
Σημειώνεται ότι την τελευταία τριετία οι τιμές παραγωγού μετά βίας ξεπέρασαν τα 4,60 ευρώ ανά κιλό, ενώ δεν ήταν λίγες οι περιπτώσεις κατά τις οποίες το εμπόριο πίεσε τελευταία στιγμή τις τιμές, γνωρίζοντας ότι οι παραγωγοί θα υποχρεωθούν να πουλήσουν σε κάθε περίπτωση. Ο περσινός όγκος με εγχώριο προϊόν που έφτασε στην αγορά από βασικά παραγωγικά κέντρα της Θεσσαλίας και των Σερρών έφτασε τα 55.000 πτηνά, με την φετινή παραγωγή να μην αναμένεται πως θα ξεπεράσει τις 43.000 γαλοπούλες. Βασικά εμπόδια που υπογραμμίζουν οι παραγωγοί στην εκτροφή της γαλοπούλας, είναι το υψηλό κόστος παραγωγής και η αβεβαιότητα διάθεσης του προϊόντος.
Διαβάστε επίσης: Παραμένει στα χαρτιά η συμφωνία μίσθωσης των εργοστασίων της ΕΒΖ, στην αβεβαιότητα οι παραγωγοί
Ντόπια
Η ντόπια γαλοπούλα είναι σκουρόχρωμη και συνήθως πιο μικρόσωμη και μεγαλώνει επί 7 μήνες, ενώ η ξένη είναι λευκή και «γίνεται» μέσα σε 3 - 3,5 μήνες.
Παραγωγή
Για την παραγωγή εγχώριας γαλοπούλας ο πτηνοτρόφος θα πρέπει να αρχίσει την εκτροφή από τέλη Ιουνίου, ώστε η παραγωγή να συμπέσει το τελευταίο 10ήμερο του Δεκεμβρίου
Όγκος
. Ο περσινός όγκος με εγχώριο προϊόν που έφτασε στην αγορά από βασικά παραγωγικά κέντρα της Θεσσαλίας και των Σερρών έφτασε τα 55.000 πτηνά