
Το εύρος εξακολουθεί να είναι το ίδιο, στα 65 µε 70 σεντς ανά λίµπρα, µε την αγορά να δυσκολεύεται να σπάσει κάποιο άκρο.
Οι βροχές από δω και µπρος µάλλον δεν κάνουν καλό στις ποιοτικές αποδόσεις του σκληρού (όπου τα στάρια έχουν αρχίσει να κιτρινίζουν) κι αυτό είναι η µία παράµετρος. Η άλλη έχει να κάνει µε τα επίπεδα της διεθνούς παραγωγής που υπολογίζεται κοντά στα περυσινά επίπεδα. Άρα, δεν αναµένονται εκπλήξεις.
Στην εγχώρια αγορά σκληρού σίτου έχουν αρχίσει οι κουβέντες για προπωλήσεις της νέας σοδειάς, εντούτοις είναι δύσκολο για την ώρα να κλειστούν συµβόλαια για µεγάλες ποσότητες, καθώς κανείς δεν γνωρίζει πρώτον πόσο θα κυµανθούν οι τιµές στα αλώνια και δεύτερον αν οι παραγωγοί θα κλείνουν τιµές στα επίπεδα αυτά. Τα επίπεδα τιµών που προσφέρουν οι αγοραστές είναι στα 280 ευρώ ο τόνος FOB λιµάνι µας για τις καλές φυσικά ποιότητες.
Από τα υψηλά του τρέχον κύκλου ξεκίνησε τη βδομάδα το εκκοκκισμένο βαμβάκι, ανακτώντας στο άνοιγμα της Δευτέρας με συνοπτικές διαδικασίες τα 70 σεντς για τη νέα σοδειά, μετά το κυριακάτικο άκουσμα της «ανακωχής» του εμπορικού πολέμου μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας. Σημαντικό είναι επίσης το γεγονός πως τα συμβόλαια Δεκεμβρίου κράτησαν οριακά το επίπεδο αυτό καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας.
Με το που φάνηκαν τα πρώτα σηµάδια βελτίωσης των διαπραγµατεύσεων µεταξύ ΗΠΑ - Κίνας αναφορικά µε τον εµπορικό πόλεµο, η αγορά ενισχύθηκε κατά 2,75 σεντς ανά λίµπρα.
Στην εγχώρια αγορά σκληρού σίτου έχουν αρχίσει οι κουβέντες για προπωλήσεις της νέας σοδειάς, εντούτοις είναι δύσκολο για την ώρα να κλειστούν συµβόλαια για µεγάλες ποσότητες, καθώς κανείς δεν γνωρίζει πρώτον πόσο θα κυµανθούν οι τιµές στα αλώνια και δεύτερον αν οι παραγωγοί θα κλείνουν τιµές στα επίπεδα αυτά. Τα επίπεδα τιµών που προσφέρουν οι αγοραστές είναι στα 280 ευρώ ο τόνος FOB λιµάνι µας για τις καλές φυσικά ποιότητες.
Λιγότερο από ένας μήνας έμεινε για την έναρξη της συγκομιδής στο σκληρό σιτάρι, ενώ στην περίπτωση του κριθαριού οι θεριζοαλωνιστικές αναμένεται να πιάσουν δουλειά λίγο νωρίτερα, από τις 26 Μαΐου. Ο καιρός μέχρι στιγμής έχει σταθεί αρωγός στην προσπάθεια των αγροτών, αν εξαιρέσει κανείς κάποια μπουρίνια που προκαλούν μικροαπώλειες σε τοπικό επίπεδο, όπως αυτό της Τετάρτης στην Κατερίνη.
Σε αναμονή για να κλείσουν οι εκκρεμότητες με την περσινή σοδειά στα 68-69 σεντς (Ιούλιος) βρίσκεται η διεθνής αγορά εκκοκκισμένου βάμβακος, με το ιδιαίτερα νευρικό σκηνικό του Απριλίου να επαναλαμβάνεται τα πρώτα φεγγάρια του Μαΐου και τις τιμές στη νέα σοδειά (Δεκέμβριος) να γλύφουν για μία ακόμη φορά τις τελευταίες 30 μέρες τα 70 σεντς ανά λίμπρα. Οι εναλλαγές προσήμου είναι συνεχείς.
Είδαµε µέσα στην εβδοµάδα ένα γύρισµα στο βαµβάκι και όχι µόνο, το οποίο αποδόθηκε και σε κερδοσκοπικές ρευστοποιήσεις.
Στην ελληνική αγορά σκληρού σίτου πραγµατοποιούνται φορτώσεις παλαιότερων συµβολαίων αυτό το διάστηµα, ενώ για νέες δουλειές οι Ιταλοί πληρώνουν περίπου στα επίπεδα των 280 µε 290 ευρώ ο τόνος FOB λιµάνι µας. Αυτά τα επίπεδα τιµών δεν ικανοποιούν τους τοπικούς εµπόρους, µε αποτέλεσµα να µη σηµειώνονται νέες πωλήσεις.
Κάθε βδοµάδα σε όλο και χαµηλότερα επίπεδα κινείται πλέον η ευρωπαϊκή αγορά σκληρού σίτου, µε το εµπόριο να συζητά πρώτες τιµές νέας σοδειάς από 270 ευρώ ο τόνος FOB, κάτι που σηµαίνει πως η εγχώρια αγορά ίσως ανοίξει στα χαµηλά επίπεδα των 22 µε 23 λεπτών το κιλό.
Λίγο η κατάρρευση του δολαρίου που κοστίζει στα ευρωπαϊκά δηµητριακά, λίγο η αναµενόµενη ανάκαµψη της ενδοκοινοτικής παραγωγής κατά 7,5% (από 58,9 σε 63,3 εκατ. τόνους ισχυρίζεται η COCERAL), τα συµβόλαια καλαµποκιού δεν άντεξαν τις τελευταίες 20 µέρες στην πίεση και υποχώρησαν στο όριο των 200 ευρώ ο τόνος, για πρώτη φορά από τον περασµένο Σεπτέµβριο.
Με τις πρώτες ενδείξεις αποκλιµάκωσης στον εµπορικό πόλεµο ΗΠΑ-Κίνας, το βαµβάκι αλλά και πολλά ακόµα χρηµατιστήρια, κατέγραψαν σηµαντική άνοδο µε τα συµβόλαια Ιουλίου να σπάνε µετά από αρκετό καιρό ξανά τα επίπεδα των 69 σεντς.
Στην εγχώρια αγορά σκληρού σίτου από πλευράς ζήτησης η εβδοµάδα είναι σχεδόν ανενεργή, δεδοµένου ότι φέτος έχει συµπέσει το Ορθόδοξο µε το Καθολικό Πάσχα. Εποµένως δεν γίνονται κουβέντες για νέες δουλειές και λογικά οι διαπραγµατεύσεις θα επανακκινηθούν από την επόµενη εβδοµάδα.
Άρχισαν οι εαρινές σπορές, ξεκινούν σε λίγες μέρες οι προπωλήσεις σύσπορου και η αγορά εκκοκκισμένου βάμβακος αναζητά έναν υγιή βηματισμό ώστε να ξεφύγει από την προσωρινή κατάθλιψη που έφερε ο έντονος (αν και προφορικός) εμπορικός πόλεμος μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας.
Οι κινήσεις του χρηµατιστηρίου ήταν κατά κάποιο τρόπο πακετοποιηµένες, µε την έννοια πως όλα σχεδόν τα εµπορεύµατα ακολούθησαν παρόµοια πορεία µε πιεση στις τελευταίες συνεδριάσεις.
Φρένο στη κάθοδο πάτησαν οι τιµές σκληρού σίτου τις τελευταίες µέρες, µε την ετήσια αγορά καιρού να επιστρέφει στο προσκήνιο και να οδηγεί την αγορά σε µία αρκετά ρευστή ισορροπία.
Στην εγχώρια αγορά σκληρού σίτου τα επίπεδα τιµών της Αλγερίας δεν είναι υποσχόµενα, άλλωστε δύσκολα βρίσκουµε τις ποιότητες που θέλει αυτή η αγορά. Η σοδειά εξελίσσεται οµαλά µε σποραδικά προβλήµατα ανάλογα µε την εκάστοτε περιοχή. Η τάση των τιµών είναι πτωτική και στο κοµµάτι της εξαγωγής δεν ακούγεται τίποτα νεότερο. Λογικά, εκτός απροόπτου, οδεύουµε σε µια νέα σοδειά µε αυξηµένες ποσότητες.
Η παυση των δασµών για 90 µέρες που ανακοινώθηκε από τον πρόεδρο Τράµπ φυσικά και έδωσε την απαραίτητη ώθηση στο βαµβάκι (και όχι µόνο), ώστε να ξεκολλήσει από τα χαµηλά του και να πιάσει ξανά τα 67 σεντς ανά λίµπρα.