Όλες οι μονάδες φωσφόρου, καλίου και 40% αζώτου στην αρχή για τα χειμερινά σιτηρά
Η προσθήκη αζώτου είναι κρίσιµη λόγω των ξηροθερµικών συνθηκών της χώρας, οι οποίες µειώνουν την αποτελεσµατικότητα της επιφανειακής λίπανσης. Ο αργός ρυθµός πρόσληψης των θρεπτικών στοιχείων κατά τα αρχικά στάδια της καλλιέργειας οδηγούν στη χρήση λιπασµάτων πλούσιων σε αµµωνιακό ή σταθεροποιηµένο αµµωνιακό άζωτο για την αποφυγή των απωλειών λόγω έκπλυσης. Ο χαλκός και ο ψευδάργυρος αποτελούν συµπληρωµατικά στοιχεία που µπορούν να εφαρµοστούν, στην περίπτωση του χαλκού σε αµµώδη εδάφη µε χαµηλό pH και υψηλό ποσοστό οργανικής ουσίας ενώ στην περίπτωση του ψευδαργύρου σε εδάφη µε αλκαλικό pH για βελτίωση των ποιοτικών χαρακτηριστικών των σπόρων.
Αποδόσεις πάνω από τους μέσους όρους φέρνει η στρατηγική στη βασική
Συνιστάται στη βασική λίπανση χειµερινών σιτηρών η χορήγηση από 1/3 έως 1/2 του συνολικού αζώτου και ολόκληρο το ποσοστό φωσφόρου και καλίου, όταν απαιτείται
Η µεγιστοποίηση των αποδόσεων µε όσο το δυνατόν λιγότερες δαπάνες, σε συνδυασµό µε τη γονιµότητα, τον τύπο και την υγρασία του εδάφους, τα υπολείµµατα της προηγούµενης καλλιέργειας και τις κλιµατολογικές συνθήκες της περιοχής οδηγούν τις επιλογές του παραγωγού όσον αφορά τη βασική λίπανση των χειµερινών σιτηρών. Και φυσικά, όπως είναι κατανοητό σε κάθε στάδιο ανάπτυξής της καλλιέργειας ο παραγωγός οφείλει να αφουγκράζεται τις ανάγκες σε θρεπτικά συστατικά και να τα χορηγεί εξωγενώς σε κατάλληλες δόσεις, µε απότοκο να επιτευχθεί το βέλτιστο ποιοτικό και ποσοτικό αποτέλεσµα.
Ιδανικό στάδιο εφαρµογής όσον αφορά τη βασική λίπανση κρίνεται αυτό του σχηµατισµού του µεγαλύτερου ποσοστού της βιοµάζας και αντιστοιχεί σε διάστηµα περίπου 40 ηµερών πριν το ξεστάχυασµα. Το άζωτο και το φώσφορο, είναι δύο στοιχεία που δρουν συνεργατικά, ενώ το κάλιο δεν είναι πάντοτε απαραίτητο για τα ελληνικά εδάφη. Ειδικότερα, το άζωτο εφαρµόζεται το φθινόπωρο κατά τη σπορά είτε σε παράλληλες γραµµές, είτε σε όλη την έκταση. Το εν λόγω στοιχείο αποτελεί κρίσιµο παράγοντα ανάπτυξης των εµβρυακών ριζών και δηµιουργίας επαρκούς αριθµού κόµβων στο σταυρό, προκειµένου να σχηµατιστούν πολυπληθή «αδέλφια» µε δυνατό ριζικό σύστηµα. Παράλληλα, συντελεί στην ανάπτυξη ικανοποιητικής φυλλικής επιφάνειας και συνεισφέρει στην αύξηση αριθµού και βάρους σπόρων. Η αζωτούχος εφαρµογή έχει ευεργετικό ρόλο έναντι του παρασιτικού πλαγιάσµατος και του βακτηριακού µαυρίσµατος, ενώ η υπερβολική προσθήκη του στοιχείου ευνοεί προσβολές από ασθένειες και έντοµα.
Ο καθορισµός της απαιτούµενης λίπανσης προσδιορίζεται ανάλογα µε τα αποτελέσµατα της εδαφολογικής ανάλυσης, τις κλιµατικές συνθήκες, τις καλλιεργητικές τεχνικές, την κατεύθυνση της παραγωγής, αλλά και της αναµενόµενης απόδοσης και ποιότητας της καλλιέργειας. Ενδεικτικά, για το σκληρό σιτάρι συνιστάται λίπανση αζώτου 12-16 µονάδων ανά στρέµµα για αποδόσεις µεγαλύτερες από 500 κιλά, 3-5 µονάδων φωσφόρου και 3-5 µονάδων καλίου, σε περίπτωση έλλειψης. Για το κριθάρι, συνιστάται λίπανση 12 µονάδων αζώτου, 4 µονάδων φωσφόρου και 4 µονάδων καλίου, όπου χρειάζεται, για αποδόσεις µεγαλύτερες από 400 Kg/στρ.
Αξίζει να σηµειωθεί πως ο φώσφορος επηρεάζει καθοριστικά την ευρωστία των φυτών, την ανάπτυξη του ριζικού συστήµατος και την αύξηση της αντοχής των φυτών στις χαµηλές θερµοκρασίες και το πλάγιασµα. Συνιστάται να χορηγείται σε υδατοδιαλυτή µορφή, ενώ έχει και ευεργετικό ρόλο έναντι των σκωριάσεων, του ωιδίου, της σήψη των λευκών στάχεων και του βακτηριακού µαυρίσµατος. Το κάλο, ενδείκνυται µόνο κατόπιν εδαφικής ανάλυσης, εφόσον τα αποθέµατα του εδάφους είναι περιορισµένα. Επιπλέον µονάδες ενδέχεται να χορηγηθούν µε την πρώιµη επιφανειακή αζωτολίπανση.
Καλύπτει ανάγκες σε φώσφορο και κάλιο
Η ποσότητα και ο τύπος της βασικής λίπανσης προγραµµατίζεται βάσει βιοτικών και αβιοτικών παραγόντων. Συνιστάται η χορήγηση ολόκληρης της ποσότητας φωσφόρου και το µισό ή 1/3 του συνολικού αζώτου, για τον σχηµατισµό ρίζας και φύλλων καθώς και για την εξασφάλιση της ανάπτυξης και τη δηµιουργία αδελφωµάτων. Το κάλιο βοηθά στο γέµισµα των καρπών και χορηγείται αν κριθεί απαραίτητο µετά από εδαφική ανάλυση. Συνήθως, οι ανάγκες σε φώσφορο και κάλιο καλύπτονται από τη βασική λίπανση. Η προσθήκη αζώτου είναι κρίσιµη λόγω των ξηροθερµικών συνθηκών της χώρας, οι οποίες µειώνουν την αποτελεσµατικότητα της επιφανειακής λίπανσης. Ο αργός ρυθµός πρόσληψης των θρεπτικών στοιχείων κατά τα αρχικά στάδια της καλλιέργειας οδηγούν στη χρήση λιπασµάτων πλούσιων σε αµµωνιακό ή σταθεροποιηµένο αµµωνιακό άζωτο για την αποφυγή των απωλειών λόγω έκπλυσης. Ο χαλκός και ο ψευδάργυρος αποτελούν συµπληρωµατικά στοιχεία που µπορούν να εφαρµοστούν, στην περίπτωση του χαλκού σε αµµώδη εδάφη µε χαµηλό pH και υψηλό ποσοστό οργανικής ουσίας ενώ στην περίπτωση του ψευδαργύρου σε εδάφη µε αλκαλικό pH για βελτίωση των ποιοτικών χαρακτηριστικών των σπόρων.
GAVRIEL
NUTRIMORE: Λιγότερα κιλά λίπασμα, μεγαλύτερη παραγωγή στα σιτηρά
Χάρη στην υψηλή πυκνότητα θρεπτικών συστατικών, τα Nutrimore είναι οικονοµικά αποδοτικά
*της Ιωάννας Καλκούνου
Η σπορά των σιτηρών ξεκίνησε και η βελτιστοποίηση της παραγωγής αποτελεί στόχο κάθε παραγωγού. Όπως σε όλες τις καλλιέργειες και στην καλλιέργεια των σιτηρών, η επιλογή των σωστών λιπασµάτων µπορεί να κάνει τη διαφορά. Η σειρά λιπασµάτων Nutrimore προσφέρει τη λύση για αυξηµένες αποδόσεις, µεγιστοποιώντας τη θρέψη των φυτών και την κερδοφορία.
Τα λιπάσµατα Nutrimore είναι προϊόντα νέας τεχνολογίας που διασφαλίζουν ότι όλες οι µονάδες θρέψης φτάνουν στα φυτά, χωρίς απώλειες. Πολλά συµβατικά λιπάσµατα περιέχουν νιτρικό άζωτο, το οποίο ξεπλένεται γρήγορα και δεν φτάνει ποτέ στις ρίζες των φυτών. Ωστόσο, τα Nutrimore, µε τη χρήση αµµωνιακού και ουρεϊκού αζώτου, ενισχυµένου µε Agrotain, εξασφαλίζουν ότι το 100% του αζώτου που παρέχουµε απορροφάται από τα φυτά, αυξάνοντας την απόδοση της σοδειάς κατά τουλάχιστον 10%.
Παράλληλα, τα Nutrimore περιέχουν φώσφορο 90% υδατοδιαλυτό, γεγονός που τα καθιστά ιδανικά για την ανάπτυξη ριζών και την ενίσχυση της ανθεκτικότητας των φυτών.
Επιπλέον τα λιπάσµατα Nutrimore περιέχουν αρκετές µονάδες θείου στοιχείο που βοηθά στην αξιοποίηση του αζώτου και στην αύξηση της παραγωγής πρωτεΐνης, συµβάλλοντας στην περαιτέρω αύξηση της παραγωγής και της κερδοφορίας.
Ένα από τα βασικά πλεονεκτήµατα των λιπασµάτων Nutrimore είναι η οικονοµική αποδοτικότητα. Χάρη στην υψηλή πυκνότητα θρεπτικών συστατικών, απαιτείται λιγότερο λίπασµα ανά στρέµµα. Έτσι, σε ένα χωράφι για παράδειγµα 500 στρµ. που θα πέσουν 20 κιλά/στρέµµα 20-10-0 θα χρειαστούν 10 τόνοι λίπασµα ενώ εάν χρησιµοποιηθεί λίπασµα Nutrimore 30-15-0 θα πρέπει να ρίξουµε 13,5 κιλά/στρέµµα άρα 6,75 τόνους λιπάσµατος συνολικά. Παράλληλα λόγω του σταθεροποιητή ουρεάσης Agrotain που περιέχουν και της υψηλής υδατοδιαλυτότητας φώσφορο που παρέχουν η παραγωγή αυξάνεται κατά τουλάχιστον 15%.
Τέλος, τα Nutrimore εντάσσονται στα echo schemes, εξασφαλίζοντας επιδοτήσεις για τους παραγωγούς. Με τα Nutrimore, η επιτυχία στην καλλιέργεια σιτηρών γίνεται πιο εύκολη από ποτέ.
*Marketing Manager της εταιρείας Gavriel
Επιδότηση και άμεσα οικονομικά οφέλη από τη λίπανση ακριβείας
Νέα εργαλεία ακριβείας, έξυπνα λογισµικά και τεχνολογίες αιχµής, που βελτιστοποιούν τη διαχείριση των εισροών στο χωράφι, µειώνοντας το κόστος παραγωγής και το περιβαλλοντικό αποτύπωµα, ενώ ταυτόχρονα αυξάνουν, από 5% έως 15%, κατά περίπτωση, την αποδοτικότητά τους, έχουν, πλέον, στη διάθεσή τους και οι Έλληνες γεωργοί. Σύµφωνα µε στοιχεία του δρ Σταµάτη Σταµατιάδη, από το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας «Γουλανδρή», τα οποία είχε παρουσιάσει σε ηµερίδα του ΕΛΓΟ ∆ήµητρα τον περασµένο Μάιο, η χρήση δεδοµένων από δορυφόρους, αλγορίθµους κι έναν λιπασµατοδιανοµέα ακριβείας για µεταβλητές δόσεις αζωτούχου λιπάσµατος, σε καλλιέργεια σιταριού στη Νέα Λεύκη της Θεσσαλίας καταγράφηκε 38% λιγότερη λίπανση συγκριτικά µε το µάρτυρα, 1% µεγαλύτερη απόδοση, 30% υψηλότερη χρήση του λιπάσµατος από το φυτό, 14% µεγαλύτερη αξιοποίηση από το φυτό του αζώτου από το λίπασµα που έπεσε στο έδαφος και 97 ευρώ περισσότερα έσοδα ανά εκτάριο. Το ποσό αυτό µάλιστα είναι µε τιµές λιπασµάτων του 2017, που σηµαίνει πως µε τα τωρινά δεδοµένα το οικονοµικό όφελος είναι ακόµη υψηλότερο κατά 15 έως 20 ευρώ το στρέµµα, έναντι της συµβατικής λίπανσης.
Η λίπανση ακριβείας σκληρού σίτου στα οικολογικά σχήµατα του 2025 µε έως 17,5 ευρώ το στρέµµα επιδότηση
Η λιπασµατοδιανοµή µε µηχάνηµα που ενσωµατώνει τεχνολογία γεωργίας ακριβείας, συνδυαστικά µε προϊόντα ειδικής θρέψης και τη χρήση ψηφιακής εφαρµογής, αποτελεί ένα σχήµα δράσεων οικολογικών σχηµάτων το οποίο δηλώνεται από αρκετούς αγρότες. Ειδικότερα οι επιδοτήσεις, βάσει των κανονισµών της ΚΑΠ για τις παραπάνω δεσµεύσεις είναι:
■ Για τη χρήση λιπασµάτων βραδείας αποδέσµευσης, ή/και λιπασµάτων µε παρεµποδιστές ή/και λιπασµάτων µε βιοδιεγέρτες σε αροτραίες καλλιέργειες 4,5 ευρώ/στρέµµα.
■ Για χρήση λιπασµατοδιανοµέα µε GPS, τµηµατικό έλεγχο διανοµής κ.λπ, 10 ευρώ το στρέµµα.
■ Για χρήση της ψηφιακής εφαρµογής, 3 ευρώ το στρέµµα και άµεσα οικονοµικά οφέλη από τη λίπανση ακριβείας
Ολόκληρο το αφιέρωμα της Agrenda για την λίπναση σιτηρών διαθέσιμο εδώ.
23-11-2024 18:01Aθηνα ανθρωποτοξικολόγος culinary medicine Washington U
Αν σε όλες τις γεωπονικές σχολές ισχύ είχαν οι ηθικές παρεμβάσεις αξίες προς την φύση που τόσα μα αποδίδει με συνέπεια και συνέχεια ο κύκλος του αζώτου δεν θα είχε διασπαστεί από την αέναη γήινη διαδικασία με φυσική αποσύνθεση των υπολειμμάτων της καλλιέργειας. Η φωτοσύνθεση φυσικά και η αγρανάπαυση θα ήταν στο δίκαιο των συστημάτων αυτό θεραπείας της φύσης και οι εντατικές καλλιέργειες δεν θα αποστράγγιζαν τα εδάφη από το φυσικό ΑΤP . Εύχομαι το μέλλον να είναι περισσότερο σεβαστικό στην τροφοτεχνική διαδικασία
Απάντηση