BACK TO
TOP
Εμπορεύματα

Αναθεωρεί προς τα κάτω τις προοπτικές για ελαιοκράμβη, ηλίανθο στην ΕΕ λόγω ξηρού καιρού, η Strategie Grains

Η συμβουλευτική εταιρεία Strategie Grains μείωσε απότομα την μηνιαία της πρόβλεψη για την επόμενη καλλιέργεια ελαιοκράμβης στην ΕΕ την Παρασκευή 30 Μαΐου , επικαλούμενη ξηρό καιρό σε περιοχές του μπλοκ, αν και εξακολουθεί να αναμένει ανάκαμψη από την παραγωγή που επλήγη από τις βροχοπτώσεις του περασμένου έτους.

14638415893_f98a235c67_k-1024x683_3

77
0

Η Strategie Grains προβλέπει ότι η καλλιέργεια ελαιοκράμβης στην ΕΕ το 2025/26 θα είναι 18,6 εκατομμύρια τόνοι, κάτω από την πρόβλεψη των 19,0 εκατομμυρίων τόνων που έγινε στα τέλη Απριλίου, αλλά σχεδόν 11% αυξημένη από την καλλιέργεια του 2024/25.

«Η παραγωγή ελαιοκράμβης το 2025/26 έχει αναθεωρηθεί απότομα προς τα κάτω στην ΕΕ, όπου επικρατούν ξηρές συνθήκες σε ορισμένες χώρες», ανέφερε η Strategie Grains στη συνοπτική μηνιαία έκθεσή της.

Η Βόρεια Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένων των μεγάλων παραγωγών ελαιοκράμβης Γαλλίας, Γερμανίας και Πολωνίας, έχει δει πολύ λίγες βροχοπτώσεις αυτή την άνοιξη, εγείροντας ανησυχίες ότι ορισμένες καλλιέργειες θα υποφέρουν σε κρίσιμα στάδια που καθορίζουν τις αποδόσεις.

Σύμφωνα με την Strategie Grains, η επιδείνωση των προοπτικών για τις καλλιέργειες στην ΕΕ θα μπορούσε να συμβάλει στη συνέχιση των παγκόσμιων ελλείψεων εφοδιασμού, καθώς και στη μείωση των προμηθειών στον Καναδά.

Η εταιρεία συμβούλων πρόσθεσε ότι η αύξηση των αποστολών προς την Κίνα πριν από το αποτέλεσμα της έρευνας αντιντάμπινγκ της Κίνας για την καναδική κανόλα (ένα είδος ελαιοκράμβης) και η διακοπή της φύτευσης της επόμενης καλλιέργειας στον Καναδά λόγω ξηρασίας έχουν αυξήσει τις ανησυχίες για την προσφορά και συνέβαλαν σε υψηλότερες τιμές αυτόν τον μήνα.

Σε άλλους ελαιούχους σπόρους, η Strategie Grains μείωσε επίσης την πρόβλεψή της για την παραγωγή ηλίανθου και σόγιας στην ΕΕ το 2025/26.

Η συγκομιδή ηλιόσπορων εκτιμάται σε 10,4 εκατομμύρια τόνους, αυξημένη από 10,5 εκατομμύρια τόνους τον περασμένο μήνα, αν και αυτό εξακολουθεί να είναι περίπου 22% υψηλότερο από την καλλιέργεια 2024/25 στην ΕΕ που επλήγη από την ξηρασία.

Η συγκομιδή σόγιας για το επόμενο έτος προβλέπεται σε 3,0 εκατομμύρια τόνους, αυξημένη από 3,1 εκατομμύρια τόνους προηγουμένως, και σταθερή σε σύγκριση με πέρυσι.

 

 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία