BACK TO
TOP
Ροδάκινα

Όλα τα παραλαμβάνουν λίγα καλοπληρώνουν φέτος τα κομποστάδικα

Σε µια από τις πιο «άτσαλες» χρονιές, εξελίσσεται η φετινή για το βιοµηχανικό ροδάκινο, καθώς η έλλειψη οργάνωσης από την πλευρά των παραγωγών σε αντίθεση µε τον υψηλό βαθµό ελέγχου της κατάστασης από την ιδιωτική -κατά βάση- µεταποιητική βιοµηχανία, κάνουν τα πράγµατα δύσκολα.

symbirino

Γιάννης Πανάγος

19
2

Έτσι, σε µια χρονιά... χαλαζοχτυπηµένη, στη διάρκεια της οποίας καλλιεργήθηκε ζωηρή η εντύπωση ότι τα αχτύπητα ροδάκινα έχουν λιγοστέψει, εποµένως οι τιµές παραγωγού θα είναι υψηλές, οι βιοµήχανοι βρήκαν τελικά τον τρόπο να µπερδέψουν την κατάσταση και να στερήσουν, απ’ ότι φαίνεται, το κάτι παραπάνω από τους καλλιεργητές. Σηµειωτέον ότι ένα µήνα πριν αρχίσει η συγκοµιδή και ενώ ο καιρός είχε κάνει τη ζηµιά του, η Ένωση Κονσερβοποιών Ελλάδος είχε σπεύσει να ανακοινώσει τιµή παραλαβής των συµπύρηνων στα 26 λεπτά το κιλό. Κάποιοι εικάζουν σήµερα ότι «βιάστηκε» να το κάνει για να δελεάσει τους παραγωγούς, ώστε να µην αφήσουν τα ροδάκινα χωρίς την απαραίτητη καλλιεργητική φροντίδα, η οποία σε πολλές περιπτώσεις θα έπρεπε να είναι και αυξηµένη.

Στην πορεία όµως τα πράγµατα άλλαξαν. ∆ιαπιστώθηκε, καθώς φαίνεται, ότι αφενός η έκταση των ζηµιών δεν ήταν τόσο µεγάλη, αφετέρου η παραγωγή στα υπόλοιπα αγροκτήµατα πήγαινε αρκετά καλά. Γρήγορα λοιπόν οι βιοµήχανοι ξέχασαν τα 26 λεπτά και από την αρχή των εισκοµίσεων επιδίδονται σε µια σύνθετη πολιτική, η οποία µπερδεύει τα πράγµατα και φυσικά κόβει τιµή από τους παραγωγούς. Η µνήµη της χαλαζόπτωσης καθίσταται... επιλεκτική και έρχεται στην επιφάνεια µόνο και µόνο για να ρίξει ποιοτικά τα ροδάκινα στη δεύτερη κατηγορία (των 20 λεπτών) ή και στην τρίτη της χυµοποίησης (12 λεπτά το κιλό), ενώ για την πρώτη κατηγορία κανείς δεν δεσµεύεται για τίποτα!

Οι πληροφορίες θέλουν τους µεταποιητές να κινούνται συντονισµένα σε µια τακτική που αφήνει την ανώτερη τιµή ανοιχτή και τον προσδιορισµό της κατά βούληση, ακόµα και µε βάση το «βιογραφικό» του παραγωγού.

Αναλυτικό ρεπορτάζ στην εφημερίδα Agrenda που κυκλοφορεί, το Σάββατο 3 Αυγούστου             

Σχόλια (2)
Προσθήκη σχολίου

06-08-2019 00:57ΚΩΣΤΑΣ

Η κατάσταση είναι ακριβώς όπως την περιγράφεται, στα εργοστάσια σχηματίζονται ουρές αγροτών για παράδοση ροδάκινου, υποβαθμίζεται τεχνητά η ποιότητά του και ο αγρότης βρίσκεται στο δίλημμα να βάλει το αλυσοπρίονο. Πολλοί θα το κάνουν. Τότε οι βιομηχανίες θα ξεκινήσουν πάλι από την αρχή να παρακαλάνε τους αγρότες. Αυτές θα χάσουν τελικά αν δεν προσέξουν... Απαιτείται καλή συνεργασία και από τις δυο πλευρές.

Απάντηση

02-08-2019 14:07Zafeiriu Kostas

Οι βιομήχανοι μ αυτό τον τρόπο είναι σαν να "πυροβολούν τα πόδια τους". Οι καλλιεργητές θα μειώσουν τις καλλιεργητικές φροντίδες λόγω πολλών εξόδων, με αποτέλεσμα το προiόν να έχει χαμηλή ποιότητα και μείωση αγοραστικού ενδιαφέροντος από τους αγοραστές κομπόστας.

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία