που παρατηρείται στις υπόλοιπες χώρες. Οι παγκόσµιες προοπτικές για την αγορά σιταριού το 2022-2023 (έκθεση USDA) αφορούν υψηλότερες προµήθειες, ενισχυµένη κατανάλωση, αυξηµένες εξαγωγές και τελικά αποθέµατα. Η παραγωγή αναµένεται ενισχυµένη σε 783,9 εκατ. τόνους (από 779,6 εκατ. τόνους), προερχόµενη από τη Ρωσία (91 εκατ. τόνους) και την Ουκρανία (20,5 εκατ. τόνους). Η κατανάλωση αναθεωρήθηκε ανοδικά σε 791,0 εκατ. τόνους (από 788,6 εκατ. τόνους), λόγω της υψηλότερης χρήσης του σε ζωοτροφές, σπόρους και βιοµηχανία. Οι εισαγωγές και οι εξαγωγές αναθεωρούνται ανοδικά, λόγω ενισχυµένης σοδειάς και αυξανόµενης ζήτησης. Εκτιµήσεις της αγοράς µιλούν για πιθανή συνέχιση των ανοδικών πιέσεων στην τιµή του σιταριού, από περαιτέρω κλιµάκωση της έντασης Ρωσίας Ουκρανίας, καθώς η τελευταία προέβη σε ανακατάληψη των εδαφών της στα βόρεια σύνορα µε τη Ρωσία, και από τις ανησυχίες για επερχόµενη ξηρασία στην Αργεντινή, που επιβαρύνουν τις διεθνείς προµήθειες σιτηρών για το 2023.
11-03-2023 10:54HailiBona
It s beyond supplements and probably diet to fix, especially for a 12 year old, but what does work is hiring a homeopathic vet to work with her as the unique individual that she is <a href=http://brandcialis.best>cialis buy online</a>
Απάντηση04-10-2022 14:26Καποιος που ξερει
Κοιμαστε το υπνο του δικαιου. θα αρθρα σας εχουν κανει την μεγαλυτερη ζημια στην αγορα . Απορω απο εχετε τις πληροφοριες σας. Ξεχνατε το "μετωπο γραμμη μαζινο του Κοκκινουλη κλπ" Απο τα 30 λεπτα το σκληρο πληρωθηκε ουτε 20 ( 2007 μαλλον ) . Ετσι και φετος με τα σκληρα παρασυρατε τον κοσμο να μην πουλησει και τωρα ολοι κλαιμε . Οσο για το καλαμποκι βγητε στην πιατσα να δειτε ποσο πληρωνετε ,και ποσο τα φερνουν οι βουλγαροι σημερα ( 325-330 παραδοση θεσ/νικη ) . Καλα τα χρηματιστηρια αλλα η αγορα μετραει ποσο μπορει να δωσει . Ξυπνηστε επιτελους και οχι παραπληροφορηση !!!!!!!!!!!
Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (1)04-10-2022 13:08Ενας
Στην κυβέρνηση ακόμα σκέφτονται με το πάσο σας παλικάρια έχουν μείνει ακόμα λίγοι κτηνοτρόφοι περιμένετε να τα πουλήσουν και αυτοί και μετά πάρτε καμία απόφαση
Απάντηση04-10-2022 11:09ΤΗΕΟDOR
Σχετική αφθονία σε σιταρι κριθαρι....,,ΑΓΡΟΝΙΟΥΣ λες ΨΕΜΑΤΑ ΨΕΜΑΤΑ ΨΕΜΑΤΑ !!!!!! Σε λιγο καιρό θα το διαπιστωσουν ολοι
Απάντηση