BACK TO
TOP
Ροδάκινα

Με τις οργανώσεις να πιέζουν για 30 λεπτά, τη γνωστή «κλάψα» άρχισε πάλι η ΕΚΕ για τα συμπύρηνα

Με την παραγωγή συμπύρηνων ροδάκινων να προβλέπεται τουλάχιστον 100.000 τόνους χαμηλότερα από πέρσυ και τα αποθέματα κομπόστας να έχουν εξαντληθεί, ο νόμος της προσφοράς και της ζήτησης δικαιολογεί μια σοβαρή αύξηση της τιμής παραγωγού φέτος, έτσι ώστε οι παραλαβές να ξεκινήσουν από τα 30 λεπτά το κιλό, έναντι 25 λεπτών το κιλό τον περασμένο χρόνο.

rodakina_4_2

Γιάννης Πανάγος

82
2

Αντί αυτού, η Ένωση Κονσερβοποιών Ελλάδος (ΕΚΕ), ακολουθώντας την προσφιλή της τακτική, επιχειρεί για μια ακόμη φορά... να κρατήσει τη μπάλα χαμηλά και να αρχίσει τις εισκομίσεις στα τυφλά, επικαλούμενη τις «διαταραχές» και «αβεβαιότητες» οι οποίες ελάχιστη έχουν με τη φυσική αγορά του προϊόντος.

Μια πρώτη απάντηση στο club των μεταποιητών έρχεται από τον Αγροτικό Σύλλογο Σκύδρας ο οποίος σε ανακοίνωσή του κάνει λόγο ανεξέλεκτη κερδοσκοπία και παιχνίδια σε βάρος των καλλιεργητών, καλώντας παράλληλα τη βιομηχανία να ξεκαθαρίσει την τιμή με την οποία θα γίνονται οι παραλαβές των συμπύρηνων.

Να σημειωθεί ότι η μεγάλη μείωση της παραγωγής του προϊόντος φέτος είναι αποτέλεσμα της πλημμελούς καλλιεργητικής φροντίδας που επιδεικνύεται από την πλευρά πολλών παραγωγών, όχι βέβαια ως επιλογή αλλά ως αποτέλεσμα της οικονομικής δυσπραγίας, δηλαδή της δύσκολης θέσης στην οποία περιέρχονται χρόνο με το χρόνο οι καλλιεργητές.       

 

Αναλυτικά η ανακοίνωση της ΕΚΕ έχει ως ακολούθως:

 

Η φετινή χρονιά είναι πραγματικά διαφορετική και πρωτότυπη, έξω από κάθε περιθώριο προβλέψεων. Καμία μνήμη από προηγούμενες παραγωγές δε μπορούσε  να μας προετοιμάσει για το επίπεδο των διαταραχών που αντιμετωπίσαμε στο πρώτο εξάμηνο του 2020, ούτε και για τις αβεβαιότητες με τις οποίες θα μπούμε στην παραγωγή του συμπύρηνου ροδάκινου.

Στην παγκόσμια οικονομία, το ελεύθερο εμπόριο στο οποίο βασίστηκε η ελληνική πρωτοκαθεδρία στις εξαγωγές της κομπόστας βρίσκεται σε υποχώρηση, αφού δασμοί και εμπόδια στις εισαγωγές υψώνονται διαρκώς και από διαφορετικές χώρες. Σε αυτό ήρθε να προστεθεί η πανδημία που επηρέασε όλους τους κλάδους της οικονομίας πολλαπλώς.

Η χρονιά που τελειώνει χαρακτηρίστηκε από την επιβολή τιμωρητικών δασμών στα μεταποιημένα φρούτα από τις ΗΠΑ και από αυξημένη ζήτηση για τις μικρές συσκευασίες (σούπερ μάρκετ) και μειωμένη των μεγάλων συσκευασιών (τουρισμός και εστίαση) λόγω του COVID 19. Το επίκεντρο της πανδημίας έχει πλέον μεταφερθεί στις χώρες της Λατινικής Αμερικής (που αποτελούν σημαντική και ανερχόμενη αγορά για τον κλάδο μας), δημιουργώντας νομισματικές κρίσεις που δυσκολεύουν τις εισαγωγές στις ήδη ευάλωτες οικονομίες τους. Το φθινόπωρο θα αρχίσουμε να συνειδητοποιούμε τα αποτελέσματα της ύφεσης λόγω COVID 19 σε πολλές περιοχές του πλανήτη, ενώ η ημερομηνία του διαζυγίου μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Ηνωμένου Βασιλείου πλησιάζει χωρίς να υπάρχει συμφωνία. Η παραγωγή πρέπει φέτος να πραγματοποιηθεί κάτω από πρωτόγνωρες συνθήκες ασφάλειας μέσα στα εργοστάσια για την προστασία των εργαζομένων, ενώ πάντα υπάρχει ο φόβος ενός δεύτερου κύματος και ενός δεύτερου lock-down.

Ο κλάδος του μεταποιημένου ροδάκινου στην Ελλάδα πραγματοποίησε τη χρονιά που τελειώνει φορτώσεις περίπου 10% αυξημένες σε σχέση με την προηγούμενη. Αυτή η αύξηση έρχεται να ισοφαρίσει την αύξηση της παραγωγής που είχαμε το προηγούμενο καλοκαίρι. Έτσι, φέτος ξεκινάμε τη σεζόν με περίπου τα ίδια αποθέματα με πέρσι. Τα αποθέματα αυτά δεν είναι μικρά, αλλά ούτε και ανησυχητικά.

Όπως πάντα, το μοναδικό όπλο που έχουμε στα χέρια μας για να ανταπεξέλθουμε σε όλες τις προκλήσεις είναι η ποιότητα. Η ποιότητα της πρώτης ύλης και η ποιότητα των τελικών προϊόντων. Ο κλάδος του μεταποιημένου ροδάκινου αποτελείται από τους παραγωγούς και από τα εργοστάσια. Και οι δύο πλευρές αντιμετωπίζουν φέτος πρωτόγνωρες συνθήκες παραγωγής. Και είναι ευθύνη όλων μας να φροντίσουμε φέτος να παραδώσουμε και να παραλάβουμε ροδάκινα που πληρούν απλές και βασικές ποιοτικές προδιαγραφές τις οποίες γνωρίζουμε όλοι. Ροδάκινα καθαρά από ασθένειες, ροδάκινα ικανοποιητικού μεγέθους, ροδάκινα κίτρινου χρώματος.

Ας αποδείξουμε μαζί φέτος ότι νοιαζόμαστε για το προϊόν που στηρίζει με συνέπεια και σταθερότητα το εισόδημα της περιοχής τόσα χρόνια. Και ας διεκδικήσουμε με την ποιότητά μας μια καλύτερη θέση για τις παραγωγές μας στις αγορές του κόσμου.

 

Η απάντηση του Αγροτικού Συλλόγου Σκύδρας έχει ως ακολούθως:

 

Κύριοι Βιομήχανοι,

κύριοι  της Ένωσης Κονσερβοποιών Ελλάδος (Ε.Κ.Ε), για ακόμη μια χρονιά αποδεικνύεστε πολύ λίγοι, στο να σταθείτε στο ύψος των περιστάσεων.

Κύριοι της Ε.Κ.Ε, ενώ ήδη έχει ξεκινήσει η συγκομιδή των βιομηχανικών ροδάκινων, εσείς εσκεμμένα πάλι απουσιάζετε και αποφεύγετε να ανακοινώσετε τιμές (έχουμε την εντύπωση ότι είστε αλλεργικοί στη λέξη τιμή).

Σταματήστε επιτέλους να εμπαίζετε και να κοροϊδεύετε τον αγροτικό κόσμο.

Σταματήστε να κερδοσκοπείτε ανεξέλεγκτα και να παίζετε παιχνίδια σε βάρος των καλλιεργητών βιομηχανικού ροδάκινου.

Κύριοι, προσοχή. Σπέρνετε ανέμους και να είστε σίγουροι ότι θα θερίσετε θύελλες. Βγείτε σήμερα κιόλας και ανακοινώστε μια αξιοπρεπή τιμή, η οποία θα είναι σίγουρα παραπάνω από το κόστος παραγωγής. Και όχι αυτή που διατυμπανίζουν τα παπαγαλάκια σας, αριστερά και δεξιά.

Κύριοι της Ε.Κ.Ε, ήρθε η ώρα να αποδείξετε ότι θέλετε τον παραγωγό δίπλα σας κι όχι να τον αφανίσετε στο βωμό του κέρδους.

Κι αν δεν μπορείτε να το πράξετε εσείς, καλούμε την Κυβέρνηση και το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων (ΥΠ.Α.Α.Τ) και την επιτροπή ανταγωνισμού να παρέμβουν και να δώσουν λύση.

Λύση, που σίγουρα θα καλύπτει τις ανάγκες των παραγωγών και δεν θα τους οδηγήσει στην καταστροφή κι εγκατάλειψη των καλλιεργειών τους.

 

Υ.Γ.: Σταματήστε πλέον να εθελοτυφλείτε και δείτε την πραγματικότητα. Εμείς μπορούμε, γιατί μας έχετε μάθει στα ελάχιστα, ενώ εσείς κύριοι της Ε.Κ.Ε, θα μπορέσετε άραγε;

 

Σχόλια (2)
Προσθήκη σχολίου

03-07-2020 16:27Μάνος

Για μια φορά ας παρέμβει και η κυβέρνηση και να κάνει αυτό που πρέπει για μια φορά να αναλάβει τις ευθύνες της και να στηρίξει τον αγρότη.Η μείωση της παραγωγής στο συμπηρινο ξεκινάει από το 30 % όπως ανέφεραν και πρόεδροι συνεταιρισμών και σε μερικες περιοχές φτάνει μέχρι και 70 με 80 %. Βλεπεις κτήματα που πέρυσι είχαν 5 με 6 τόνους το στρέμμα και φέτος τα ίδια κτήματα από 1 μέχρι 2 τόνους το ανώτερο..Και έχεις τον πρόεδρο να λέει ότι η παραγωγή είναι ίδια με πέρυσι.η είναι άσχετος τελείως η μας δουλεύει κανονικά.Πρεπει να οργανωθούμε όλοι και να μην παραδώσουμε να τα αφήσουμε να σαπίσουν στα δέντρα και να μας δώσει η κυβέρνηση μια αποζημιωση.Μονο έτσι θα πιέσουμε τους βιομηχανους.Να δούμε μετά τι θα κάνει ο κύριος Αποστολου Να ξεσηκωθούμε όλοι οι αγρότες δεν πάει άλλο αυτη η κατάσταση 30 χρόνια η ίδια τιμή για να θυσαυριζουν οι βιομηχανίες και οι αγρότες να μην μπορούν να πληρώσουν ούτε τα έξοδα της χρονιάς.Ξεσηκωθειτε παιδιά δεν πάει άλλο με 23 λεπτά το κιλό δεν θα βγάλουμε ούτε τα λεφτά για τους γεωπόνους γιατι αυτοί ανακοινώνουν 26 αλλά δεν λένε και για τα 3 λεπτά που κρατάνε οι συνεταιρισμοί

Απάντηση

03-07-2020 13:57Παναγιωτιδης Μιχαλης

Το μονο που δεν αναφέρατε κυριοι της ΕκΕ ειναι πως τον αυγουστο θα ειναι αναδρομος ο ερμης κ ισως τα ροδακινα επηρεαστούν απο αυτο αρα τοτε η τιμή θα πρεπει να συμπιεστει προς τα κατω. Σεν δεν ντρεπεστε λιγο λεω γω!!!!Αντε να βγαλουμε τα τρακτερ εξω απ τα στεκια κ τα εργοστασια. Αντε να ξεκινησουμε.

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία