Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε την χρήση των cookies. Διαβάστε περισσότερα για τα cookies εδώ.
ΑΠΟΔΟΧΗ
BACK TO
TOP
Ζαχαρότευτλα

Στα χαρτιά η συμφωνία μίσθωσης των εργοστασίων της ΕΒΖ

Στα χαρτιά παραμένει η συμφωνία μίσθωσης των δύο εργοστασίων της ΕΒΖ ΑΕ στο Πλατύ Ημαθίας και τις Σέρρες, καθώς αν και έχουν παρέλθει 40 ημέρες από την υπογραφή της με τον εκμισθωτή, επί του πρακτέου είναι στον «αέρα».

14706997_572534169599053_2994620918437871379_o

Λεωνίδας Λιάμης

274
0

Και αυτό γιατί δεν έχει γίνει ακόμη η διαδικασία της παράδοσης - παραλαβής, με συνέπεια οι παραγωγοί να προειδοποιούν για τον κίνδυνο μιας ακόμη αποτυχημένης λύσης για τη βιομηχανία και μιας ακόμη βουτιάς στην αβεβαιότητα για την τευτλοκαλλιέργεια.

Παίρνοντας ευθέως το μέρος του επενδυτή, οι οργανωμένοι παραγωγοί του Συλλόγου Κεντρικής Μακεδονίας με ανακοίνωσή τους επιρρίπτουν στη βιομηχανία τις ευθύνες για την καθυστέρηση που σημειώνεται και καλούν την κυβέρνηση και τα συναρμόδια υπουργεία να παρέμβουν για να δοθεί οριστική λύση στο θέμα της παράδοσης των εργοστασίων στη «Royal Sugar», καθώς, όπως λένε, ότι συμβαίνει τις τελευταίες ημέρες στο Πλατύ είναι «τουλάχιστον τραγελαφικό, αν δεν χαρακτηριστεί ως εμπαιγμός του νέου επενδυτή».

Αναλυτικά η ανακοίνωσή τους αναφέρει:

Το τελευταίο διάστημα παρακολουθούμε τις εξελίξεις σχετικά με την εκμίσθωση των εργοστασίων ζάχαρης στη Royal Sugar από τη Βιομηχανία Ζάχαρης και την Τράπεζα Πειραιώς και την πορεία των εργοστασίων σε συνδυασμό με τη συνέχεια της τευτλοκαλλιέργειας στην Ελλάδα, όπως διατυπώνεται από το νέο επενδυτή.

Στις 05 Νοεμβρίου υπεγράφη μία σημαντική συμφωνία που έδινε για πρώτη φορά τη δυνατότητα σε μία ιδιωτική εταιρία, να διαχειριστεί τη λειτουργία των εργοστασίων στο Πλατύ και στις Σέρρες, να απορροφήσει τη φετινή παραγωγή και να δώσει την προοπτική για την καλλιέργεια τα επόμενα έτη. Η αρχική μας επιφυλακτικότητα απέναντι στο συγκεκριμένο εγχείρημα ενισχύθηκε με τις δηλώσεις περί μη απορρόφησης της φετινής παραγωγής, η οποία όπως μας δήλωνε ο κύριος Καραθανάσης είναι αδύνατη να πραγματοποιηθεί καθότι μιλάμε για ένα εργοστάσιο, στο Πλατύ, που χρειάζεται αρκετά χρονοβόρα διαδικασία συντήρησης και επιπρόσθετα για να ξεκινήσει οποιαδήποτε μελέτη και εργασίες σχετικά με τις συντηρήσεις για τη νέα χρονιά, θα έπρεπε πρώτα (παρά την υπογραφή της σύμβασης), να υπογραφεί το πρωτόκολλο παραλαβής παράδοσης των εργοστασίων.

Από τις 05 Νοεμβρίου μέχρι και σήμερα, ο κύριος Καραθανάσης ήταν ειλικρινής απέναντί μας, ενημερώνοντάς μας ότι δεν μπορεί να παραχθεί ζάχαρη τη φετινή χρονιά, ήταν δίπλα μας στην αναζήτηση λύσεων τύπου βιοαέριου, καθώς επίσης και παρών σε πολλές από τις συζητήσεις που είχαμε σε όλα τα επίπεδα. Πέρασε 1,5 μήνα από την ιστορική συμφωνία και δεν έχει ολοκληρωθεί η παραλαβή – παράδοση των εργοστασίων στην Royal Sugar. Ως τευτλοπαραγωγοί της Κεντρικής Μακεδονίας παρακολουθούμε από κοντά τις εξελίξεις σχετικά με την παράδοση του εργοστασίου στον νέο επενδυτή καθώς η ταχύτερη ολοκλήρωση της διαδικασίας, θα οδηγήσει σε ουσιαστικές συζητήσεις για το μέλλον και για τη νέα παραγωγή.

Αυτό που συμβαίνει τις τελευταίες ημέρες στο εργοστάσιο στο Πλατύ είναι τουλάχιστον τραγελαφικό, αν δεν χαρακτηριστεί ως εμπαιγμός του νέου επενδυτή. Μετά από ερωτήσεις που κάναμε στη διοίκηση της ελληνικής βιομηχανίας ζάχαρης και τις απαντήσεις που λάβαμε ότι η πλευρά της Royal Sugar βάζει εμπόδια στην παραλαβή του εργοστασίου, αποφασίσαμε αντιπροσωπεία μας να παραβρεθεί στις συναντήσεις παραλαβής – παράδοσης.

1. Στην πρώτη συνάντηση οι δηλωμένοι ως εκπρόσωποι της ΕΒΖ δεν παραβρέθηκαν στο εργοστάσιο.

2. Στην επόμενη συνάντηση την ΕΒΖ στη διαδικασία παραλαβής παράδοσης εκπροσώπησε ο ίδιος ο Διευθύνων Σύμβουλος κύριος Πούρης, που ζήτησε από εργαζόμενους του εργοστασίου να υποδείξουν τα παραρτήματα στην Royal Sugar και από κοινού να ολοκληρωθεί η διαδικασία. Αντ’ αυτού και ενώ ήταν σε εξέλιξη η συνάντηση παραλαβής παράδοσης οι εργαζόμενοι μετά την έντονη συζήτηση που είχανε με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο, δεν συμμετείχαν στη διαδικασία.

3. Το ναυάγιο της δεύτερης συνάντησης θα έπρεπε να οδηγήσει σε μία άμεση λύση ως προς την παράδοση του εργοστασίου και ο ρόλος της Τράπεζας Πειραιώς αναμένονταν καθοριστικός.

Προκρίθηκε η λύση, η ΕΒΖ να αναθέσει σε εξειδικευμένη ιδιωτική εταιρία την παράδοση των εργοστασίων, αλλά το Σάββατο 14 Δεκεμβρίου παρουσία όλων, η εξειδικευμένη ιδιωτική εταιρία δεν κατάφερε να πιστοποιήσει τα παραρτήματα του εξοπλισμού που παραδίδονται στον νέο επενδυτή, παραιτούμενη της διαδικασίας.

Αναρωτιόμαστε τι ακριβώς συμβαίνει με τη συγκεκριμένη διαδικασία; Η Royal Sugar έχει πληρώσει το ενοίκιο των εγκαταστάσεων για ένα χρόνο και 1,5 μήνα τώρα δεν έχει εγκατασταθεί στα εργοστάσια.

Αναρωτιόμαστε γιατί η Διοίκηση της ΕΒΖ επέρριψε ευθύνες στη Royal Sugar για τη διαδικασία και στην πραγματικότητα διαπιστώσαμε το αντίθετο;

Αναρωτιόμαστε πια είναι η θέση της κυβέρνησης; Γνωρίζει ότι η νέα πρωτοβουλία που ξεκίνησε δεν έχει ολοκληρωθεί και ότι είναι πιθανό η συγκεκριμένη κατάσταση να οδηγήσει τον κύριο Καραθανάση στην απόφαση να αποσυρθεί;

ΚΑΛΟΥΜΕ όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές και την ελληνική Κυβέρνηση (τον υπουργό κύριο Γεωργιάδη και τον υπουργό κύριο Βορίδη) να δώσουν μία οριστική λύση στο θέμα παράδοσης των εργοστασίων, διότι ως τευτλοπαραγωγοί δεν αντέχουμε άλλη μία αποτυχημένη λύση και άλλη μία βουτιά στην αβεβαιότητα.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία