BACK TO
TOP
Προϊόντα

Συγκρατημένη η αγορά αγελαδινού, μικρά περιθώρια ανάκαμψης

Μια εξαντλητική για τους παραγωγούς στασιµότητα χαρακτηρίζει την αγορά αγελαδινού γάλακτος στην Ελλάδα, µε τη µέση τιµή να κυµαίνεται καθ’ όλη τη διάρκεια της περασµένης χρονιάς ανάµεσα στα 38 και τα 39 λεπτά το κιλό.

36_10

Πέτρος Γκόγκος

72
0

Την ίδια στιγµή οι παραγωγοί βλέπουν λιγοστά περιθώρια ανάκαµψης τιµών.
1. Άπνοια επικρατεί στην εγχώρια αγορά αγελαδινού γάλακτος, µε τη µέση τιµή για τον παραγωγό να βρίσκεται το διάστηµα αυτό κοντά στα 39,5 λεπτά το κιλό. Σηµειώνεται ότι τον περασµένο µήνα η τιµή βρισκόταν κοντά στα 38 λεπτά, µε τη διαφορά από την τιµή της Γερµανίας, η οποία παλιά ήταν το σηµείο αναφοράς για τον υπολογισµό της στην Ελλάδα σε υψηλότερο επίπεδο, να βρίσκεται πλέον αρκετά κοντά. Οι παραγωγοί θεωρούν ότι αν και δεν µένει αδιάθετο γάλα, ο τρόπος µε τον οποίο λειτουργούν οι βιοµηχανίες αλλά και οι πιέσεις που ασκούνται από τις εισαγωγές δεν αφήνουν πολλά περιθώρια βελτίωσης.
2. Καμιά βιομηχανία δεν «βγαίνει» στην εσωτερική αγορά ώστε να αναζητήσει γάλα, διαµορφώνοντας µε τον τρόπο αυτό συνθήκες ανόδου των τιµών αγελαδινού, µε τους παραγωγούς να αποδίδουν την υποτονική τάση σε ενδογενή προβλήµατα. Είναι γεγονός ότι η αγορά γάλακτος σε όλη την Ευρώπη ακολουθεί µια πτωτική πορεία σε σχέση µε τις τιµές που καταγράφονταν το αντίστοιχο διάστηµα πέρυσι. Ωστόσο, σύµφωνα µε τον Γιώργο Κεφαλά, αγελαδοτρόφο από τη Θεσσαλονίκη, οι παραγωγοί σε Ολλανδία και Γερµανία πληρώνονται στο κλείσιµο του συµβολαίου µια εκκαθάριση για τα ποιοτικά χαρακτηριστικά.
3. Η παραγωγή στην Ελλάδα δεν υπερβαίνει τους 600.000 τόνους, καλύπτοντας το 40% περίπου της ζήτησης για γάλα στην εγχώρια αγορά. Οι υπόλοιποι όγκοι καλύπτονται από εισαγωγές από βιοµηχανίες, αλλά και καταστήµατα λιανικής. Σε αυτό το πλαίσιο, σταθερό αίτηµα είναι η αξιοποίηση αποκλειστικά νωπού γάλακτος για την παραγωγή ελληνικού γιαουρτιού, κάτι που θα µπορούσε να οδηγήσει σε άµεση ανάκαµψη των τιµών παραγωγού, δεδοµένου ότι το ποσοστό ελληνικού γιαουρτιού που παράγεται από ελληνικό γάλα είναι µικρό, λένε οι παραγωγοί.

4. Το ζωικό κεφάλαιο της χώρας υπολογίζεται στις 80.000 παραγωγικές αγελάδες γάλακτος, σύµφωνα µε τον Θανάση Βασιλέκα, επίτιµο πρόεδρο της Ένωσης Φυλής Χολστάιν Ελλάδας, ο οποίος επισηµαίνει ότι οι µικρές µονάδες κλείνουν η µια µετά την άλλη, αφού δεν µπορούν να ανταποκριθούν στα υψηλά έξοδα που επιβαρύνουν την εγχώρια κτηνοτροφική παραγωγή. «Από τις 25 µονάδες που υπήρχαν στον Έβρο τώρα έχουν µείνει 4-5, Στην Ξάνθη υπήρχαν άλλες τόσες, πλέον δεν έχουν µείνει πολλές. Υπάρχει δραµατική µείωση σε όλη την χώρα».
5. Σταθεροποίηση στην παραγωγή αλλά και ανάκαµψη των τιµών γάλακτος, αγελαδινού και πρόβειου, αναµένει ο Οργανισµός Γεωργίας και Τροφίµων για την επόµενη δεκαετία. Σε πρόσφατη έκθεση του FAO υπογραµµίζεται µια τάση ενίσχυσης της βιολογικής παραγωγής στην Ευρώπη, που θα µειώσει τα περιθώρια ανάπτυξης της παραγωγής κοντά στο 1,1% και θα καθιερώσει το premium στην ευρωπαϊκή πρώτη ύλη, σε µια περίοδο που αναµένονται περιορισµοί στην κατανάλωση.
6. Οι τιμές παρέµειναν τα προηγούµενα χρόνια σε χαµηλά επίπεδα, παραδέχεται ο FAO και περιµένει ως το τέλος του 2028 να αυξηθούν, λόγω εξάντλησης των αποθεµάτων που ταλαιπώρησαν την ευρωπαϊκή αγορά. Παράλληλα εντοπίζει σηµαντικά περιθώρια περαιτέρω εξέλιξης της βιολογικής παραγωγής γάλακτος. Σήµερα το 3% της παραγωγής γάλακτος στην ΕΕ είναι βιολογικό και προέρχεται από το 10% των µονάδων σε Αυστρία, Ελλάδα, ∆ανία, Λετονία και Σουηδία.

Μέχρι το 2030 περνάει µπροστά η ΕΕ στο εµπόριο γαλακτοκοµικών

Η κατά κεφαλήν κατανάλωση τυρού στην ΕΕ αναµένεται να αυξηθεί κατά 1 κιλό, ξεπερνώντας τα 20 κιλά ετησίως, σύµφωνα µε έκθεση της Κοµισιόν, η οποία αξιολογεί τις προοπτικές βασικών αγροτικών εµπορευµάτων για το διάστηµα 2020-2030. Στις εξαγωγές, η ΕΕ θα ενισχύσει τις επιδόσεις της στο εµπόριο τυριού κατά 6%, µε µερίδιο µεγαλύτερο από το 1/3 του συνολικού παγκόσµιου εµπορίου.

Ειδικότερα, µερίδιο 27% επί του παγκόσµιου εµπορίου γαλακτοκοµικών αναµένεται να ελέγχει ως το 2030 η ΕΕ, αφήνοντας πίσω της τη Νέα Ζηλανδία µε µερίδιο 25% και τις ΗΠΑ (16%). Το ίδιο διάστηµα ωστόσο αναµένεται να σηµειωθεί µια µείωση των παγκόσµιων εισαγωγών γαλακτοκοµικών, περιορίζοντας έτσι τον όγκο των ευρωπαϊκών εξαγωγών. Η ζήτηση για γαλακτοκοµικά προϊόντα ιδιαίτερα τυροκοµικά θα βαίνει αυξανόµενη, οδηγώντας σε άνοδο της παραγωγής γάλακτος στην ΕΕ για το χρονικό διάστηµα 2020-2030.

Ωστόσο το κλειδί στην ανάπτυξη της παραγωγής και των εσόδων από το παγκόσµιο εµπόριο γαλακτοκοµικών βρίσκεται στο τυρί. Η ΕΕ θα ενισχύσει τη θέση της στο εµπόριο τυριών, το οποίο αναµένεται να συµβάλλει περισσότερο στο συνολικό ποσοστό εξαγωγής γαλακτοκοµικών στην ΕΕ, καλύπτοντας το 44% του όγκου. Μάλιστα τα τυροκοµικά θα απορροφήσουν το 24% της αύξησης παραγωγής γάλακτος που αναµένει η Ευρώπη ως το 2030. Επιπλέον, να σηµειωθεί πως πάνω από το 50% της αναµενόµενης αύξησης θα απορροφηθεί από τις ευρωπαϊκές αγορές και δη τη βιοµηχανία, µε κατεύθυνση έτοιµα γεύµατα και εστίαση. 

Διαβάστε αναλυτικό ρεπορτάζ στην εφημερίδα Agrenda που κυκλοφόρησε το Σάββατο 11 Ιανουαρίου.
Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία