BACK TO
TOP
Δενδροκηπευτικά

Στήσιμο στα 70 λεπτά για το ακτινίδιο, ανάγκη για επενδύσεις σε υποδομές

«Ζεστό» παραµένει το ενδιαφέρον της διεθνούς αγοράς για ελληνικό ακτινίδιο, αν και οι ρυθµοί της ζήτησης υπολείπονται των προσδοκιών που είχαν καλλιεργηθεί εσχάτως στις τάξεις εξαγωγέων του προϊόντος περί επικείµενης «έκρηξης» των παραγγελιών εντός Ιανουαρίου.

35_pin_10

Λεωνίδας Λιάμης

95
0
Οι τιµές στο συσκευασµένο προϊόν των 100 γραµµαρίων κυµαίνονται µεταξύ των 1,05-1,40 ευρώ το κιλό, ανάλογα τον πελάτη και την αγορά προορισµού και παρότι θεωρούνται καλές, είναι αρκετά χαµηλότερες έναντι εκείνων που αποσπά το ανταγωνιστικό ακτινίδιο από την Ιταλία. 

Στο «χέρι» του παραγωγού αντίστοιχα φαίνεται να «κλειδώνει», για την πλειονότητά τους, τουλάχιστον, ένα «στήσιµο» κοντά στα 70 λεπτά το κιλό µε µια συν - πλην απόκλιση της τάξης των 3–5 λεπτών. Το επίπεδο αυτό είναι µακράν από τα καλύτερα των τελευταίων ετών, αλλά µετριάζεται για πολλούς από τη µείωση των στρεµµατικών αποδόσεων.

«Η ροή είναι ελαφρώς υποτονική το τελευταίο χρονικό διάστηµα, αλλά σίγουρα δεν προκαλεί ανησυχία. Αν και δεν είχαµε την έξαρση ζήτησης που αναµενόταν, επειδή τόσο εµείς, όσο και οι Ιταλοί είχαµε µικρότερη παραγωγή, ήδη περίπου το 60% της περσινής παραγωγής έχει πουληθεί», τονίζει ο γενικός διευθυντής της ΕΑΣ Καβάλας, Κλέαρχος Σαραντίδης.

Θετική χαρακτηρίζει την εικόνα της εµπορίας και ο επικεφαλής της Ζευς Ακτινίδια, από την Πιερία, ∆ηµήτρης Μανώσης, ο οποίος σηµειώνει πως «τα προϊόντα φεύγουν χωρίς ιδιαίτερα προβλήµατα, ενώ ευχάριστο είναι πως και η συντήρησή τους γίνεται σωστά».

Βεβαιότητα ως προς την απορρόφηση της παραγωγής εκφράζει κι ο Άγγελος Ξυλογιάννης από το συνεταιρισµό Άρτας. «Η αλήθεια είναι πως για ένα διάστηµα το προϊόν είχε καθίσει. Όµως µετά τις παγωνιές στην Ισπανία και την Ιταλία, η ζήτηση για ακτινίδιο έχει επανακάµψει και νοµίζω ότι θα τραβήξει έτσι µέχρι το Μάιο. ∆εν µας φοβίζει πλέον τίποτα», είπε χαρακτηριστικά.

 

Με την εκκαθάριση 65 έως 75 λεπτά στον παραγωγό

Αναφορικά µε τις τιµές παραγωγού, οι συνοµιλητές µας επισηµαίνουν πως η εκκαθάριση θα δώσει έναν εύρος µεταξύ 0,65 έως 0,75 ευρώ το κιλό. «Θα µιλούσαµε για εξαιρετική χρονιά για τους παραγωγούς, αλλά σε κάποιες περιοχές είχαµε µειώσεις των στρεµµατικών αποδόσεων, οι οποίες στην περιοχή µας υπολογίζεται πως ήταν 10%-15% χαµηλότερα από πέρυσι», σηµείωσε ο κ. Σαραντίδης και προς επιβεβαίωση τόνισε πως η ΕΑΣ Καβάλας απορρόφησε φέτος γύρω στους 7.500 τόνους, που είναι περί το 10% κάτω από τον αρχικό προϋπολογισµό της.

Ακόµη µεγαλύτερες απώλειες κατέγραψαν οι παραγωγοί στην Άρτα, εκτιµά ο κ. Ξυλογιάννης. «Η µείωση πιθανώς να ξεπερνά και το 35% στην περιοχή µας, αλλά και πανελλαδικά είµαστε κάτω από το 2019», υποστήριξε και απέδωσε την εξέλιξη στο ό,τι «πέρυσι το χειµώνα οι θερµοκρασίες ήταν υψηλές και τα δέντρα δεν συµπλήρωσαν τις ώρες ψύχους που απαιτούνται για να έχουµε σωστή ανθοφορία».

Τις αιτιάσεις περί µη συµπλήρωσης των ωρών ψύχους συµµερίζεται και ο κ. Μανώσης, αλλά εκτιµά πως η µείωση της περσινής παραγωγής δεν είναι τόσο µεγάλη όσο παρουσιάζεται, καθώς «µπήκαν σε παραγωγή κι αρκετές νέες φυτείες, αναπληρώνοντας µέρος των απωλειών». Ανέφερε µάλιστα πως το 2020 η Ζευς Ακτινίδια συγκέντρωσε περί τους 7.000 τόνους, από 6.400 το 2019.

Σχολιάζοντας, τέλος τις νέες φυτεύσεις που συνεχίζονται, εξέφρασε το φόβο «µήπως η τάση κάποια στιγµή γυρίσει µπούµερανγκ για το προϊόν, διότι δυστυχώς δεν έχουµε τις υποδοµές να αποθηκεύσουµε σωστά τέτοιους όγκους».

 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία