BACK TO
TOP
Προϊόντα

Ζημίες μετρούν οι παραγωγοί από το αραίωμα στις λαϊκές

Βαρύ τίμημα έχουν αρχίσει να πληρώνουν χιλιάδες παραγωγοί από όλη την ελληνική επικράτεια, που διαθέτουν μόνοι τα προϊόντα τους μέσα από συμβατικές και βιολογικές λαϊκές αγορές, μετά την αυστηροποίηση των μέτρων για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορωνοϊού.

laikiagoraagronews_4

Λεωνίδας Λιάμης

24
2

Ήδη οι ζημίες από πεταμένα προϊόντα, λόγω αδυναμίας διάθεσής τους, έχουν αρχίσει και συσσωρεύονται επικίνδυνα, ενώ το χειρότερο είναι ότι το πλήγμα βρίσκει τους παραγωγούς σε μια κρίσιμη στιγμή, κατά τη μεταβατική περίοδο από τις χειμερινές προς τις θερινές καλλιέργειες, οι οποίες προϋποθέτουν ρευστό για να γίνουν και δεν υπάρχει.

Το κλίμα ήταν έτσι και αλλιώς στραβό, εδώ και δύο – τρεις εβδομάδες, καθώς η περιρρέουσα ατμόσφαιρα για τον κίνδυνο του κορωνοϊού είχε αποθαρρύνει πολύ κόσμο από τις λαϊκές αγορές, με συνέπεια ο τζίρος στους πάγκους των παραγωγών να έχει υποστεί μείωση έως και 60% σε σύγκριση με τα συνήθη επίπεδα της εποχής.

Τα πράγματα όμως άρχισαν να γίνονται εξαιρετικά δύσκολα αρχικά με την αιφνιδιαστική απόφαση το βράδυ της Παρασκευής 20 Μαρτίου να μη λειτουργήσουν οι λαϊκές του Σαββάτου 21 Μαρτίου και κατόπιν δύο ημέρες αργότερα την Κυριακή βράδυ, όταν έγινε γνωστό από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, ότι από τη Δευτέρα 23 Μαρτίου έως και τις 25 Απριλίου οι λαϊκές θα λειτουργούν με τους μισούς πωλητές οι οποίοι θα προκύπτουν κατόπιν κλήρωσης και με τους πάγκους που θα βρίσκονται σε απόσταση πέντε μέτρων ο ένας από τον άλλο.

Πετάχτηκαν μεγάλες ποσότητες λόγω περιοριστικών μέτρων

«Αναγκαστήκαμε δύο φορές μέσα σε δύο ημέρες να πετάξουμε όλη την παραγωγή που είχαμε συγκομίσει. Εγώ είχα φορτώσει την πρώτη φορά 42 τελάρα με πράσινες σαλάτες και άλλα περίπου τόσα τη δεύτερη και τα πέταξα γιατί δεν μπορούν να συντηρηθούν επί μακρόν. Και δεν είναι μόνο ότι δεν βγήκε μεροκάματο, αλλά πληρώσαμε και εργατικά για μια παραγωγή που τελικά κατέληξε στις κότες», επισήμανε στην Agrenda ο Στέλιος Τζουράκης, παραγωγός κηπευτικών από το χωριό Γέφυρα της Θεσσαλονίκης, με 40 στρέμματα κηπευτικά.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα, ωστόσο, για τους παραγωγούς των λαϊκών είναι ότι και οι προοπτικές για τη συνέχεια δεν προοιωνίζονται καλές. «Τα κηπευτικά δεν είναι ρούχα ή παπούτσια να τα βάλω στην άκρη. Πρέπει να κοπούν σε συγκεκριμένο χρόνο και να πουληθούν επίσης σε συγκεκριμένο χρόνο, αλλιώς είναι άχρηστα και πρέπει να πεταχτούν» ανέφερε ο κ. Τζουράκης, προβληματισμένος για την τύχη που θα έχει το κουνουπίδι από ένα χωράφι που πρέπει να συγκομιστεί αυτές τις μέρες αλλά και για τα σπανάκια, τα άνηθα και οι άλλες πράσινες σαλάτες του, στα οποία επένδυσε τις προηγούμενες εβδομάδες προσβλέποντας στην κίνηση που θα είχε η αγορά ενόψει του Πάσχα.

Οργή για το σύστημα κληρώσεων

Ο ίδιος δηλώνει επίσης απογοητευμένος με το σύστημα κληρώσεων το οποίο επελέγη, σε σχέση με το ποιοι παραγωγοί θα βγαίνουν στη λαϊκή. «Δεν μπορεί να μας ειδοποιούν τα βράδυ της προηγούμενης ότι έχουμε κληρωθεί για τη λαϊκή της επομένης. Ο παραγωγός χρειάζεται κάποιες ώρες για να συγκομίσει. Ειδάλλως θα πρέπει να φορτώνει από νωρίς το αυτοκίνητό του κι αν δεν κληρωθεί να τα πετάει. Δεν έχει λογική αυτό», είπε ο κ. Τζουράκης, προσθέτοντας πως «το άλλο μεγάλο μειονέκτημα της κλήρωσης είναι ότι με τον αριθμό των παραγωγών θα σου τύχει να πας μόνο 3-4 φορές το μήνα στη λαϊκή. Αυτό σημαίνει κλείνεις, γιατί η άλλη εναλλακτική είναι να πουλήσεις την παραγωγή στη λαχαναγορά και εκεί οι τιμές που δίνουν είναι κοψοχρονιά. Σε βάζουν μέσα».

 

Καίριο πλήγμα στο εισόδημα σε κρίσιμη μεταβατική περίοδο

Τα ακόμη πιο δύσκολα όμως φαίνεται πως είναι μπροστά. Η περίοδος που διανύουμε είναι μεταβατική για τους παραγωγούς των λαϊκών. Ο κύκλος των χειμερινών καλλιεργειών τείνει να κλείσει και ετοιμάζεται να ανοίξει ο καινούριος των θερινών καλλιεργειών στα κηπευτικά. «Τα έσοδα που περιμέναμε δεν υπάρχουν, ενώ τα έξοδα τρέχουν. Πρέπει να πληρώσω ΕΦΚΑ, εφορία, ενοίκια, να ξεπληρώσω την πίστωση που μου είχε κάνει το κατάστημα εφοδίων για την προηγούμενη καλλιέργεια και να προετοιμάσω τη σπορά της τομάτας, της πιπεριάς, της μελιτζάνας και των άλλων κηπευτικών του καλοκαιριού. Ακόμη κι αν υποθέσουμε ότι με πιστώσει ξανά το κατάστημα με τα εφόδια γιατί συνεργαζόμαστε χρόνια, τί θα γίνει αν συνεχιστεί αυτή η απελπιστική κατάσταση;», διερωτήθηκε ο κ. Τζουράκης.

Αποζημίωση από τον ΕΛΓΑ

Ως λύση, όπως έχουν έρθει τα πράγματα, πρότεινε να αποζημιωθούν οι παραγωγοί που βγαίνουν στις λαϊκές από τον ΕΛΓΑ, με υπολογισμό της ζημίας στη βάση του μέσου όρου του τζίρους τους, όπως προκύπτει από τις αποδείξεις που έκοψαν την τελευταία τριετία και παράλληλα να δοθεί και προτεραιότητα στους παραγωγούς, έναντι των εμπόρων στο ποιοι θα πηγαίνουν στις λαϊκές αυτό τον καιρό, διότι οι τελευταίοι δεν έχουν τον κίνδυνο να τους μείνει η παραγωγή στο χωράφι.

«Αν θέλουν να έχουμε παραγωγή πρέπει να τη στηρίξουν. Στοιχειωδώς η χώρα επιβάλλεται να έχει μια ελάχιστη αυτάρκεια σε κάποια τρόφιμα γιατί αλλιώς θα έχουμε μεγάλο πρόβλημα», είπε ο συνομιλητής μας.

Σχόλια (2)
Προσθήκη σχολίου

25-03-2020 15:42Αγγελαινας δημητριος

Είμαστε παραγωγοί.ΠΑΡΑΓΟΥΜΕ.Μας σταματήσατε από τις λαϊκές.Τα πορτοκάλια είναι πάνω στα δέντρα.ειστε άξεστοι.Θα πουλάνε τώρα στις λαϊκές 1.50 το κιλό.Περαστικα σας.

Απάντηση

24-03-2020 18:42Αγγελαινας δημητριος

Αισχρός.Ντροπη σας.παραιτηθειτε.

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία