BACK TO
TOP
Αιγοπροβατοτροφία

Επιβεβαιώνονται οι διεργασίες για φέτα και αιγοπρόβειο γάλα

Πλήρη επιβεβαίωση του ρεπορτάζ της Agrenda και του Agronews, αναφορικά με τις διεργασίες που λαμβάνουν χώρα στον κλάδο του αιγοπρόβειου γάλακτος και της φέτας, συνιστά η ανακοίνωση που εξέδωσε πριν από λίγη ώρα (Τρίτη 8 Οκτωβρίου) ο Εθνικός Κλαδικός Συνεταιρισμός «Αιγοπροβατοτρόφοι Ελλάδας» και αναφέρεται στα όσα συζητήθηκαν σε συνάντηση του Συνεταιρισμού με τον εκπρόσωπο της γαλακτοβιομηχανίας «Ελληνικά Γαλακτοκομεία Α.Ε.» Μιχάλη Σαράντη.

milk_3

Γιάννης Πανάγος

13
0

Στην ανακοίνωση παρατίθεται και το σχέδιο συμφωνίας 13 σημείων που παρουσιάζει στον τελευταίο φύλλο η Agrenda και η οποίο δύναται να βάλει τον κλάδο σε έναν καλύτερο δρόμο.

Αναλυτικά η ανακοίνωση έχει ως εξής:

 

ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΛΑΔΙΚΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ "ΑΙΓΟΠΡΟΒΑΤΟΤΡΟΦΟΙ ΕΛΛΑΔΑΣ"

Τη Τρίτη 1/10/2019 μετά από πρωτοβουλία της του Εθνικού Κλαδικού Συνεταιρισμού "ΑΙΓΟΠΡΟΒΑΤΟΤΡΟΦΟΙ ΕΛΛΑΔΑΣ" έγινε συνάντηση στα Τρίκαλα με την γαλακτοβιομηχανία “ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΓΑΛΑΚΤΟΚΟΜΕΙΑ Α.Ε.” και του εκπροσώπου της  του κ. Μιχάλη Σαράντη.

Μετά από πολύωρη συζήτηση κατά την οποία συζητήθηκαν ανοιχτά, ίσως για πρώτη φορά, όλα τα ζητήματα που απασχολούν τους αιγοπροβατοτρόφους, τις βιομηχανίες παραγωγής φέτας, τις προοπτικές της φέτας στην εγχώρια και διεθνή αγορά, τις αδυναμίες των ελεγκτικών μηχανισμών, την ακατανόητη καθυστέρηση ίδρυσης και λειτουργίας της Διεπαγγελματικής Φέτας, αποφασίστηκε:

Ο ορισμός πολύ σύντομα μιας επίσημης πλέον συνάντησης, με την ευθύνη του Εθνικού Κλαδικού Συνεταιρισμού "ΑΙΓΟΠΡΟΒΑΤΟΤΡΟΦΟΙ ΕΛΛΑΔΑΣ". Στη συνάντηση θα κληθούν να συμμετάσχουν όλοι οι εμπλεκόμενοι στην παραγωγή και προώθηση της Φέτας, καθώς και οι επίσημοι δημόσιοι φορείς και οι ελεγκτικοί μηχανισμοί. Στόχος της συγκεκριμένης συνάντησης είναι να υπογραφεί κατά τη διάρκεια αυτής ένα επίσημο σύμφωνο συνεργασίας με τις παρακάτω γενικές αρχές.
1.Mε πρωτοβουλία του Εθνικού Κλαδικού Συνεταιρισμού "ΑΙΓΟΠΡΟΒΑΤΟΤΡΟΦΟΙ ΕΛΛΑΔΑΣ" να γίνει προσπάθεια συνάντησης με όλους του τυροκόμους για να ληφθούν αποφάσεις για το μέλλον της φέτας.
2.Δέσμευση όλων των μεταποιητών ότι σε εγκαταστάσεις που παράγεται ΦΕΤΑ, δεν θα εισέρχεται εισαγόμενο αιγοπρόβειο γάλα.
3.Τοποθέτηση GPS στα βυτία συλλογής γάλακτος για έλεγχο δρομολογίου και στάσεων.
4. Στις 5 πύλες εισόδου της χώρας να ελέγχονται όλα τα βυτία μεταφοράς γάλακτος. Σε περίπτωση που χρειαστεί επιπλέον προσωπικό ή υπερωρίες στην εργασία τους, το κόστος θα βαραίνει τον ΕΛΓΟ.
5.Στο ΔΣ του ΕΛΓΟ να υπάρχει εντεταλμένος σύμβουλος ελέγχων και να είναι εκπρόσωπος των κτηνοτρόφων με τα απαραίτητα προσόντα.
6.Τα μέλη της Διεπαγγελματικής, να υπογράφουν υπεύθυνη δήλωση ότι επιτρέπουν σε πενταμελή επιτροπή της Διεπαγγελματικής να ελέγχουν τους χώρους παραγωγής (ΠΟΠ τυριών) 24 ώρες το εικοσιτετράωρο.

7.Έλεγχος των υποδομών προστασίας του περιβάλλοντος σε κάθε παραγωγική μονάδα φέτας.

8.Στη Διεπαγγελματική θα μπορούν να μπαίνουν μόνο φορείς και οργανώσεις που έχουν κτηνοτροφική οικονομική δραστηριότητα (συνεταιρισμοί, ομάδες παραγωγών, σύνδεσμοι επιχειρήσεων κλπ).

9.Διαχείριση από την Διεπαγγελματική των εισφορών που υφίστανται για το αιγοπρόβειο γάλα και σήμερα γίνονται από τον ΕΛΓΟ Δήμητρα.

  1. Διαχείριση από την Διεπαγγελματική όλων των προγραμμάτων για την διαφήμιση & προβολή του προϊόντος στη διεθνή αγορά.

11.Ανάπτυξη νέων δράσεων για την βελτίωση της ποιότητας της φέτας με βάση την υγρασία, την συσκευασία, τις καλλιέργειες & την ποιότητα του γάλακτος πχ βιολογικού.

12.Περιπτώσεις στις οποίες γίνεται αντιληπτές αξιόποινες παραβάσεις θα αναλαμβάνει η Διεπαγγελματική την εξιχνίαση τους. 

Φυσικά στις παραπάνω γενικές αρχές μπορεί να προστεθεί οποιαδήποτε πρόταση από οποιοδήποτε συμμετέχοντα φορέα με τη σύμφωνη γνώμη όλων.

Μετά την υπογραφή του συγκεκριμένου συμφώνου θα ενεργοποιηθεί ένα άτυπο συμβούλιο από τους συμμετέχοντες, το οποίο και θα προχωρήσει άμεσα σε δράσεις εφαρμογής του.

Οι κτηνοτρόφοι και όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς που συμμετέχουν στην παραγωγή της Φέτας, αναλαμβάνουν πλέον την τύχη των προϊόντων τους στα χέρια τους.

Καλούν όσους θέλουν να συμμετέχουν στην προσπάθεια αυτή να είναι συνοδοιπόροι.

Η ΦΕΤΑ ΕΙΝΑΙ ΤΩΝ ΠΑΡΑΓΩΓΩΝ ΤΗΣ ΚΑΙ ΑΥΤΟΙ ΑΝΑΛΑΜΒΑΝΟΥΝ ΤΗΝ ΤΥΧΗ ΤΗΣ.

 Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                              

ΑΝΘΟΠΟΥΛΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ                       

Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΑΝΤΩΝΙΟΥ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ

Το ρεπορτάζ των προηγούμενων ημερών στην Agrenda και στο Agronews

Συµφωνία κυρίων αποκαθιστά τη φέτα και την υπεραξία της

∆έσµη 13 σηµείων µε πρωτοβουλία Μιχάλη Σαράντη και συµµετοχή των συνεταιρισµών αιγοπροβατοτρόφων


Σχέδιο συµφωνίας που θα µπορούσε να αποτελέσει βάση για µια ουσιαστική και ισότιµη συνεργασία παραγωγών και µεταποιητών, επεξεργάζονται τα τελευταία 24ωρα γνήσιοι εκπρόσωποι συνεταιρισµών αιγοπροβατοτρόφων και καταξιωµένοι τυροκόµοι. Η πρωτοβουλία βάζει σαν στόχους να κατοχυρωθεί η ποιότητα της φέτας, να διευκολυνθεί η διείσδυσή της στις αγορές και να κατανεµηθεί αναλογικά και ισότιµα η προστιθέµενη αξία της µεταξύ των κρίκων της παραγωγικής αλυσίδας. Της πρωτοβουλίας δείχνει να ηγείται αυτή τη φορά ο γαλακτοβιοµήχανος Μιχάλης Σαράντης (Ελληνικά Γαλακτοκοµεία Α.Ε.) και συµµετέχουν οι σηµαντικότεροι κλαδικοί συνεταιρισµοί αιγοπροβατοτρόφων, µε στελέχη όπως ο Γιώργος Βαϊόπουλος από την Καρδίτσα, ο Τάσος Αντωνίου από το Λιβάδι κ.α.

Οι πληροφορίες θέλουν αυτή την προσπάθεια να ανοίγει το δρόµο για επαναπροσδιορισµό της σχέσης ανάµεσα στους παραγωγούς και τις επιχειρήσεις παρασκευής της Φέτας,  µετά από µια τριετία ασυνεννοησίας, που πήγε πίσω τον κλάδο της φέτας και ζηµίωσε -πρώτα και κύρια- τους αιγοπροβατοτρόφους. Το σχέδιο συµφωνίας προβλέπει ξεκάθαρα ότι σ’ αυτές τις συζητήσεις θα έχουν λόγο από δω και µπρος µόνο οι συµµετέχοντες ενεργά στην παραγωγική διαδικασία. Μ’ αυτή την έννοια, το τελικό σχέδιο συνιστά κατά κάποιο τρόπο νέα αφετηρία και για τη ∆ιεπαγγελµατική Οργάνωση της Φέτας  από την οποία θα πρέπει να αποκλειστούν συνδικαλιστές και συνδικαλιστικές οργανώσεις χωρίς παραγωγικό αντικείµενο, οι οποίοι θολώνουν συνήθως το περιεχόµενο των συνεννοήσεων και αποπροσανατολίζουν τους συντελεστές του κλάδου από τα πραγµατικά ζητήµατα. Άλλωστε, η συµµετοχή στις ∆ιεπαγγελµατικές µόνο των πραγµατικά συµµετεχόντων στην παραγωγική διαδικασία, είναι κάτι που προβλέπεται και από τους κοινοτικούς κανονισµούς. Με δεδοµένο λοιπόν ότι η υπό διαµόρφωση συµφωνία εκφράζει κατά κύριο λόγο τις γνήσιες δυνάµεις της παραγωγής, δεν θα µπορούσε παρά να τύχει αναγνώρισης και υποστήριξης και από τις δηµόσιες αρχές και φυσικά από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, το οποίο τον τελευταίο καιρό δείχνει να αγωνιά ιδιαιτέρως για τα θέµατα αυτά και δη για την υπόθεση της ∆ιεπαγγελµατικής της Φέτας. Σηµειωτέον ότι µε βάση το πνεύµα του υπό συζήτηση σχεδιασµού, προβλέπονται δεσµεύσεις για έλεγχο και µάλιστα µε GPS όλων των βυτίων που διακινούν γάλα, αυστηρή τήρηση της διαδικασίας παρασκευής της φέτας µε µέριµνα και της ∆ιεπαγγελµατικής, βούληση για ενδυνάµωση της φήµης του προϊόντος στις αγορές (διεθνώς) και  αναγνώριση της ανάγκης, σηµαντικό µέρος της προστιθέµενης αξίας να επιστρέφει στους παραγωγούς.               

 
Φέτα 5,5 ευρώ και γάλα καρφί στο 1,05 ευρώ

Στο σκεπτικό της νέας συνεργασίας παραγωγών και γαλακτοβιοµηχανίας θεµέλιο λίθο αποτελεί η κατοχύρωση της πραγµατικής αξίας της φέτας, έτσι ώστε η τιµή της να συµφέρει και να κατανέµεται ανάλογα σε παραγωγούς και µεταποιητική βιοµηχανία.
Με άλλα λόγια, η πρωτοβουλία έχει σαν κεντρική της ιδέα την προσπάθεια η τιµή της φέτας να ξεκινάει από τα 5,5 ευρώ το κιλό, έτσι ώστε και η τιµή του αιγοπρόβειου γάλακτος να ξεκινάει από το ένα ευρώ και πέντε λεπτά (1,05 ευρώ), κάτι για το οποίο υπάρχει σχετική δέσµευση από την οργανωµένη µεταποιητική βιοµηχανία και εν προκειµένω από τον εκπρόσωπο της Ελληνικά Γαλακτοκοµεία Α.Ε., Μιχάλη Σαράντη. Ο ίδιος δεσµεύθηκε το θέµα να επανέλθει σε ανοικτή συνάντηση - ηµερίδα, παρουσία ενδεχοµένως και της πολιτικής ηγεσίας, στα Τρίκαλα. Από
την πλευρά των παραγωγών εκπροσωπήθηκαν περισσότεροι από δέκα παραγωγικοί συνεταιρισµοί της Κεντρικής και Βόρειας Ελλάδας κυρίως.

 

 

Περιφρούρηση για το γάλα και τη φέτα σε όλα τα στάδια 

  

  1. ∆έσµευση όλων των µεταποιητών ότι σε εγκαταστάσεις που παράγεται ΦΕΤΑ, δεν θα εισέρχεται εισαγόµενο αιγοπρόβειο γάλα.
  2. Τοποθέτηση GPS στα βυτία συλλογής γάλακτος για έλεγχο δροµολογίου και στάσεων.
  3. Στις 5 πύλες εισόδου της χώρας να ελέγχονται όλα τα βυτία µεταφοράς γάλακτος. Σε περίπτωση που χρειαστεί επιπλέον προσωπικό ή υπερωρίες στην εργασία τους, το κόστος θα βαραίνει τον ΕΛΓΟ. Ως τότε αναλαµβάνουµε το κόστος εµείς.
  4. Στο ∆Σ του ΕΛΓΟ να υπάρχει εντεταλµένος σύµβουλος ελέγχων και να είναι κτηνοτρόφος µε τα απαραίτητα προσόντα.
  5. Τα µέλη της ∆ιεπαγγελµατικής, να υπογράφουν υπεύθυνη δήλωση ότι επιτρέπουν σε πενταµελή επιτροπή της να ελέγχουν τα εργοστάσια παραγωγής (ΠΟΠ τυριών) 24 ώρες το εικοσιτετράωρο.
  6. Έλεγχος των υποδοµών προστασίας του περιβάλλοντος σε κάθε παραγωγική µονάδα φέτας.
  7. Στη ∆ιεπαγγελµατική θα µπορούν να µπαίνουν µόνο ενεργοί συνεταιρισµοί. Οργανώσεις που έχουν µόνο σφραγίδα, δεν εκπροσωπούν ενεργούς κτηνοτρόφους και δεν έχουν στην διαχείριση τους ποσότητες γάλακτος, δεν θα είναι αποδεκτοί στην οργάνωση.
  8. ∆ιαχείριση από τη ∆ιεπαγγελµατική των εισφορών που υφίστανται για το αιγοπρόβειο γάλα και σήµερα γίνονται από τον ΕΛΓΟ ∆ήµητρα.
  9. ∆ιαχείριση από τη ∆ιεπαγγελµατική όλων των προγραµµάτων για την διαφήµιση & προβολή του προϊόντος στη διεθνή αγορά.
  10. Ανάπτυξη νέων δράσεων για την βελτίωση της ποιότητας της φέτας µε βάση την υγρασία, την συσκευασία, τις καλλιέργειες και την ποιότητα του γάλακτος πχ βιολογικού.
  11. Έλεγχος καταλληλόλητας και συµβατότητας του ντόπιου ελληνικού γάλακτος σε ό,τι αφορά παραγόµενες φυλές αιγοπροβάτων και χρησιµοποιούµενες ζωοτροφές.
  12. Αναπροσαρµογή των προδιαγραφών και λύση των προβληµάτων που υφίστανται στην παραγωγή και συσκευασία του προϊόντος ενσωµατώνοντας όλες τις νέες λύσεις που δίνει η τεχνολογία και απαιτούν οι διεθνείς αγορές (πχ φέτα crumbled, πλαστικές συσκευασίες κατά την πήξη, ωρίµανση και διακίνηση του προϊόντος). Ηµιάπαχη, µαλακή, σκληρή κλπ.

Περιπτώσεις στις οποίες γίνεται  καταγγελία χωρίς να γίνεται κατάθεση στοιχείων στον εισαγγελέα, θα µηνύεται από τη ∆ιεπαγγελµατική.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία