Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε την χρήση των cookies. Διαβάστε περισσότερα για τα cookies εδώ.
ΑΠΟΔΟΧΗ
BACK TO
TOP
Αγορά Προϊόντων

Τρικλοποδιές καύσωνα στο επιτραπέζιο σταφύλι

Προς το τέλος οδεύει η συγκοµιδή των επιτραπέζιων σταφυλιών, τα οποία φέτος διένυσαν µια από τις χειρότερες σεζόν ιστορικά τόσο λόγω ποιοτικών προβληµάτων όσο και λόγω εµπορικών καθώς ήταν πολύ έντονος ο ανταγωνισµός από την Ισπανία, όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της Agrenda.

Τρικλοποδιές καύσωνα στο επιτραπέζιο σταφύλι

7
0
Πιο αναλυτικά, αυτό το διάστηµα οι τιµές παραγωγού για την ποικιλία Thompson Seedless (σουλτανίνα) στην Κρήτη κυµαίνονται από 65-70 λεπτά το κιλό, ενώ στην Κόρινθο είναι από 50-65 λεπτά το κιλό. Υπενθυµίζεται ότι η σουλτανίνα είχε ξεκινήσει γύρω από το 1 ευρώ και στις αρχές Αυγούστου είχε πέσει στα 80 λεπτά το κιλό. Στην πίεση των τιµών, σύµφωνα µε παραγωγούς και γεωπόνους από την περιοχή της Κορίνθου οδήγησαν δύο λόγοι

1. Σε επίπεδο ποιότητας, για τα σταφύλια ήταν µια από τις χειρότερες χρονιές της τελευταίας 5ετίας λόγω της λειψυδρίας και της έλλειψης χειµώνα µε αποτέλεσµα φέτος να είναι κατά 10 µέρες πιο πρώιµα

2. Επίσης, εµπορικά οι παραγωγοί και οι εξαγωγείς προτιµούν τα όψιµα σταφύλια, γιατί πιο µπροστά στη διεθνή αγορά βγαίνει η Ισπανία, η οποία είχε και µεγάλη παραγωγή από τα Superior (πρόκειται για µια ποικιλία πολύ παραγωγική και µε µικρό κοστολόγια) και προωθεί και κόκκινα σταφύλια (Crimson). Να σηµειωθεί ότι η κατανάλωση κόκκινων σταφυλιών στο εξωτερικό ήταν γύρω στο 15% αλλά τα τελευταία χρόνια έχει εκτιναχθεί στο 50%. Η Ισπανία επιλέγει να πουλά µαζί µε τα κόκκινα και τα λευκά της σταφύλια αφήνοντας ελάχιστο χώρο στους ανταγωνιστές της. Αυτή η τακτική σε συνδυασµό και µε την πτώση της κατανάλωσης των λευκών ποικιλιών έναντι των κόκκινων οι τιµές δηµιουργεί πίεση στο κοµµάτι της εµπορίας των ελληνικών σταφυλιών





Λιγοστές ελπίδες το Σεπτέµβρη«∆εν κόβονται σταφύλια αυτή την περίοδο, καθώς δεν υπάρχουν παραγγελίες. Με αποτέλεσµα να ωριµάζουν και να αρχίσουν να φθείρονται. Είναι δύσκολο το επόµενο 10ήµερο της εµπορικής σεζόν», αναφέρουν στην Agrenda παραγωγοί από την περιοχή της Κορίνθου και προσθέτουν: «ευελπιστούµε για καλύτερο κλίµα στην αγορά από το Σεπτέµβριο».  

Μόνο 200-300 τόνοι«Τελείωσε σχεδόν η Κρήτη, έχουν µείνει λίγα σκεπασµένα περίπου 200-300 τόνοι. Τα κρατούν οι παραγωγοί µήπως αργότερα σηµειωθούν καλύτερες τιµές», αναφέρει στην Agrenda o Μύρων Χιλετζάκης, αντιπρόεδρος της Οµάδας Αµπελουργών Κρήτης. Μάλιστα, µειωµένες κατά 60% είναι φέτος οι κρητικές εξαγωγές για το προϊόν καθώς έφτασαν τους 4.000 τόνους, όταν πέρσι ήταν 9.700 τόνοι. Επιπλέον, σε σύγκριση µε το 2014 (16.000 τόνοι) η µείωση αγγίζει το 80%.
Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία