BACK TO
TOP
Θεσμικά

Για τις μετακινήσεις αγροτών αρκεί και μια χειρόγραφη βεβαίωση

Ο πιο απλός τρόπος για την μετάβαση των παραγωγών από τον τόπο μόνιμης κατοικίας προς τις αγροτικές και κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις είναι η αναγραφή σε μια λευκή κόλλα χαρτί των απαραίτητων πληροφοριών, έπειτα από την εφαρμογή του μέτρου απαγόρευσης της κυκλοφορίας από τα ξημερώματα της Δευτέρας 23 Μαρτίου. Σημειώνεται ότι ο περιορισμός αυτός θα ισχύσει τουλάχιστον ως τις 6 Απριλίου.

dilosi

695
30

Σε επικοινωνία που είχε το agronews με το Αστυνομικό Τμήμα της Λάρισας, οι αρμόδιοι εξήγησαν πως  η συμπλήρωση μιας χειρόγραφης φόρμας με τις απαραίτητες πληροφορίες είναι ο πιο εύκολος και σύντομος τρόπος για τις αναγκαίες μετακινήσεις των αγροτών προς τα χωράφια τους. Είναι σημαντικό οι αγρότες να φέρουν την ταυτότητά τους μαζί. 

Για τη συμπλήρωση της χειρόγραφης φόρμας πρέπει να αναγράφονται οι εξής πληροφορίες:

 

Όνομα/Επίθετο

Διεύθυνση κατοικίας

Λόγο μετακίνησης που εμπίπτει στις παραπάνω επιτρεπόμενες κατηγορίες και διεύθυνση προορισμού

Ημερομηνία, ώρα, υπογραφή

Σημειώνεται πως το μέτρο προβλέπει δύο ειδών τύπους μετακινήσεων, τις πάγιες (τύπου Α) και αυτές που αφορούν σε μεμονωμένες κινήσεις (τύπου Β). Κρίνεται σκόπιμο οι παραγωγοί να προμηθευτούν τη φόρμα Α για την διευκόλυνση των μετακινήσεών τους, ωστόσο όπως εξηγούν αρμόδιοι φορείς στο agronews, δεδομένης της σύγχυσης που επικρατεί την πρώτη ημέρα της εφαρμογής υπάρχει μια ελαστικότητα και αρκεί η χειρόγραφη δήλωση.

Σε περίπτωση που οι αγρότες δεν έχουν μαζί τους κάποια βεβαίωση μετακίνησης, διατρέχουν τον κίνδυνο να τους επιβληθεί πρόστιμο 150 ευρώ.

Πώς εκδίδεται το έντυπο βεβαίωσης κίνησης;

Πάγια βεβαίωση κίνησης (Τύπου Α)

Για πάγια βεβαίωση κίνησης (Τύπου Α) προς και από την εργασία απαιτείται συμπληρωμένο το κάτωθι έντυπο: Ημερομηνία, ώρα, υπογραφή. Οι παραγωγοί συμπληρώνουν οι ίδιοι τα στοιχεία για τους ευατούς τους, αναγράφοντας στη θέση της εταιρείας: Ιδιοκτήτης - αγρότης. Επιπλέον θα πρέπει να παρέχουν στους εργάτες γης την ειδική βεβαίωση κυκλοφορίας εργαζόμενου. Εκεί πρέπει να αναγράφονται τα στοιχεία του αγρότη, το σημείο απασχόλησης και το ωράριο, ενώ το έγγραφο πρέπει ακόμα να φέρει την σφραγίδα του αγρότη.

Μεμονωμένες μετακινήσεις (Τύπου Β)

Για μεμονωμένες μετακινήσεις (τύπου Β), έχετε 3 επιλογές: SMS, εκτυπωμένο και συμπληρωμένο έντυπο βεβαίωσης κίνησης, ή και χειρόγραφη βεβαίωση κίνησης.

1. Αποστολή SMS

Μπορείτε να στείλετε από το κινητό σας μήνυμα SMS στον αριθμό 13033 χωρίς χρέωση.

Το SMS πρέπει να είναι της μορφής:

X κενό ονοματεπώνυμο και διεύθυνση κατοικίας

όπου Χ ο λόγος εξόδου με τον αριθμό 1, 2, 3, 4, 5, 6 που αντιστοιχεί στις παρακάτω αιτιολογίες:

  1. Μετάβαση σε φαρμακείο ή επίσκεψη στον γιατρό, εφόσον αυτό συνιστάται μετά από σχετική επικοινωνία.

  2. Μετάβαση σε εν λειτουργία κατάστημα προμηθειών αγαθών πρώτης ανάγκης (σούπερ μάρκετ, μίνι μάρκετ), όπου δεν είναι δυνατή η αποστολή τους.

  3. Μετάβαση στην τράπεζα, στο μέτρο που δεν είναι δυνατή η ηλεκτρονική συναλλαγή.

  4. Κίνηση για παροχή βοήθειας σε ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη.

  5. Μετάβαση σε τελετή (π.χ. κηδεία, γάμος, βάφτιση) υπό τους όρους που προβλέπει ο νόμος ή μετάβαση διαζευγμένων γονέων ή γονέων που τελούν σε διάσταση που είναι αναγκαία για τη διασφάλιση της επικοινωνίας γονέων και τέκνων, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις.

  6. Σωματική άσκηση σε εξωτερικό χώρο ή κίνηση με κατοικίδιο ζώο, ατομικά ή ανά δύο άτομα, τηρώντας στην τελευταία αυτή περίπτωση την αναγκαία απόσταση 1,5 μέτρου.

Θα λαμβάνετε ως απάντηση:

Μετακίνηση κενό X κενό ονοματεπώνυμο και διεύθυνση κατοικίας

2. Συμπλήρωση Εντύπου

Εναλλακτικά, μπορείτε να κατεβάσετε, να συμπληρώσετε, και να φέρετε μαζί σας ένα από τα ακόλουθα έντυπα, κατά περίπτωση.

3. Χειρόγραφη Βεβαίωση

Η χειρόγραφη βεβαίωση πρέπει να έχει τις εξής πληροφορίες:

  1. Όνομα/Επίθετο

  2. Διεύθυνση Κατοικίας

  3. Λόγο μετακίνησης που εμπίπτει στις παραπάνω επιτρεπόμενες κατηγορίες και διεύθυνση προορισμού

  4. Ημερομηνία, ώρα, υπογραφή

Η κυκλοφορία των πολιτών θα επιτρέπεται μόνο για τους ακόλουθους λόγους:

  1. Μετάβαση από και προς την εργασία για τις εργάσιμες ώρες.

  2. Μετάβαση σε φαρμακείο ή επίσκεψη στον γιατρό, εφόσον αυτό συνιστάται μετά από σχετική επικοινωνία.

  3. Μετάβαση σε εν λειτουργία κατάστημα προμηθειών αγαθών πρώτης ανάγκης, όπου δεν είναι δυνατή η αποστολή τους.

  4. Μετάβαση στην τράπεζα, στο μέτρο που δεν είναι δυνατή η ηλεκτρονική συναλλαγή.

  5. Κίνηση για παροχή βοήθειας σε ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη.

  6. Μετάβαση σε τελετή (π.χ. κηδεία, γάμος, βάφτιση ή ανάλογες τελετές) υπό τους όρους που προβλέπει ο νόμος.

  7. Σωματική άσκηση σε εξωτερικό χώρο ή κίνηση με κατοικίδιο ζώο, ατομικά ή ανά δύο άτομα, τηρώντας στην τελευταία αυτή περίπτωση την αναγκαία απόσταση 1,5 μέτρου.

  8. Εφάπαξ μετάβαση στον τόπο της μόνιμης κατοικίας.

Σχόλια (30)
Προσθήκη σχολίου

16-03-2021 17:08ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ

Είμαστε συνταξιούχοι ,μενουμε στην Αθήνα και έχουμε εξοχικό στη Β.Ευβοια,με κτήμα που έχει αμπέλια δέντρα που αυτή την εποχή χρειαζονται κλάδεμα και ραντισμα .Πως μπορούμε να παμε.,και τη έντυπα χρειαζόμαστε;

Απάντηση

29-04-2020 23:31Στέλιος Σέρελης.

Μένω στην Αθήνα. Έχω στην Εύβοια (Κάρυστο) αγροτικές εργασίες ελιές και αμπελια πρέπει να τις κάνω πως θα γίνει η μετάβαση;;;.

Απάντηση

24-04-2020 12:33Θεόδωρος Τραούσης

Δεν είμαι κατά κύριο επάγγελμα αγρότης, αλλά έχω αγροτεμάχιο με πάρα πολλά ελαιόδεντρα σε απόσταση 17 χιλιόμετρα από τον τόπο κατοικίας και εντός νομού. Με την παραπάνω χειρόγραφη φόρμα, που αναφέρετε, μπορώ να πηγαίνω για αγροτικές εργασίες(κλαδέματα, ποτίσματα κλπ) ή μήπως πρέπει να εγκαταλείψουμε τις περιουσίες μας;

Απάντηση

13-04-2020 11:04Τάτσινας Ιωάννης

Μένω Κοζάνη, έχω δύο αμπέλια στη Μεταμόρφωση Κοζάνης συνολικής έκτασης 3,5 στρεμάτων, η απόσταση είναι 16χλμ από το σπίτι μου. Επίσης είμαι συνταξιούχος ΔΕΗ. Την καλλιέργεια την έχω κανονικά δηλωμένη στο αμπελουργικο μητρόο. Πως μπορώ να μετακινούμε για τις εργασίες στν καλλιέργεια.

Απάντηση

12-04-2020 12:24ΜΑΡΤΖΟΥΚΟΣ Γιάννης

Μενω Καλαματα κ εχω αγροτεμαχιο εξω απο τη Μεθωνη Μεσσηνιας.Δεν ειμαι επαγγελματιας αγροτης αλλα πρεπει να ποτισω και να κανω εργασιες αυθημερον.Πως να παω κ τι να γραψω;.

Απάντηση

12-04-2020 10:09ΖΥΓΑΝΙΤΙΔΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

Δεν είμαι κατ' επάγγελμα αγρότης .Πώς μπορώ να πάω στο μοναδικό μου αγρό με οπωροφόρα για να κάνω εργασίες?

Απάντηση

11-04-2020 18:57ΚΑΣΣΑΒΕΤΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

Πως μπορώ να μετά κινηθώ από Ηράκλειο προς χερσόνησο για εργασίες στο χωράφι ελιές οποροκηπευτικα και άλλες εργασίες αγρού)

Απάντηση

09-04-2020 13:26Π.ΚΟΥΚΟΣ

Είμαι συνταξιούχος του δημασίου και έχω στην κατοχή μου ένα αγροτεμάχιο με ελιές και οπωροφόρα δένδρα. Δεν είμαι κατ επάγγελμα γεωργός. Πως μπορώ να πάω στο κτήμα μου για γεωργικές εργασίες (κλάδευμα ελαιοδένδρων),που βρίσκεται εκτός ορίων του Δήμου ,που είμαι μόνομος κάτοικος. Ευχαριστώ πολύ.

Απάντηση

08-04-2020 23:27Μσγουλας Νικος

Δεν έχω κύριο επάγγελμα του αγρότη καλλιεργω κτηματα σε τρικαλα και χαλκιδικη Δηλώνουν αγροτικα εισοδημα καθώς κάνω δήλωση οσδε η μόνιμη κατοικία μου είναι Στη θεσσαλονικη πώς μπορώ να κινηθώ τώρα Για τις διάφορες δουλειές των χωραφιών Με ποια αιτηση και ποια αιτιολογια

Απάντηση

06-04-2020 20:09ΔΗΜΗΤΡΗΣ

ΜΕΝΩ ΣΤΟ ΙΛΙΟΝ ΚΑΙ ΘΕΛΩ ΝΑ ΠΑΩ ΝΑ ΚΑΝΩ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΣΤΟ ΧΩΡΑΦΙ ΜΟΥ ΣΤΗΝ ΝΕΑ ΠΕΡΑΜΟ .ΠΩΣ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΤΟ ΚΑΝΩ ΑΥΤΟ?

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (2)
Περισσότερα σχόλια
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Προγράμματα Πληρωμές