BACK TO
TOP
Ειδικά Αφιερώματα

Όταν η γιορτή γίνεται άρωµα και γεύση, προτάσεις Agrenda για το εορταστικό τραπέζι

Απόλαυση και υψηλή διατροφική αξία εγγυώνται οι προτάσεις Ελλήνων παραγωγών που επέλεξε η Agrenda για το φετινό τραπέζι των Χριστουγέννων. Απαράµιλλης ποιότητας πρώτη ύλη και µπόλικη επιδεξιότητα δηµιουργούν ξεχωριστές προτάσεις του εγχώριου αγροδιατροφικού επιχειρείν, που κάνει θαύµατα σε αµπέλια, ελαιώνες θερµοκήπια, βοσκοτόπια, απ' τη µια άκρη της Ελλάδας στην άλλη.

27-30_cover_69

6
0
Zeus Caven

Γραβιέρα από την Κρήτη των Θεών

Κρεµώδης υφή, σύνθετα αρώµατα και ελαφρώς αλµυρή και πικάντικη γεύση χαρακτηρίζουν την ΠΟΠ Γραβιέρα Κρήτης 24µηνης παλαίωσης του τυροκοµείου Zeus Caven Ξυλούρης.



Παρασκευάζεται από γάλα ντόπιων ζώων, που τρέφονται µε την πλούσια βιοποικιλότητα των κρητικών βοτάνων -θυµάρι, ρίγανη, δίκταµο και φασκόµηλο- προσδίδοντας στο γάλα πλούσια γεύση, υψηλή διατροφική αξία και αξεπέραστη ποιότητα, ιδανική για γαλακτοκοµικά προϊόντα υψηλής γαστρονοµίας. ∆ηµιουργός ο Μπάµπης Ξυλούρης, ένας νεαρός τυροκόµος τρίτης γενιάς που έµαθε την τέχνη του τυριού από τον πατέρα και τον παππού του και σήµερα λειτουργεί το δικό του µικρό σύγχρονο τυροκοµείο στο Χαράκι Αρχανών Ηρακλείου Κρήτης. Mε σεβασµό στην παράδοση και µε την υποµονή του χρόνου, η Zeus Caven δίνει στα τυριά της το χώρο να αναπνεύσουν και να εξελιχθούν. Η φιλοσοφία του δηµιουργού είναι απλή: Καθαρότητα, αλήθεια, τελειότητα στη γεύση.

Οινοποιείο Γκιρλέµη 

Μόνο κορυφαίες χρονιές γι’ αυτό το Syrah

Nέα κυκλοφορία του Οινοποιείου Γκιρλέµη  αποτελεί το «Cuvée Ioannis», ένα µονοποικιλιακό Syrah του 2019, που έχει παραµείνει για 14 µήνες σε δρύινα γαλλικά βαρέλια και δύο χρόνια στη φιάλη. Πρόκειται για µια ετικέτα που θα κυκλοφορεί µόνο τις κορυφαίες χρονιές, όταν το σταφύλι είναι τόσο ποιοτικό, ώστε να παραχθεί ο ερυθρός  αυτός οίνος που αποτελεί τη ναυαρχίδα του Οινοποιείου που βρίσκεται στο Πολυδένδρι ∆οµοκού, στη θέση «Προσήλια».



Το κρασί φέρει το όνοµα και την υπογραφή του ιδιοκτήτη Ιωάννη Γκιρλέµη, του ανθρώπου που οραµατίστηκε και υλοποίησε το όνειρό του να παράξει το δικό του κρασί, δίνοντας µεγάλη βάση στην καλλιέργεια του αµπελιού και τη σωστή διαχείριση του σταφυλιού µε στόχο την ανάδειξη του terroir της περιοχής.

Olymp Κωνσταντόπουλος ΑΕ

Ένα από τα κορυφαία ελληνικά brands στον τοµέα της βρώσιµης ελιάς είναι η Olymp Κωνσταντόπουλος ΑΕ, η οποία ετοιµάζεται να γιορτάσει τα 70 χρόνια επιτυχιών στο εγχώριο επιχειρείν. Κλειδί για την ανάπτυξή της, πέρα από την επιχειρηµατική δεινότητα των ιδρυτών και των συνεχιστών τους,  οι σχέσεις εµπιστοσύνης που έχει αναπτύξει µε τους παραγωγούς. Οι κύριες εγκαταστάσεις βρίσκονται στην Κατερίνη, σε µια έκταση 70.000 m2, ενώ από το 2014 εγκαινίασε παράρτηµα στην Καλαµάτα, που της παρέχει τη δυνατότητα να παράγει και να συσκευάζει τις ελιές, καθώς και εκλεκτό έξτρα παρθένο ελαιόλαδο ΠΟΠ Καλαµάτα.

Κτήµα Παπαργυρίου

Ένα Ασύρτικο που λάμπει στο βουνό

Ένα ξηρό λευκό κρασί από το Κτήµα Παπαργυρίου στην Κορινθία µε πλούσια φρουτώδη αρώµατα, γεµάτη δοµή, έντονη οξύτητα και ικανότητα παλαίωσης. Μια ειδική έκδοση Ασύρτικου, που παράγεται από σταφύλια σε µεγάλο υψόµετρο, µε όψιµο τρύγο και παλαίωση σε βαρέλι, προσφέροντας ένα ξεχωριστό και σύνθετο γευστικό προφίλ. ∆ηµιουργός ο Γιάννης Παπαργυρίου, στο πετρόχτιστο Οινοποιείο του οποίου στον Λαλιώτη Κορινθίας, η οινική εµπειρία απογειώνεται. σε συνδυασµό µε τις γεύσεις του σεφ Γιώργου Αντωνέλλου που προσφέρονται στο ιδιόκτητο εστιατόριο Osteria Greca.

Wonderplant

Τοματίνια από την Πετρούσα Δράμας

Έντονο κόκκινο χρώµα και ντελικάτη γλυκιά γεύση για τα τοµατίνια Plum Cherry που παράγει η πρότυπη υδροπονική µονάδα στην Πετρούσα ∆ράµας, την οποία δηµιούργησε το 2008 η Wonderplant. Χάρη στις συνεχείς επενδύσεις, στην εφαρµογή καινοτόµων τεχνολογιών και στην υιοθέτηση αυστηρών κανονισµών στην παραγωγή, συσκευασία και διακίνηση των προϊόντων της, η εταιρεία προσφέρει στους καταναλωτές ποιοτικές, ασφαλείς και υψηλής διατροφικής αξίας ντοµάτες. Η παραγωγή, η οποία αγγίζει ένα σύνολο 15.000 τόνων ετησίως, γίνεται µε τη µέθοδο της Ολοκληρωµένης ∆ιαχείρισης  και συενχή έρευνα που πιστοποιείται από διεθνείς οργανισµούς.

Κοτόπουλα Ολύμπου Αμβροσιάδης Α.Β.Ε.Ε.

Χρυσός Κόκορας από τον Όλυμπο

Αποτελεί προϊόν ιδιαίτερα µελετηµένης εκτροφής, προσεγµένης και προσανατολισµένης, έτσι ώστε το τρυφερό, ζουµερό και ιδιαίτερα γευστικό του κρέας να αποτυπώνεται στον γευστικό χάρτη και τη µνήµη του καταναλωτή. Ο Χρυσός Κόκορας της οικογενειακής και πλήρως καθετοποιηµένης επιχείρησης της οικογένειας Αµβροσιάδη έρχεται στο τραπέζι των Χριστουγέννων µαζί φυσικά µε τα υπόλοιπα προϊόντα που έχουν κερδίσει την ψήφο εµπιστοσύνης των καταναλωτών.



Mε φόντο τον Όλυµπο, η οικογένεια Αµβροσιάδη ξεκίνησε την πορεία της στην πτηνοτροφία το 1964, µε την πρώτη εγκατάσταση να στήνεται µε το χέρι στο χωριό Εξοχή Πιερίας. Σήµερα είναι µια ακµάζουσα εταιρεία που διατηρεί παρουσία σε όλες τις µεγάλες αλυσίδες σούπερ µάρκετ της Ελλάδας και πραγµατοποιεί εξαγωγές σε περισσότερες από δέκα χώρες της Ευρώπης, της Αφρικής και της Άπω Ανατολής.

Vezyroglou Farm

Baby φύλλα, ώριμη απόλαυση

Με ξεχωριστή γεύση που επιβραβεύεται από το καταναλωτικό κοινό, η κυριαρχία των baby φύλλων είναι απόλυτα εµφανής στην στρατηγική της εταιρείας Βεζύρογλου. Mια σύγχρονη κάθετη εταιρεία παραγωγής, τυποποίησης και εµπορίας φρέσκων µικρών φυλλωδών λαχανικών στην Αλεξάνδρεια Ηµαθίας, µε ηγεµονικό µερίδιο αγοράς 75% και branded προϊόντα, που καλλιεργεί, µε ήπιες µεθόδους και φιλοπεριβαλλοντική προσέγγιση, περισσότερα από 10 διαφορετικά είδη baby φυλλωδών λαχανικών και διαθέτει και ευρεία γκάµα συσκευασµένων προϊόντων σαλάτας.



∆ηµιουργός ο Αντώνης Βεζύρογλου, ο οποίος ετοιµάζει δεν σταµατά να επενδύει τόσο στην αύξηση των στρεµµάτων και των προϊόντων, όσο στον εκσυγχρονισµό της καλλιέργειας και του εξοπλισµού.

Τυροκομείο Αρκαδία

Όλη η γεύση στη Γραβιέρα Μπαζιωτάκη

Πλούσια µεστή γεύση για την Πικάντικη Γραβιέρα του Τυροκοµείου Αρκαδία, της µικρής οικογενειακής επιχείρησης µε έδρα το Ζευγολατιό Αρκαδίας, που βάζει στα ψυγεία πολλών σηµείων λιανικής µία ευρεία γκάµα από προϊόντα. Κυρίαρχη είναι η ΠΟΠ βαρελίσια Φέτα, αλλά διατίθενται επίσης Κατσικίσιο τυρί παραδοσιακό, σε τσαντήλα, σε κοφινάκι καθώς και λευκό Κατσικίσιο τυρί σε µπαστούνι, όπως και Γραβιέρα σε αρκετές διαφορετικές εκδοχές.



«Συλλέγουµε το γάλα µας καθηµερινά από περιοχές της Πελοποννήσου όπως η Αρκαδία, η Αργολίδα, η Λακωνία, ενώ φτάνουµε έως και την Αχαΐα. Οι συνολικές ποσότητες που επεξεργαζόµαστε ηµερησίως είναι περίπου 18 τόνοι» σηµειώνει σχετικά ο Θύµιος Μπαζιωτάκης, που τρέχει το Τυροκοµείο µαζί µε τα αδέλφια του Πάνο και Νάντια και τον πατέρα τους Θανάση.

Αναλυτικά το αφιέρωμα της Agrenda για το γιορτινό τραπέζι μπορείτε να δείτε εδώ




 

 





Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία