BACK TO
TOP
Αγελαδοτροφία

Ενίσχυση για ιδιωτική αποθεματοποίηση στο γάλα αιτείται η Γερμανία

Οικονομική στήριξη για το κόστος της ιδιωτικής αποθεματοποίησης γάλακτος σε σκόνη ζητά με επιστολή της στη Κομισιόν η Γερμανία, μέσω της υπουργού Γεωργίας Γιούλια Κλόκνερ.

ageladakia

81
0

Η Γερμανίδα υπουργός επιχειρηματολογεί υπέρ ενός τέτοιου έκτακτου μέτρου, προκειμένου να ανακάμψει η αγορά στη ζώνη γάλακτος της χώρας, στην οποία τις τελευταίες εβδομάδες έχει καταγραφεί μια μετατόπιση της ζήτησης, αφήνοντας πολλούς παραγωγούς και βιομηχανίες με σημαντικά αποθέματα.

“Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να αναλάβει δράση για να υποστηρίξει τους αγελαδοτρόφους που αντιμετωπίζουν απότομη πτώση των πωλήσεων γάλακτος λόγω της κρίσης του κορωνοϊού” αναφέρεται στην επιστολή του υπουργείου Γεωργίας της Γερμανίας. Ο κα Κλόκνερ υποστηρίζει ότι θα πρέπει να διατίθεται ιδιωτικός χώρος αποθήκευσης για την αποθήκευση μη πωλημένου γάλακτος σε σκόνη.

“Οι χαμηλότερες γερμανικές εξαγωγές γαλακτοκομικών προϊόντων, ειδικά προς την Ασία, προκαλούν ανησυχίες για περαιτέρω πτώση των τιμών” υπογραμμίζει η ίδια στην επιστολή της.

Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη εβδομάδα και σε συννενόηση με το Βερολίνο, ο υπουργός Γεωργίας της Γαλλίας, Ντιντιέρ Γκυγιάμ, έκανε παρόμοια “κλήση” στην Κομισιόν.

Παρά την προσωρινή αύξηση των πωλήσεων γάλακτος στα σούπερ μάρκετ, το πρόβλημα εντοπίζεται στο κλείσιμο των των εστιατορίων ενώ και οι εξαγωγές γαλακτοκομικών προϊόντων της Γερμανίας έχουν επίσης μειωθεί, σύμφωνα με τα όσα αναφέρει σε ξεχωριστή επιστολή της η Ένωση Γερμανών Αγροτών.

Επιπλέον, στην επιστολή της η Γερμανίδα υπουργός, είπε ότι άλλα αγροτικά προϊόντα, όπως το βόειο κρέας, τα φρούτα, τα λαχανικά και το κρασί, θα πρέπει επίσης να διατηρούνται υπό εντατική παρακολούθηση και να ληφθούν μέτρα στήριξης, εάν χρειαστεί.

Νωρίτερα το Agronews έγραφε

Μετατόπιση όχι μείωση ζήτησης για αγελαδινό σε Ελλάδα και Ευρώπη

Ζήτηση σαν να είναι Πάσχα, Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά μαζί, καλούνται να διαχειριστούν μεγάλες γαλακτοβιομηχανίες και συνεταιρισμοί σε ολόκληρη την Ευρώπη, την ίδια στιγμή που άλλες επιχειρήσεις γάλακτος ανακοινώνουν επιβράδυνση στις παραλαβές μέχρι και 20%.

Με τα ράφια στη λιανική σχεδόν παντού να αδειάζουν από συσκευασίες γάλακτος προτού προλάβουν να ανεφοδιαστούν, Γερμανοί και Γάλλοι παραγωγοί καταγγέλουν πως τους ζητήθηκε να μειώσουν την παραγωγή τους για να μην υπάρχει πρόβλημα στην αγορά. Ωστόσο, ένας από τους μεγαλύτερους συνεταιρισμούς παραγωγής γάλακτος της Γερμανίας, ο οποίος μάλιστα εφοδιάζει ενίοτε και την ελληνική αγορά, θεωρεί πως δεν υπάρχει κανένας λόγος για μείωση των παραδόσεων γάλακτος ή των τιμών. Κάθε άλλο μάλιστα, αφού οι πωλήσεις τους έχουν αυξηθεί έως και 40%. Από την άλλη, στη Βαυαρία διαπραγματεύονται μείωση των παραδόσεων σε ποσοστό 10 με 20%.

Αντίστοιχα φαινόμενα μετατόπισης της ζήτησης παρατηρούνται και στην εγχώρια αγορά, χωρίς ωστόσο να τίθεται λόγος για οποιαδήποτε μεταβολή στις ποσότητες ή τις τιμές. Τα μεγαλύτερα προβλήματα εντοπίζονται σε μικρότερες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται κυρίως στον κλάδο HORECA. Αναφέρεται ενδεικτικά ότι επιχείρηση παρασκευής παγωτών και επιδορπίων, για την οποία τέτοιο καιρό συνήθως οι πωλήσεις της ξεκινούσαν να προσεγγίζουν τα υψηλά επίπεδα της χρονιάς, φέτος η κίνηση είναι σχεδόν μηδενική. Ωστόσο η πραγματικότητα για μεγάλες βιομηχανίες είναι εντελώς διαφορετική, αφού στην κυριολεξία δεν προλαβαίνουν να εξυπηρετήσουν τις παραγγελίες από τη λιανική. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, προβληματική γαλακτοβιομηχανία της χώρας έχει πλέον εξαντλήσει όλα τα αποθέματά της, ενώ μια μείωση της τιμής ή των παραδόσεων στο παράδειγμα των βιομηχανιών της κεντρικής Ευρώπης δεν τίθεται στο τραπέζι.

Τοπικού χαρακτήρα οι επιπτώσεις της κρίσης

Από παντού φέρεται ότι αγοράζει μεγάλη γαλακτοβιομηχανία της χώρας, προκειμένου να καλύψει τη ζήτηση σε γάλα, ενώ υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με πρόσφατο ρεπορτάζ της Agrenda άλλη μεγάλη βιομηχανία της Ελλάδας ζητούσε μεγαλύτερες ποσότητες από συνεργαζόμενους παραγωγούς. Φαίνεται ότι το πρόβλημα στην εγχώρια αγορά περιορίζεται σε επιχειρήσεις με μικρό χαρτοφυλάκιο, αλλά και στην επιλογή των βιομηχανιών να επιβάλλουν στους παραγωγούς τη μέση τιμή ΕΛΟΓΑΚ. Προβληματικές βιομηχανίες κρατούν χαμηλά τον πήχη, σε μια περίοδο που μια αύξηση της τιμής θα ήταν δυνατή λόγω της ζήτησης. Όπως εξηγούν άνθρωποι της αγοράς, υπάρχουν μεν παραγωγοί με σημαντικές ποσότητες "καβάντζα” το τρέχον διάστημα, ωστόσο αποτελούν εξαίρεση του ελληνικού κανόνα, με τις όποιες επιπτώσεις της κρίσης να έχουν “τοπικό χαρακτήρα”.

Έντονη αναστάτωση της αλυσίδας εφοδιασμού στην Αμερική

Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού η γενική εικόνα της προβληματικής εδώ και τουλάχιστον πέντε χρόνια αγοράς γάλακτος των ΗΠΑ, θέλει τους παραγωγούς να δυσκολεύονται σημαντικά στη διάθεση του προϊόντος τους, σε μια περίοδο που η παραγωγικότητα των μονάδων βρίσκεται στα υψηλότερα επίπεδα του έτους. Παρά την έντονη ζήτηση για βασικά τρόφιμα, όπως είναι τα γαλακτοκομικά προϊόντα εν μέσω της πανδημίας του κορωνοϊού, η αλυσίδα εφοδιασμού γάλακτος έχει δει πλήθος διαταραχών, που εμποδίζουν τους παραγωγούς γαλακτοκομικών προϊόντων να εφοδιάσουν την αγορά.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία