Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε την χρήση των cookies. Διαβάστε περισσότερα για τα cookies εδώ.
ΑΠΟΔΟΧΗ
BACK TO
TOP
Αγορά Προϊόντων

Ανοδικά πριν τη νέα σεζόν το ελαιόλαδο στις χώρες του Νότου λέει το IOC

Μικρές αυξήσεις παρουσιάζουν οι τιμές του έξτρα παρθένου ελαιολάδου σε Ισπανία, Ελλάδα και Ιταλία, λίγο πριν ξεκινήσει η νέα ελαιοκομική περίοδος, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του Διεθνούς Συμβουλίου Ελαιολάδου IOC. Την ίδια ώρα, οι τιμές παραγωγού στην Τυνησία ήταν υψηλότερες σε σχέση με αυτές της Ελλάδας.

Ενισχύεται το διεθνές εμπόριο ελαιολάδου

12
0

Πιο αναλυτικά, για τις τιμές του έξτρα παρθένου ελαιολάδου, σύμφωνα με το IOC, στην Ισπανία οι προβλέψεις για μια μικρότερη συγκομιδή την περίοδο 2014-2015, έχουν σαν αποτέλεσμα να υπάρξει αύξηση της τιμής παραγωγού, που μέχρι τα τέλη Αυγούστου είχε φτάσει στα 2,66 ευρώ το κιλό.

Όμως και στην Ιταλία κατά τους τελευταίους μήνες παρουσιάστηκε μια ανοδική τάση των τιμών. Την τελευταία εβδομάδα του Αυγούστου οι τιμές έσπασαν το «φράγμα» των 4 ευρώ και έφτασαν στα 4,03 ευρώ το κιλό, που σημαίνει μια αύξηση κατά 30% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή.

Αντίστοιχα, στην Ελλάδα οι τιμές τον Ιούλιο κρατήθηκαν σταθερές στα 2,51 ευρώ το κιλό, αλλά τον Αύγουστο παρουσίασαν αύξηση και έφτασαν στα 2,61 ευρώ το κιλό.

Να σημειωθεί ότι οι τιμές στην Τυνησία ήταν υψηλότερες σε σχέση με αυτές της χώρας μας. Συγκεκριμένα οι τιμές στο τέλος του Αυγούστου ανήλθαν στα 2,89 ευρώ το κιλό, που είναι υψηλότερες σε σχέση με τις αντίστοιχες περσινές (ποσοστό 10%).

Οι εισαγωγές της Κίνας

Οι ετήσιες εισαγωγές ελαιολάδου της Κίνας κατά τις δύο προηγούμενες εμπορικές περιόδου κυμάνθηκαν στους 45.000 με 42.000 τόνους, σύμφωνα με τα στοιχεία του Διεθνούς Συμβουλίου Ελαιολάδου IOC.

Οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατέχουν το 90% των εισαγωγών της Κίνας, με τις ελληνικές εξαγωγές να φτάνουν σε ποσοστό μόλις 6%.

Πιο αναλυτικά, σχετικά με τις κινέζικες εισαγωγές ελαιολάδου, από το 2001-2002 που ήταν 567 τόνοι έφτασαν το 2011-2012 στους 45.058 τόνους, παρουσιάζοντας μια συνεχή αύξηση κάθε έτος. Στη συνέχεια υπήρξε μια σταθεροποίηση στους 42.000 τόνους.

Από τις χώρες της ΕΕ πρώτη είναι η Ισπανία με το 66% των κινέζικων εισαγωγών, στη συνέχεια έρχεται η Ιταλία που κατέχει το 22% και τρίτη έρχεται η Ελλάδα με μόλις το 6%, ενώ ακολουθεί η Πορτογαλία με 1%. Το υπόλοιπο 10% προέρχεται από χώρες εκτός ΕΕ, όπως είναι η Τουρκία και η Αυστραλία.

Οι εκτιμήσεις για τη νέα ελαιοκομική περίοδο 2014-2015, στην Ελλάδα, την Ευρώπη και την παγκόσμια αγορά, σε ειδικό τετρασέλιδο φάκελο στην εφημερίδα Agrenda που κυκλοφορεί το Σάββατο 4 Οκτωβρίου


Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία