BACK TO
TOP
Προϊόντα

Βοήθεια από ελέγχους για ελληνοποιήσεις θέλουν τα όσπρια, καλή τιμή η φακή

Μειωμένες πάνω απο 50% οι φετινές εκτάσεις και με ζημιές στην παραγωγή.

22-35_pin_4

Λεωνίδας Λιάμης

77
0

Με συναλλαγές κοντά στο 1 ευρώ το κιλό, άνοιξε η εµπορική σεζόν για την ελληνική φακή, που «κοιτάει» ακόµη υψηλότερα προσεχώς, διότι η ολοκλήρωση του αλωνιού δείχνει ότι οι αποδόσεις ήταν µειωµένες έως και 50% φέτος, που σηµαίνει πως αν η µεταποίηση θέλει να καλύψει τις ανάγκες της επαρκώς, πρέπει να βάλει βαθύτερα «το χέρι στην τσέπη».

«Όσοι συνεργάζονται µακροχρόνια µε κάποιες µεγάλες µεταποιητικές εταιρείες του κλάδου των οσπρίων, πληρώνονται αυτή την περίοδο την παραγωγή τους µε 90 λεπτά το κιλό», τονίζει στην Agrenda ο Κώστας Κυρίτσης, παραδοσιακός καλλιεργητής φακής από τα Φάρσαλα. Ο έµπειρος παραγωγός εκτιµά πως φέτος το προϊόν έχει δυναµική για να κάνει πράξεις και πάνω από τα 1-1,10 ευρώ, ιδιαίτερα στις περιπτώσεις των ανεξάρτητων παραγωγών, που διαπραγµατεύονται τη σοδειά τους κάθε χρόνο µε διαφορετικό έµπορο, λαµβάνοντας, βέβαια, και τα σχετικά ρίσκα που συνεπάγεται αυτή τους η πρακτική.

Λιγότερα στρέµµατα και µικρότερη παραγωγή «σπρώχνουν» την τιµή

Τις προσδοκίες για ακόµη υψηλότερες τιµές παραγωγού τροφοδοτούν δύο κυρίως λόγοι. Ο πρώτος έχει να κάνει µε το γεγονός ότι η χρονιά είχε λιγότερα στρέµµατα από τις προηγούµενες  και ο δεύτερος µε τις ζηµιές που προκλήθηκαν από τις καιρικές συνθήκες.

«Τα προηγούµενα 2-3 χρόνια, µε τη συνδεδεµένη και την προπαγάνδα υπέρ των ψυχανθών, µπήκαν στην καλλιέργεια φακής και… κοµήτες, µε συνέπεια οι τιµές να πέσουν σε εξευτελιστικά επίπεδα και παραδοσιακοί παραγωγοί, επειδή δεν έβγαιναν, να υποχρεωθούν να κάνουν πίσω, γεγονός που οδήγησε φέτος σε µειωµένες έως και 50% εκτάσεις φακής στην περιοχή µας», είπε ο κ. Κυρίτσης.

Παρόµοια εικόνα περιγράφει και ο Γιώργος Μαχάς από το Καλό Νερό, όπου όπως εκτίµησε «η καλλιέργεια έχει µειωθεί έως και 60%, καθώς τα δύο προηγούµενα χρόνια υποχρεώθηκαν να πουλήσουν µε χαµηλές τιµές και οι παραγωγοί την εγκατέλειψαν».

Καύσωνας και βροχές το Μάιο, αποτελείωσαν τις καλλιέργειες

Ξεκινώντας ήδη από χαµηλότερη αφετηρία, η ζηµιά που ήρθε και έκανε ο καιρός, µείωσε ακόµη περισσότερο τις διαθέσιµες ποσότητες φακής. «Είναι µια δύσκολη χρονιά κι η φετινή. Ο καύσωνας του Μαΐου, µε τους 40oC ήταν καθοριστικός για τα ψυχανθή. ∆εν έδεσαν οι φακές και µετά ήρθαν κι οι συνεχόµενες βροχές και τις αποτελείωσαν», σηµειώνει ο παραγωγός Γρηγόρης Ανδρεόπουλος από το χωριό Χαλκιάδες. Όπως εξηγεί, υπό το βάρος του βρόχινου νερού οι φακές κόλλησαν στο έδαφος, µε συνέπεια να γίνεται εξαιρετικά δύσκολο το αλώνι. «Οι αποδόσεις κυµάνθηκαν από 70 κιλά το στρέµµα έως και 150 κιλά για τα πολύ καλά χωράφια, που ήταν ένα - δύο στα εκατό», ανέφερε ο κ. Ανδρεόπουλος, προσθέτοντας πως µετά την εξέλιξη αυτή, ο κόσµος ελπίζει να µπορέσει να πουλήσει καλύτερα.

«Κουραστήκαµε να δίνουµε την παραγωγή µας τσάµπα τα τελευταία 2-3 χρόνια. Φέτος είναι ώρα ο παραγωγός να πληρωθεί ό,τι αξίζει», είπε χαρακτηριστικά, για να προσθέσει ότι «φέτος το προϊόν είναι πολύ ποιοτικό και βραστερό και θα πρέπει να πιάσει τουλάχιστον 0,90 – 1 ευρώ το κιλό για εκείνους που έχουν σταθερές συνεργασίες. Οι ελεύθεροι σκοπευτές πιστεύω θα πιάσουν και 1,20-1,30 ευρώ, αλλά αυτοί σε µια κακή χρονιά δεν θα τους στηρίξει κανείς µεταποιητής ή έµπορος και θα πουλήσουν πολύ φθηνά ή µπορεί να τους µείνει η παραγωγή αδιάθετη στην αποθήκη».

Πιέζουν τις τιμές οι αθρόες εισαγωγές, να ενταθούν οι έλεγχοι ζητούν οι παραγωγοί

Μια ακόµη διάσταση που προβληµατίζει τους παραγωγούς φακής και σχετίζεται µε τη διαχρονική πίεση στην τιµή του προϊόντος έχει να κάνει µε την πρακτική των αθρόων εισαγωγών. «Με τις χαµηλές τιµές που τις κάνουν, προκαλείται πρόβληµα στη διάθεση της ελληνικής και µοιραία υποχωρούν οι τιµές», τονίζει ο Γιώργος Μαχάς και ζητά από τις αρχές να δώσουν αξία στο ελληνικό προϊόν και να εντείνουν τους ελέγχους για υπολειµµατικότητα στην εισαγόµενη φακή ιδίως από τον Καναδά.

Εν τω µεταξύ, να σηµειωθεί ότι χαµηλές αποδόσεις καταγράφηκαν φέτος και στην περιοχή της Κοζάνης όπου επίσης καλλιεργείται σε αρκετά στρέµµατα η φακή. «Το αλώνισµα τελειώνει αυτές τις ηµέρες και στην περιοχή µας περιµένουµε γύρω στα 150 κιλά το στρέµµα», ανέφερε ο Μίλτος Χατζηµουρατίδης, που καλλιεργεί περί τα 100 στρέµµατα στο Τετράλοφο Κοζάνης. Ως προς τις τιµές, ο ίδιος µας είπε πως συνεργάζεται συµβολαιακά µε τοπική επιχείρηση παραγωγής και µεταποίησης οσπρίων, µε την οποία έχει υπογράψει 85 λεπτά.

Το άρθρο φιλοξενήθηκε στην εφημερίδα Agrenda που κυκλοφόρησε το Σάββατο 11 Ιουλίου  μαζί με το περιοδικό Ελαίας Καρπός.
Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία