BACK TO
TOP
Θεσμικά

Πουθενά οι αγρότες στα μέτρα, θέμα ενίσχυσης ή συμψηφισμών με ΔΕΗ

Ζωηρές αντιδράσεις καταγράφονται από την πλευρά των αγροτών για το γεγονός ότι μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν πουθενά, τουλάχιστον ονομαστικά ως κλάδος, στο δεύτερο πακέτο μέτρων και διευκολύνσεων που ανακοίνωσε η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού, ενώ ελάχιστη σημασία έχουν γι’ αυτούς κάποιες επί μέρους ρυθμίσεις για ελεύθερους επαγγελματίες.

agrotes_biblio_ergaton

Γιάννης Πανάγος

87
5

Ανάμεσα στα μεγάλα και κρίσιμα ζητήματα που αντιμετωπίζουν αυτό τον καιρό οι αγρότες περιλαμβάνονται οι οφειλές προς τη ΔΕΗ και η ανάγκη επανασύνδεσης του ρεύματος, καθώς βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη οι εαρινές εργασίες και καθίστανται υποχρεωτικά πρώτα ποτίσματα. Τις τελευταίες μέρες επανέρχεται επιτακτικά το θέμα του συμψηφισμού υποχρεώσεων προς την Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού, με απαιτήσεις των αγροτών από το Δημόσιο και φορείς δημόσιου χαρακτήρα, όπως ο ΕΛΓΑ, ο ΟΠΕΚΕΠΕ κ.α.

Το δεύτερο μεγάλο θέμα είναι η δυνατότητα των αγροτών να χρηματοδοτηθούν από τις τράπεζες, είτε με άμεση και πλήρη λειτουργία της Κάρτας του Αγρότη για το 2020, διαδικασία που κολλάει στη διακοπή συμπλήρωσης των δηλώσεων ΟΣΔΕ, είτε και με την επέκταση των χρηματοδοτικών δυνατοτήτων των αγροτών προκειμένου να στηρίξουν τη δραστηριότητά τους αυτή την κρίσιμη περίοδο. Εδώ οι πληροφορίες θέλουν τον υπουργό Μάκη Βορίδη, να βρίσκεται σε διαβούλευση με τις τράπεζες προκειμένου να υπάρξει άμεσα μια λύση στο θέμα της ενεργοποίησης της Κάρτας Αγρότη για το 2020, ανεξαρτήτως του αν υπέβαλλαν ή όχι νέα δήλωση ΟΣΔΕ. Παράλληλα θα πρέπει να επανεξετασθεί βέβαια και το θέμα της λειτουργίας της ηλεκτρονικής βάσης του ΟΣΔΕ, λειτουργία η οποία είναι ανεξάρτητη από την υποδοχή ή όχι δηλώσεων από τα ΚΕΔ και εξυπηρετεί ποικιλοτρόπως τις συναλλαγές των αγροτών τόσο με τις τράπεζες όσο και με τα ταμεία και τις λοιπές δημόσιες αρχές. 

Ακόμα, μείζον θέμα τίθεται με τις καθυστερήσεις ή τις μειωμένες αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ, με αποτέλεσμα να πληθαίνουν τα αιτήματα για άμεση καταβολή προκαταβολών προς τους αγρότες, εκεί όπου οι ζημιές ήταν οφθαλμοφανείς, ανεξάρτητα από την πρόοδο του έργου εξατομίκευσης των ζημιών. Μια τέτοια προκαταβολή ή μια τέτοια βεβαίωση θα μπορούσε να λειτουργήσει συμψηφιστικά με παλιότερα χρέη προς τη ΔΕΗ ή και με επικείμενες δαπάνες για ηλεκτροδότηση.

Οι πληροφορίες θέλουν τον υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Κώστα Σκρέκα να έχει προχωρήσει σε συζητήσεις με τη ΔΕΗ για τα θέματα αυτά και να αναμένει τη γραπτή απάντηση της εταιρείας, η οποία σημειωτέον, αντιμετωπίζοντας τα δικά της προβλήματα ρευστότητας εμφανίζεται αδιάλλακτη. Υψηλά ιστάμενοι της επιχείρησης θέτουν καθαρά θέμα επιδότησης της εταιρείας από το κράτος προκειμένου να προβεί σε οποιαδήποτε παραχώρηση ή ρύθμιση προς τους αγρότες. Είναι πάντως βέβαιο ότι υπό τις παρούσες συνθήκες κάτι θα πρέπει να γίνει.  

Νωρίτερα το Agronews έγραφε:

Την ανάγκη να παραμείνει ανοικτή η ηλεκτρονική βάση του ΟΣΔΕ, ανεξάρτητα από την προσέλευση ή όχι των αγροτών στα Κέντρα Υποδοχής Δηλώσεων, επισημαίνουν οι αγρότες σε όλη τη χώρα, καθώς η ξαφνική διακοπή λειτουργίας της ηλεκτρονικής πλατφόρμας δημιουργεί ποικίλα προβλήματα στον αγροτικό κόσμο και κυρίως εμποδίζει κάθε δυνατότητα χρηματοδότησης των αγροτικών επιχειρήσεων εν όψει των μεγάλων υποχρεώσεων της εαρινής περιόδου.
Όπως δηλώνει στο Agronews αγρότης με καλή αντίληψη της πραγματικότητας στον αγροτικό χώρο, η μη προσέλευση των αγροτών στη Κέντρα Υποδοχής Δηλώσεων είναι άλλο και είναι κάτι διαφορετικό η «πλήρης αναστολή για 15 μέρες της διαδικασίας υποδοχής αιτήσεων ΟΣΔΕ του έτους 2020» που ανακοίνωσε κάπως επιπόλαια, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Μάκης Βορίδης.

Ο υπουργός έσπευσε μάλιστα να διαβεβαιώσει τους παραγωγούς πως το γεγονός αυτό «δεν πρόκειται να διαταράξει την ομαλή διεξαγωγή της διαδικασίας και την έγκαιρη ολοκλήρωση της υποβολής των αιτήσεων τους», έχοντας προφανώς υπόψη την παράταση κατά ένα μήνα (μέχρι 15 Ιουνίου) της σχετικής προθεσμίας την οποία ανακοίνωσε η Κομισιόν.

Το θέμα δεν είναι αν θα γίνουν κάποια στιγμή οι δηλώσεις. Το ζήτημα είναι ότι η διαδικασία υποβολής της δήλωσης «ξεκλειδώνει» μια σειρά από λειτουργίες, μεταξύ των οποίων και η χρηματοδοτικές διαδικασίες των αγροτών, κάτι το οποίο δεν μπορεί να περιμένει μέχρι τις 15 Ιουνίου ή και πολύ αργότερα.

Η βιαστική, όπως φαίνεται απόφαση για αναστολή της διαδικασίας υποδοχής αιτήσεων που προφανώς έχει να κάνει με τα μέτρα κατά του κορωνοϊού, συνοδεύτηκε από τη λάθος κίνηση διακοπής της λειτουργίας της ηλεκτρονικής βάσης του ΟΣΔΕ, κάτι το οποίο εξυπηρετεί μόνο τον «τεχνικό σύμβουλο»  του ΟΠΕΚΕΠΕ και κανέναν άλλο. Σηειωτέον ότι αυτές τις μέρες, όλοι δουλεύουν ηλεκτρονικά (τηλεργασία).

Ο τρόπος που επέλεξε, κατόπιν κακών εισηγήσεων, η διοίκηση του ΟΠΕΚΕΠΕ και η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, επιφέρει τα ακριβώς αντίθετα αποτελέσματα απ’ αυτά που έχει σήμερα ανάγκη ο αγροτικός χώρος. Διακόπτει επί της ουσίας κάθε λειτουργία εμπλουτισμού της ηλεκτρονικής βάσης, δηλαδή οίκοθεν ή με τη βοήθεια τρίτου, ηλεκτρονική υποβολή της αίτησης ΟΣΔΕ 2020, κάτι το οποίο με τη σειρά του, δυσκολεύει κάθε συναλλαγή των αγροτών με τις τράπεζες (Κάρτα Αγρότη), με τα καταστήματα αγροτικών εφοδίων (προμήθεια εισροών), με τις διαχειριστικές αρχές του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης, με τις εταιρείες προμήθειας αγροτικού εξοπλισμού κ.α.

Σημειωτέον ότι πολλοί αγρότες διαμαρτύρονται επίσης για το γεγονός ότι ανάμεσα στα άλλα εμπορικά καταστήματα, κλείνουν ατυχώς από σήμερα και τα καταστήματα που διαθέτουν στοιχεία αγροτικού εξοπλισμού, δηλαδή κλαδευτικά, αλυσοπρίονα, ανοξείδωτα δοχεία κ.α. τα οποία είναι επίσης πολύ αναγκαία για αντίστοιχες προμήθειες των αγροτών, τώρα που οι δουλειές στο χωράφι έχουν ανοίξει.
Θα πρέπει κι εδώ να γίνει μια ειδικότερα επεξεργασία των δεδομένων, αν θέλουμε να προχωρήσει η αγροτική παραγωγή και αν θέλουμε σε λίγο καιρό να έχουμε τα απαραίτητα για την διατροφή του κόσμου, ειδικά τώρα που κλείνουν σταδιακά τα σύνορα και δυσκολεύουν οι εμπορευματικές συναλλαγές ακόμα και με τις χώρες τις Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σχόλια (5)
Προσθήκη σχολίου

22-03-2020 18:23Σιδηρόπουλος Νικος

Να μην παραγουμε τπτ..μονο για μας ..Γιατί μας έχουν την τελευταία τρύπα του ζουρνά..να δωσει καθολικα σε καθε οικογένεια 800...εστω αυτα τα ψιχουλα.Για τράπεζες κ καθε καπιταλα λεφτά υπάρχουν..για την Ελληνική οικογένεια μονο ..θα σας περιμένουν 4 μήνες να πληρωσετε αυτα που δεν εχετε..απολυτη ξεφτιλες μια ζωη

Απάντηση

20-03-2020 11:20Κωστας Σελλας

Κανένα μέτρο για τους αγρότες ούτε καν αναφορά λες κ δεν υπάρχουμε και ότι όλα είναι καλά. Ας δώσει ο οπεκεπε αυτά που οφείλει άμεσα σας μιλάω για ενιαία ενυσχυση 2014 - 2015

Απάντηση

19-03-2020 19:30Nikolaos

Και όλοι οι μικροαγροτες πρέπει να λάβουν το έκτακτο βοήθημα των 800 ευρώ χωρίς εξαιρέσεις

Απάντηση

18-03-2020 20:20Fanis

Για τις επιχειρισεις που τις επηρεασαν τα μετρα για τον κορονοιο βρηκαν αμεσως χρηματα .Για τους αγροqτες που και εμεις θα πληγουμε απο τα μετρα αυτα και που ξεκιναμε την καλλιεργεια με αντιξοες καιρικες συνθηκες ανομβρια υψηλη θερμοκρασια υγρασια καθως η ελλειψη ρευστοτητας λογω τις καταρευσης των τιμων των προιοντων μας ουτε κουβεντα.

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (1)
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Προγράμματα Πληρωμές