BACK TO
TOP
Αμπελοοινικά

Χωρίς υπογραφές στην κλωνική επιλογή τα λόγια περισσεύουν

Πισωγύρισµα µε εκ του πονηρού προθέσεις κρίνει ο Σύνδεσµος Ελληνικού Οίνου οποιαδήποτε συζήτηση γύρω από την κλωνική επιλογή αµπέλου πριν την υπογραφή της απόφασης που ρυθµίζει θεσµικά το ζήτηµα από την ηγεσία του ΥΠΑΑΤ.

16A

34
0

Με επιστολή προς την ΚΕΟΣΟΕ, η οποία θα πραγµατοποιήσει στις 14 Φεβρουαρίου επιστηµονική συνεδρία επί του θέµατος, ο ΣΕΟ απαντώντας σε πρόσκληση στις εργασίες της ηµερίδας για ανοιχτή συζήτηση, εξηγεί πως θα συµµετάσχει «µε χαρά, εφόσον µέχρι τότε έχει υπογραφεί και εκδοθεί ο νέος Τεχνικός Κανονισµός για την Κλωνική Επιλογή, ο οποίος αναµένει εδώ και πολλούς µήνες υπογραφή στο γραφείου του υπουργού. Σε αυτή την περίπτωση, η συζήτηση για την «επόµενη µέρα» θα είναι ουσιαστική, προοδευτική, απαραίτητη. Πριν από αυτή τη θεσµικά αυτονόητη εξέλιξη, οποιαδήποτε «συζήτηση» συνιστά πισωγύρισµα και γίνεται εκ του πονηρού».

Στην επιστολή του ο ΣΕΟ ασκεί δριµύ κατηγορώ στην ΚΕΟΣΟΕ, υποστηρίζοντας πως: «Μας καλεί, τώρα, η ΚΕΟΣΟΕ σε ανοιχτή συζήτηση για την κλωνική επιλογή […] διεκδικώντας το µονοπώλιο του ενδιαφέροντος για την αµπελουργία εφόσον διατείνεται ότι µόνο εκείνη έχει «θέσεις», βάσει δηλώσεων από επίσηµα χείλη της Ένωσης στον Τύπο».

Ο ΣΕΟ υποστηρίζει πως µε τη συµµετοχή του στην εκδήλωση, καλείται «να διαγράψει πολύµηνες συλλογικές εργασίες, την ίδια την υπογραφή µας, να δείξει ασέβεια στους υπόλοιπους συνοµιλητές και στο υπουργείο, να επιστρέψει σε έναν φαύλο κύκλο µιζέριας για την ελληνική αµπελουργία. ∆εν θα το κάνουµε».

Μάλιστα ο ΣΕΟ θεωρεί πως τέτοιες εκδηλώσεις τη δεδοµένη χρονική στιγµή συνιστούν «παρωδία που αποσκοπεί στο να κάνει θόρυβο και εντυπώσεις», µε µοναδικό αποτέλεσµα τα πράγµατα να µείνουν στάσιµα για την ελληνική αµπελουργία.

 «Από την πρώτη στιγµή, ο ΣΕΟ κατέδειξε τα προβλήµατα του Κανονισµού και ζήτησε την αλλαγή του. Εισακουστήκαµε και ξεκίνησε από το 2018 η διαδικασία τροποποίησης και η οποία ολοκληρώθηκε µε δηµόσιο διάλογο», συνεχίζει η ανακοίνωση.

Υπενθυµίζεται ότι στις 04.10.2018 έγινε σύσκεψη υπό την τότε πολιτική ηγεσία του ΥπΑΑΤ. Ακολούθησε στις 19.11.2018 σύσκεψη υπό τον υφυπουργό ΑΑΤ και νέα σύσκεψη στις 17.04.2019 υπό τον προϊστάµενο της Γενικής ∆ιεύθυνσης Γεωργίας. Σε κάθε σύσκεψη δόθηκε η δυνατότητα ανάπτυξης των θέσεων των φορέων στο σχέδιο Τεχνικού Κανονισµού για των κλωνική επιλογή. Εν τέλει, στις 18.09.2019 συγκλήθηκε η κατά το νόµο αρµόδια Τεχνική Επιτροπή Πολλαπλασιαστικού Υλικού (Τ.Ε.Π.Υ.), αποτελούµενη από αρµόδιους φορείς, που ενέκρινε το τελικό σχέδιο πριν σταλεί στον υπουργό.

Το άρθρο φιλοξενήθηκε στην εφημερίδα Agrenda που κυκλοφόρησε το Σάββατο 1 Φεβρουαρίου.
Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία