BACK TO
TOP
Αμπελοοινικά

Συσπειρώνονται γύρω από το Βιδιανό τα οινοποιεία της Κρήτης

Στην Κρήτη λένε πως η πρώτη εξαγωγή ξεκινά από το νησί, κάτι που βγάζει νόημα αν αναλογιστεί κανείς τον όγκο τουριστών που επισκέπτονται τη μεγαλόνησο κάθε χρόνο. Μάλιστα πλέον δεν υπάρχει ξενοδοχείο και εστιατόριο που να μην σερβίρει κρητικό κρασί. Ίσως αυτός να είναι ο λόγος που το κρητικό κρασί σημείωσε τόση πρόοδο μέσα σε λιγότερο από δύο δεκαετίες, περνώντας από τη λογική της μαζικής παραγωγής οίνου στην προσεγμένη δουλειά που παρουσιάζουν τόσο σε διεθνείς εκθέσεις όσο και σε εκδηλώσεις όπως τα Οινοτικά, που την Δευτέρα 11 Νοεμβρίου έκαναν το τέταρτο πέρασμά τους από την Αθήνα.

KAR_2487_Oinotika_NOV_19

Πέτρος Γκόγκος

20
0

Πλέον στη Κρήτη δραστηριοποιούνται 33 οινοποιία, με την δυναμική του νησιού να προσεγγίζει τα 300.000 εκατόλιτρα οίνου από 46.200 τόνους οινοστάφυλων που καλλιεργούνται σε 46.200 εκτάρια γης, τα οποία συνιστούν τον κρητικό αμπελώνα. Σημαία των περισσότερων οινοποιείων, το Βιδιανό, το οποίο οι επισκέπτες των Οινοτικών συνάντησαν και στα 26 οινοποιεία που βρέθηκαν στην Αθήνα, είτε σε μονοποικιλιακούς οίνους είτε σε μπλεντ. Είναι μια ποικιλία που έχει πάρει φόρα, εξήγησε στο agronews ο Afshin Molavi, διαχειριστής του οινοποιείου Μανουσάκης.

"Θέλουμε να δείξουμε τα κρασιά μας στο οινόφιλο κοινό γιατί θεωρούμε ότι τα τελευταία 10 χρόνια έχουμε βελτιωθεί σημαντικά. Έχουμε προσηλωθεί στις τοπικές ποικιλίες" εξηγεί ο Ζαχαρίας Διαμαντάκης, οινολόγος του οινοποιείου Διαμαντάκη στο Ηράκλειο της Κρήτης. Σε αυτό το πνεύμα, τα επόμενα βήματα του κρητικού αμπελώνα προϋποθέτουν την περαιτέρω αξιοποίηση των τοπικών ποικιλιών και την ανάδειξή τους τόσο ποιοτικά όσο και εμπορικά. "Στοχεύουμε στο άνοιγμα νέων αγορών που προσπαθούμε να το εξασφαλίσουμε με τη συμμετοχή μας σε εκθέσεις όπως η Prowein στο Dusseldorf και το London Wine Fair", αναφέρει ο ίδιος, με τον Καναδά και τις ΗΠΑ να αποτελούν την βασική αγορά στόχο για το κρητικό κρασί. Παράλληλα οι Κρητικοί οινοποιοί δίνουν ιδιαίτερη βαρύτητα στην ανάπτυξη του οινοτουρισμού. "Πρέπει ο κόσμος που έρχεται ούτως ή άλλως στο νησί να μάθει ότι η Κρήτη παράγει και κρασί, ότι είναι προορισμός και για οινοτουρισμού και να επισκεφτεί και τα οινοποιεία μας. Για αυτό προσπαθούμε τα τελευταία χρόνια να αναπτύξουμε και τον κρητικό δρόμο του κρασιού" συνεχίζει ο κ. Διαμαντάκης.

Το Βιδιανό είναι το νέο αστέρι του κρητικού αμπελώνα, που έχει ξεκινήσει να κάνει δειλά δειλά κάποια βήματα εκτός Κρήτης, ενώ αρκετά νωρίτερα παραλίγο να εξαφανιστεί. Μάλιστα πριν από 10 περίπου χρόνια, το πολύ 5 ετικέτες ήταν εμπνευσμένες και βασισμένες στην ποικιλία αυτή. Πρώτο σημάδι αναγνώρισης της επιτυχίας της ποικιλίας, το Κτήμα Βιβλία Χώρα, το πρώτο οινοποιείο εκτός Κρήτης, που πειραματίστηκε με την ποικιλία μακρυά από το νησί. Ακριβώς εδώ κρύβεται σύμφωνα με τον κ. Διαμαντάκη η αναγνώριση των προσπαθειών που καταβάλουν τα τελευταία χρόνια οι Κρητικοί να αλλάξουν τον χαρακτήρα και τη φήμη του κρασιού τους.

Επόμενο σημάδι, η αναγνώριση από το εξωτερικό. Η Βρετανίδα Jancis Robinson, μια εκ των πιο έγκυρων οινοκριτικών και οινοδημοσιογράφων στον κόσμο, εξέφρασε το θαυμασμό της για την ποιότητα των ελληνικών κρασιών στους Financial Times, ενώ ειδική αναφορά έκανε στα Κρητικά κρασιά. Σύμφωνα με την ίδια, η Κρήτη αποτελεί πηγή πληθώρας, διακριτών τοπικών ποικιλιών, με παραγωγούς όπως ο Δουλουφάκης και ο Λυραράκης που καλλιεργούν σταφύλια όπως Βιδιανό, Βιλάνα, Πλυτό και Δαφνί.

Είναι γεγονός ότι οι Κρητικοί στις εκθέσεις κατεβαίνουν όλοι μαζί. Αυτό γιατί από το 2006 αποφασίστηκε στο νησί να ενώσουν τις δυνάμεις τους οι άνθρωποι του κρασιού, σχηματίζοντας το Wines of Crete, ένα δίκτυο από 33 οινοποιεία. "Επιδιώξαμε να δείξουμε άτι διαφορετικό, βασισμένο στις τοπικές ποικιλίες. Θέλαμε να βγούμε στις αγορές έχοντας κάτι αποκλειστικά δικό μας και φτιάχνοντας από αυτό, κρασιά που μπορούν να σταθούν" είπε ο κ. Διαμαντάκης.

"Τη δυναμική του Βιδιανού την αναπτύξαμε με συλλογική δουλειά. Είναι μια δουλειά που πλέον μπορεί να ανοίξει πολλές πόρτες" συμπληρώνει στη συζήτηση ο Νίκος Μηλιαράκης από το ομώνυμο οινοποιείο, ο οποίος έχει διατελέσει στο παρελθόν και πρόεδρος του Wines of Crete. "Η πρώτη μας εξαγωγή είναι το νησί. Αν καταφέρεις να δείξεις το κρασί σου στον τουρίστα έχεις κάνει ένα σημαντικό βήμα. Πλέον δεν υπάρχει ξενοδοχείο και εστιατόριο στην Κρήτη που να μην έχει κρητικό κρασί", εξηγεί ο ίδιος.

Στα της διοργάνωσης τώρα, σύμφωνα με εκτιμήσεις των διοργανωτών, πάνω από 1500 άτομα επισκέφτηκαν τον χώρο που φιλοξένησε τα Οινοτικά, δοκιμάζοντας περισσότερες από 260 ετικέτες, ενώ στο πλαίσιο της εκδήλωσης έλαβαν χώρα και τρία workshops.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία