Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε την χρήση των cookies. Διαβάστε περισσότερα για τα cookies εδώ.
ΑΠΟΔΟΧΗ
BACK TO
TOP
Ειδικά Αφιερώματα

Η χρονιά του βαμβακιού και οι έξτρα προσφορές έως 40% οίκων μόδας

Το βαµβάκι, φαίνεται ότι διατηρείται σε µια συνθήκη όπου καθιστά την καλλιέργεια ελκυστική και την πιο «σίγουρη επιλογή» τη δεδοµένη συγκυρία. Αυτό µαρτυρά το ότι η έντονη µεταβλητότητα στις διεθνείς αγορές αγροτικών εµπορευµάτων δεν άγγιξε καθόλου το χρηµατιστήριο βάµβακος.

21-45_cover

5841
3

του Πέτρου Γκόγκου

Η διεθνής τιµή διατηρήθηκε στο πάνω µέρος της καµπύλης, παρά τις εξελίξεις των τελευταίων εβδοµάδων, αν και ο γενικός κανόνας θέλει σε καιρούς πολέµου τα soft commodities, όπως το βαµβάκι, να υποχωρούν. Αντίθετα, λόγω και της ισοτιµίας ευρώ-δολαρίου οι τιµές για την προπώληση στην Ελλάδα έχουν βελτιωθεί και µαζί µε το πριµ δίνουν πάνω από τα 76 λεπτά.

Αν υπάρχει µια σταθερά αυτή την περίοδο, είναι ότι η αγορά βάµβακος κινείται αποκλειστικά µε γνώµονα τα θεµελιώδη ενόψει των νέων σπορών. Έτσι, ακόµα και τα συµβόλαια Μαρτίου του 2023, διαπραγµατεύονται στη ζώνη των 100 σεντς, µε την ψαλίδα ανάµεσα σε αυτά και στα αντίστοιχα του ∆εκεµβρίου 2022 να είναι µικρή, κάτι που προεξοφλεί τα περιορισµένα αποθέµατα στην αγορά, ανεξάρτητα από την έκβαση της επερχόµενης σοδειάς. Η αγορά δηλαδή είναι εγκλωβισµένη σε µια κατάσταση περιορισµένης προσφοράς µέχρι και την εξάντληση της νέας συγκοµιδής.

Τα βήµατα προόδου από τους βαµβακοκαλλιεργητές είναι τεράστια, όπως αποτυπώνουν στοιχεία έρευνας της τελευταίας 5ετίας. Περιθώρια βελτίωσης περιλαµβάνουν την επένδυση σε καλύτερα µηχανήµατα, έγκαιρη αντιµετώπιση ζιζανίων και αποφύλλωση µε κατάλληλα προϊόντα. Από κει και πέρα, η ευθύνη φαίνεται ότι περνά στις επιχειρήσεις µεταποίησης, αφού σε αρκετές περιπτώσεις ο τρόπος διαχείρισης της πρώτης ύλης από πλευρά τους, οδηγεί σε υποβάθµιση των ποιοτικών χαρακτηριστικών που µε κόπο και επενδύσεις εξασφάλισαν οι παραγωγοί. Υπό µια έννοια, την κατάσταση αυτή προδίδει και το ενδιαφέρον ένταξης αρκετών εξ αυτών των επιχειρήσεων στον νέο Αναπτυξιακό Νόµο.

Η νέα τάση στην αγορά φέρνει µεγάλους οίκους µόδας, τους τελικούς καταναλωτές βάµβακος δηλαδή, πιο κοντά στους παραγωγούς. Οργανωµένοι παραγωγοί ή σχήµατα θα αναλαµβάνουν έργο εφοδιασµού των εταιρειών αυτών και των συνεργατών τους µε σύσπορο συγκεκριµένων χαρακτηριστικών. Σ’ αυτό το µοντέλο, η παραγωγή πληρώνεται µε τουλάχιστον 40% πάνω από τα επίπεδα του χρηµατιστηρίου.

Από τα 500 στα 250 κυβικά λίτρα

Μια ακόµα πρόκληση για την καλλιέργεια είναι η βελτίωση των απαιτήσεων άρδευσης. Βάσει διαθέσιµων πρόχειρων στοιχείων του ΕΛΓΟ ∆ήµητρα, µια συµβατική προσέγγιση στην καλλιέργεια βάµβακος χρειάζεται 500 κυβικά λίτρα νερού για άρδευση, ενώ µε την αξιοποίηση συστήµατος στάγδην άρδευσης, η κατανάλωση περιορίζεται από 100 έως και 250 κυβικά λίτρα. Σύµφωνα µε τον Παναγιώτη Χατζηνικολάου, διευθύνοντα σύµβουλο του ΕΛΓΟ ∆ήµητρα, υπάρχουν περιθώρια σηµαντικής προόδου τόσο στο πεδίο της άρδευσης όσο και της λίπανσης. Έχοντας ήδη στήσει πειραµατικούς αγρούς, οι ερευνητές του οργανισµού, εστιάζουν στην εκπαίδευση των παραγωγών πάνω στην εφαρµογή νέων τεχνολογιών γεωργίας ακριβείας για τη διαχείριση της άρδευσης και της λίπανσης στη βαµβακοκαλλιέργεια στους πιλοτικούς αγρούς της πρώτης φάσης µε δυνατότητα επέκτασης και σε άλλους αγρούς δορυφόρους. Μόλις ολοκληρωθεί η έρευνα και η επεξεργασία των στοιχείων, εντός της τριετίας, τα δεδοµένα και τα αποτελέσµατα που θα προκύπτουν θα εισάγονται στην πλατφόρµα άρδευσης για να ρυθµιστεί ώστε να προκύψει ένα ευέλικτο και προσαρµοσµένο εργαλείο ευρείας χρήσης για την άρδευση του βαµβακιού.

Premium η ελληνική ίνα, θέλει «δουλειά» το χρώµα

Βελτίωση της συνολικής εικόνας ποιότητας δείχνουν τα τελευταία διαθέσιµα στοιχεία, µε βασική καλλιεργητική πρόκληση πλέον για το ελληνικό βαµβάκι να αποτελεί το χρώµα και η µείωση των ξένων υλών. Τα στοιχεία που παραθέτει ο καθηγητής Μωχάµεντ Νταράουσε, προϊστάµενος του Εθνικού Κέντρου Ταξινόµησης Βάµβακος, για την εξέλιξη της βαµβακοκαλλιέργεια στην Ελλάδα είναι ενθαρρυντικά και αποκαλύπτουν τα τεράστια βήµατα προόδου που έχουν γίνει από την πλευρά των καλλιεργητών.

Σύµφωνα µε αυτά, από το 2016 ως σήµερα, παρατηρείται σηµαντική βελτίωση της ποιότητας, σηµαντική αύξηση του µήκους και της αντοχής ινών. Επίσης, έχει σηµειωθεί σηµαντική µείωση του ποσοστού του υψηλού micronaire (>4,8) από 40% το 2016 σε 6% το 2020, µε εξαίρεση το 2021 που οφείλεται στην ιδιαιτερότητα της χρονιάς υπό το πρίσµα των άστατων καιρικών συνθηκών την περίοδο της συγκοµιδής.

Στα αρνητικά στοιχεία, το ελληνικό βαµβάκι στερείται στο κυτίο χρώµατος. Συγκεκριµένα, τα στοιχεία δείχνουν χαµηλή αναλογία Λευκού Κυτίου Χρώµατος 21-31-41 (1-4) και αυξηµένες ξένες ύλες, κυρίως τη λεπτή και αόρατη σκόνη που οφείλεται στην κακή διαχείριση του προϊόντος.

Σύµφωνα µε σχετική εισήγηση του καθηγητή Νταράουσε, η περαιτέρω βελτίωση της ποιότητας βάµβακος µπορεί να γίνει:

 • Για το χρώµα: Συλλογή του βαµβακιού σε κατάλληλες συνθήκες (όχι πρωινές ώρες και βράδυ), η υγρασία του σύσπορου όχι >13%. Σε άλλη περίπτωση που δεν επιτρέπουν οι συνθήκες, θα πρέπει να µεταφερθεί άµεσα για εκκόκκιση. Επίσης, οι επιχειρήσεις θα πρέπει να δώσουν προτεραιότητα στην εκκόκκιση των υγρών βαµβακιών και να µη γίνεται ανάµειξη µε άλλα ξηρά βαµβάκια
 • Για τις ξένες ύλες: α) Χρήση κατάλληλων συλλεκτικών, κατάλληλη ταχύτητα και συντήρηση, β) καταπολέµηση ζιζανίων και γ) αποφύλλωση όχι µε καυστικές ουσίες (ζιζανιοκτόνα) που δηµιουργούν σοβαρά προβλήµατα: µεγάλο µέγεθος ξένων υλών (τεµάχια βλαστού) και λεπτή και αόρατη σκόνη (µη πτώση των φύλλων).

Στο πεδίο των ποικιλιών, υπάρχει πολύ καλό γενετικό υλικό για να παραχθεί η ποιότητα και η καλή απόδοση σε ίνα, αρκεί να γίνει σωστή επιλογή, λαµβάνοντας υπόψη τη σταθερότητα της ποικιλίας και την καταλληλότητά της για την περιοχή. Επιπλέον, υπάρχουν σηµαντικές διαφορές µεταξύ των ποικιλιών, σε ποιοτικά χαρακτηριστικά, που σηµαίνει ότι πρέπει να γίνει οµαδοποίησή τους µε βάση τα ποιοτικά χαρακτηριστικά για να πετύχουµε καλύτερη τυποποίηση.

Άµεση συνεργασία παραγωγών µε τις πολυεθνικές της µόδας

Μεγάλες εταιρείες µόδας διατεθειµένες να πληρώσουν και πάνω από 1 ευρώ
για ελληνικό βαµβάκι µε συγκεκριµένα ποιοτικά χαρακτηριστικά και πιστοποιήσεις

Αν η διεθνής αγορά δίνει µια µέση τιµή στα 70 µε 75 λεπτά για το σύσπορο αυτή τη στιγµή, υπάρχουν µεγάλες εταιρείες µόδας που είναι διατεθειµένες να πληρώσουν πάνω από 1 ευρώ για ελληνικό βαµβάκι. Στην αγορά ακούγεται ήδη ότι οίκοι µόδας µε το τηλέφωνο στο χέρι διαπραγµατεύονται περιθώρια εφοδιασµού εγχώριου σύσπορου βάµβακος µε πολύ συγκεκριµένα ποιοτικά χαρακτηριστικά και πιστοποιήσεις, µε το οποίο θα εφοδιάζουν συνεργαζόµενα εκκοκκιστήρια και κλωστήρια, ακόµα και εκτός Ελλάδας, προκειµένου να προχωρήσει η µεταποίηση του προϊόντος. Προφανώς οι τιµές παραγωγού εδώ διαµορφώνονται πολύ υψηλότερα από αυτές της διεθνούς αγοράς, ίσως και πάνω από 40%.

Επί της ουσίας, γίνονται προσπάθειες να βρεθεί ένας τρόπος άµεσης συνεργασίας καλά οργανωµένων παραγωγών και οµάδων µε πολυεθνικές του χώρου της µόδας. Πηγές της Agrenda µε καλή γνώση της αγοράς αλλά και του πεδίου της παραγωγής, σχολιάζουν την εξέλιξη λέγοντας ότι αυτός είναι ο µοναδικός τρόπος ώστε να διατηρήσει η βαµβακοκαλλιέργεια στην Ελλάδα το ενδιαφέρον και την οικονοµικότητα που απαιτούνται.

Το ενδιαφέρον στην όλη υπόθεση, είναι και το γεγονός ότι µένουν εκτός εξίσωσης τα εκκοκκιστήρια, τουλάχιστον σε αυτό το στάδιο ανάπτυξης του εγχειρήµατος, µε τα περιθώρια εισόδου στην προσπάθεια να περιορίζονται στην φασόν διεκπεραίωση της µεταποίησης. Φυσικά για κάτι τέτοιο απαιτούνται και ανάλογες επενδύσεις, αφού η λογική εδώ ξεφεύγει από το τυπικό «ξεχνούδισµα» πάνω στο οποίο είχε διαρθρωθεί ο κλάδος στις προηγούµενες δεκαετίες.

Η νέα αυτή συνθήκη για τα ελληνικά βαµβακοχώραφα, αποτελεί ίσως το επόµενο στάδιο προσπαθειών που ξεκίνησαν µέσα από τις προσπάθειες πιστοποίησης της καλλιέργειας. Στελέχη του ΕΛΓΟ ∆ήµητρα, του φορέα που παρέχει την απαιτούµενη πιστοποίηση Agro 2-4, έχουν στο αρχείο τους αλληλογραφία µε εταιρείες όπως είναι η Lacoste, η ΙΚΕΑ και η Wrangler, οι οποίες έχουν εκφράσει έντονο ενδιαφέρον για τέτοιου είδους συνεργασίες. Μάλιστα, οι πληροφορίες θέλουν την Lacoste να έχει δώσει γραµµή στους µεγαλύτερους προµηθευτές της ώστε να µεταποιούν αποκλειστικά ελληνικό εκκοκισµένο βαµβάκι. Στις περιπτώσεις αυτές, εξασφαλίζεται ένα πριµ επί της χρηµατιστηριακής τιµής, της τάξης του 40% σύµφωνα µε τον διευθύνοντα σύµβουλο του ΕΛΓΟ ∆ήµητρα Παναγιώτη Χατζηνικολάου. Με άλλα λόγια, αν τα συµβόλαια ∆εκεµβρίου ‘22 βρίσκονται στα 103 σεντς ανά λίµπρα, η αναλογία τιµής για την ειδική ελληνική πρώτη ύλη ανέρχεται στα 144 σεντς ανά λίµπρα.

Ο πυρήνας των προσπαθειών αυτών εντοπίζεται στις τάσεις της αγοράς που ευνοούν προϊόντα µε σφραγίδα περιβαλλοντικής βιωσιµότητας, απόρριψη από τους τελικούς καταναλωτές προϊόντων από γενετικά τροποποιηµένες αγροτικές πρώτες ύλες αλλά και κοινωνικές ευαισθησίες σε ζητήµατα παιδικής εργασίας. Πρακτικά αυτό σηµαίνει ότι η βραζιλιάνικη και βορειοαµερικάνικη παραγωγή µένουν εκτός κάδρου. Το ίδιο και τα ασιατικά βαµβάκια. Έτσι, όλο και περισσότεροι οίκοι µόνας, αναζητώντας την σαφώς µεγαλύτερη προστιθέµενη αξία που εξασφαλίζουν τέτοιες πιστοποιήσεις, εστιάζουν όλο και περισσότερο στην ελληνική παραγωγή, αφού ο κλάδος είναι σε µεγάλο βαθµό έτοιµος ώστε να ανταποκριθεί σε όλες αυτές τις νέες απαιτήσεις.

Yara

Η ολοκληρωμένη θρέψη για το βαμβάκι από τη Yara

του Νίκου Μυτιλέκα*

∆εν χωράει αµφιβολία πως το βαµβάκι αποτελεί για τη χώρα µας µια από τις σηµαντικότερες καλλιέργειες, αφού βρίσκεται στο επίκεντρο ενός ευρύτερου κλάδου. Εκκοκκιστήρια, κλωστήρια, βιοτεχνίες ενδυµάτων, σπορελαιουργεία και εργοστάσια ζωοτροφών, αποτελούν τµήµατα της παραγωγικής αλυσίδας που τροφοδοτούνται από το βαµβάκι και δίνουν προστιθέµενη αξία στο τελικό προϊόν. Η ποσότητα και η ποιότητα του παραγόµενου προϊόντος αποτελεί τη βάση των προδιαγραφών της αλυσίδας αυτής.

Η λίπανση, είναι παράγοντας που βοηθάει στην ενίσχυση των ποσοτικών και ποιοτικών χαρακτηριστικών του βαµβακιού και η Yara διαθέτει το χαρτοφυλάκιο προϊόντων, τη γνώση και τα κατάλληλα ψηφιακά εργαλεία για να βοηθήσει τον Έλληνα παραγωγό να επιτύχει τον οποιοδήποτε στόχο θέτει για την παραγωγή του.

Ο ρόλος των θρεπτικών στοιχείων

Τα θρεπτικά στοιχεία έχουν συγκεκριµένους ρόλους στη λειτουργία και ανάπτυξη των φυτών. Ο λόγος του βάρους των καρυδιών προς το βάρος των βλαστών και φύλλων ορίζεται και ως δείκτης καρποφορίας. Τα βασικά θρεπτικά στοιχεία ανάλογα µε την επίδρασή τους στο δείκτη αυτόν, κατατάσσονται σε δύο οµάδες. Έλλειψη των στοιχείων της πρώτης οµάδας (P, K, Ca, Mg, B, Zn) περιορίζουν την καρποφορία σε µεγαλύτερο βαθµό από την βλαστική ανάπτυξη, ενώ έλλειψη των στοιχείων της δεύτερης οµάδας (N, S, Mn, Mo) επηρεάζουν στον ίδιο βαθµό την βλαστική ανάπτυξη και την καρποφορία (Benedict 1984).

Η λίπανση του βαµβακιού

Η ισορροπηµένη θρέψη µέσω του κατάλληλου προγράµµατος λίπανσης είναι αναγκαία για την επίτευξη των επιθυµητών αποδόσεων και καθορίζεται από τη σύσταση και τη γονιµότητα του εδάφους, το είδος της προηγούµενης καλλιέργειας, την πρωιµότητα της ποικιλίας, την πυκνότητα σποράς, τη διαθεσιµότητα του νερού και την αναµενόµενη παραγωγή.

Βασική λίπανση βαµβακιού – Βάλτε γερές θρεπτικές βάσεις µε τα λιπάσµατα της σειράς YaraMila.

Για τη διασφάλιση ενός δυνατού ξεκινήµατος που θα θέσει τις βάσεις για µια υψηλή παραγωγή, προτείνονται τα προϊόντα της καταξιωµένης σειράς YaraMila. Με ευρύ φάσµα τύπων Ν:P:K σε συνδυασµό µε δευτερεύοντα θρεπτικά στοιχεία και ιχνοστοιχεία, τυποποιηµένα σε µορφή πέρλας (prill), είναι τα πλέον κατάλληλα λιπάσµατα για να ικανοποιήσουν τις απαιτήσεις του βαµβακιού, µέσω µιας ισορροπηµένης και αποδοτικής θρέψης.

■ Η τεχνολογία της πέρλας (prill): Σε αντίθεση µε τα κοινά κοκκώδη λιπάσµατα, η µοναδική σύνθεση της ‘’πέρλας’’ προωθεί το γρήγορο λιώσιµο των λιπασµάτων YaraMila και την καλύτερη µετακίνησή τους προς τη ρίζα ακόµα και σε συνθήκες µειωµένης εδαφικής υγρασίας.

■ Πληρότητα θρεπτικών στοιχείων: Λόγω του ευρέως φάσµατος αναλογιών Ν:P:K, των δευτερευόντων στοιχείων και ιχνοστοιχείων, είναι τα πλέον κατάλληλα λιπάσµατα για να ικανοποιήσουν τις απαιτήσεις του βαµβακιού µέσω µιας ισορροπηµένης και αποδοτικής θρέψης.

■ Ισορροπηµένη παροχή αζώτου: Το άζωτο απαντάται στα προϊόντα YaraMila σε ποσοστό 40-45% ως νιτρικό και 55-60% ως αµµωνιακό. Η υψηλή συγκέντρωση νιτρικών εξασφαλίζει την άµεση χορήγηση αζώτου στο βαµβάκι, ενώ το αµµωνιακό είναι σηµαντικό για τη διατήρηση σταθερής παροχής αζώτου στα αναπτυσσόµενα φυτά.

■ Ενισχυµένη απορρόφηση του φωσφόρου: Ο φώσφορος χρειάζεται στα φυτά σε όλη τη διάρκεια του κύκλου τους και η διαρκής διαθεσιµότητά του είναι ουσιαστικής σηµασίας για την υποστήριξή τους. Ωστόσο είναι στοιχείο που δεσµεύεται ισχυρά στο έδαφος σε διαφορετικές τιµές του εδαφικού pH. Η µορφή του φωσφόρου στα YaraMila είναι ένας µοναδικός συνδυασµός ορθοφωσφορικών και πολυφωσφορικών µορφών µε φωσφορικό διασβέστιο (P-Extend) που βελτιώνουν τη µεταφορά του στο έδαφος και την παροχή του στις ρίζες των φυτών για µεγαλύτερο χρονικό διάστηµα, συγκριτικά µε τα κοινά κοκκώδη λιπάσµατα.

■ Συνεργιστική δράση µε τα ιχνοστοιχεία του εδάφους: Οι πολυφωσφορίτες που περιέχονται στις πέρλες των YaraMila λιπασµάτων ενεργοποιούν τα ιόντα του χαλκού, του ψευδαργύρου και του µαγγανίου που είναι δεσµευµένα στο έδαφος και ευνοούν συνεργιστικά την απορρόφησή τους από τις ρίζες σε βαθµό από 20-50% µεγαλύτερο από τα κοινά κοκκώδη λιπάσµατα. Ο ψευδάργυρος είναι σηµαντικό στοιχείο που ευνοεί τη σύνθεση των πρωτεϊνών όσο και τη σύνθεση αυξινών που παίζουν ουσιαστικό ρόλο στη δηµιουργία της νέας βλάστησης του φυτού.

■ Ανώτερη διαχείριση: Τα λιπάσµατα YaraMila είναι ειδικά σχεδιασµένα ώστε να επιτρέπουν την οµαλή διασπορά τους στον αγρό. Η συνεκτικότητα της πέρλας το προστατεύει από πιθανά σπασίµατα κατά την εφαρµογή τους που θα οδηγήσουν σε απώλειες της δράσης τους και το σχηµατισµό σκόνης.

Η Yara διαθέτει εξίσου µια µεγάλη σειρά σύνθετων λιπασµάτων κατάλληλα για τη βασική λίπανση του βαµβακιού, όπως το POWER 20-10-10 +6SO3 + ιχνοστοιχεία, POWER 20-10 -0+14SO3 + ιχνοστοιχεία, 20-10-10+3CaO+SO3, 25-10-0+3CaO+6SO3 καλύπτοντας κάθε θρεπτική απαίτηση, ανάλογα µε τις εκάστοτε εδαφικές συνθήκες.

Επιφανειακή λίπανση του βαµβακιού:

YaraVera AMIDAS: Το YaraVera AMIDAS είναι το πλέον αναγνωρίσιµο πυκνό αζωτούχο λίπασµα για επιφανειακές εφαρµογές στο βαµβάκι. Παρέχει στην καλλιέργεια άζωτο και θείο σε αναλογία 7:1, η οποία είναι συγκρίσιµη µε αυτή της οργανικής ουσίας του εδάφους. Η αναλογία αυτή είναι ιδανική για την οµαλή απορρόφηση των δυο στοιχείων, που οδηγεί τελικά στην καλύτερη αξιοποίηση του αζώτου από τα φυτά. Η τεχνολογία του YaraVera AMIDAS βελτιώνει την αποτελεσµατικότητα του περιεχόµενου αζώτου, µειώνοντας τις απώλειες από την εξαέρωση αµµωνίας κατά 35% σε εδάφη µε ουδέτερο προς αλκαλικό pH. Έτσι, αυξάνεται η αποδοτικότητα του αζώτου συντελώντας σε αυξηµένη απορρόφηση από τα φυτά και οδηγεί την καλλιέργεια του βαµβακιού σε υψηλότερες αποδόσεις.

YaraVera NITRAMID: Το YaraVera® NITRAMID είναι ένα καινοτόµο αζωτούχο λίπασµα εµπλουτισµένο µε ασβέστιο, θείο και βόριο. Αποτελεί µια πρωτοποριακή σύνθεση της Yara για µια πιο ολοκληρωµένη αζωτούχο λίπανση που εξασφαλίζει µεγαλύτερες και ποιοτικότερες παραγωγές. Με το YaraVera NITRAMID οι παραγωγοί κερδίζουν:Γρήγορη δράση του αζώτου και παρατεταµένη παροχή του στην καλλιέργεια

■ Υψηλότερη αποδοτικότητα του αζώτου για τα φυτά που µεταφράζεται σε µεγαλύτερες και ποιοτικότερες παραγωγές

■ Λιγότερες απώλειες αζώτου, λόγω εξάτµισης και έκπλυσης

■ Καλύτερη ανάπτυξη του ριζικού συστήµατος και εποµένως καλύτερη λειτουργία των φυτών

■ Φυτά πιο ανθεκτικά στις ασθένειες και στις δύσκολες περιβαλλοντικές συνθήκες

■ Μοναδική σύνθεση για µια πληρέστερη επιφανειακή λίπανση

Στις περιπτώσεις που εφαρµόζεται υδρολίπανση στο βαµβάκι, η Yara διαθέτει τρεις πλήρεις σειρές υδατοδιαλυτών λιπασµάτων YaraRega, YaraTera KRISTALON, YaraTera DELTASPRAY, που στηρίζουν τα διάφορα στάδια του βαµβακιού σε κάθε στάδιο της καλλιέργειας. Παράλληλα, µε τη σειρά διαφυλλικών λιπασµάτων και βιοδιεγερτών YaraVita η καλλιέργειά στηρίζεται στα κρίσιµα στάδια ανάπτυξης. Τα λιπάσµατα YaraVita ευνοούν την καλύτερη εγκατάσταση των φυτών στο χωράφι, την καλύτερη ανάπτυξη προς όφελος της καρποφορίας, µια δυναµικότερη καρποφορία και µια ανώτερη ποιότητα παραγωγής.

*Marketing & Agronomy Manager, Yara Ελλάς

Bayer

Έλεγχος των αφίδων με Sivanto Prime, την εξέλιξη στα εντομοκτόνα βαμβακιού

του Γιώργου Γαλούση*

Το βαµβάκι αποτελεί µία από τις σηµαντικότερες αροτραίες καλλιέργειες της χώρας µας, µε εξαγωγικό προσανατολισµό, κατέχοντας περίοπτη θέση στη συνείδηση των Ελλήνων παραγωγών. Για µια επιτυχηµένη καλλιέργεια και ένα βέλτιστο οικονοµικό αποτέλεσµα, απαραίτητος είναι ο έγκαιρος και αποτελεσµατικός έλεγχος των εχθρών. Από τους πλέον επιζήµιους και δύσκολους στην αντιµετώπιση εχθρούς της βαµβακοκαλλιέργειας είναι οι αφίδες, οδηγώντας κατά περιόδους και κατά περιοχές, σε σοβαρές προσβολές µε σηµαντικές οικονοµικές απώλειες.

Το SIVANTO® Prime αποτελεί την πλέον σύγχρονη λύση στα εντοµοκτόνα βαµβακιού και απευθύνεται σε όλους εκείνους τους παραγωγούς που αναζητούν την καινοτοµία και την εξέλιξη µιας και συµβάλει αποφασιστικά στον έλεγχο των αφίδων στο βαµβάκι, συνδυάζοντας την «Εξέλιξη σε Αρµονία µε τη Φύση».

Καινοτοµία στον έλεγχο των αφίδων

To SIVANTO® Prime είναι ένα καινοτόµο, διασυστηµατικό εντοµοκτόνο, µε νέα δραστική ουσία και εξαιρετικό προφίλ για τον έλεγχο σηµαντικών µυζητικών εντόµων, όπως οι αφίδες στο βαµβάκι, προσφέροντας δράση τόσο στα προνυµφικά όσο και στα ενήλικα στάδια των εντόµων. Το δραστικό συστατικό του είναι το flupyradifurone και ανήκει στην νέα χηµική οµάδα των βουτενολίδων. Το flupyradifurone, περιλαµβάνοντας στο µόριό του το µοναδικό ενεργό σύστηµα pharmacophore, είναι - από άποψη χηµικής δοµής - διαφορετικό από όλα τα νεονικοτινοειδή εντοµοκτόνα, αλλά και από τις σουλφοξαµίνες. Έτσι µπορεί να αποτελέσει ένα πολύτιµο εργαλείο για την διαχείριση της ανθεκτικότητας, κυρίως σε πληθυσµούς αφίδων οι οποίοι εµφανίζουν ανθεκτικότητα σε νεονικοτινοειδή σκευάσµατα.

Επιπλέον, καινοτοµεί µε σηµαντικά πλεονεκτήµατα, όπως η εξαιρετική ταχύτητα δράσης, η άµεση διακοπή της αποµύζησης χυµών και η ευέλικτη εφαρµογή σε διάφορα στάδια ανάπτυξης της καλλιέργειας. Προσφέρει ένα καθαρό ξεκίνηµα στην καλλιέργεια, όταν εφαρµόζεται στα αρχικά στάδια, επιτρέποντας της να αναπτύξει ολόκληρο το δυναµικό της.

Εµπνευσµένο από τη φύση

Η σύνθεση της δραστικής ουσίας flupyradifurone είναι εµπνευσµένη από την φυσική ουσία στεµοφολίνη, ουσία η οποία αποµονώθηκε από το Stemona japonica, ένα φαρµακευτικό φυτό που συναντάται κυρίως στην Νοτιοανατολική Ασία. Η στεµοφολίνη είναι ένα αλκαλοειδές µε εξαιρετικές εντοµοκτόνες ιδιότητες και αποτέλεσε τη βάση πάνω στην οποία εξελίχθηκε η δραστική ουσία του SIVANTO® Prime .

∆ιελασµατική και διασυστηµατική κίνηση

Το δραστικό συστατικό του SIVANTO® Prime προσλαµβάνεται κατά τις εφαρµογές φυλλώµατος από τα φύλλα και τους µίσχους. Μετά την απορρόφηση από το φυτό, µεταφέρεται τόσο ακροπέταλα διαµέσου των ξυλωδών αγγείων και σύµφωνα µε την κατεύθυνση του ανοδικού ρεύµατος της διαπνοής, όσο και διελασµατικά στα γειτονικά φυτικά κύτταρα. Η διελασµατική κίνηση είναι εκείνη στην οποία οφείλεται η επιτυχής αντιµετώπιση των αφίδων που τρέφονται στην κάτω πλευρά των φύλλων, ακόµη και όταν το εφαρµόζεται µόνο στην άνω επιφάνεια του φύλλου.

Τα δυσπρόσιτα σηµεία, αλλά και έντοµα που δεν δέχθηκαν απευθείας το ψεκαστικό υγρό, δεν αποτελούν πλέον πρόβληµα. Το SIVANTO® Prime επιφέρει άµεση διακοπή της µύζησης χυµών (µετρούµενη µε απέκκριση του µελιτώµατος), ακόµα και στις αφίδες που τρέφονται στην κάτω πλευρά
των φύλλων.

Μια διαφορετική αντίληψη στη φυτοπροστασία

Το SIVANTO® Prime προσφέρει έναν σύγχρονο τρόπο ελέγχου των αφίδων στο βαµβάκι. Το µοναδικό σύστηµα µοριακής αναγνώρισης της θέσης δράσης του flupyradifurone, καθιστά σε παγκόσµιο επίπεδο το SIVANTO® Prime ξεχωριστό, ως προς τον τρόπο αντιµετώπισης των µυζητικών εντόµων όπως οι αφίδες στο βαµβάκι.

Το αποτέλεσµα είναι ένας περισσότερο βιώσιµος, υπεύθυνος και εύκολος τρόπος διαχείρισης της καλλιέργειας.

*Για περισσότερες πληροφορίες ανατρέξτε στην έγκριση του προϊόντος

*Field Activation, Bayer Ελλάς, Τοµέας Επιστήµης Γεωργίας

Corteva

Νέα ψηφιακά εργαλεία για βαμβακοπαραγωγούς

CORTEVA FLIGHT: Με βάση αυτή την τεχνολογία η γεωτεχνική οµάδα της Corteva Agriscience Hellas παράγει χάρτες σε πραγµατικό χρόνο, για να δώσει τη δυνατότητα στους γεωπόνους και στους παραγωγούς να λάβουν έγκαιρες αποφάσεις σχετικά µε την εγκατάσταση της καλλιέργειας, την ανάπτυξη της φυτείας και τη διασπορά και την έκταση στενόφυλλων και πλατύφυλλων ζιζανίων.

Συµβουλευτική Λίπανση µε δεδοµένα Τηλεπισκόπησης: Ο παραγωγός ενηµερώνεται µε συµβουλές και παρατηρήσεις, χάρτες ανάπτυξης της καλλιέργειας και χάρτες εφαρµογής των λιπασµάτων. Ψηφιακά αρχεία διαθέσιµα για όσους παραγωγούς διαθέτουν ηλεκτρονικούς λιπασµατοδιανοµείς VRT για αυτόµατες εφαρµογές.

Έλεγχος της ανάπτυξης της καλλιέργειας µε βάση τον ∆είκτη NDVI: Γεωχωρικοί χάρτες και καµπύλες δεικτών ανάπτυξης οδηγούν σε τεκµηριωµένες αποφάσεις για την διαχείριση της φυτείας ανάλογα µε τις συνθήκες που επικρατούν σε κάθε χωράφι.

Πιλοτικό Πρόγραµµα καταπολέµησης ζιζανίων: Η µεταφυτρωτική ζιζανιοκτονία στο βαµβάκι αλλάζει ριζικά µε την εισαγωγή της ψηφιακής τεχνολογίας. Ροµποτικά παρελκόµενα ψεκαστικά αναγνωρίζουν επί τόπου τα ζιζάνια στο χωράφι και ψεκάζουν µόνο αυτά προσφέροντας καταπολέµηση µε λιγότερο ζιζανιοκτόνο (οικονοµία 75 – 90%), ασφάλεια στον χρήστη, εκλεκτικότητα στα φυτά, προστασία στο περιβάλλον.

Άρδευση ακριβείας για µείωση του κόστους και εξασφάλιση της απόδοσης: Τηλεπισκόπηση, µετεωρολογικά δεδοµένα, ∆είκτες NDVI παρέχουν δεδοµένα που µεταφράζονται σε έγκαιρη ενηµέρωση του παραγωγού για το πότε και πόσο να ποτίσει ανάλογα µε το βιολογικό στάδιο του βαµβακιού.

Lumidapt® Kelta

Η τεχνολογία LumiGΕΝ® συνδυάζει ιδανικά φυτοπροστατευτικά προϊόντα µε προϊόντα προώθησης της ανάπτυξης των φυτών, όπως το Lumidapt® Kelta. Το Lumidapt® Kelta αποτελεί ένα καινοτόµο βιοδραστικό επένδυσης σπόρων, στο οποίο περιέχονται Ιχνοστοιχεία, Μακροστοιχεία και Οργανικά οξέα ο συνδυασµός των οποίων δηµιουργεί ένα ισχυρό βιοπολυµερές.Η απορρόφησή του γίνεται µέσω του περιβλήµατος των σπόρων και δρα σε κυτταρικό επίπεδο, βελτιώνοντας τον µεταβολισµό και τις φυσιολογικές διεργασίες των φυτών.Ο επενδεδυµένος σπόρος µε Lumidapt® Kelta παρέχει στην καλλιέργεια τα παρακάτω πλεονεκτήµατα:

 • Περισσότερα φυτά ανά στρέµµα.
 • Γρηγορότερη ανάδυση φυταρίων.
 • Πιο υγιή φυτά, ικανά να ανταπεξέλθουν σε αντίξοες συνθήκες.
 • Μεγαλύτερο και ισχυρότερο ριζικό σύστηµα.
 • Γρηγορότερη πρώτη ανάπτυξη- πιο ζωηρά φυτά.

PrePlant 14-24-12+2MgO+10SO3

Το PrePlant είναι η νέα πρόταση της Corteva Agriscience Hellas στην βασική λίπανση. Η ειδική αναλογία των θρεπτικών στοιχείων βοηθά αποτελεσµατικά τα φυτά, ενώ παράλληλα βελτιώνει τα χαµηλής γονιµότητας εδάφη. Στο 77% των χωραφιών που εφαρµόστηκε το PrePlant καταγράφηκε 4% αύξηση στην απόδοσης του σύσπορου, που αντιστοιχεί σε 54 κιλά σύσπορο ανά στρέµµα στο πρώτο χέρι της συλλογής.

BlueN

Νέας γενιάς Βιοδιεγέρτης που αποτελεί µια επιπλέον πηγή αζώτου για τα φυτά. Περιέχει το βακτήριο Methylobacterium symbioticum SB23, που δεσµεύει το ατµοσφαιρικό άζωτο για λογαριασµό της καλλιέργειας.

 • Συµβάλει στην µείωση εκποµπών άνθρακα και την αειφορία.
 • Εξαιρετική λύση σε συνθήκες «Οριακών εισροών Αζώτου».

Kinsidro Nutri

Το Kinsidro Νutri αποτελεί στερεό µείγµα µικροθρεπτικών στοιχείων µε βόριο (Β), κοβάλτιο (Co), χαλκό (Cu), σίδηρο (Fe), µαγγάνιο (Mn), µολυβδαίνιο (Mo) και ψευδάργυρο (Zn).

 • Αυξάνει την κυτταρική διαίρεση και επιµήκυνση.
 • Συνεισφέρει στην αύξηση της περιεκτικότητας της Χλωροφύλλης/Φωτοσύνθεσης.
 • Συµβάλει στην αύξηση της βιοµάζας και της τελικής απόδοσης του φυτού.

FMC

Λύσεις σε τέσσερις τομείς από την FMC για το βαμβάκι

του Κώστα Αναγνώστου*

Η FMC εδώ και δεκαετίες εργάζεται καθηµερινά στο πλάι των παραγωγών ανά τον κόσµο µε µοναδικό σκοπό να αφουγκράζεται τις ανάγκες τους και να προσφέρει τις λύσεις που επιθυµούν, µέσω των καινοτοµιών και επιστηµονικών της ανακαλύψεων.

Ένα άριστο παράδειγµα προσαρµογής της τεχνογνωσίας και των ολοκληρωµένων λύσεών της στις ανάγκες του παραγωγού, αποτελούν οι προτάσεις/υπηρεσίες της FMC για το βαµβάκι- µιας εκ των σηµαντικότερων καλλιεργειών της Ελλάδας.

Ειδικά σε µια περίοδο της ενεργειακής κρίσης όπως αυτή που διανύουµε, όλες οι καλλιέργειες µαζί και το βαµβάκι, χρειάζονται όχι µόνο σωστή και έγκαιρη φυτοπροστασία, αλλά γενικότερο προσεκτικό σχεδιασµό µε ιδιαίτερη έµφαση στην αειφορία και υπό το πρίσµα της Γεωργίας ακριβείας.

H FMC προσφέρει λύσεις που υπάγονται σε τέσσερις τοµείς:

Α. Φυτοπροστασία

Ανάµεσα σε όλα τα φυτοπροστατευτικό προϊόντα που διαθέτει, ξεχωριστή θέση έχει το Coragen® 20SC ένα προϊόν, που έφερε επανάσταση στο χώρο της φυτοπροστασίας. Μια νεοφανής δραστική ουσία το rynaxypyr®, µέλος µιας νέας χηµικής οµάδας (ανθρανιλικά διαµίδια) µε έναν εντελώς διαφορετικό τρόπο δράσης, ήρθε να δώσει λύση σε δυσεξόντωτους εχθρούς όπως είναι το πράσινο σκουλήκι στο βαµβάκι. Ως ένα νέο προϊόν απαλλαγµένο από τις ήδη ανεπτυγµένες ανθεκτικότητες άλλων οµάδων εντοµοκτόνων, ξεχώρισε αµέσως και πραγµατοποίησε µια πρωτοφανή παγκόσµια εµπορική επιτυχία.

Στην γκάµα των εντοµοκτόνων διαθέτει επίσης τα προϊόντα Avaunt® 15EC (indoxacarb 15% β/ο) Simin® 2,5EC (deltamethrin 2.5% β/ο) και Asteria® Ultra 1.8EC (abamectin 1.8 % β/ο) για τον έλεγχο όλων των συνηθισµένων εντοµολογικών εχθρών του βαµβακιού.

Περνώντας στα ζιζανιοκτόνα, το Cottoran® 50SC αποτελεί µια καθολικά αποδεκτή και αξιόπιστη λύση για σωστό ξεκίνηµα της καλλιέργειας, απαλλαγµένης από τον ανταγωνισµό των ζιζανίων.

Τέλος όπως είναι γνωστό, για την επίτευξη ποιοτικού τελικού προϊόντος είναι επιβεβληµένη η χρήση ενός καλού και αποτελεσµατικού αποφυλλωτικού σκευάσµατος. Η FMC διαθέτει το σκεύασµα Spotlight® C που είναι δοκιµασµένο µε επιτυχία επί χρόνια για την πλήρη αποφύλλωση του βαµβακιού.

Β. Ειδική θρέψη

Μία σειρά από εξειδικευµένα προϊόντα θρέψης προτείνονται σε κάθε στάδιο ανάπτυξης της καλλιέργειας. Όλα τα προϊόντα θρέψης της FMC φέρουν την τεχνολογία ADS (Advanced Delivery System) µέσω της οποίας µεγιστοποιείται η προσρόφηση από τα φύλλα και κάθε θρεπτικό στοιχείο µεταφέρεται µε ευκολία µέσα στο φυτό.

Η πρόταση της FMC για την σωστή θρέψη του βαµβακιού εστιάζεται στα προϊόντα:

■ Hi-Phos: Φώσφορος (P2O5): 440 g/l, Κάλιο (K2O) 74g/l Μαγνήσιο (MgO): 80 g/l.

■ Vercal: Υδατοδιαλυτό οξείδιο ασβεστίου (CaO): 21,1 % β/ο µε Ασβέστιο (Ca): 15% β/ο.

■ Boron 15: Βοριούχος αιθανολαµίνη, Υδατοδιαλυτό Βόριο (B) 11.1 % β/β.

■ Bo-La: Υδατοδιαλυτό Βόριο (B) 11 % β/β, Μολυβδαίνιο (Mo) 0,55% β/β.

Γ. Βιοδιέγερση

Η απρόσκοπτη ανάπτυξη του φυτού είναι αναγκαία και ικανή συνθήκη για µια πλούσια παραγωγή. Αβιοτικοί παράγοντες (πχ ξηρασία, παγωνιά, υπερβολική θερµοκρασία, αλατότητα κ.α.) προκαλούν ανάσχεση της πλήρους έκφρασης του γενετικού δυναµικού του φυτού µε αποτέλεσµα µείωση της παραγωγής.

Με µια σειρά βιοδιεγερτών, η εταιρεία έρχεται να δώσει λύση στην άµβλυνση του αβιοτικού στρες, σε εκείνα τα φαινολογικά στάδια του φυτού που είναι καθοριστικά για την σωστή ανάπτυξη.

■ Seamac® Pro: (µιγµα εκχύλισµατος φυκιών (Ascophyllum nodosum) µε Αµινοξέα φυτικής προέλευσης.

■ Seamaxx®: Εκχύλισµα Φυκιών (Ascophyllum nodosum) 20% β/ο.

■ Seamac® Power: πυκνό εκχύλισµα φυκιών (Ascophyllum nodosum ) 94% β/β.

∆. Υπηρεσίες

Παράλληλα κατά τους µήνες Ιούνιο – Αύγουστο η εταιρεία παρέχει σε συνεργάτες γεωπόνους και παραγωγούς την εφαρµογή Arc® Farm Intelligence.

Πρόκειται για τη νέα ψηφιακή πρόταση της FMC για την παρακολούθηση επιζήµιων εντόµων στο βαµβάκι, η οποία κτίστηκε πάνω στην πολυετή εµπειρία της FMC στον συγκεκριµένο τοµέα. Καινοτόµο και φιλικό προς το χρήστη, το Arc™ farm intelligence, επιτρέπει την καλύτερη κατανόηση του πληθυσµού και της εξέλιξης των παρακολουθούµενων εντόµων και βοηθά τους παραγωγούς στην λήψη απόφασης για έγκαιρο και σωστό ψεκασµό. Η ανάπτυξη του βασίστηκε στα γερά θεµέλια του Evalio® Agrosystems και την πολύτιµη κληρονοµιά 10 ετών ποιοτικών ιστορικών δεδοµένων για όλες τις βαµβακοπεριοχές της Ελλάδας.


*Τµήµα Marketing

Κ&Ν Ευθυμιάδης

Ποικιλίες Deltapine και Prime Genetics αποκλειστικά από την Κ&Ν Ευθυμιάδης

του Γιάννη Εμμανουήλ*

Η νέα µεγάλη συνεργασία της Κ&Ν Ευθυµιάδης µε την DELTAPINE, τον οίκο έρευνας και βελτίωσης ποικιλιών βαµβακιού µε την ηγετική θέση στην αγορά της Αµερικής, προσφέρει βελτιωµένο και πλήρως προσαρµοσµένο στις ελληνικές συνθήκες γενετικό υλικό, µε στόχο την αύξηση της παραγωγής και της ποιότητας του ελληνικού βαµβακιού.

Η συνεργασία µε την Prime Genetics που δραστηριοποιείται στην εξεύρεση, αξιολόγηση και διαχείριση νέου γενετικού υλικού βαµβακιού από πανεπιστηµιακά ιδρύµατα, ερευνητικά κέντρα και ανεξάρτητους γενετιστές των ΗΠΑ, συµπληρώνει το χαρτοφυλάκιο της Κ&Ν Ευθυµιάδης µε µοντέρνες ποικιλίες της σύγχρονης αµερικάνικης έρευνας.

Με αυτές τις δύο συνεργασίες η Κ&Ν Ευθυµιάδης προσφέρει τελικά στους παραγωγούς βαµβακιού ένα ολοκληρωµένο χαρτοφυλάκιο ποικιλιών από κορυφαία έρευνα, για να καλύψει πλήρως τις ανάγκες της καλλιέργειας βαµβακιού σε κάθε περιοχή της χώρας µας.

Το στρατηγικό σχέδιο της Κ&Ν Ευθυµιάδης έχει ως κύριο στόχο την ανάπτυξη της βαµβακοκαλλιέργειας στην Ελλάδα µε ταυτόχρονα οφέλη για όλους τους εµπλεκόµενους φορείς, προσφέροντάς τους ποικιλίες βαµβακιού µε την υψηλότερη δυνατή αξία.

Ιδιαίτερα αυτή την περίοδο, οι επιλογές των παραγωγών θα πρέπει να είναι προσανατολισµένες αποκλειστικά σε εκείνες που θα τους προσφέρουν το υψηλότερο εισόδηµα. Καµία έκπτωση σε παράγοντες που θα στερήσουν αποδόσεις δεν πρέπει να γίνει, αλλά ούτε και σπατάλη πόρων.

Οι τιµές των αγροτικών προϊόντων σε πολλά είδη όπως και στο βαµβάκι, κινούνται σε ιστορικά υψηλά επίπεδα, ενώ ταυτόχρονα υψηλές είναι και οι τιµές παραγόντων που επηρεάζουν το κόστος παραγωγής όπως η ενέργεια και η λίπανση.

Είναι πολύ κρίσιµο λοιπόν για τους παραγωγούς να επιδιώξουν τις υψηλότερες δυνατές αποδόσεις καλλιεργώντας ποικιλίες βαµβακιού που έχουν το υψηλότερο δυναµικό παραγωγής και όσο το δυνατό υψηλότερη αξία λόγω της ποσότητας και της ποιότητας της ίνας, όπως οι ποικιλίες της DELTAPINE και της Prime Genetics που η K&N Ευθυµιάδης προσφέρει.

Για την υψηλή αξία τους άλλωστε προτιµώνται και προτείνονται και από τις εκκοκκιστικές επιχειρήσεις.

*Προϊστάµενος Ανάπτυξης Σπόρων Σποράς – Κ&Ν Ευθυµιάδης Μ.ΑΒΕΕ

Χελλαφαρμ ΑΕ

Νέο Ζιζανιοκτόνο Pledge στο βαμβάκι

To ζιζανιοκτόνο PLEDGE µε δραστική ουσία το flumioxazin αναπτύχθηκε από τη Sumitomo Chemical και χρησιµοποιείται παγκοσµίως στις καλλιέργειες αµπελιού, εσπεριδοειδών και ελιάς.

∆ιαθέτει κυρίως προφυτρωτική δράση σε ετήσια πλατύφυλλα και αγρωστώδη ζιζάνια µεταξύ των οποίων Aγριοντοµατιά (Στύφνος), Λουβουδιά, Βλήτα, Μουχρίτσα, Σετάριες, Γαλατσίδα, Αντράκλα, Πολυκόµπι, Μολόχα, Κίρσιο και Κόνυζα. Το PLEDGE έχει οριστική έγκριση στη χώρα µας σε καλλιέργειες Αµπέλου, Ελιάς και Εσπεριδοειδών. Πρόσφατα (22.2.2022) έλαβε έγκριση κατά παρέκκλιση διάθεσης στην αγορά 120 ηµερών και στην καλλιέργεια του Βαµβακιού για την καταπολέµηση ενός δύσκολου ζιζανίου του Αγριοϊβίσκου. Το Pledge διαθέτει έναν διαφορετικό τρόπο  δράσης στα ζιζάνια . Oταν ψεκάζεται σε γυµνό ψιλοχωµατισµένο έδαφος, δηµιουργεί ένα λεπτό φιλµ στην επιφάνεια του εδάφους. Τα ζιζάνια που φυτρώνουν και έρχονται σε επαφή µε αυτό το ζιζανιοκτόνο φιλµ του PLEDGE δεν µπορούν να φωτοσυνθέσουν και ξηραίνονται.

Τα πλεονεκτήµατα από τη χρήση PLEDGE στο βαµβάκι:

 • Έχει µεγάλη διάρκεια δράσης.
 • Εφαρµόζεται εύκολα επιφανειακά χωρίς µηχανική ενσωµάτωση, συνεπώς µε λιγότερο κόστος και σε χωράφια µε δυσκολίες στη µηχανική ενσωµάτωση.
 • Προσφέρει σταθερή αποτελεσµατικότητα σε διαφορετικές συνθήκες περιβάλλοντος – επηρεάζεται θετικά από το φως, δεν φωτοδιασπάται.
 • Δεν µετακινείται στο έδαφος µε το νερό (βροχή ή πότισµα).

Το PLEDGE ψεκάζεται στην επιφάνεια του εδάφους πριν τη σπορά ή το αργότερο µία (1) ηµέρα µετά τη σπορά του βαµβακιού, σε όσο το δυνατόν ψιλοχωµατισµένο έδαφος.

Παράλληλα µε το PLEDGE η γκάµα των ζιζανιοκτόνων της ΧΕΛΛΑΦΑΡΜ στην καλλιέργεια του βαµβακιού συµπληρώνεται από τα,

 • Προφυτρωτικά ζιζανιοκτόνα, FLUOCOT 50 SC (fluometuron), MUMETAL 33 EC (pendimethalin) και PIXEL 96 EC (S-metolachlor),
 • Τα ειδικά µεταφυτρωτικά αγρωστωδοκτόνα, QUICK 12 EC (quizalofop-p-ethyl) και VETRI 24 EC (clethodim).
 • Τα καθολικά µεταφυτρωτικά ζιζανιοκτόνα, ROUNDUP GOLD 36 SL και ROUNDUP ULTRA 48 SL (glyphosate, υπό µορφή άλατος Καλίου).

Tα εντοµοκτόνα:

 • ADMIRAL 10 EC (pyriproxyfen), στην καταπολέµηση των Αλευρωδών στο βαµβάκι.
 • BACTOSPEINE WG και DIPEL WP (Bacillus thuringiensis subsp. kurstaki strain ABTS-351) στην καταπολέµηση Πράσινου και του Ρόδινου σκουληκιού.
 • SURROUND WP CROP PROTECTANT (aluminium silicate) για την καταπολέµηση του Λύγκου.
 • Τα πυρεθροειδή εντοµοκτόνα, CYBOR MAX 50 EC (cypermethrin), DELIR 2,5 EC (deltamethrin), DELMUR GREEN 2,5 EC (deltamethrin) και VOLUR 10 CS WITH ZEON TECHNOLOGY (lambda cyhalothrin).
 • Το ακαρεοκτόνο BORNEO 11 SC (etoxazole), στην καταπολέµηση των Τετρανύχων.
 • Καθώς και ο ρυθµιστής ανάπτυξης THEPHON 48 SL (ethephon) για το άνοιγµα των καψών και την αποφύλλωση του βαµβακιού.

Τα φυτοπροστατευτικά προϊόντα να χρησιµοποιούνται µε ασφαλή τρόπο. Να διαβάζετε πάντα την ετικέτα και τις πληροφορίες σχετικά µε το προϊόν πριν από τη χρήση, καθώς και τις προειδοποιητικές φράσεις και σύµβολα. PLEDGE 50 WP AA∆Α: 7938 (Υπ. αποφ. 187501/29-7-2010 & Υπ. αποφ. κατά παρ. άδειας διάθεσης 11706/321206/22.02.2022) εντός των Περιφερειακών Ενοτήτων Θεσσαλονίκης, Σερρών, Φθιώτιδας, Πιερίας, Καρδίτσας, Ηµαθίας, Πέλλας, Αττικής, Βοιωτίας, Λάρισας, Τρικάλων, Μαγνησίας, Ροδόπης, Ξάνθης, Κιλκίς, ∆ράµας και Έβρου.

ADAMA

Lebron 0,5 G: Η απάντηση στα έντομα εδάφους

Τα έντοµα εδάφους αποτελούν για πολλές καλλιέργειες σηµαντική απειλή κατά το ευαίσθητο όσο και σηµαντικό στάδιο της αρχικής ανάπτυξης – φυτρώµατος. Χωρίς την αποτελεσµατική προστασία, υπάρχει υψηλός κίνδυνος µειωµένης ανάπτυξης ή και  καταστροφής των νεαρών φυτών µε ότι αυτό συνεπάγεται για την παραγωγή ποσοτικά και ποιοτικά.

Η ADAMA ΕΛΛΑΣ (η εξέλιξη της ΑΛΦΑ ΓΕΩΡΓΙΚΑ ΕΦΟ∆ΙΑ) µε πολυετή εµπειρία στα κοκκώδη εντοµοκτόνα βρισκόταν πάντοτε στην αιχµή της τεχνολογίας. Παλαιότερα µε τα Carbodan 10G, Terbufos 5G, Push up 10GR και πιο πρόσφατα µε το Pyrinex 5G προσέφερε πάντοτε την κατάλληλη λύση. Σήµερα, η σκυτάλη παραδίδεται στο πολυδύναµο Lebron® 0,5 G.

Το Lebron® µε δραστική ουσία tefluthrin συνδυάζει χαρακτηριστικά-πλεονεκτήµατα που το καθιστούν εξαιρετικό εντοµοκτόνο εδάφους.

Τριπλή δράση: Καταπολεµά τα έντοµα εδάφους µέσω επαφής, απορρόφησής του από την επιδερµίδα τους, δια στοµάχου ενώ έχει και κυρίως απωθητική δράση µέσω των ατµών.

Σταθερότητα τυποποίησης: Η σύνθεση του Lebron® βασίζεται σε πολύ σταθερούς κι  ανθεκτικούς κόκκους που του προσδίδουν µεγάλη διάρκεια δράσης κι οµοιόµορφη ροή και κατανοµή της σωστής δόσης µέσω των διανοµέων των σπαρτικών µηχανών. Επιπλέον, λόγω της φαινόµενης πυκνότητας 0,72g/cm3, προσφέρει µεγαλύτερη επιφάνεια επαφής µεταξύ του εντοµοκτόνου και του εδάφους, αξιοποιώντας στο έπακρο τη δράση του ακόµη και στη φάση ατµών.

Ευρύ Φάσµα ∆ράσης: Το Lebron® εµφανίζει υψηλή αποτελεσµατικότητα σε ευρύ φάσµα εντόµων εδάφους (Σιδηροσκούληκα, Υλέµυια, Αγρότιδα κ.α.). Προστατεύει πολλές διαφορετικές καλλιέργειες, τόσο εκτατικές (βαµβάκι, καλαµπόκι κ.α.) όσο και κηπευτικές (τοµάτα, καρπούζι, µαρούλι κ.α.).

Επιπλέον, η µοναδικότητα της δραστικής ουσίας, ειδικά για εφαρµογές εδάφους και το ευνοϊκό οικοτοξικολογικό προφίλ του καθιστούν το Lebron® κατάλληλο για προγράµµατα ολοκληρωµένης φυτοπροστασίας.

To Lebron® 0,5 G είναι η απάντηση στις ανάγκες του σύγχρονου παραγωγού για την αντιµετώπιση των εντόµων εδάφους.

ΑΑ∆Α: 14694/10.4.2019 - Η/Μ τροποπ.: 29/7/2020 - 16.07.2021-24.01.2022

Τα φυτοπροστατευτικά προϊόντα να χρησιµοποιούνται
µε ασφαλή τρόπο. Να διαβάζετε πάντα την ετικέτα και
τις πληροφορίες σχετικά µε το προϊόν πριν από τη χρήση, καθώς και τις προειδοποιητικές φράσεις και σύµβολα.

Φυτοθρεπτική Α.Β.Ε.Ε.

Σειρά κοκκώδων λιπασμάτων ΝΕΟΝ με διπλή τεχνολογία παρεμπόδισης

του Βασίλη Κουτσούγερα*

Η Φυτοθρεπτική Α.Β.Ε.Ε., µέλος του οµίλου PhytoGroup, συµπλήρωσε 30 χρόνια παρουσίας στην ελληνική και διεθνή γεωργική αγορά και αποτελεί σήµερα βασικό παράγοντα εφοδιασµού προϊόντων θρέψης, υψηλής ποιότητας, που ενσωµατώνουν νεοτερισµούς και καινοτοµίες. Η εµπειρία και η γνώση του ανθρώπινου δυναµικού της, σε συνδυασµό µε τα καινοτόµα προϊόντα που διαθέτει, έχουν κατατάξει την Φυτοθρεπτική Α.Β.Ε.Ε. ανάµεσα στις µεγαλύτερες ελληνικές εταιρείες του κλάδου.

Η Φυτοθρεπτική Α.Β.Ε.Ε., ατενίζει το µέλλον µε αισιοδοξία, έχοντας εµπιστοσύνη στο δυναµικό της, στην ελληνική γεωργία και στους συνεργάτες της και πιστεύοντας πάντα ότι…

Η Θρέψη είναι η λύση

Η διαχείριση του Αζώτου όµως, είναι µία µοναδική και σύνθετη διαδικασία. Εξαιτίας των ιδιαζουσών µορφών του στο έδαφος, έχει εκτιµηθεί ότι το 50 - 70% του αζώτου που εφαρµόζεται στο έδαφος χάνεται. Εποµένως, η βελτίωση του ∆είκτη της χρήσης Αποτελεσµατικότητας του Αζώτου (Nitrogen Use Efficiency, NUE) είναι για εµάς απαραίτητη προϋπόθεση, για τη βελτιστοποίηση των αποδόσεων των καλλιεργειών και του γεωργικού εισοδήµατος, ελαχιστοποιώντας παράλληλα τις απώλειες Αζώτου στο περιβάλλον.

Οι επιφανειακές λιπάνσεις των ανοιξιάτικων καλλιεργειών (βαµβάκι, αραβόσιτος, κ.α.) , αφορούν, κατά κύριο λόγο, στην κάλυψη των θρεπτικών αναγκών των συγκεκριµένων καλλιεργειών σε Άζωτο. Επαρκής και ισορροπηµένη τροφοδοσία των φυτών σε Άζωτο θα έχει σαν αποτέλεσµα το µέγιστο των αποδόσεων κατά την συγκοµιδή. Η διαχείριση της Αζωτούχου λίπανσης, αυτήν την περίοδο, επηρεάζεται και εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, όπως ο τρόπος και ο χρόνος εφαρµογής, οι λιπαντικές ανάγκες της καλλιέργειας, οι συνθήκες υγρασίας και θερµοκρασίας, η αναµενόµενη παραγωγή, ιδιάζοντες τοπικοί παράγοντες, οι πιθανές απώλειες, αλλά και το κόστος της λίπανσης, το οποίο είναι κρίσιµος παράγοντας στις µέρες µας.

Η επιλογή των αζωτούχων λιπασµάτων πρέπει να γίνεται µε τέτοιον τρόπο ώστε να αποφεύγεται η αποφυγή απωλειών αζώτου λόγω εξαέρωσης της αµµωνίας ή λόγω έκπλυσης.

Ο όρος «λιπάσµατα βραδείας αποδέσµευσης» ή «σταθεροποιηµένα λιπάσµατα» αναφέρεται στα λιπάσµατα τα οποία περιέχουν παρεµποδιστές ουρεάσης ή/και παρεµποδιστές νιτροποίησης.

Οι παρεµποδιστές ουρεάσης που βασίζονται στο θειοφωσφορικό τριαµίδιο (NBPT), κλειδώνουν τις θέσεις δέσµευσης του ενζύµου ουρεάση. Με αυτό τον τρόπο, καθυστερούν τη µετατροπή της ουρίας σε αµµωνιακά ιόντα (NH4+) και ως εκ τούτου µειώνουν την πιθανότητα πτητικότητας της αµµωνίας (NH3).

Οι παρεµποδιστές νιτροποίησης που βασίζονται στη δικυανδιαµίδη (DCD) και στο DMPP, επιβραδύνουν τη διαδικασία της νιτροποίησης µέσω της καθυστέρησης της οξείδωσης των αµµωνιακών (ΝΗ4+) σε διοξείδιο του αζώτου (ΝΟ2-) και κατά συνέπεια σε νιτρικά (ΝΟ3-). Έτσι ελαχιστοποιούνται οι απώλειες αζώτου από το έδαφος λόγω έκπλυσης νιτρικών (ΝΟ3-).

Στη Φυτοθρεπτική ΑΒΕΕ, η καινοτοµία είναι θεµελιώδες χαρακτηριστικό της ταυτότητάς της. Η προσεκτικά σχεδιασµένη διαχείριση της αζωτούχας λίπανσης αποτελεί, στις µέρες µας, βασική προτεραιότητα των προγραµµάτων θρέψης των καλλιεργειών.

Με αφετηρία τις παραπάνω ενδείξεις, η Φυτοθρεπτική Α.Β.Ε.Ε. αναπτύσσει τη σειρά κοκκωδών λιπασµάτων NEON, ιδανική για τις επιφανειακές λιπάνσεις.

Η σειρά NEON ενσωµατώνει την καινοτόµα τεχνολογία PENXCEL που αποτελεί την τελευταία εξέλιξη προϊόντων µε παρεµποδιστές Αζώτου. Τα προϊόντα ΝΕΟΝ βασίζονται τόσο σε αναστολέα ουρεάσης (NBPT) για αποφυγή απωλειών αζώτου σε µορφή αέριας αµµωνίας, όσο και σε αναστολέα νιτροποίησης (DCD) για µείωση των απωλειών αζώτου λόγω έκπλυσης. Έτσι µε την εφαρµογή των λιπασµάτων NEON εξασφαλίζουµε πολλαπλά καλλιεργητικά οφέλη:

 • Ισορροπηµένη λίπανση Αζώτου.
 • Εξισορρόπηση Φορτίου – Βλάστησης.
 • Ενίσχυση της παραγωγής.
 • Μειωµένες απώλειες Αζώτου.
 • Υψηλότερο οικονοµικό αποτέλεσµα στη λίπανση.
 • Προστασία του περιβάλλοντος.

Οι καλλιεργητές µπορούν να παρακολουθούν την αποτελεσµατικότητα της αζωτούχας λίπανσης και να εκτελούν τις απαραίτητες διορθώσεις, ανάλογα πάντα µε τις συστάσεις του γεωπόνου συµβούλου.

Γιατί η ορθολογική λίπανση εκτιµάται πάντα σε σχέση µε:

 • Ιδιοµορφία περιοχής.
 • Μακροχρόνιες παρατηρήσεις.
 • Σύσταση και γονιµότητα εδάφους.
 • Ποικιλία.
 • Φυλλοδιαγνωστική.


*Γεωπόνος MSc

SIPCAM

Δύο νέες πρώιμες ποικιλίες βάμβακος υψηλής παραγωγικότητας φέρνει η SIPCAM

του Απόστολου Σαµούδη*

Το βαµβάκι αποτελεί αδιαµφισβήτητα την πιο αξιακή αροτραία καλλιέργεια του Ελληνικού κάµπου, καθώς καταλαµβάνει περισσότερα από 2.5 εκατοµµύρια στρέµµατα, δίνει σηµαντικό εισόδηµα σε δεκάδες χιλιάδες παραγωγούς καθώς και υποστηρικτικά επαγγέλµατα εφοδίων και µηχανικού εξοπλισµού. Ταυτόχρονα συνεισφέρει τα µέγιστα στην Ελληνική οικονοµία καθώς συνεισφέρει την υψηλότερη αξία εξαγωγών αγροτικού προϊόντος µε αξία για το 2021 στα 741 εκατοµµύρια ευρώ (συµπεριλαµβάνοντας 60 εκατοµµύρια αξία βαµβακόπιτας), ξεπερνά το παρθένο λάδι µε 534 εκατοµµύρια και τα πυρηνόκαρπα (κεράσια, ροδάκινα, βερίκοκα) µε 306 εκατοµµύρια.

Στις τρέχουσες µάλιστα συνθήκες υψηλής αβεβαιότητας, λόγω των παγκόσµιων γεγονότων, που προκαλούν σηµαντική αύξηση στο κόστος παραγωγής αλλά και µεγάλη αβεβαιότητα για την εξέλιξη των τιµών και την διάθεση των προϊόντων, το βαµβάκι αποκτά ακόµη µεγαλύτερη αξία καθώς η βιοµηχανίες εκκόκκισης δίνουν την δυνατότητα να προ πωληθεί σηµαντικό µέρος της παραγωγής στις πολύ συµφέρουσες χρηµατιστηριακές τιµές αυτής της περιόδου.

Η SIPCAM έχει επισηµάνει εδώ και χρόνια την µεγάλη αξία της καλλιέργειας του βαµβακιού και την ανάγκη για επενδύσεις σε νέα σύγχρονα προϊόντα φυτοπροστασίας που θα υποστηρίξουν την επαγγελµατική καλλιέργεια. Επένδυσε σηµαντικά κεφάλαια για την ανάπτυξη, έγκριση και διάθεση σύγχρονων προϊόντων για την διαχείριση των εχθρών και των ζιζανίων που µπορούν να προκαλέσουν σηµαντική υποβάθµιση στην παραγωγικότητα και στα ποιοτικά χαρακτηριστικά του βαµβακιού. Έτσι σήµερα διαθέτει µεγάλη γκάµα προϊόντων που πλέον αποτελούν απαραίτητα «εργαλεία» ώστε το βαµβάκι να αποκτήσει ανταγωνιστική παραγωγικότητα και οι παραγωγοί να µεγιστοποιήσουν την υπεραξία που απολαµβάνουν από την καλλιέργειά τους.

Ειδικότερα µεταξύ άλλων, η SIPCAM επένδυσε σε εξειδικευµένα ζιζανιοκτόνα όπου υπήρχε πολύ περιορισµένη διαθεσιµότητα δραστικών ουσιών, δηµιούργησε το Axion Combi ZC για την προφυτρωτική ζιανιοκτονία και επένδυσε σε Ευρωπαϊκό φάκελο έγκρισης ώστε να γίνει διαθέσιµο και στους Έλληνες παραγωγούς το εξειδικευµένο µεταφυτρωτικό ζιζανιοκτόνο πλατύφυλλων ζιζανίων, STAPLE SL, το οποίο τα προηγούµενα χρόνια διατέθηκε µε κατ’εξαίρεση έγκριση.

Τα τελευταία τρία χρόνια µάλιστα η SIPCAM διαθέτει αποκλειστικά τις ποικιλίες βαµβακιού της εταιρείας GREENCO, που εξειδικεύεται στην δηµιουργία σύγχρονων ποικιλιών µε εκτεταµένο πρόγραµµα βελτίωσης στην Ελλάδα και ειδικά για τις Ελληνικές εδαφοκλιµατικές συνθήκες που παρουσιάζουν µεγάλη παραλλακτικότητα. Έτσι διαθέτει πάνω από 12 ποικιλίες µε πολύ υψηλά ποιοτικά και παραγωγικά χαρακτηριστικά. Φέτος δε εισάγει δύο νέες πρώιµες ποικιλίες µε υψηλή παραγωγικότητα, προσαρµοστικότητα και τα πιο σύγχρονα ποιοτικά χαρακτηριστικά.

Οι ποικιλίες της SIPCAM και ειδικότερα η Hersi, o Fidel, η Savina, η Natasa και η Andromeda, έχουν διακριθεί για τις υψηλές τους αποδόσεις ακόµη και σε απαιτητικές συνθήκες αλλά επίσης έχουν µεγάλη αποδοχή από την βιοµηχανία καθώς συµµετέχουν στα προγράµµατα ποιοτικής αναβάθµισης και απολαµβάνουν το ποιοτικό πριµ σύµφωνα µε τα προγράµµατα της κάθε βιοµηχανίας.

Σε µία από τις πιο απαιτητικές χρονιές για τον εφοδιασµό της αγοράς, η SIPCAM στηρίζει την απόφαση των παραγωγών να καλλιεργήσουν βαµβάκι, µε εξασφαλισµένη διαθεσιµότητα εφοδίων φυτοπροστασίας και σπόρων. ∆ιαθέτει προϊόντα που αυξάνουν σηµαντικά την οικονοµικότητα της καλλιέργειας και φέρνουν την καλλιέργεια του βαµβακιού να αποτελεί την πρώτη και πιο συµφέρουσα επιλογή των παραγωγών.

*Γενικός ∆ιευθυντής, Γεωπόνος MSc (Lond), BSc (Essex)

GAVRIEL

Απόδοση και οικονομία στη λίπανση με Nutrimore

της Ιωάννας Καλκούνου*

Για υψηλή παραγωγή στο βαµβάκι απαιτούνται 12-16 µονάδες αζώτου, 6-8 µονάδες φωσφόρου και 6-8 µονάδες καλίου. Το άζωτο επηρεάζει πολύ τις τελικές αποδόσεις, ο φώσφορος ευνοεί την ανάπτυξη ισχυρού ριζικού συστήµατος και την πρωίµιση της παραγωγής, ενώ το κάλιο αυξάνει την αντοχή των φυτών έναντι των προσβολών από µύκητες αλλά και την ξηρασία. Από τα δευτερεύοντα στοιχεία, σηµαντικότερο ρόλο έχει το µαγνήσιο για καλύτερη φωτοσύνθεση και αύξηση της σοδειάς. Από τα ιχνοστοιχεία σηµαντικότερο ρόλο διαδραµατίζει το βόριο το οποίο βοηθά στην ανάπτυξη των καρυδιών και την καλή παραγωγή.

Το άζωτο, στοιχείο κλειδί, απορροφάται µε αργούς ρυθµούς στην αρχή µε τις ανάγκες του φυτού να κορυφώνονται στο στάδιο του γεµίσµατος των καρυδιών. Εξαιτίας αυτού πρέπει να αποφεύγονται λιπάσµατα µε αδύναµες µορφές αζώτου στην βασική λίπανση (δηλαδή λιπάσµατα µε νιτρικό άζωτο ή κοινά blending).

Η εταιρεία GAVRIEL προτείνει τα λιπάσµατα αυξηµένης αποδοτικότητας Nutrimore στην βασική λίπανση του βαµβακιού και υπόσχεται αυξηµένες αποδόσεις καθώς:

 • Τα Nutrimore περιέχουν «ισχυρό άζωτο»: Ενισχυµένα µε το σταθεροποιητή ουρεάσης AGROTAIN, εξασφαλίζουν µηδαµινές απώλειες αζώτου. Από την σπορά µέχρι την επιφανειακή λίπανση, το βαµβάκι απορροφά άζωτο µε χαµηλούς ρυθµούς. Λιπάσµατα που περιέχουν νιτρικό άζωτο θα έχουν ήδη ξεπλυθεί πριν τα φυτά προλάβουν να το απορροφήσουν. Επίσης κοινά blending λιπάσµατα θα έχουν απώλειες αζώτου λόγω εξαέρωσης 30-40%.
 • Αντιθέτως όσο άζωτο περιέχουν τα Nutrimore διοχετεύεται στα φυτά χωρίς απώλειες, παρέχοντας επαρκή θρέψη µε οµαλό ρυθµό και ευνοώντας την ισορροπία µεταξύ βλάστησης και καρποφορίας.
 • Tα Nutrimore παρέχουν πλήρη θρέψη: Τα Nutrimore παρέχουν την επιλογή ιδανικού τύπου λιπάσµατος για το βαµβάκι µε τέλεια αναλογία σε άζωτο, φώσφορο, κάλιο αλλά και µαγνήσιο. Με µια εφαρµογή παρέχεται πλήρης θρέψη στο φυτό. Αξίζει να σηµειωθεί πως ο φώσφορος στα Nutrimore είναι 90% υδατοδιαλυτός, άρα πλήρως διαθέσιµος για τα φυτά, σε αντίθεση µε άλλα λιπάσµατα τα οποία περιέχουν φώσφορο µόνο 50-60% υδατοδιαλυτό. Ο µη υδατοδιαλυτός φώσφορος δεν είναι απορροφήσιµος από τα φυτά, καθιστώντας τον έτσι πρακτικά µη χρήσιµο.
 • Χρειάζονται λιγότερα κιλά λιπάσµατος – Μειωµένο κόστος : Επιλέγοντας πυκνούς τύπους Nutrimore στην βασική λίπανση χρειάζονται 20-30% λιγότερα κιλά λιπάσµατος σε σχέση µε τα κοινά λιπάσµατα, µειώνοντας έτσι πραγµατικά το τελικό κόστος λίπανσης.
 • Περιέχουν ιχνοστοιχεία τεχνολογίας DDP. Το βόριο στους τύπους που περιέχεται είναι µε την καινοτόµο µορφή DDP, η οποία ενισχύει κάθε κόκκο λιπάσµατος και είναι 10 φορές πιο ισχυρή από τα κοινά ιχνοστοιχεία, δεν δεσµεύεται στο έδαφος και παρέχει παρατεταµένη κάλυψη στις ανάγκες της καλλιέργειας. Έτσι µειώνεται η πτώση χτενιών και ταυτόχρονα παράγονται µεγάλα καρύδια στην καλλιέργεια του βαµβακιού.

Τα µόνα µε διπλή ασπίδα προστασίας στην επιφανειακή λίπανση:

Επιλέγοντας Nutrimore WINNER ή Nutrimore N-PLUS στην επιφανειακή λίπανση του βαµβακιού η καλλιέργεια επωφελείται της διπλής ασπίδας προστασίας που περιέχουν. Το Nutrimore WINNER παράγεται πάντα και µόνο µε θειϊκή αµµωνία- χαµηλής οξύτητα γι’ αυτό και είναι η µόνη σταθεροποιηµένη ουροθειϊκή που παραµένει δραστική και άρα αποτελεσµατική για τουλάχιστον ένα χρόνο από την ηµέρα της ενσάκισης.

Οι περισσότερες (σταθεροποιηµένες) ουροθειϊκές χρησιµοποιούν κοινές θειϊκές αµµωνίες οι οποίες από την φύση τους έχουν πολύ υψηλή οξύτητα. Χιλιάδες πειράµατα σε αξιόπιστα εργαστήρια στην Αµερική αλλά και παγκοσµίως, έχουν αποδείξει ότι στις ουροθειϊκές που στην παραγωγή τους χρησιµοποιήθηκε θειϊκή αµµωνία υψηλής οξύτητας ο σταθεροποιητής NBPT απενεργοποιήθηκε µέσα σε 15 ηµέρες από την συσκευασία του προϊόντος.

Αυτό έχει ως συνέπεια η θεωρητικά σταθεροποιηµένη ουροθειϊκή να φτάνει στο χωράφι ως µια απλή ουροθειϊκή και πρακτικά το λίπασµα να χάνει λόγω εξαέρωσης πάνω από το 40% των µονάδων αζώτου που τις πρώτες κιόλας ώρες από την εφαρµογή του.

Επιπρόσθετα της ασπίδας που παρέχει η παρουσία θειϊκής αµµωνίας στο Nutrimore WINNER, έρχεται να προστεθεί και η προστασία που παρέχει η παρουσία του µοναδικού AGROTAIN- ο µόνος γνήσιος και πατενταρισµένος αµερικάνικος σταθεροποιητής ουρεάσης. Το AGROTAIN είναι ένα µίγµα από NBPT και συγκεκριµένες βοηθητικές ουσίες, όχι απλώς NBPT.

Οι βοηθητικές ουσίες που εµπεριέχονται στο AGROTAIN προέκυψαν µετά από πολυάριθµα και χρόνια πειράµατα, τόσο στην Αµερική όσο και σε πολλές άλλες χώρες, υπό διάφορες περιβαλλοντολογικές συνθήκες. Αποδείχτηκε πως απουσία αυτών ή µε χρήση διαφορετικών βοηθητικών ουσιών το NBPT γίνεται πολύ ασταθές και χάνει άµεσα την αποτελεσµατικότητά του.

Οι δύο παραπάνω ασπίδες προστασίες βοηθούν στο να παραµένει τόσο το Nutrimore WINNER όσο και το Nutrimore N-PLUS 100% σταθεροποιηµένα και άρα αποτελεσµατικά, τουλάχιστον ένα χρόνο µετά την ενσάκισή τους. Τα Nutrimore είναι αποδοτικά λιπάσµατα και αποδεδειγµένα καθώς έρευνα του Πανεπιστηµίου Θεσσαλίας, έδειξε πως αυξάνουν την σοδειά τουλάχιστον κατά 10%.


*Γεωπόνος MSc - Εδαφολόγος, Υπεύθυνη Τµήµατος Μάρκετινγκ GAVRIEL

John Deere

Βαμβακοσυλλεκτική 9970 John Deere

Η βαµβακοσυλλεκτική 9970 της John Deere είναι η µοναδική καλαθοφόρα µηχανή στον κόσµο και βασίζεται πάνω στο πιο πετυχηµένο µοντέλο της John Deere, στην 9965. Εκεί πάνω πατάει και το συλλεκτικό της και το σασί της, µε έναν ανανεωµένο κινητήρα 6800 ελαφρύ, συµπαγή, µε µεγάλη ιπποδύναµη 250 ίππων. Η 9970 µπορεί να εφοδιαστεί είτε µε 4 είτε µε 5 συλλεκτικά. Το συλλεκτικό Pro 12, που σηµαίνει 12 µπάρες µπρος και πίσω σε κάθε συλλεκτικό και κάθε µπάρα έχει 18 αδράχτια και 18 ξύστρες. Είναι ελαφρύ, δεν πατάει το χωράφι και δεν το συνθλίβει πραγµατοποιώντας έτσι την τέλεια συλλογή του βαµβακιού. Στην στάνταρ έκδοση του συλλεκτικού, η µηχανή είναι εξοπλισµένη µε λειτουργία αυτόµατης προσαρµογής ύψους από το έδαφος του χωραφιού. Η 9970 µπορεί να εφοδιαστεί είτε µε διπλό διαφορικό είτε µονό, αναλόγως τις απαιτήσεις του πελάτη. Επίσης µπορεί να εξοπλιστεί µε διάφορα έξτρα και 4 ελαστικά µπροστά.

Το καλάθι της, έχει χωρητικότητα 32,3 κυβικά µέτρα. Η χρήση του καλαθιού για το δρόµο είναι εύκολη και µπορεί εύκολα το 3,8 ολικό ύψος να µετατραπεί σε 4,5 µέτρα µέσα σε λίγα λεπτά. Η χαµήλωσή του ελέγχεται από την καµπίνα ηλεκτροϋδραυλικά χωρίς να πειράζει ο χειριστής ιµάντες ή να κάνει κάποια άλλη εργασία.

Η καμπίνα διαθέτει ό,τι χρειάζεται ο χειριστής: Air condition, πλήρη φωτισμό και ένα εργονομικό χειριστήριο για το συλλεκτικό και για τη ρύθμιση του αέρα. Επίσης διαθέτει ένα από τα πιο δυνατά τρικουβέρτα της αγοράς έτσι ώστε να μην σταθεί ποτέ σε εμπόδιο σε οποιοδήποτε χωράφι και σε οποιεσδήποτε συνθήκες χρειαστεί να δουλέψει η μηχανή. Το σασμάν είναι μηχανικό και αποτελείται από τρεις ταχύτητες. Σημειώνεται εδώ πως χρησιμοποιώντας γνήσια αδράχτια της John Deere η βαμβακοσυλλεκτική εξασφαλίζεται καλύτερη απόδοση στο χωράφι και μεγάλη διάρκεια ζωής.

Ολόκληρο το αφιέρωμα της Agrenda στη καλλιέργεια βαμβακιού διαθέσιμο εδώ

Σχόλια (3)
Προσθήκη σχολίου

21-03-2022 22:22βαμπακας

Που ειναι ρε αλάνια αυτοι οι οικοι μόδας που δίνουν 40% πάνω στις τιμές?γιατι δεν τους ονομάζεται ?όντως ισχύουν αυτά ή μας τα λέτε γιατί πήρατε χαμπάρι ότι λόγω συνδεδεμένης θα βάλουμε καλαμπόκι και δεν θα έχουν πρώτη ύλη οι φίλοι σας οι εκκοκιστάραιοι?ρε μπας και αυτοι οι οικοι μόδας είναι οίκοι ανοχής και μας πάτε για φίκι φίκι???

Απάντηση

21-03-2022 08:34ather

βαμβακοπαραγωγος μου φαινετε οτι εχετε σαλταρει τελειως εσεις που τα γραφετε αυτα για τους βαμβακοπαραγωγους θα ερθουν πολυ χειροτερες μερες

Απάντηση

19-03-2022 14:08Α

2.7 εκατ στρεμματα για το 2022 ?????? Εγω λεω μαλλον για λιγοτερα απο 2,5 τωρα που λενε οτι θα δωσουν και συνδεδεμενη στο καλαμποκι καποιοι που δεν σπερναν ουτε σπυρι τους βλεπω τωρα να σπερνουν για πρωτη φορα και μαλιστα αρκετα στρεμματα απο εκει που βαζαν μονο βαμβακι

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία