Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε την χρήση των cookies. Διαβάστε περισσότερα για τα cookies εδώ.
ΑΠΟΔΟΧΗ
BACK TO
TOP
Αγορά Προϊόντων

Οι Ισπανοί αδειάζουν όσο-όσο τα αποθέµατα ελαιολάδου τους

Κοµισιόν και IOC συµφωνούν πως η παραγωγή της ΕΕ για την περίοδο 2018-2019 θα είναι αυξηµένη και υπολογίζεται κοντά στους 2.207.000 τόνους, όταν η περσινή έφτασε τους 2.183.000 τόνους.

elaiolado_ispanoi_ellada_europi_pinakas

Πέτρος Γκόγκος

833
5

Πρόκειται για µια µικρή αύξηση 24.000 τόνων, η οποία αποδίδεται σύµφωνα µε τα στοιχεία στην ισπανική παραγωγή, η οποία φέτος θα φτάσει τους 1.550.000 τόνους, καταγράφοντας αύξηση 23,4%, την ίδια στιγµή που Ελλάδα και Ιταλία θα γνωρίσουν µείωση στην παραγωγή τους 30,6 και 37% αντιστοίχως. Η υπόσχεση µιας ισπανικής υπερπαραγωγής επηρέασε τις φυσικές αγορές.

 

Στην Ελλάδα η ερχόµενη παραγωγή υπολογίζεται στους 240.000 τόνους, µε την πρώτη επίσηµη πράξη της χρονιάς να αφορά 56 τόνους αγουρέλαιο από τον Α.Σ Αγίων Αποστόλων στα 4,30 ευρώ ανά κιλό, ενώ «επιπλέον 84 τόνοι αναµένεται να φορτωθούν σύντοµα», όπως ανέφερε στην Agrenda ο πρόεδρος της οργάνωσης Απόστολος Μπατσάκης. Για την επερχόµενη περίοδο, ο κ. Μπατσάκης, υποστήριξε πως η ποιότητα θα ενισχύσει την τιµή του ελαιολάδου, η οποία µάλιστα βοηθήθηκε από την πρόσφατη κακοκαιρία, αφού «Ο Ζορµπάς έκανε ένα καλό, τίναξε τις σκάρτες ελιές», όπως είπε.

Τα περσινά ελαιόλαδα, σε κάθε περίπτωση γνωρίζουν µια µείωση στις τιµές τους το τελευταίο διάστηµα. «Οι πράξεις που γίνονται είναι για πολλά ελαιόλαδα κάτω από τα 3 ευρώ το κιλό», ανέφερε ο πρόεδρος της ΕΑΣ Λακωνίας Νίκος Προκοβάκης, εκτιµώντας πως η τιµή για αυτά δεν θα ανέβει. Σχολιάζοντας τις περσινές τιµές, ο κ. Προκοβάκης υποστήριξε πως αυτές ήταν υψηλές λόγο της έλλειψης και όχι λόγω της αύξησης της ζήτησης, µε αποτέλεσµα µόλις αυτή καλυφθεί, οι τιµές να υποχωρήσουν.

Η αύξηση στην παραγωγή που θα γνωρίσει η Ισπανία «θα κάνει κακό στα περσινά ελαιόλαδα», υποστήριξε ο  διευθυντής του Α.Σ Μολάων Παναγιώτης Ντανάκας, εξηγώντας ότι «τα πρόσφατα στοιχεία για την ερχόµενη παραγωγή, που δείχνουν αύξηση στην Ισπανία, σηµαίνει ότι τα ισπανικά ελαιοτριβεία θα αρχίσουν να διώχνουν τα αποθέµατα». Όπως ανέφερε, «από τη στιγµή που πάνε σε υπερπαραγωγή, για να πουλήσει, θα πέσει χαµηλά. Σήµερα οι Ισπανοί βγάζουν ελαιόλαδο παραδοτέο στην Ιταλία στα 2,75 ευρώ το κιλό».

Η ζήτηση στα ελαιόλαδα της περιόδου 2017- 2018, δεν είναι µεγάλη, δήλωσε ο κ. Ντανάκας, δίνοντας ένα εύρος τιµών από 2,85 ευρώ µέχρι 3 ευρώ το κιλό, υπογραµµίζοντας πως παρά το τονάζ 400 περίπου τόνων που πουλήθηκε το τελευταίο διάστηµα, παραµένουν αποθέµατα περί τους 4,500 τόνους. Πάντως ο διευθυντής του Α.Σ Μολάων-Πακίων εκτιµά πως «κάποια ελαιόλαδα µπορούν στη συνέχεια να πουληθούν 3,10 ή 3,15 ευρώ, όµως θα είναι λίγα και καλά».

Στην Ιταλία, η οποία εξακολουθεί να κράτα κλειστά τα χαρτιά της, αναφορικά µε τις αγοραστικές της προθέσεις, δείχνοντας ωστόσο προς το παρόν µια µικρή προτίµηση στο ισπανικό  ελαιόλαδο, η παραγωγή θα περιοριστεί στους 270.000 τόνους, αφού πρώτα οι παγετοί, έπειτα η ξηρασία, αλλά και η Xylella fastidiosa, ταλαιπώρησαν φέτος αρκετά τους παραγωγούς. Ο όγκος αυτός θα υποχρεώσει σε κάθε περίπτωση τους Ιταλούς να προχωρήσουν σε εισαγωγές.

Σχόλια (5)
Προσθήκη σχολίου

14-10-2018 11:38ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΚΟΝΤΟΣ

Να γεμίσει η αγορά λάδι, κι ας είναι και ισπανικό. Όχι οι δικοί μας πού έχουν εκτοξεύσει την τιμή στα ύψη και τα markets δίνουν σαν προσφορά το...........4λιτρο 21 καί 22 ευρώ. Πού πάτε έρημοι. Όταν εσείς αγοράζετε άλλα προιόντα σας φαίνονται ακριβά ; Και διαμαρτύρεστε; Έφτασε ο κοσμάκης να παίρνει πυρηνέλαιο πού ΚΑΙ ΑΥΤΟ έγινε ξαφνικά χρυσάφι. Άιντε από δω χάμω. ΔΕΝ ντρέπεστε

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (4)
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία