
Στις 20 και 21 Σεπτεμβρίου 2025, στην Παραλία Θεσσαλονίκης η διοργάνωση γιορτή, του Συνδέσμου Ορυζομύλων Ελλάδος (ΣΟΕ), με την σύμπραξη του Δήμου Δέλτα, την αιγίδα του Δήμου Θεσσαλονίκης, και την φιλοξενία του EURICE Festival ήρθε για δεύτερη χρονιά να επανασυστήσει το ελληνικό ρύζι, που καλλιεργείται δίπλα μας. Ένα προϊόν νόστιμο, ασφαλές, με υψηλή διατροφική αξία, αλλά και με τεράστια οικονομική και κοινωνική σημασία για τις περιοχές, όπου καλλιεργείται.
Με ισχυρές παρουσίες πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια της εκδήλωσης το Σάββατο 20 Σεπτεμβρίου στις 6 το απόγευμα. Την εκδήλωση άνοιξε η Σύλβια Κουμεντάκη, της εταιρίας Chef Stories, που είχε και την ευθύνη της διοργάνωσης. Η Γεωργία Κωστηνάκη, Πρόεδρος του ΣΟΕ, στην εναρκτήρια ομιλία της αναφέρθηκε στη δυναμική του κλάδου, αλλά και τις σοβαρές προκλήσεις που αντιμετωπίζει, με την κατάρρευση τιμών παραγωγού, τις αδιάθετες ποσότητες, τη συρρίκνωση της εγχώριας ζήτησης και την κατακόρυφη μείωση των εξαγωγών.
Τον Πρόεδρο της κυβέρνησης εκπροσώπησε ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιάννης Ανδριανός. Παρών ο Υφυπουργός Υγείας Δημήτρης Βαρτζόπουλος που τόνισε ότι, είναι σημαντικό να καταναλώνουμε μόνο ελληνικό ρύζι, ενώ και ο Υφυπουργός Ανάπτυξης Σταύρος Καλαφάτης, αναφέρθηκε στη σημασία της πρωτογενούς και δευτερογενούς παραγωγής για την οικονομία και την ανάπτυξη. Χαιρετισμό απηύθυνε και ο βουλευτής Β΄ Θεσσαλονίκης, Θόδωρος Καράογλου.
Ο Χρήστος Τσιχήτας, Πρόεδρος της Αγροτικής Εταιρικής Σύμπραξης Θεσσαλονίκης (Ε.Α.Σ.Θ.), που είναι και η αναθέτουσα αρχή του ευρωπαϊκού προγράμματος EU RICE, μίλησε για την συστηματική προσπάθεια που γίνεται όλα αυτά τα χρόνια για την ανάδειξη του ελληνικού ρυζιού, ενώ σημείωσε πως ο φορέας θα συνεχίσει να πρωτοστατεί στην προώθηση και άλλων προϊόντων του πρωτογενή τομέα.
Ο Κωνσταντίνος Γιουτίκας, Αντιπεριφερειάρχης Μ.Ε. Θεσσαλονίκης, είπε ότι η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας σταθερά στηρίζει το έργο του ΣΟΕ. Παρόντες και οι Γιώργος Κεφαλάς, Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας και Θάνος Μπέγκας, Σύμβουλος Π.Ε. Θεσσαλονίκης και Πρόεδρος Δ.Σ του Αναπτυξιακού Οργανισμού Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.
Τη Δήμαρχο Δήμου Δέλτα Γερακίνα Μπισμπινά, εκπροσώπησε ο Αντιδήμαρχος Αγροτικής Ανάπτυξης και Επιχειρηματικότητας Κουτσιούκης Φώτης ενώ τον Δήμαρχο Θεσσαλονίκης Στέλιο Αγγελούδη, ο Βασίλης Γάκης, Αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Τουριστικής Ανάπτυξης και Διαδημοτικής Συνεργασίας Δήμου Θεσσαλονίκης, ο οποίος μίλησε για το γεγονός ότι η πόλη ανήκει στο δίκτυο δημιουργικών πόλεων της Unesco στον τομέα της γαστρονομίας, ενώ ευχήθηκε το Φεστιβάλ Ρυζιού να αποτελέσει θεσμό για την πόλη.
Ο Γιάννης Αρναουτέλης, πρόεδρος της Διεπαγγελματικής Ρυζιού δεν παρέλειψε να δηλώσει την ικανοποίησή του για τη διοργάνωση. Η Rice Ambassador Ντίνα Νικολάου, αναφέρθηκε στην συστηματική προσπάθεια που έγινε όλα αυτά τα χρόνια από το πρόγραμμα EURICE, να ενημερωθούν επαγγελματίες και καταναλωτές, για το ελληνικό ρύζι και τις χρήσεις του.
Πολλοί εκπρόσωποι φορέων τίμησαν με την παρουσία τους, ανάμεσά τους ο Παναγιώτης Χατζηνικολάου, Αντιπρόεδρος στον ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ, ο Χρήστος Γκατζάρας του Α’ Συνεταιρισμού Χαλάστρας, ο Βασίλης Κουρκουρίκης, Πρόεδρος του Β’ Αγροτικού Συνεταιρισμού Ορυζοπαραγωγών Χαλάστρας και πολλοί ακόμη ορυζοπαραγωγοί της περιοχής.
Ιδιαίτερα συγκινητική ήταν η βράβευση από τη διοργάνωση, με πλακέτα, αλλά και έναν ξεχωριστό πίνακα ζωγραφικής με θέμα το ρύζι, του 90χρονου Φιλοκτήμονα Τσιότσκα, του πρώτου παραγωγού ρυζιού στον νομό Θεσσαλονίκης, ο οποίος δημιούργησε ένα από τα πρώτα εργοστάσια ορυζοπαραγωγής της Χαλάστρας.
Μετά τα εγκαίνια, οι επίσημοι καλεσμένοι είχαν την ευκαιρία στο ειδικά διαμορφωμένο Wine Bar, να δοκιμάσουν επώνυμους εκλεκτούς οίνους από τον διαγωνισμό «Thessaloniki Wine & Spirits Trophy 2025».
Στο χώρο των εστιατορίων, δεκατρία βραβευμένα εστιατόρια της πόλης, έστησαν για δύο ημέρες στην παραλία της Θεσσαλονίκης, δίπλα από το Άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου τις κουζίνες τους και μαγείρευαν ζωντανά πρωτότυπα πιάτα με πρωταγωνιστή το ρύζι, τα οποία οι χιλιάδες Ελλήνων και ξένων επισκεπτών που συνέρρευσαν, είχαν τη δυνατότητα να προμηθευτούν. Στο φετινό φεστιβάλ δοκιμάσαμε:
TRIBECA, Alsi Sinanaj, Ρύζι στον ατμό, χοιρινή πανσέτα ψημένη σε tare γλασαρισμένη με cantonese bbq sauce και λαχανικά
THESS BAO, Γιάννης Πατέικας, Consultant Chef Δημήτρης Παμπόρης, Mini bao burger σπανακόρυζο Κρέμα φέτας / chutney λεμόνι/ spinach pesto mayo και τομάτα
TO ΜΑΝΙΤΑΡΙ, Θοδωρής Καλοϊδης, Consultant Chef Δημήτρης Παμπόρης, Μπουτάκι κοτόπουλο ψημένο με μαρμελάδα λιαστής τομάτας ριζότο με καλαμπόκι και πρόβειο γιαούρτι,βασιλικό και γλυκό λεμόνι
MAREA, Χρήστος Κουφίδης, Ρύζι Καρολίνα με σαφράν, ελληνική γαρίδα, βελούδινη σάλτσα λεμονιού και crumble από χαρούπι & φιστίκι Αιγίνης
ΓΛΥΚΑΝΙΣΟΣ, Δημήτρης Αγόρατζης, Ριζότο καλαμάρι με κρέμα από σπαράγγια και γραβιέρα
MAIAMI SEAFOOD RESTAURANT, Σοφία Τεφτσή, Κολοκυθάκια γεμιστά με θαλασσινά και αυγολέμονο
MASSALIA, Γιώργος Αβρατόγλου, Σφαίρα ρυζόγαλο
ΑΚΑΔΗΜΙΑ, Κώστας Elvis Μάρκου, Μιλφέιγ
ΜΥΣΙΡΛΟΥ, Στέλιος Καντζούρας, Σιγομαγειρεμένο αγριογούρουνο σε ξυλόφουρνο με πιλάφι
ΑΚΡΟΒΑΤΗΣ, Μιχάλης Αδαμίδης, Κρητικό Γαμοπίλαφο
ΑΛΕΠΟΥ, Ανδρέας Κλαυδιανός, Ρυζόγαλο φούρνου
MOSTRA ΜΕΖΕΔΟΠΩΛΕΙΟ, Αναστασία Μπέκα, Μυδοπίλαφο
718 Cosy & hype, Δημήτρης Σταχτάρης, Ριζότο με κοτόπουλο, άγρια μανιτάρια και αρωματισμένο με εστραγκόν
Τα εκλεκτά πιάτα συνόδευσαν το ανθρακούχο φυσικό μεταλλικό νερό Souroti με τις καινοτόμες προτάσεις του και η ΝΥΜΦΗ, η μπίρα της Θεσσαλονίκης.
Το 2ο Φεστιβάλ Ρυζιού, φιλοξένησε και το EU RICE Festival (Φεστιβάλ Βιώσιμης Καλλιέργειας του Ευρωπαϊκού Ρυζιού), που πραγματοποιήθηκε για πέμπτη συνεχόμενη χρονιά, στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος EU RICE, του οποίου εκτελεστικός φορέας είναι η μεγαλύτερη εταιρία συμβούλων στην Ελλάδα, η εταιρία Novacert Α.Ε., στόχος του οποίου είναι η ανάδειξη της βιώσιμη πτυχής της καλλιέργειας του ρυζιού και η ενημέρωση των καταναλωτών για ένα προϊόν νόστιμο και ασφαλές, που καλλιεργείται και παράγεται σύμφωνα με τους αυστηρούς ευρωπαϊκούς κανονισμούς. Πλούσιο το πρόγραμμα EU RICE στο Φεστιβάλ, περιλάμβανε μαγειρικές επιδείξεις καταξιωμένων και βραβευμένων chef της πόλης, αλλά και εκπροσώπων πολιτιστικών συλλόγων του Δήμου Δέλτα, μαζί και της αγαπημένης Rice Ambassador Ντίνας Νικολάου.
Στο Stage του EU RICE δοκιμάσαμε:
- Μους Ρυζιού με sauce αλατισμένης καραμέλας, Ανδρέας Κλαυδιανός, Uma Restaurant
- Ατζέμ Πιλάφι, Σουλτάνα Θεοχαρίδου και Χρυσούλα Ρίσκου, Πνευματικό Πολιτιστικό Κέντρο Ν. Μαλγάρων
- Ντολμαδοπίλαφο, Δημήτρης Τασιούλας, Όλυμπος Νάουσα
- Γλυκό Ρυζόγαλο με Μύρτιλα και Αφράτη Σαντιγύ, Ντίνα Νικολάου, Rice Ambassador
- Ντολμαδάκια Τεμπούρα με σάλτσα Γιαουρτιού και μέντα, Αθανάσιος Κάλφας, Electra Palace Hotels
- Ελληνικό Ριζότο με κρόκο Κοζάνης, Ρεβίθια, Ταχίνι & Φυστίκι Αιγίνης, Αντώνης Μάστορας και Βασιλική Στάικου, Πειραματική Σ.Α.Ε.Κ. Τουρισμού Μακεδονίας
- Καπνιστό Πιλάφι Μακεδονίας, Ντίνα Νικολάου, Rice Ambassador
- Congee με ποσέ αυγό, τραγανό bacon, chilli oil, soy dressing, σουσάμι & φρέσκο κρεμμυδάκι, Κωνσταντίνος Βανίδης
- Ριζότο με άρωμα γεμιστών φέτα και κρέμα πιπεριάς, Απόστολος Αλτάνης
- Ριζότο θαλασσινών, Καρακίτσιου Ελένη και Τσίμπου Ελένη, Σύλλογος Φίλων Χορωδιακής Μουσικής Χαλάστρας
Το πλούσιο πρόγραμμα των παράλληλων εκδηλώσεων του φετινού 2ου Φεστιβάλ Ρυζιού, πλαισιώθηκε από μουσική & τραγούδι από την μπάντα Liaison και παραδοσιακούς χορούς από Πολιτιστικούς Συλλόγους του Δήμου Δέλτα. Μεγάλη έκπληξη, η εικαστική προσέγγιση με θέμα το ρύζι στο χώρο της έκθεσης ζωγραφικής, έργων των μαθητών του 1ου Δημοτικού Σχολείου Διαβατών και του 3ου Δημοτικού Σχολείου Χαλάστρας που παρουσιάστηκε στο Φεστιβάλ. Οι μικροί επισκέπτες μυήθηκαν με τη στήριξη της ομάδας Ανεμοσκορπίσματα και το 6ο Σύστημα Ναυτοπροσκόπων Θεσσαλονίκης σε πρωτότυπα παιχνίδια με ρύζι το οποίο ήταν προσφορά του Β’ Αγροτικού Συνεταιρισμού Ορυζοπαραγωγών Χαλάστρας (Β’ ΑΣΟΧ).
Στο χώρο των διαδραστικών παιχνιδιών, με τον συντονισμό της Νανάς Ζυγούρα, Συμβούλου και Εκπαιδεύτριας Επιχειρηματικής Ανάπτυξης και Marketing, οι επισκέπτες δοκίμαζαν τις γνώσεις τους για το ρύζι στους πρωτότυπους διαγωνισμούς, με έπαθλο πλούσια δώρα.
Από μια τέτοια εκδήλωση δεν θα μπορούσε να λείπει και η επιστημονική προσέγγιση για το σπουδαίο αυτό αγροτικό προϊόν με πέντε πολύ ενδιαφέρουσες ομιλίες με την εξής θεματολογία:
- “Η σημασία του ρυζιού στη διατροφή των Ελλήνων”, Ραφαηλίδης Στυλιανός, Ομότιμος Καθηγητής του Τμήματος Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων του Διεθνούς Πανεπιστημίου της Ελλάδας
- “Τελικά τρώμε με τα μάτια? Πως οι αισθήσεις μας συνθέτουν τη γευστική εμπειρία”, Κική Ζηνοβιάδου, Κοσμήτορας, Πρόεδρος του μεταπτυχιακού προγράμματος σπουδών «Νέα Προϊόντα Τροφίμων & Ανάπτυξη Επιχειρήσεων», Perrotis College, Αμερικανική Γεωργική Σχολή
- “Όταν η γεύση συναντά την επιστήμη: Το Ρύζι Θεσσαλονίκης στο μικροσκόπιο”, Δρ. Φώτιος Τέκος, Ερευνητής Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας
- “Ρύζι: μικρός κόκκος, μεγάλα οφέλη” Βασίλης Τσιρώνης, Πρόεδρος ΔΣ ΕΔΔΕ, Διαιτολόγος – Διατροφολόγος
- Παρουσίαση του προγράμματος «Ένα Σπυρί Ρύζι τον Κόσμο Γυρίζει» του 2ου Νηπιαγωγείου Κυμίνων που διακρίθηκε στα Education Leaders Awards 2025 για τη δράση του στην κατηγορία «Εξωστρέφεια - Εκπαιδευτικές Επισκέψεις - Βιωματική Μάθηση»
Την δική της ιδιαίτερη πινελιά στην εκδήλωση, έδωσε η παρουσίαση από τον αναγνωρίσιμο δημοσιογράφο, Κωστή Ζαφειράκη, με το δικό του ξεχωριστό στυλ.
Στο χώρο των περιπτέρων των διοργανωτών, οι επισκέπτες είχαν την δυνατότητα να ενημερωθούν για την παραγωγή του ελληνικού ρυζιού, την υψηλή διατροφική του αξία, την ασφάλεια του τροφίμου, τις διαφορετικές ποικιλίες του πολύτιμου αγροτικού προϊόντος, καθώς και τον ενδεδειγμένο τρόπο χρήσης του σε διαφορετικά πιάτα. Με σεβασμό στην ιστορία του προϊόντος, στο σημείο στήθηκαν ένα μηχάνημα εργαστηρίου αποφλοίωσης και ένα άλεσης ρυζιού, χορηγία της Begas Agro, όπου παρουσιάζονταν τα διαφορετικά στάδια επεξεργασίας του καρπού από την συγκομιδή, μέχρι την τελική βρώσιμη μορφή του.
Οι σπουδαστές της Πειραματικής Σ.Α.Ε.Κ. Τουρισμού Μακεδονίας ενημέρωναν τους επισκέπτες για τα μηνύματα τόσο του 2ου Φεστιβάλ Ρυζιού όσο και του EU RICE Festival, συμβάλλοντας στη διάχυση της πληροφορίας και της εμπειρίας του κοινού. Επιπλέον, προσέφεραν την πολύτιμη υποστήριξή τους στον χώρο των εστιατορίων, ενισχύοντας την ομαλή λειτουργία και την ποιοτική εξυπηρέτηση των παρευρισκόμενων.
Μεγάλοι Χορηγοί της εκδήλωσης ήταν : 3αλφα, ΑΡΝΑΟΥΤΕΛΗΣ, Ορυζόμυλοι Αξιού, ΩΜΕΓΑ, Αgrino, Euricom-Ευτοπία, Milano Sementi, TEU SA SHIPPING & FORWARDING
Επίσημοι Χορηγοί ήταν: Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος, All Pack, Flexia και Souroti
Μεγάλοι Υποστηρικτές ήταν: BASF Hellas, Mediterranean Shipping Company Greece, Δ. Παπακυριαζής, Μπίρα ΝΥΜΦΗ και Ομοσπονδία
Χορηγοί Επικοινωνίας ήταν: Agrenda, Agronews.gr, Biscotto.gr, Citymag.gr, Debbiestravel.gr, eMakedonia.gr, Grtimes.gr, Karfitsa.gr, Makedonikanea.gr, Parallaxi.gr, Theopinion.gr, Voria.gr, Ypaithros.gr.
Την επιμέλεια και διοργάνωση της εκδήλωσης είχε η Chef Stories, εταιρία Συμβούλων Marketing & Γαστρονομίας και Διοργάνωσης Γαστρονομικών εκδηλώσεων (www.chefstories.gr
Αναλυτικά σχετική ανακοίνωση του Συνδέσμου Ορυζόμυλων Ελλάδος έχει ως εξής:
Με εξαιρετική συμμετοχή και θερμή ανταπόκριση του κοινού ολοκληρώθηκε το 2ο Φεστιβάλ Ρυζιού, που διοργάνωσε ο Σύνδεσμος Ορυζομύλων Ελλάδος (ΣΟΕ) με την σύμπραξη του Δήμου Δέλτα και την αιγίδα του δήμου Θεσσαλονίκης στο Άγαλμα Μεγάλου Αλεξάνδρου στη Θεσσαλονίκη, στις 20 και 21 Σεπτεμβρίου 2025.
Η Πρόεδρος του ΣΟΕ, κα Γεωργία Κωστηνάκη, στην εναρκτήρια ομιλία της αναφέρθηκε στη δυναμική του κλάδου, υπογραμμίζοντας ότι η Ελλάδα κατέχει στρατηγική θέση στην ευρωπαϊκή παραγωγή ρυζιού. Μετά την Ιταλία και την Ισπανία, η χώρα μας παραμένει σταθερά μεταξύ των κορυφαίων παραγωγών, προσφέροντας ένα προϊόν που αποτελεί ουσιαστικό και διαρκές εξαγωγικό πλεονέκτημα για την ελληνική οικονομία. Παράλληλα, τόνισε και τις σοβαρές προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο τομέας, με τη συρρίκνωση της εγχώριας ζήτησης και τη σημαντική μείωση των εξαγωγών λόγω της ραγδαίας αύξησης των εισαγωγών ρυζιού από τρίτες χώρες στην ευρωπαϊκή ένωση .
Την κυβέρνηση εκπροσώπησε ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Γιάννης Ανδριανός. Σημαντικές τοποθετήσεις έκαναν επίσης ο Υφυπουργός Υγείας κ. Δημήτρης Βαρτζόπουλος, που υπογράμμισε τη σημασία κατανάλωσης ελληνικού ρυζιού, και ο Υφυπουργός Ανάπτυξης κ. Σταύρος Καλαφάτης, που αναφέρθηκε στη συμβολή της πρωτογενούς και δευτερογενούς παραγωγής στην ανάπτυξη της χώρας. Χαιρετισμό απηύθυνε και ο βουλευτής Β΄ Θεσσαλονίκης κ. Θόδωρος Καράογλου.
Ο κ. Χρήστος Τσιχήτας, Πρόεδρος της ΕΑΣΘ και αναθέτουσα αρχή του ευρωπαϊκού προγράμματος EU RICE, τόνισε τη συστηματική προσπάθεια που γίνεται όλα αυτά τα χρόνια για την ανάδειξη του ελληνικού ρυζιού.
Ο κ. Ιωάννης Αρναουτέλης, Πρόεδρος της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Ρυζιού, τόνισε ότι η ποιότητα του ελληνικού ρυζιού αποτελεί το ισχυρότερο διαβατήριο για τις διεθνείς αγορές, επισημαίνοντας πως η εξωστρέφεια είναι το κλειδί για το μέλλον του κλάδου.
Ιδιαίτερα συγκινητική στιγμή αποτέλεσε η βράβευση του 90χρονου Φιλοκτήμονα Τσιότσκα, ο οποίος ίδρυσε έναν από τους ορυζομύλους της χώρας , από την Πρόεδρο του ΣΟΕ κα Γεωργία Κωστηνάκη. Ο κ. Τσιότσκας τιμήθηκε με τιμητική πλακέτα και έναν ξεχωριστό πίνακα ζωγραφικής με θέμα το ρύζι, ως αναγνώριση της πολυετούς συμβολής του στον κλάδο.