BACK TO
TOP
Εμπορεύματα

Σταθερή η ζήτηση για καλαμπόκι, ακριβές οι εισαγωγές στα ουκρανικά

Από δύο έως και τρία λεπτά άνω των 23 λεπτών το κιλό με τα οποία πληρώνεται το ντόπιο καλαμπόκι για παράδοση στον στάβλο είναι οι τιμές που διαμορφώνει τα τελευταία 24ωρα η αγορά τα αντίστοιχα εισαγόμενα, με παράγοντες της αγοράς να εκτιμούν μάλιστα πως το επόμενο διάστημα θα επιχειρηθεί μια ανοδική πίεση των τιμών, χωρίς ωστόσο να είναι ξεκάθαρη η επιτυχία του εγχειρήματος.

Kalampoki_3608003015_72c3bc26ef_o

Πέτρος Γκόγκος

2
4

Τις τελευταίες ώρες ξεκίνησε η συγκομιδή σε παραγωγικά κέντρα της Μακεδονίας, με τις τιμές τις οποίες πληρώνει το εγχώριο εμπόριο, να βρίσκονται 1 λεπτό κάτω, στα 22 λεπτά το κιλό συγκριτικά με τις παραγωγές της Κεντρικής Ελλάδας. Πρόκειται για αντίστοιχη τιμή, με την τιμή παραγωγού στη Βουλγαρία ή την τιμή αποθήκης για τα ουκρανικά σιτάρια, τα οποία βρίσκονται αποθηκευμένα στη γειτονική χώρα και τη Ρουμανία.

Με τη ζήτηση να παραμένει σταθερή και τα αποθέματα, ιδίως σε Βουλγαρία και Ρουμανία να πιέζουν τη συγκομιδή, διαφαίνεται μια αναστάτωση στην αγορά, την οποία μεσίτες και έμποροι αξιοποιούν σε μια προσπάθεια πίεσης των τιμών στο μέτωπο των αγροτών, η οποία δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα..

Αξιόπιστες πηγές αναφέρουν ότι φήμες που θέλουν τις εισαγωγές ουκρανικών καλαμποκιών να διαμορφώνουν τιμές στην ελληνική αγορά κάτω από τα 23 λεπτά, δεν ευσταθούν. Ωστόσο, πάνω σε αυτό το αφήγημα φαίνεται να διαμορφώθηκαν τα  22 λεπτά στους κάμπους της Μακεδονίας. 

Άνθρωπος της αγοράς με μεταφορική εταιρεία που δραστηριοποιείται στο εμπόριο ζωοτροφών, έρχεται να επιβεβαιώσει πως τιμές κάτω των 230 ευρώ ο τόνος για εισαγώμενο καλαμπόκι δεν υπάρχουν στο ελληνικό εμπόριο. Ο ίδιος αγοράζει με 220 ευρώ ο τόνος από τη Βουλγαρία, με το κόστος για παράδοση στην Ελλάδα να προσεγγίζει ακόμα και τα 240 με 250 ευρώ όσο πιο νότια στη χώρα βρίσκεται η κτηνοτροφική μονάδα.

Σε κάθε περίπτωση, η Ουκρανία παραμένει ένας αστάθμιτος παράγοντας για τις συνθήκες και στην ελληνική αγορά, με τις εξελίξεις που έρχονται σε επίπεδο διπλωματίας, να θέλουν χώρες όπως η Βουλγαρία, η Ρουμανία ή η Ουγγαρία να βρίσκονται σε διαπραγματεύσεις υψηλών τόνων τόσο με τις Βρυξέλλες όσο και με την Ουκρανία, αφού ετοιμάζονται να επιβάλλουν μονομερείς περιορισμούς στις εισαγωγές ουκρανικών σιτηρών, προκειμένου να αποφύγουν την κατακύλα των τιμών στις εσωτερικές τους αγορές, με αρνητικές πολιτικές συνέπειες και αντιδράσεις από τους εκεί αγρότες.

Το κλίμα αυτό θα μπορούσε να υποστηρίξει μια ανάκαμψη των τιμών, όπως εξηγεί καλά πληροφορημένο στέλεχος της ελληνικής αγοράς και πάνω σε αυτό βασίζει προσωπική του εκτίμηση για άνοδο στις τιμές.

Ωστόσο, δεν αποκλείεται οι συνήθεις ελιγμοί των Βρυξελλών να βρουν τρόπο να υπερβούν τις αντιδράσεις των κρατών μελών διευκολύνοντας τις αξιώσεις της εξωτερικής πολιτικής του μπλοκ, κάτι που λίγο έως πολύ θα διατηρούσε τις σημερινές ισορροπίες στην αγορά.

Υπό αυτήν την έννοια, τιμές κάτω από τα 23 λεπτά το κιλό, δεν δείχνουν σύμφωνες με τα επίπεδα που διαμορφώνει η ευρωπαϊκή αγορά συνολικά, δεδομένου ότι ακόμα και τα συμβόλαια παράδοσης Νοεμβρίου στο Παρίσι, με χρηματιστηριακή τιμή στα 213 με 215 ευρώ ο τόνος, μεταφράζονται σε σποτ τιμή κοντά στα 220 ευρώ, χωρίς να υπολογίζονται τα μεταφορικά.

 

Σχόλια (4)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία