BACK TO
TOP
Αιγοπροβατοτροφία

Εξαφανισμένοι οι έμποροι στην αγορά αβεβαιότητα για τα αμνοερίφια

Σε κλίμα αβεβαιότητας αναφορικά με την διάθεση των ζώων βρίσκονται τις ημέρες αυτές κτηνοτρόφοι στις περισσότερες περιοχές της χώρας, αφού το εμπόριο έχει παγώσει, ενώ ο κορωνοϊός έχει βάλει ένα μεγάλο ερωτηματικό στις εξαγωγές των αμνοεριφίων σε Ιταλία και Ισπανία ενόψει του Πάσχα των Καθολικών.

lambhug

147
0

Όπως εξηγούν στην Agrenda παραγωγοί, από την τρέχουσα εμπορική περίοδο είχαν μεγάλες προσδοκίες δεδομένης της υψηλότερης σε σχέση με πέρυσι βάσης από την οποία ξεκίνησαν τον Φεβρουάριο να διαπραγματεύονται με εμπόρους την τιμή των ζώων. Συμφωνίες κλείστηκαν και οι κτηνοτρόφοι προχώρησαν στην αγορά ζωοτροφών για τα νεαρά αρνιά και τα κατσίκια, ενώ μέχρι και την προηγούμενη εβδομάδα, παρά την κατάσταση στην Ιταλία και την διαφαινόμενη εξέλιξη στην ελληνική επικράτεια, η αγορά κινούταν με ομαλούς ρυθμούς.
Ας αναφερθεί πως οι εξαγωγές στην γειτονική χώρα ξεπέρασαν την προηγούμενη χρονιά τα 500.000 ζώα, ενώ την περίοδο των Χριστουγέννων τόσο οι Ιταλοί όσο και οι Ισπανοί, έδειξαν ιδιαίτερη προτίμηση στα ελληνικά αμνοερίφια. Με αυτά τα δεδομένα κινούνταν τους τελευταίους μήνες οι κτηνοτρόφοι.

Ωστόσο η καραντίνα στην οποία μπήκε η αγορά τις τελευταίες ημέρες, έκανε άφαντους τους εμπόρους. “Εμείς είχαμε πει πως γύρω στις 10 Μαρτίου θα είναι έτοιμα τα αρνιά μας. Τώρα τους παίρνουμε τηλέφωνο και ούτε καν μας το σηκώνουν” αναφέρει κτηνοτρόφος στην Agrenda.

Παράλληλα, όσο τα ζώα μεγαλώνουν και οι κτηνοτρόφοι δεν μπορούν να τα στείλουν στο σφαγείο, τόσο μεγαλώνει και το κόστος και η ζημιά για αυτούς, αφού πλέον “έχουν μεγαλώσει και τρώνε όσο τα πρόβατα. Μάλιστα αρκετά είναι αρσενικά, οπότε δεν είναι ότι μεγαλώνει και το κοπάδι έτσι”, εξηγεί ο ίδιος.

Σε ό,τι αφορά στις τιμές, τα αρνιά κυμαίνονταν από τα 4,30 μέχρι και τα 4,50 ευρώ το κιλό στο σφαγείο σε περιοχές της Θεσσαλίας και της Μακεδονίας, ενώ τα κατσίκια πληρώνονταν περί τα 4 με 4,20 ευρώ το κιλό. Βέβαια μέχρι τα μέσα Απριλίου το διάστημα είναι μεγάλο για να προχωρήσει κανείς σε κάποια εκτίμηση, ειδικά με τον τρόπο που τελευταία αλλάζουν τα δεδομένα στις αγορές.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, η Ομοσπονδία Κτηνοτροφικών Συλλόγων Περιφέρειας Θεσσαλίας συνεδρίασε χθες με τηλεφωνική συνδιάσκεψη και εξέδωσε την παρακάτω ανακοίνωση, όπου ζητά ορισμένα εφικτά μέτρα στήριξης των κτηνοτρόφων σε αυτές τις δύσκολες εβδομάδες:

«Ο κτηνοτρόφος δεν μπορεί να απουσιάσει ούτε μια μέρα από την εργασία και το κοπάδι του. Ακόμη και άρρωστος θα πρέπει να πάει στο κοπάδι να αρμέξει και να ταΐσει. Αυτό τον κάνει μια ιδιαίτερη περίπτωση επαγγελματία την οποία το κράτος έχει υποχρέωση να στηρίξει και να στηριχτεί από αυτόν. Καθώς όλοι γνωρίζουμε πως ακόμη και σε μια πανδημία τα πρώτα αγαθά που αναζητά κανείς είναι το γάλα και το κρέας.

Στα πλαίσια της στήριξης του κράτους προς τους κτηνοτρόφους, ζητάμε να φροντίσει το κράτος ώστε να απορροφηθούν πρώτα τα ελληνικά αμνοερίφια σε ότι αφορά τις ανάγκες για το Πάσχα (και σε μια αξιοπρεπή και βιώσιμη τιμή/κιλό) και έπειτα, ΑΝ υπάρχει, περεταίρω ζήτηση να απορροφηθούν τυχόν εισαγόμενα. Και αναρωτιόμαστε πώς γίνεται στα κρεοπωλεία να υπάρχει ζήτηση από το καταναλωτικό κοινό και τα αμνοερίφια να έχουν 4 ευρώ το κιλό (τιμή εξευτελιστική για την ποιότητα του κρέατος που προσφέρουμε).

Ένα άλλο μέτρο άμεσης στήριξης του κτηνοτροφικού κλάδου είναι η άμεση καταβολή της συνδεδεμένης του αιγοπρόβειου και μάλιστα προτείνουμε να είναι αυξημένη μέχρι το ποσό των 30 ευρώ ανά ζώο, λόγω της παντελούς έλλειψης ρευστότητας των κτηνοτρόφων αυτόν τον καιρό.
Κλείνοντας, προτρέπουμε κι εμείς από την πλευρά μας το κοινό να ακολουθεί τις οδηγίες των ειδικών σε ότι αφορά τα μέτρα πρόληψης κατά του κορονοϊού και να έχει δύναμη και και κουράγιο σε αυτή τη δύσκολη περίοδο για τη χώρα μας, καθώς η σκέψη μας είναι και στους φύλακες των συνόρων μας, που δίνουν καθημερινή μάχη για να είμαστε εμείς ασφαλής.»

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία