BACK TO
TOP
Agrotica 2020

Πίστη στην αλυσίδα αξίας του πρωτογενούς δείχνει η Tράπεζα Πειραιώς

Έμπρακτη ψήφο εμπιστοσύνης δίνει και φέτος στον πρωτογενή τομέα ο όμιλος της Τράπεζας Πειραιώς, καθώς σχεδιάζει να χρηματοδοτήσει τον εγχώριο αγροτικό κλάδο σε όλη την αλυσίδα αξίας του, με ένα ποσό της τάξης των 1,5 δισ. ευρώ, όταν στο σύνολο της ελληνικής οικονομίας έχει αποφασίσει να διαθέσει 5 δισ. ευρώ, στη διάρκεια του 2020, έναντι 4,1 δισ. ευρώ το 2019.

megalou-xatzinikolaou

Λεωνίδας Λιάμης

38
1

Οι πρωτοβουλίες του χρηματοπιστωτικού ιδρύματος για την περαιτέρω στήριξη του αγροδιατροφικού τομέα τη φετινή χρονιά, «ξεδιπλώθηκαν» από τη διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς, σε δείπνο εργασίας παρουσία εκπροσώπων από τους δυναμικότερους συνεταιρισμούς της χώρας, που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Παρασκευής 31 Ιανουαρίου, στο πλαίσιο της 28ης κλαδικής έκθεσης Agrotica.

Στα 100 εκατ. ευρώ οι χορηγήσεις φέτος στους συνεταιρισμούς

Σύμφωνα μάλιστα με στοιχεία που παρέθεσε ο διευθύνων σύμβουλος της Πειραιώς, Χρήστος Μεγάλου, η Τράπεζα προτίθεται να αυξήσει σε περίπου 100 εκατ. ευρώ, για φέτος, τις καθαρές χορηγήσεις προς τους αγροτικούς συνεταιρισμούς, τους οποίους στήριξε και το 2019 με πάνω από 70 εκατ. ευρώ.

Όπως είπε ο ίδιος η Τράπεζα Πειραιώς είναι η μόνη ελληνική τράπεζα που διατηρεί αυτοτελή και εξειδικευμένη Γενική Διεύθυνση Αγροτικής Τραπεζικής, εξυπηρετώντας πάνω από 300 Αγροτικούς Συνεταιρισμούς, με ενεργά χρηματοδοτικά όρια ύψους 400 εκατ. ευρώ.

«Οι νέοι γεωργοί και κτηνοτρόφοι αποτελούν κλειδί για την νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική, καθώς με την ενέργεια και την έμπνευσή τους, είναι έτοιμοι να επιχειρήσουν με στόχο ένα βιώσιμο, κερδοφόρο και κυρίως παραγωγικό μέλλον για τον πρωτογενή τομέα», τόνισε ο κ. Μεγάλου κι έσπευσε να συμπληρώσει πως «ήδη συνεργαζόμαστε με περισσότερους από 40.000 νέους αγρότες προσφέροντάς τους ένα πλέγμα προϊόντων προσαρμοσμένο στις ανάγκες τους, όπως το Εξειδικευμένο Δάνειο Νέων και Νεοεισερχόμενων Αγροτών με ευέλικτα χαρακτηριστικά και ικανή περίοδο χάριτος και η δυνατότητα συμμετοχής στο Πρόγραμμα Συμβολαιακής Τραπεζικής Μικροχρηματοδότησης έως 5.000 ευρώ με γρήγορες διαδικασίες».

Σημείωσε ακόμη πως καθημερινά η Πειραιώς ενεργοποιεί τα ισχυρά διακριτά της πλεονεκτήματα που εδράζονται στην εξυπηρέτηση των πελατών σε εξατομικευμένο επίπεδο, την ανταγωνιστική τιμολόγηση, τα εξειδικευμένα προϊόντα και υπηρεσίες που παρέχει από μακρού χρόνου όπως το Πρόγραμμα Συμβολαιακής Γεωργίας & Κτηνοτροφίας και η ενίσχυση των εξαγωγών σε σύμπραξη με τη Πειραιώς Factors, ένα πεδίο στο οποίο οι νέες χορηγήσεις το 2019 ξεπέρασαν τα 150 εκατ. ευρώ και κατευθύνθηκαν κυρίως σε εξαγωγικές δράσεις.

Ενεργό ενδιαφέρον για χρηματοδοτική στήριξη και προς τις ΑΠΕ

Ο κ. Μεγάλου συμπλήρωσε ότι η Τράπεζα «παρακολουθεί από κοντά τις διαβουλεύσεις σχετικά με το Νέο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα», επισημαίνοντας πως, «κατά δήλωση, η εφαρμογή μόνο των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας -με υψηλότερο στόχο για συμμετοχή τους στην κατανάλωση ενέργειας έως το 2030 το 35% σε σχέση με το σημερινό 18%- και η ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίων και εργοστασίων μπορεί να αυξήσει το εισόδημα των εργαζομένων σε ποσό 8 δισ. ευρώ και την εγχώρια προστιθέμενη αξία κατά 20,7 δισ. ευρώ».

Στο πλαίσιο αυτό γνωστοποίησε δε, ότι η Τράπεζα έχει δρομολογήσει το τελευταίο χρονικό διάστημα τη δημιουργία ολοκληρωμένης πρότασης για τις ΑΠΕ των αγροτών, «η οποία θεωρούμε ότι θα καλύπτει πλήρως τις ανάγκες σας».

Το «παρών» στην εκδήλωση έδωσε και η ανώτερη γενική διευθύντρια Εταιρικής και Επενδυτικής τραπεζικής της Τράπεζας, Ελένη Βρετού, η οποία υπογράμμισε πως η Πειραιώς χρηματοδοτεί 310 προγράμματα συμβολαιακής γεωργίας στα οποία απασχολούνται 24.000 αγρότες κι αντιστοιχούν σε χρηματοδοτήσεις 700 εκατ. ευρώ. Η ίδια ανέφερε, πως οι συνολικές χρηματοδοτήσεις της τράπεζας στον αγροτικό τομέα είναι της τάξης των 1,5 δισ. ευρώ.

Χρηματοδότηση κάθε υγιούς προσπάθειας στον αγροτικό τομέα

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς κ. Γιώργος Χαντζηνικολάου επικαλέστηκε τους πρόσφατους οικονομικούς δείκτες και δήλωσε αισιόδοξος για την αναπτυξιακή πορεία της χώρας.

Όπως τόνισε «η τράπεζα Πειραιώς είναι έτοιμη να χρηματοδοτήσει κάθε υγιή προσπάθεια στον ελληνικό αγροτικό τομέα, ο οποίος πλέον «καλείται να ενσωματώσει τις νέες τεχνολογίες και να αξιοποιήσει τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας».

Ανέφερε δε πως η γεωγραφική θέση της χώρας, το κλίμα, η μορφολογία του εδάφους, το περιβάλλον, αλλά και η παράδοσή της μπορούν, υπό προϋποθέσεις, να δημιουργήσουν εξαιρετικής ποιότητας προϊόντα που να αναγνωρίζονται διεθνώς. «Αυτά τα χαρακτηριστικά θα δώσουν προβάδισμα σε μια μικρή χώρα, όπως η Ελλάδα, η οποία δεν μπορεί να ανταγωνιστεί μεγάλους, διεθνείς παραγωγούς όπως η Ισπανία, η Τουρκία ακόμα και η Αίγυπτος», τόνισε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Τράπεζας Πειραιώς, για να βελτιωθεί το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα και να ενισχυθεί η εξωστρέφεια  της ελληνικής πρωτογενούς παραγωγής, θα πρέπει να επιτευχθούν οικονομίες κλίμακος και μεγέθους, να εισαχθούν νέες τεχνολογίες, να γίνουν επενδύσεις και να μειωθεί το κόστος, με έμφαση στην ανάπτυξη κάθε μορφής συμπράξεων ανάμεσα σε όλους όσοι δραστηριοποιούνται στον αγροδιατροφικό τομέα.

«Οι σύγχρονοι συνεταιρισμοί πρέπει να λειτουργούν ως υπόδειγμα, να δείχνουν τον δρόμο. Γι' αυτό και η Τράπεζα Πειραιώς ενθαρρύνει και είναι έτοιμη να χρηματοδοτήσει με κάθε τρόπο την υιοθέτηση νέων καινοτόμων τρόπων παραγωγής, όπως η ευφυής και η συμβολαιακή γεωργία», ανέφερε ο κ. Χατζηνικολάου και έσπευσε να επισημάνει ότι «τα συνεταιριστικά σχήματα πρέπει να λειτουργούν ως υγιείς επιχειρήσεις και να ανταγωνίζονται επάξια τις άλλες εταιρικές μορφές ιδιωτικού ενδιαφέροντος που δραστηριοποιούνται στο εγχώριο και παγκοσμιοποιημένο οικονομικό περιβάλλον».

Σε δηλώσεις του σε δημοσιογράφους, πριν το δείπνο που παραχώρησε η Τράπεζα Πειραιώς σε συνεταιριστές, ο κ.Χαvτζηνικολάου, σημείωσε, ότι η Agrotica  πραγματοποιείται σε μια πολύ σημαντική στιγμή για την ελληνική οικονομία, καθώς και ότι ο αγροτικός τομέας καλείται να παίξει σημαντικό ρόλο στην προσπάθεια για την ανάκαμψή της, ενώ παράλληλα χαρακτήρισε  το 2020 αφετηρία μιας δεκαετίας μεγάλων αλλαγών, συνεπεία τόσο της μεγάλης τεχνολογικής εξέλιξης, όσο και της κλιματικής αλλαγής.

Το δελτίο Τύπου της Τράπεζας Πειραιώς αναφέρει τα εξής: 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Η Τράπεζα Πειραιώς στηρίζει τον αγροδιατροφικό τομέα

 

Η Τράπεζα Πειραιώς υποστηρίζει με συνέπεια τον Αγροδιατροφικό τομέα της οικονομίας, δίνει έμφαση στην αγροτική επιχειρηματικότητα και στην ανάπτυξη συλλογικών δράσεων. Στο πλαίσιο της 28ης Agrotica, που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη (30.1-2.2.2020), η Ανώτερη Διοίκηση της Τράπεζας συναντήθηκε με εκπροσώπους περισσότερων από 70 Συνεταιρισμών της χώρας από όλο το φάσμα του αγροτικού τομέα.

 

Ο πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς κ. Γεώργιος Χαντζηνικολάου, σε ειδική εκδήλωση την Παρασκευή 31.1.2020, μιλώντας στους εκπροσώπους των Συνεταιρισμών εμφανίστηκε αισιόδοξος για την αναπτυξιακή πορεία της χώρας. Εστιάζοντας στο ρόλο που καλούνται να παίξουν τα συνεργατικά σχήματα, μεταξύ άλλων, επισήμανε ότι: «Η Τράπεζα Πειραιώς ως η ηγέτιδα Τράπεζα στον αγροδιατροφικό τομέα, προσεγγίζει με μακρόπνοη αντίληψη τα συνεργατικά σχήματα.  Πιστεύουμε ότι οι σύγχρονοι και υγιείς συνεταιρισμοί του σήμερα και του αύριο πρέπει να λειτουργούν ως υπόδειγμα, να δείχνουν τον δρόμο.  Γι’ αυτό και ενθαρρύνει και είναι έτοιμη να χρηματοδοτήσει με κάθε τρόπο την υιοθέτηση νέων καινοτόμων τρόπων παραγωγής, όπως η ευφυής και η Συμβολαιακή Γεωργία. Τα συνεταιριστικά σχήματα πρέπει να λειτουργούν ως υγιείς επιχειρήσεις και να  ανταγωνίζονται επάξια τις άλλες εταιρικές μορφές ιδιωτικού ενδιαφέροντος, που δραστηριοποιούνται στο εγχώριο και παγκοσμιοποιημένο οικονομικό περιβάλλον».

 

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς κ. Χρήστος Μεγάλου μίλησε για τις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει η Τράπεζα στον αγροδιατροφικό τομέα λέγοντας χαρακτηριστικά: «Στην Τράπεζα Πειραιώς αντιλαμβανόμαστε ότι, στον Αγροδιατροφικό τομέα, οι παγκόσμιες προκλήσεις, όπως η κλιματική αλλαγή, σε συνδυασμό με την αύξηση του πληθυσμού, αλλά και οι απαιτήσεις της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, καθοδηγούν τον μετασχηματισμό του και οδηγούν στην αναζήτηση νέων τρόπων παραγωγής». Αναφερόμενος στη στήριξη της ελληνικής οικονομίας τόσο των επιχειρήσεων όσο και των νοικοκυριών, με νέες χρηματοδοτήσεις άνω των €4 δισ. το 2019 επισήμανε ότι: «Η Τράπεζα Πειραιώς αναβαθμίζει περαιτέρω τον στόχο για το 2020 στα €5 δισ. Από αυτά, τα 4 δις. ευρώ κατευθύνονται προς τον επιχειρηματικό τομέα, εκ των οποίων σημαντικό μέρος μέχρι και 700 εκατ. ευρώ θα κινηθεί προς τον αγροδιατροφικό τομέα».

 

 

Στη χρηματοδότηση των αγροτών εστίασε με δηλώσεις της η κα Ελένη Βρεττού, Ανώτερη Γενική Διευθύντρια Εταιρικής και Επενδυτικής Τραπεζικής της Τράπεζας Πειραιώς τονίζοντας ότι: «Στηρίζουμε την εισοδηματική σταθερότητα των αγροτών. Χρόνια τώρα εξασφαλίζουμε τη χρηματοδότησή του με ποσό της τάξεως των 2,5 δις ευρώ τον χρόνο. Χρηματοδοτούμε τους αγρότες και τους αγροτικούς συνεταιρισμούς με υπόλοιπα σήμερα πάνω από 1,5 δις ευρώ, εξασφαλίζοντας την απρόσκοπτη λειτουργία των αγροτικών εκμεταλλεύσεων και τη λειτουργία των συνεταιρισμών».

Στην ημερίδα «Επενδύσεις στον αγροτικό τομέα», που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 1.2.2020, με σημαντικό αριθμό αγροτών από τη Βόρεια Ελλάδα, αναλύθηκαν οι αναπτυξιακές προοπτικές του κλάδου, ενώ πλήθος ερωτημάτων που υποβλήθηκαν από αγρότες απαντήθηκαν από τα στελέχη της Τράπεζας και δόθηκαν κατευθυντήριες γραμμές για την υλοποίηση των επενδυτικών τους προγραμμάτων. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στη χρηματοδότηση των Σχεδίων Βελτίωσης, καθώς και εγκαταστάσεων φωτοβολταϊκών συστημάτων. Στη συζήτηση συμμετείχαν από πλευράς Τράπεζας Πειραιώς οι κ.κ. Χριστόδουλος Αντωνιάδης, Σύμβουλος Διοίκησης της Τράπεζας Πειραιώς, Αλκιβιάδης Αλεξάνδρου, αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής Αγροτικής Τραπεζικής, Ιωάννης Χανιωτάκης, Senior Director Ανάπτυξης Εργασιών Αγροτικού Τομέα, Αλέξης Πολυτάκης, Επικεφαλής Κέντρου Εργασιών Αγροτικού Τομέα και Νικόλαος Δεδούσης, στέλεχος Κέντρου Εργασιών Αγροτικού Τομέα.

 

Με το βλέμμα στις εξελίξεις, που φέρνει η νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική 2021-2027, η Τράπεζα Πειραιώς, στοχεύοντας στη βιώσιμη στήριξη της αγροτικής οικονομίας αναλαμβάνει πρωτοβουλίες και προσφέρει ολοκληρωμένες, εξατομικευμένες, τραπεζικές λύσεις σε κάθε αγρότη, αγροτικό συνεταιρισμό και αγροτική επιχείρηση.

 

 

Θεσσαλονίκη, 3 Ιανουαρίου 2020

 

 

Σχόλια (1)
Προσθήκη σχολίου

03-02-2020 17:49Nέος Αγρότης

Ναιιιιι Πιστευετέ το.!!!!!!! Με τι εγγύηση τα νεφρά μας.??? Βαρέστε παλαμάκια πάλι.

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία