
Κάπως έτσι, οι αποδόσεις φέτος παίζουν σε υψηλότερα επίπεδα. ∆εν είναι λίγες οι περιπτώσεις αγροτών στο Κωπαϊδικό πεδίο που µιλούν για 15 - 17 δέµατα στο πρώτο χέρι, έναντι 10 - 11 δέµατα πέρυσι. Το εµπόριο έχει εµπεδώσει πως υπάρχει µεγαλύτερη διαθεσιµότητα τόσο εξαιτίας των εξαιρετικών ποτιστικών βροχών άνω των χιλιοστών που έπεσαν Μάρτιο και Απρίλιο, όσο και λόγω της γνωστής αύξησης των στρεµµάτων πανελλαδικά.
Ξεφυλλίστε σε υψηλή ανάλυση την εβδομαδιαία Agrenda
Τέτοια εποχή πέρυσι, το καθαρό τριφύλλι από το πρώτο χέρι είχε ήδη σχεδόν εξαφανιστεί µε 23-24 λεπτά το κιλό, µε τα πάσης φύσεως χορτοτρίφυλλα να ακολουθούν στα 16-18 λεπτά. Φέτος, η κατάσταση µοιάζει λίγο διαφορετική. Αυτές τις µέρες παρατηρείται η γνωστή «απόβαση» του εµπορίου από την Κρήτη, µε τα φορτηγά να έρχονται προς Βοιωτία µεριά για να παραλάβουν το πρώτο καθαρό τριφύλλι στα 18-19 λεπτά το κιλό. Το θέµα εδώ είναι πως καθώς υπάρχουν ποσότητες, λίγοι ενδιαφέρονται για τις υποδιέστερες ποσότητες, µε τα χορτάρια να παίζουν από 14 λεπτά. Παρόµοιες τιµές πιάνει και η σανοβρώµη που ξεκινά δειλά δειλά τις επόµενες µέρες από τα 15 λεπτά, όπως µεταφέρει στην Agrenda ο έµπειρος παραγωγός Γιάννης Βάγγος.
Χαµηλά η µπάλα µακριά από τη Βοιωτία
Λίγο πιο βόρεια, στη Φθιώτιδα, η διαφορά του 1,5 λεπτού στα µεταφορικά και η για την ώρα απροθυµία του εµπορίου να σηκώσει το τηλέφωνο για να µιλήσει µε παραγωγούς, µεταφράζονται σε αρκετά χαµηλές τιµές. Όπως εξηγεί ο παραγωγός Βασίλης Καθάργης, η τιµολόγηση παίζει σε επίπεδα ιδιαίτερα χαµηλά, από 9-10 λεπτά το κιλό για τα υποδιέστερα ως και 14-15 λεπτά το κιλό για τα καθαρά. «∆ουλειά αυτές τις µέρες κάνουν οι κτηνοτρόφοι που κάνουν µια χαρά τη δουλειά τους, αν και µε πίστωση. Ωστόσο δεν υπάρχει ακόµη ζωηρή ζήτηση. Ευελπιστούµε πως µε το επόµενο χέρι που θα είναι και καλύτερο, οι τιµές θα ανακάµψουν», συµπληρώνει. Παρόµοια κατάσταση επικρατεί και στη Βόρεια Ελλάδα, η οποία παραδοσιακά είναι πιο όψιµη στο µάζεµα.
Ελπίδα πως δεν θα έχουµε προβλήµατα
«Ο Έλληνας σαν βρει ευκαιρία τα κάνει όλα σε υπερβολικό βαθµό», θα αποφανθεί έτερος παραγωγός από τον Αλίαρτο Βοιωτίας. «Από το 2023 άρχισε πολύς κόσµος να βάζει τριφύλλι και χωρίς µάλιστα να το προσέχει κιόλας, αφού κανονικά για να βγει καλό το χορτάρι θέλει νερά και κάλιο σωστής µορφής. Πέρυσι την γλιτώσαµε, µέσα στο καλοκαίρι πιάσαµε και 28 λεπτά στον παραγωγό λόγω λίβα και µικρής παραγωγής. Φέτος αν έχουµε καλή σοδειά και στα επόµενα δύο χέρια, δύσκολα θα δούµε τις περσινές τιµές (22-24 λεπτά) στα χορτοτρίφυλλα. Με αξιώσεις µπορούν να δουν ξανά τιµές πάνω από 20 λεπτά µόνο οι καλές ποιότητες», θα συµπληρώσει. Κοινή παραδοχή όλων είναι επίσης ότι παρά την οικονοµική στενότητα των κτηνοτρόφων, τελικά δεν έµειναν πολλά υπόλοιπα από την περσινή σεζόν.