BACK TO
TOP
Εμπορεύματα

Tσίμπησαν βοοειδή και σόγια τον Αύγουστο, πτωτικά παρέμειναν σιτάρι και βαμβάκι

Αναστροφή πορείας για τον δείκτη αγροτικών προϊόντων, καθώς σημείωσε σημαντική άνοδο 3,49% τον Αύγουστο, ενώ μικρότερη ήταν η ενίσχυση του γενικού δείκτη εμπορευμάτων (0,65%). Οι λόγοι για τις τελευταίες αλλαγές είναι η καλύτερη ζήτηση, παρά την ενίσχυση του δολαρίου, ο συγκρατημένος ρυθμός ανάπτυξης της κινεζικής οικονομίας και η αναμενόμενη επιβολής νέων δασμών. Ωστόσο, η τεχνική εικόνα του δείκτη παραμένει σχετικά αρνητική.

Screenshot_2024-11-28_at_12_35_32

77
0

Όσον αφορά τις αποδόσεις των επιμέρους αγροτικών προϊόντων, η εικόνα ήταν μεικτή, αν και αρκετά σημείωσαν υποαποδόσεις. Για ζάχαρη, σόγια και βοοειδή, οι τιμές τους ενισχύθηκαν σημαντικά. Για το σιτάρι, η πτωτική τάση στην τιμή του φαίνεται να έχει προεξοφλήσει αρκετά αρνητικά γεγονότα (π.χ. αυξημένη παραγωγή). Η τιμή του καλαμποκιού πιθανά να παραμείνει υπό πτωτική πίεση συνεπεία των προβλέψεων για αυξημένη παραγωγή στις ΗΠΑ και της κάμψης των εξαγωγών,  όπως  και για το βαμβάκι. Η διατήρηση των πτωτικών πιέσεων στην τιμή του χυμού ενδέχεται να παραμείνει λόγω της υψηλότερης από την αναμενόμενη παραγωγή πορτοκαλιών στη Βραζιλία. Οι αυξημένες εξαγωγικές πωλήσεις σόγιας και η περιορισμένη παραγωγή αναμένεται να λειτουργήσουν θετικά στην τιμή της. Η συρρίκνωση των κοπαδιών, της παρατεταμένης ξηρασίας και των δασμών συνεχίζει να ευνοεί τις τιμές των βοοειδών. Το παγκόσμιο πλεόνασμα ρυζιού, ως αποτέλεσμα των ευνοϊκών καιρικών συνθηκών, αναμένεται να ενισχύσει την πτωτική πίεση στην τιμή του.

Μεσοπρόθεσμες θετικές προσδοκίες

Καθώς εξελίσσεται το Β΄ εξάμηνο του 2025, μια σειρά θετικών παραγόντων δημιουργεί προσδοκίες για την ενίσχυση των τιμών στα αγροτικά προϊόντα. Η σταθερή αναπτυξιακή πορεία της Κίνας (5,3% στο Α΄ εξάμηνο), η πιθανή σύναψη εμπορικής συμφωνίας με τις ΗΠΑ — καταλύτης ενίσχυσης της εξωτερικής ζήτησης, καθώς και η υποχώρηση του αμερικανικού νομίσματος από την αρχή του χρόνου, ενισχύοντας τις εξαγωγές των ΗΠΑ, αναμένεται να προσφέρουν στήριξη στις τιμές. Ωστόσο, η συγκρατημένη εσωτερική ζήτηση στην Κίνα, η αναμενόμενη αύξηση της προσφοράς στο βόρειο ημισφαίριο και η ενισχυμένη εξαγωγική δραστηριότητα της Νότιας Αμερικής, δύναται να έχουν αρνητικό αντίκτυπο.

Σε σχέση με τις καιρικές συνθήκες, η παραμονή των ουδέτερων κλιματικών συνθηκών, σύμφωνα με το ΝΟΑΑ, η οποία πιθανά να διατηρηθεί μέχρι τον Οκτώβριο στο βόρειο ημισφαίριο, δύναται να πιέσει πτωτικά τις τιμές, ενώ η ενδεχόμενη εκδήλωση του φαινομένου La Niña κατά το φθινόπωρο και τις αρχές του χειμώνα, αναμένεται να επιφέρει διαταραχές στην αγροτική παραγωγή και στις εφοδιαστικές αλυσίδες, ενισχύοντας τις τιμές.

Το σχετικό Δελτίο της Τράπεζας Πειραιώς είναι διαθέσιμο εδώ

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία